Alerta FIV: implantul de mai multi embrioni poate fi periculos!

Alerta FIV -  implantul de mai multi embrioni poate fi periculos!

Alerta FIV - implantul de mai multi embrioni poate fi periculos!

  • Implantarea unui numar mai mare de embrioni este un procedeu practicat adesea in cadrul procedurilor FIV la care se supun cuplurile care nu reusesc sa aiba copii pe cale naturala. Cercetari recente arata insa ca acest procedeu expune mama si bebelusii la un risc inutil.
Implantarea unui numar mai mare de embrioni este un procedeu practicat adesea in cadrul procedurilor FIV la care se supun cuplurile care nu reusesc sa aiba copii pe cale naturala. Cercetari recente arata insa ca acest procedeu expune mama si bebelusii la un risc inutil. Limitarea numarului de embrioni utilizati in cadrul FIV ar reduce, conform specialistilor de la Universitatea din Montreal, numarul de decese ale nou-nascutilor, ar preveni cazurile de malformatii severe ale ochilor si ale creierului si ar micsora considerabil timpul pe care bebelusii trebuie sa il petreaca in spital dupa nastere.
 
In timpul FIV, ovulele sunt fertilizate de sperma in afara corpului si apoi sunt transferate in organismul femeii. Se considera ca implantarea a mai mult de un embrion creste sansele ca femeia sa ramana insarcinata. Odata cu ele cresc insa si sansele unei sarcini multiple. Dupa cercetarile efectuate in Canada, se pare ca gemenii si tripletii, indiferent ca sunt nascuti in urma unei proceduri FIV sau in urma unei fecundari naturale, au un risc mai mare de probleme de sanatate decat bebelusii unici. Peste 50% dintre gemeni se nasc prematur si au o greutate foarte mica la nastere. La randul lor, tripletii se nasc prematur in 90% dintre cazuri, avand o greutate foarte mica la nastere. In plus, riscul de deces, care este oricum mult mai mare in cazul bebelusilor prematuri, este de 5 ori mai mare in cazul gemenilor nascuti prematur si de 9 ori mai mare in cazul tripletilor. Riscul de paralizie cerebrala este de 4 ori mai mare la gemeni si de 18 ori mai mare la tripleti.
Va recomandam sa mai cititi si: Reproducerea asistata in Romania

La randul lor, mamicile de gemeni si de tripleti sunt expuse unor riscuri majore in timpul sarcinii, cum ar fi: avortul spontan, anemia, hemoragia, travaliul prematur etc. De asemenea, peste un sfert din sarcinile multiple conduc la hipertensiune arteriala in timpul sarcinii. Studiul a relevat si faptul ca femeile sub 35 de ani care apeleaza la FIV au sanse mai mari sa aiba o sarcina gemelara daca mai multi embrioni sunt transferati in organism in urma fertilizarii, decat cele peste 35 de ani.

Studiul realizat de cercetatorii canadieni i-a pus in alerta mai ales pe britanici, care au luat deja masuri pentru scaderea ratei de sarcini multiple rezultate in urma FIV, limitand prin lege numarul de embrioni implantati la fiecare tentativa FIV la unul singur. In SUA si in Canada transferul unui numar mai mare de embrioni in fiecare ciclu FIV nu este insa reglementat de lege, desi studiul cercetatorilor din Montreal precizeaza ca daca procedura FIV s-ar limita la transferul unui singur embrion pentru fiecare tentativa de sarcina, atunci ar rezulta o statistica de doar 3 perechi de gemeni la 100 de nasteri, iar sansele de sarcina cu tripleti ar fi practic nule.

Concluzia cercetatorilor canadieni este ca scaderea numarului de sarcini cu gemeni sau cu tripleti rezultate din FIV ar reduce considerabil rata nasterilor premature si a complicatiilor pe care aceste cazuri le genereaza adesea.

Care sunt sursele de informatii credibile?

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infrunta?i mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti in timpul testelor si tratamentelor pentru fertilitate. Este important sa stiti ca pe acest drum insa nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012

  Mai cititi despre fertilitate, infertilitate si FIV:

 Forum recomandat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII