Stresul și infertilitatea - impactul psihologic si modalitati corecte de abordare - sfatul psihologului
Stresul poate avea un impact dramatic în viața reproductivă a cuiva. ⚠️ Studiile arată că nivelul ridicat de stres poate afecta fertilitatea și poate interfera cu procesul de concepție. Stările de anxietate și stres cronic pot perturba echilibrul hormonal al organismului, afectând ovulația și calitatea spermei. De asemenea, pot apărea probleme în reglarea ciclului menstrual și pot exista dificultăți în obținerea unei sarcini.
În plus, stresul poate influența negativ și tratamentele de fertilitate, reducând șansele de succes ale procedurilor de fertilizare in vitro sau inseminare artificială.Cei mai multi medici si psihologi care lucreaza in acest domeniu au intalnit barbati care au fost temporar sterili dupa ce au fost diagnosticati cu azoospermie (incapacitatea de a produce sperma) sau femei care temporar au pierdut interesul in intimitate sexuala dupa ce au fost diagnosticate cu factor de infertilitate feminina.
Sentimentele despre fertilitatea noastră sunt incluse în sentimentele despre sexualitate. Iată în ce fel stresul și infertilitatea sunt legate.
Vei auzi poate aceste sfaturi ...
"Relaxeaza-te si vei ramane insarcinata..."
"Ia-ti o vacanta..."
"Nu te gandi la asta pre mult..."
"Incerci prea mult..."
"Adopta si vei ramane insarcinata..."
Daca ati incercat sa ramaneti insarcinata este posibil sa fi auzit toate aceste sfaturi sau cateva dintre ele. Prin declaratiile de mai sus se face presupunerea ca sterilitatea si stresul sunt legate. Acest sfat, de altfel bine intentionat, este greu de ascultat pentru ca aceasta presupunere are implicatii foarte negative asupra dvs.Mesajul este unul de invinovatire: daca v-ati relaxa mai bine si daca nu ati fi foarte preocupata de fertilitatea dvs, ati ramane insarcinata.
Cand incercati sa ramaneti insarcinata, este imposibil sa nu fiti stresata cu trecerea lunilor si confirmarea diagnosticurilor. Speranta creste si descreste in functie de tipul tratamentului disponibil si de perioada de timp in care ati incercat sa ramaneti insarcinata. Adaugati la acest amestec emotional si necesitatile reale precum vizitele la doctor, medicatia, controlul si cheltuielile si va parea imposibil ca stresul sa nu apara in "coping with infertility".
Stresul poate avea un impact dramatic in viata reproductiva a cuiva
Cei mai multi medici si psihologi care lucreaza in acest domeniu au intalnit barbati care au fost temporar sterili dupa ce au fost diagnosticati cu AZOOSPERMIA (incapacitatea de a produce sperma) sau femei care temporar au pierdut interesul in intimitate sexuala dupa ce au fost diagnosticate cu factor de sterilitate feminina. Sentimentele despre fertilitatea noastra sunt incluse in sentimentele despre sexualitate.
Multe femei sterile imi vor spune ca nu se simt "femei adevarate" si ca nu sunt membre ale clubului care a trait graviditatea si nasterea. Aceste femei imi vor spune ca se simt straine cand discutia se intoarce inevitabil spre subiecte legate de copii. Barbatii simt deseori ca o sperma normala este leagata de virilitatea lor, cand de fapt impotenta (disfunctie sexuala masculina) si sterilitatea masculina nu sunt acelasi lucru. Auzind fraze de genul "he shoots blanks" sentimentele de insuficienta se intaresc si complica aceste sentimente pentru barbati.
Relatia dintre stres si sterilitate / infertilitate
Care este cauza si care este efectul?
Relatia dintre stres si sterilitate poate fi vazuta fie cauzativa (cand stresul cauzeaza sterilitatea), fie reactiva (cand sterilitatea cauzeaza stresul). Cercetatorii au studiat posibilitatea ca stresul sa fie cauza sterilitatii. Din nefericire aceste studii s-au contrazis unul pe celalalt. Unele studii arata o relatie si celelalte nu. Dupa parerea mea cele mai bine realizate studii nu arata o relatie puternica intre stres si capacitatea de a ramane insarcinata.
Ganditi-va la toti factorii care intra in ideea noastra generala despre stres. Sunteti o personalitate de tip A? Va place stresul si actionati mai bine sub presiune? Este sterilitatea doar o mica parte a problemelor din viata dvs in comparatie cu alte probleme din viata dvs cum ar fi boala sau problemele familiale. Tipurile de personalitate, modurile de "coping with stress", cantitatea de stres din mediul dvs si modurile de viata sunt doar cativa factori care trebuie luati in considerare cand privim relatia dintre stres si graviditate.In timpul activitatii mele cu persoane aflate sub tratamentul pentru sterilitate, deseori i-am auzit spunand ca si-ar fi dorit un control mai mare assupra evenimentelor din vietile lor, in mod particulat asupra fertilitatii. Dorinta de a fi capabila a va controla capacitatea de a ramane insarcinata este mare. Pe de alta parte, avand aceasta capacitatea ati putea sa va simtiti raspunzatoare daca nu puteti ramane insarcinata pentru ca sunteti "prea prinsa", "ca munciti prea multe ore" sau "ca nu va relaxati suficient". Inca nu se cunoaste daca stresul este cauza sterilitatii. Mai multa cercetare este necesara in acest domeniu pentru a demonstra aceasta relatie.
Ad-Extra3:
Impactul sterilitatii asupra respectului de sine
Sterilitatea pune o greutate mare asupra respectului de sine si tensiunea apare din aceasta imagine de sine negativa. Multi barbati si multe femei afirma ca se simt mai putin barbati, respectiv femei dupa ce li s-a spus ca sunt sterili. Deseori aud femei si barbati spunand ca isi simt corpurile incomplete. Fraze de genul: “oricine altcineva poate ramane insarcinata” sau “trebuie sa fi facut ceva rau ca sa merit asta” arata cat de rau se vad acele persoane. Fara sa isi dea seama, familia sau prietenii pot intari aceasta imagine.
A auzi afirmatii de genul: “trebuie doar sa ma uit la sotul meu pentru a ramane insarcinata” poate sa raneasca foarte tare. Unele mame le-au spus fiicelor lor: “Nu inteleg- a ramane insarcinata nu a fost niciodata o problema pentru mine.” Aceasta afirmatie, de altfel menita sa reasigure fata ca nu poate fi o problema mare, caci altfel ar fi fost cunoscuta anterior in familie, serveste doar pentru a face fata sterila sa se simte incompleta sau la instrainarea ei de mama.
Cercetarea a aratat ca femeile sterile au un nivel mai ridicat de depresie decan femeile aflate sub tratament pentru cancer. Cum pot fi considerate femeile sterile ca avand un grad mai mare de depresie decat bolnavii de cancer? Toti stim ca ne putem imbolnavi, chiar si cu boli ingrozitoare cum este cancerul, dar nu stim ca putem fi sterili. Cred ca sterilitatea da o lovitura puternica respectului nostru de sine, pentru ca nimic in viata nu ne poate pregati pentru o astfel de lovitura emotionala.
Crestem presupunand ca suntem fertile; cele mai multe cupluri cu care am lucrat utilizau in mod constant metode contraceptive pentru a preveni sarcina. Ni se pare ca putem sa ne controlam fertilitatea- in fond intotdeauna am presupus ca putem controla momentul venirii copilului. Sterilitatea ne jefuieste controlul si posibilitatea de a alege, lasandu-ne vulnerabile in fata depresiei si a sentimentelor de disperare. Pentru partenerul steril dintr-un cuplu pot aparea sentimente de invinovatire si de responsabilitate. Nu este neobisnuit sa auzi un partener steril oferindu-se sa divorteze(doar pe jumatate in gluma) pentru ca partenerul sau/partenera sa sa poata avea un copil cu altcineva.
Traind intr-o lume imaginara
Stresul poate apare din cauza nesigurantei in viitor. De multe ori pacientii imi spunca “as fi facut asta ani de zile daca mi-ar fi spus ca in final voi ramane insarcinata”. Barbara Ecr Menning, fondatoarea “Resolve”, un grup non profit dedicat suportului, educatiei si apararea oamenilor sterili, descrie sterilitatea ca a fi in uitare.
Cuplurile isi amana vacantele daca ea ramane insarcinata. Femeile vor renunta la a mai cumpara haine cu speranta ca vor ramane insarcinate si ca nu vor mai avea nevoie de ele. Alte femei vor renunta la cafea, alcool si exercitii grele.
Cuplurile sterile traiesc intr-o lume imaginara nestiind ce le aduce viitorul. De asemenea traiesc….. pentru ca nu intotdeauna stiu cand trebuie sa mearga la medic. Barbatii s-ar putea sa isi gaseasca programul de lucru ocupat pentru ca trebuie sa fie disponibili pentru a da o mostra.
Efectele sterilitatii asupra sexualitatii
Sentimentele despre fertilitatea noastră sunt adesea strâns legate de sentimentele despre sexualitate. 💕
Stresul și infertilitatea pot crea o povară emoțională semnificativă pentru cuplurile care își doresc să conceapă un copil. Presiunea de a reuși să rămâi gravidă, temerile legate de fertilitate și anxietatea legată de neîmplinirea dorinței de a deveni părinte pot afecta profund viața sexuală și emoțională a cuplului.
Infertilitatea poate duce la o serie de emoții puternice precum tristețe, furie, vinovăție și dezamăgire, iar aceste sentimente pot interfera cu intimitatea dintre parteneri și pot afecta dorința de a face sex. De asemenea, preocupările legate de fertilitate pot duce la o presiune suplimentară asupra vieții sexuale, transformând un act care ar trebui să fie plin de dragoste și pasiune într-o sarcină stresantă și frustrantă.
Multe cupluri au sesizat o schimbare in viata lor sexuala in timpul luptei cu sterilitatea. Intimitatea sexuala poate fi inlocuita cu sexul programat. In mod frecvent am auzit barbati spunand ca se simt “donatori de sperma” in timpul actului sexual. “Sotia mea a dorit sperma mea si nu pe mine noaptea trecuta”- a afirmat un barbat.
Cuplurile pot sa simta ca sexul si sarcina nu mai sunt legate. Acesta poate fi cazul cuplurilor care recurg la inseminare sau la tehnici de reproducere asistate. Unui astfel de cuplu sexul poate insemna o ratare. “pare fara sens si ingaduitor” este o fraza pe care am auzit-o de la cupluri care simt ca viata lor sexuala s-a schimbat. Femeile pot sa isi simta corpurile schimbate in rau din cauza tratamentului. Cu siguranta, daca in fiecare dimineata faceti ultrasunete si ovarele vi s-au marit, puteti sa va simtiti mai putin sexi decat de obicei.
Tratamentul infertilitatii poate fi stresant
Tratamentul sterilitatii necesita timp. Intalnirile, cercertarea, donarea de sange, examinarile cu ultrasunete, tratamentele si emotiile, toate i-au timp. Pentru cei ce muncesc, intalnirile cu medicii, telefoanele la si de la biroul medicului, procedurile le pot afecta productivitatea. In timpul unor proceduri, femeile pot fi in biroul medicului timp de 2 pana la 7 dimineti pentru a fi monitorizate. Colegii se pot intreba ce se intampla si femeia sterila se poate confrunta cu lipsa intimitatii sau cu pierderea rabdarii si a sustinerii colegilor. Cu siguranta ca sunt situatii in care dorinta unei femei sterile de a ramane insarcinata poate avea un impact asupra promovarii ei. Tensiunea apare din incercarea de a echilibra viata privata, activitatea, solicitarile datorate tratamentului zilnic si obligatiile profesionale.
Tensiunile pe care sterilitatea le poate aduce in programul cuiva sunt foarte bine ilustrate in exemplul de mai jos:
Doamna M avea o slujba care de obicei ii solicita prezenta la birou in jurul orei 8 dimineata. In mod normal ea sosea la 6 dimineata. In timpul tratamentului, doamna M venea la 5 dimineata pentru a putea merge la medic la ora 7(cu speranta ca era prima persoana pentru donarea de sange). Programul ei de munca s-a extins pentru ca deseori sosea la birou in jurul orei 8.30 si pentru ca ziua ei era intrerupta de telefoanele primite de la medic. In loc sa ajunga acasa la ora 19.00 ajungea la 20.00. Dupa cina doamna M incepea sa faca treaba prin casa; incepuse sa mearga la culcare din ce in ce mai tarziu. Oboseala, atat fizica cat si emotionala, incepuse sa isi faca aparitia. Doamna M si-a dat seama ca muncea mult mai multe ore, dar facea tot mai putin. Era intr-un cerc vicios de oboseala si ineficienta, dar doamna M vedea aceasta situatie ca pe o ratare proprie in viata. Dupa analiaza celor intamplate in viata ei, doamna M a inceput sa vada ca are multe sentimente negative fata de sine si ca nu mai avea grija de sanatatea ei fizica si mentala.
Doamna M a inceput sa isi usureze programul de munca pe perioada tratamentului pentru a putea sa combine atat munca ei, cat si prezenta la spital. Domnul si domna M au analizat si serile si weekendurile lor pentru a incerca sa isi usureze responsabilitatile si sa aiba mai mult timp liber.
Efectul medicatiei
Medicamentele pe care cele mai multe femei le iau in timpul tratamentului sterilitatii pot avea efecte. Aceste efecte include dureri de cap, oboseala, simptome pre-menstruale cum ar fi iritabilitatea, tristetea sau proasta dispozitie. Pentru acele femei care trebuie sa faca injectii, amestecul injectiilor si a celorlalte tipuri de medicamente poate duce la aparitia stresului. Unele cupluri considera ca impartirea responsabilitatii pentru luarea injectiilor si a pastilelor poate sa previna tot acest stres si pot reduce sentimentele femeii ca urmeaza acest tratament de una singura.
Cum sa abordam infertilitatea
Exista multe modalitati de a aborda stresul asociat cu sterilitatea: relaxare musculara progresiva, dirijarea imaginatiei, yoga, exercitii, lectura, scris, masaj, psihoterapie si tehnici de relaxare. Cea mai buna abordare in lupta cu stresul este cea mai evidenta: faceti ceea ce va face sa va simtiti cel mai bine. Luati in considerare programul dvs de acasa si de la servici (daca este cazul) pentru a il adapta la programul de tratament. Uitati-va la avantajele ce apar din impartasirea problemelor legate de sterilitatea dvs. Amintiti-va ca nimeni nu va reactiona sau raspunde bine de fiecare data. Daca decideti sa impartasiti problemele legate de sterilitate cu ceilalti, lasati-i sa stie si ceea ce este util pentru dvs. Oamenii vor sa va ajute si sunt dornici sa alfe ce pot face.
SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!
Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica.
Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportulonline al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !
Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )
Concluzii
Cu toate ca relatia dintre stres si sterilitate este necunoscuta, a invata sa faci fata tensiunii este un scop important. Sunt multe modalitatii de a tine piept stresului si a o utiliza pe cea mai buna pentru dvs. va poate ajuta sa stergeti presiunea emotionala pe care sterilitatea o pune asupra dvs. si a partenerului dvs.
Forumul FIV: Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.
FORUMUL ASPIRANTELOR LA MESERIA DE MAMICA; Asteptand un ingeras in viata noastra !
Editor: Oana Marinescu - o adaptare dupa o teza de doctorat de la universitatea Berkley California, USA
toate drepturile rezervate - Desprecopii.com 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 17:
Buna ! Pot spune ca e foarte greu sa fii femeie si sa nu poti reproduce . Sarcina pentru multe femei este un fleac , iar pentru altele este o boala grea pe care uneori nu mai reusesti sa o duci in spate.Este greu , dureros , demoralizant , costisitor si pot adauga foarte multe adjective pentru fraza
Salut ,sunt Daria.Ma poate ajuta cineva cu cateva sfaturi ?Am 42 ani si imi doresc un copil .E posibil sa mai am copii la varsta asta
de 9 ani traiesc cu speranta ca intr-o buna zi dumnezeu ma va face si pe mine implinita.
si noi incercam de 13 ani si nu ne dam batuti nici acum luptam in continuare am sterilitate primara
ma numesc adriana si acum 2 ani am avut sarcina extrauterina si sarcina aceasta mio doream foarte mult si doctoru care ma operat mia zis ca mai pot sa fac copii si nu mai el mia spus mia mai spus si alt doctor ca pot sa mai fac copil da de 2 ani ni ma mai ramas poate unde stau eu cu gandu si de aia nu raman da toate la timpu lor
eu nu raman gravida am 3 luni si nu raman mor de foc
Poate ca nu sunt in masura sa comentez eu...dar fiti mai credincioase.Ana fiind sterila a cerut de la Dumnezeu un fiu si dupa multa asteptare si pioasa credinta,rugaciuni Dumnezeu ia dat un fiu pe nume Samuel!Credeti in minuni,ele exista!Nu stiu...poate ca nu este treaba mea sa comentez dar am 32 ani ,sunt potent...deci nu am genu asta de problema ,sunt singur si am considerat totdeauna viata de familie ca fiind o binecuvantare de la Dumnezeu.Sunt alaturi de voi si ma bucur pentru curajul vostru,va sustin si am sa ma rog pentru voi.Credeti in minuni!!?!!Va astept sa discutam pe orice tema doriti si..sunt aici sa va ascult...Interesant articolul bravo!g.razvan14@yahoo.com
eu am 23 de ani si ancerc de 4 ani sa raman gravida si nimic eu sant o fire foarte stresata ,ma stresez din orice,cum sa nu te stresezi cand vezi ca ani trec si tot nimic, si ancerci si tot nimic,cum sa fac sa fiu mai calma?ai greu foarte greu si doare mult cand ati doresti ceva si nu poti.Va pup
super si eu ca celelalte ne dorim un copil si se lasa asteptat dar dumnezeu nu ne lasa
super tare articolul de 1 am incercam sa avem un bebe dar degeaba
este un articol f frumos cum ar trebui sa faci sa nu mai fiu stresata
Acum cativa ani nu imi doream sa raman insarcinat si din greseala am ramas, dar am facut un avort. Acum situatia s-a schimbat, imi doresc sa fac un copil, dar nu mai raman gravida. Privind acum situatia, regret cele intamplate, dar eram foarte tanara si la inceputul unei relatii care nu credeam ca va dura. Sunt optimista si cred ca voi reusi sau cel puti asta sper in momentul de fata. Cred de asemenea ca stresul cotidian pe care il intampin imi afecteaza.
ganditi-va cum se face ca o familie care si-au dorit ani de zile un copil, care au incercat si imposibilul in al avea, dupa un timp abandoneaza sa mai lupte si infiaza un copil, se relaxeaza si culmea ramane insarcinata. Sunt sute, poate mii de cazuri care au trecut prin asta.Haideti sa fim puternice. Eu cred ca nimic pe lume nu e intamplator si Doamne , Doamne ne-a pregatit acest miracol intr-o zi. Sa nu ne pierdem credinta chiar daca cateodata e mai greu decat pare. Va pup
Bravo,bravo,bravo...acest material ar tebui citit de multe persoane nu numai de noi cele in cauza.Aceste randuri mie personal imi dau curaj si imi ofera o educatie asupra trairilor si sentimentelor de tristete.Pentru fiecare din noi este o problema unica si importanta.Replicile, mai ales ale femeilor,sunt multe si de prost gust(mai ales cele care au la activ avorturi intentionate cu nr. zecilor).Eu cred ca Dumnezeu are rezervat si pentru noi cele mai bune si frumoase minuni,dar la timpul lor.
Stimati Colegi, Felicitari pentru articol. Prin Managementul Activ al Stresului folosind Tehnica Radaianta(TM) mai multe cupluri au putut depasii cu bine asfel de situatii. Va invitam sa consultati Situl nostru de la adresa Web: www.vitalitate.com Cu Sanatate si Fericire, Lazia Dumitru Instructor de Management Activ al Stresului folosind Tehnica Radianta® ( Real REIKI®) Gradul 1 şi Gradul 2 dumitru@vitalitate.com Telefon Fix: 021-224-2055 Telefon Mobil: 0722-393-250
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII