Anomalii ale bebelușului care pot fi detectate înainte de naștere

Anomalii ale bebelusului care pot fi detectate inainte de nastere

Anomalii ale bebelușului care pot fi detectate înainte de naștere

Testele prenatale se fac pe un numar mare de femei insărcinate si indentifică un numar redus de de femei care au riscuri crescute pentru anume probleme. Insă, multe viitoare mămici consideră, in mod gresit - că rezultatele 'normale' la testele prenatale dau certitudinea că viitorul copil va fi perfect.

→ Iată ce anomalii pot fi detectate în timpul sarcinii.

Despre ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere,veti citi
Testele din timpul sarcinii si rezultatele lor
Riscul de aparitie a unora dintre anomaliile importante la nou-nascuti
Malformatii congenitale
Malformatii renale
Defecte de tub neural
Deficitul intelectual
Bolile genetice
Despre testele din timpul sarcinii, mai merita citit:
Teste de sarcină, ordinea pe trimestre de sarcină
Ce alte teste de sarcina se mai pot face in timpul sarcinii?
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tor ce trebuie sa stii despre sarcina
Suport si grupuri de burtici
ODISEEA SARCINII - COMUNITATEA BURTICILOR INTELIGENTE

Testele din timpul sarcinii si rezultatele lor

Testele prenatale se fac pe un numar mare de femei insarcinate si indentifica un numar redus de de femei care au riscuri crescute pentru anume probleme. Insa, multe viitoare mamici considera, in mod gresit - ca rezultatele 'normale' la testele prenatale dau certitudinea ca viitorul  copil va fi perfect.

Este adevarat ca multe anomalii sunt detectabile inca din vremea sarcinii, insa testele standard nu pot detecta toate anomaliie.

Un test diagnostic poate spune insa cu certitudine daca fatul are o anumita infectie. Insa, unele teste diagnostice reprezinta un risc aditional pentru sarcina, deoarece presupun introducerea unui ac in uter pentru a lua o mostra de fluid sau tesut pentru analiza.

In prezent, majoritatea malformatiilor structurale ale fatului pot fi identificate cu ajutorului examenului ecografic. O ecografie in saptamanile 18-22 de sarcina va indentifica o anomalie semnificativa in aproape 1% din sarcini.

Riscul de aparitie a unora dintre anomaliile importante la nou-nascuti

Anomalia

Anomalii cardiace

Anomalii renale

 Defecte de tub neural
(spina bifida, anencefalie)

Despicatura labiala palatina 

Picior stramb congenital

Hidrocefalia (apa in creier) 

Defect al peretelui abdominal 

Nanism

Numar de cazuri la 1000 de nou nascuti

8

8

2 (datele varianza de la tara la tara)

1,5

1,1

0,5

0,2

0,2

Ecografia poate detecta anomalii doar daca este facuta la timpul potrivit. Momentul efectuarii ecografiei este foarte important in depistarea unora din aceste anomalii. De exemplu, nanismul sau hidrocefalia pot fi trecute neobservate pana la saptamana 20 de sarcina.

Malformatii congenitale

Malformatiile congenitale de cord sau piciorul stramb congenital  pot fi diagnosticate in urma ecografiei in jurul saptamanii 13 de sarcina, desi ecografiile din saptamanile 18-22 sunt mult mai clare pentru ca fatul este mai mare. De asemeni, o anomalie cardiaca este greu de detectat in unele cazuri.

Citeste Prevenirea malformatiilor congenitale ale bebelusului: 6 sfaturi importante

Ad-Extra3:

Malformatii renale

Majoritatea anomaliilor renale nu pot fi detectate pana in lunile 6-7 ale sarcinii iar unele anomalii renale pot chiar fi imposibil de detectat. Ecografia poate oferi informatii despre modul in care functioneaza rinichii si vezica urinara, avand in vedere faptul ca vezica urinara elimina urina in lichidul amniotic. De aceea, un blocaj sau acumulare de urina in rinichi sau vezica pot fi vazute la ecografie.

Defecte de tub neural

Defectele de tub neural sunt frecvente si produc un handicap sever, detectarea lor constituie o preocupare centrala in testarea prenatala. In zilele de azi, aceste anomalii pot fi detectate cu acuratete si, in plus, se pot pot preveni, prin consumarea de acid folic in timpul primelor saptamani de sarcina.  Cititi neaparat despre acidul folic: Acidul folic in timpul sarcinii

Desi ecografia este folosita pentru evaluarea dezvoltarii fetale, dozarea nivelului de alfa-fetoproteina (AFP) din sangele femeii insarcinate, poate sugera o anomalie fizica a fatului. Nivelul de AFP din sangele gravidutei este crescut in majoritatea cazurilor de defect de tub neural (spina bifida si anencefalie) dar si in alte anomalii cum ar fi omfalocelul sau defectul de petere abdominal.  

Cititi: Testul alfafetoproteinic – AFP

Deficitul intelectual

Din pacate, majoritatea copiilor cu paralizie cerebrala sau deficit intelectual au o structura cerebrala normala din punct de vedere ecografic. Daca insa ecografia inainte de nastere sugereaza o anomalie la nivelul creierului bebelusului  - aceasta poate sau nu sa afecteze copilul. Din nefericire, de cele mai multe ori, este greu de prevazut gravitatea problemei printr-o ecografie craniana.

In cazul deficitului intelectual, pana la 50 % din cazuri se datoreaza unei anomalii cromozomiale si pot fi detectate inainte de nastere. Cea mai frecventa anomalie cromozomiala este sindromul Down , urmata de sindromul X fragil - o boala cu transmitere genetica in care exista o anomalie a cromozomului X. De citit: Ce faci cand afli ca vei avea un copil cu Sindrom Down

Restul de 50 % din copiii cu deficit intelectual nu pot fi detectati inainte de nastere.

In plus, deficitul intelectual poate fi datorat unor factori externi cum ar fi infectiile din timpul sarcinii sau o functionare deficitara a placentei. Pentru un procent de 25% din aceste cazuri nu se cunosc cauzele.

Diagnosticul prenatal al hemofiliei si al fibrozei chistice a devenit posibil in ultimii ani si in fiecare an, genetica medicala din tarile dezvoltate ofera alte screeninguri pentru alte boli pozibile ce ar putea afecta fatul.

Bolile genetice

In general, este recomandat ca orice femeie care are anumite antecedente genetice in familie (boli cu transmitere genetica in familie) sa aiba parte de un screening pentru aceste boli - daca exista teste disponibile. Un exemplu ar fi femeile cu copii cu sindrom Down in familie sau copii cu fibroza chistica.

De citit Amniocenteza: ce detecteaza, factori de risc si consiliere genetica 

Cand o pacienta merge la consiliere genetica, este realizat un istoric al familiei ei pentru a determina daca mai sunt necesare teste suplimentare. Consilierul genetic discuta si posibilitatea de a face o ecografie de nivelul II, care foloseste undele sonore pentru a face o exeminare detaliata a fetusului, si o amniocenteza, care este un test al lichidului ce inconjoara fetusul in uter.

Consilierea genetica este utila pentru paciente, fiindca ele pot sa inteleaga ce alte posibilitati de investigatii exista, riscurile pe care le presupun si ce alte posibilitati mai au.

Teste de sarcină, ordinea pe trimestre de sarcină

Teste si analize de sarcina care se fac in trimestrul 1: ghid complet

Teste si analize de sarcina care se fac in trimestrul 2: ghid complet

Teste si analize de sarcina care se fac in trimestrul 3: ghid complet

Despre testele din timpul sarcinii, mai merita citit: 

 

Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical

Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical

Cordocenteza este un test efectuat in timpul sarcinii prin prelevarea percutanata de sange ombilical pentru descoperirea unor anomalii morfofetale ce nu pot fi vazute prin ecografii sau nu pot fi…

Testul de toleranță la glucoză și diabetul gestațional (diabetul de sarcină) - cum se efectuează și de ce este important

Testul de toleranță la glucoză și diabetul gestațional (diabetul de sarcină) - cum se efectuează și de ce este important

Între săptămânile 24-28 de sarcină, viitoarele mame sunt încurajate să efectueze un test prenatal important, cunoscut sub numele de analiza glucozei sau testul…

Testul de depistare al Streptococului de grup B (streptococ tip B) în sarcină

Testul de depistare al Streptococului de grup B (streptococ tip B) în sarcină

Pentru femeia gravida, Streptococul B nu provoaca probleme, dar in cazul nou-nascutului, nascut pe cale vaginala (nastere naturala), prezenta si infectarea cu aceasta bacterie poate duce la …

 

Ce alte teste de sarcina se mai pot face in timpul sarcinii?

Testele de sange pentru depistarea sarcinii
Amniocenteza
Factorul Rh in sarcina
Testele prenatale: privire generala
Triplul test in sarcina
Testul de vilus corionic
Triplul test in sarcina
Triplul test: il faceti sau nu?
Testul fetal non stres (NST)
Echografia (Ecografia)
Cum functioneaza testele de sarcina? 
Aflarea sexului copilului

Despre toate testele din timpul sarcinii cititi aici:  TESTE IN SARCINA


 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. Pe forumul Desprecopii - la sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2022)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii
Material realizat cu sprijinul
Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com
 Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII