Factorul Rh in sarcină 🩸: riscuri și prevenție - sfatul medicului
Factorul RH al sângelui (Rhesus) este o trăsătură moștenită care se referă la prezența unei proteine specifice pe suprafața globulelor roșii. Prezența acestei proteine determină Rh-ul pozitiv, iar absența sa determină Rh-ul negativ. 85% din populație este Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ.
În general, ne gândim prea puțin la analizele de sânge de la începutul sarcinii. Cele mai multe dintre noi nici nu mai auzim vreodată o vorbă despre acele picături de sânge vărsate în primele săptămâni. Totuși, unul dintre testele efectuate cu acest sânge detectează grupa de sânge și factorul Rh, aspecte importante pentru sănătatea mamei și a bebelușului său. 🩸👶🤰
→ Iată totul despre factorul RH al sangelui și sarcină.
- despre factorul RH al sangelui si sarcina, veti citi:
Factorul RH al sangelui
Ce riscuri poate aduce RH-ul sangelui in timpul sarcinii?
Ce se intampla daca eu si partenerul meu avem Rh diferit de sange? E un risc pentru sarcina? Iata ce spune medicul
Ce este boala hemolitica
Rolul anticorpilor si boala hemolitica
Cand se poate produce sensibilizarea?
Vesti bune despre boala hemolitica
Administrarea injectiei cu RhIg
Incidenta bolii hemolitice
Factorul RH al sangelui
In afara grupei de sange (A, B, O, AB), factorul Rh este desemnat fie ca pozitiv (prezent) fie ca negativ (absent). Cei mai multi oameni au factorul Rh pozitiv. Acest factor nu are vreun efect asupra sanatatii, exceptand perioada sarcinii.
de citit pe larg: Grupele sanguine si Rh-ul
Ce riscuri poate aduce RH-ul sangelui in timpul sarcinii?
O femeie este supusa riscului cand are factorul Rh negativ si partenerul ei are factorul Rh pozitiv. Aceasta combinatie poate produce un copil care are factorul Rh pozitiv.
Desi sistemele circulatorii ale mamei si copilului sunt separate, exista momente cand sangele bebelusului poate intra in sistemul circulator al mamei. Asta poate determina organismul mamei sa creeze anticorpi impotriva factorului Rh, amenintand astfel bebelusul cu factorul Rh pozitiv, ca si cum ar fi un intrus in organismul mamei. Cand se intapla acest lucru, se spune ca mama a fost sensibilizata.
Ce se intampla daca eu si partenerul meu avem Rh diferit de sange? E un risc pentru sarcina? Iata ce spune medicul
Compatibilitatea factorului Rh este extrem de importanta pentru dezvoltarea unei sarcini fara probleme. Dar totusi, ce se intampla daca tu si partenerul aveti Rh diferit de sange? E un risc pentru sarcina?
Ne raspunde la aceste intrebari, dl. doctor ANDREI CUCU, medic primar obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.
Ad-Extra3:
Rolul anticorpilor si boala hemolitica
Organismul unei mame sensibilizate produce anticorpi. Acesti anticorpi vor ataca sangele unui bebelus cu Rh pozitiv, provocand distrugerea globulelor rosii ale bebelusului si producerea unei anemii. In cazurile severe, aceasta boala hemolitica poate duce la imbolnavire, leziuni ale creierului si chiar moarte.
Ce este boala hemolitica
Boala hemoliticaa nou-nascutului, eritroblastoză fetală — afecțiune gravă caracterizată prin distrugerea eritrocitelor din sîngele nou-născuților de anticorpii antieritrocitari formați în organismul mamei. Este cauzată de incompatibilitatea sangelui mamei cu cel al fătului din cauză că mama este rh-negativ (în sangele ei lipsește factorul rhesus), iar fătul este rh-pozitiv (în sîngele lui este prezent factorul rhesus), ori că diferă grupele de sînge (de ex.,: la mamă sîngele este de grupa I, iar la copil de grupa II sau III), precum și din cauza incompatibilității altor factori sangvini.
Nou-născuții cu boala hemolitică necesită un tratament urgent; în cazul formelor grave și al celor de gravitate medie se înlocuiește sîngele prin transfuzie în primele ore de viață ale copilului. Copiii care au fost bolnavi de boala hemolitica trebuie dispensarizați și supravegheați de către pediatru, psiho-neurolog și otolaringolog.
Profilaxia bolii hemolitice nou-născuților prevede un examen medical complex al femeii în timpul gravidității, determinarea grupei sangvine și a factorului rezus. Gravidele rezus-negative sînt luate la evidență medicală și tratate. În primele 3 zile după nașterea primului copil mamei i se administrează gamaglobulină, care prevnne sensibilizarea organismului matern și aparițiea conflictului la sarcina următoare.
Cand se poate produce sensibilizarea?
Sensibilizarea se poate produce si in timpul unei transfuzii de sange, al unui avort spontan sau la cerere, al unei sarcini ectopice si chiar in timpul anumitor proceduri medicale precum amniocenteza.
Deoarece anticorpii nu dispar si rareori provoaca probleme la prima sarcina, este foarte important sa faceti analize amanuntite si sa ii oferiti medicului un istoric medical precis.
Vesti bune despre boala hemolitica
Boala hemolitica poate fi prevenita la multe femei, daca nu au fost deja sensibilizate. Imunoglobulina Rh (RhIg) este un produs din sange administrat pe cale injectabila pentru a ajuta mama cu factor Rh negativ, suprimandu-i capacitatea de a reactiona la globulele rosii Rh pozitive.
Rolul anticorpilor
Reactiile la acest medicament sunt in general minore, printre ele aflandu-se inflamarea locului injectiei si uneori febra usoara.
Administrarea injectiei cu RhIg
Deoarece un mic numar de femei nesensibilizate pot avea probleme la sfarsitul sarcinii, multi specialisti recomanda administrarea injectiei cu RhIg (numita si Rhogam) la 28 de saptamani de gestatie, pentru a preveni rarele cazuri de sensibilizare care se produc la finalul sarcinii. Fiecare doza de RhIg are efect circa 12 saptamani.
Mamei i se va administra si RhIg in 72 de ore de la nastere in cazul in care copilul are Rh pozitiv. Grupa de sange a copilului poate fi determinata usor dupa nastere folosind sange prelevat din cordonul ombilical.
Injectia cu RhIg poate fi administrata si dupa o amniocenteza, o pierdere a sarcinii, un avort sau o sterilizare postpartum (prin legarea trompelor).
Incidenta bolii hemolitice
In fiecare an sunt inregistrate circa 5000 de cazuri de boala hemolitica in Statele Unite. Nu exista date publicate despre incidenta bolii hemolitice in Romania - dar cu siguranta aceasta boala exista si in Romania.
O mama care este sensibilizata Rh va fi monitorizata pe parcursul sarcinii pentru a vedea daca bebelusul are boala hemolitica. In unele cazuri in care bebelusul are boala hemolitica, sarcina decurge fara complicatii si copilul se naste la termen.
In alte cazuri, bebelusul este grav afectat si este necesara nasterea inainte de termen, sau administrarea transfuziilor de sange bebelusului inainte si dupa nastere.
Sfatul de la Desprecopii.com
Daca aveti intrebari despre factorul Rh, indiferent daca aveti sau nu Rh negativ, nu ezitati sa solicitati medicului informatii privind rezultatele analizelor dumneavoastra de sange.
Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina
Factorul RH al sangelui (Rhesus) este o trasatura mostenita care se refera la prezenta unei proteine specifice pe suprafata globulelor rosii. Prezenta acestei proteine determina Rh-ul pozitiv, iar absenta sa Rh-ul negativ. 85% din populaţie este Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ.
Desi factorul Rh nu are un impact asupra sanatatii tale, poate afecta sarcina. Vei avea nevoie de o ingrijire speciala daca esti Rh negativa, iar tatal copilului tau este Rh pozitiv.Daca sarcina se confirma, medicul ginecolog va recomanda un test de sange pentru identificarea factorului Rh inca de la prima consultatie prenatala citeste mai departe despre testul pentru diagnosticul inconpatibilitatii RH in sarcina.
Despre factorul RH - mai cititi
Importanța analizei factorului RH: un test obligatoriu pentru gravide - sfatul medicului (VIDEO)
Eu si sotul meu avem Rh diferit. 3 situatii posibile si care sunt riscurile - sfatul medicului
Alte teste importante in timpul sarcinii
Triplul test in sarcina
Testul de depistare al Streptococului B in sarcina
Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina
Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)
Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical
Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Testul alfafetoproteinic – AFP
Testul fetal non stres (NST)
Testul de vilus corionic
Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
ODISEEA SARCINII - COMUNITATEA BURTICILOR INTELIGENTE
Pe forumul specializat Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2024
cu sfatul dlui dl. doctor ANDREI CUCU, medic primar obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.
Material aprobat de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
referinte: //americanpregnancy.org
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 28:
Buna ziua. Am o fetita de un an jum., nascuta prin cezariana, la varsta de 35 de ani, si as vrea sa raman insarcinata iarasi. Eu am grupa0,Rh pozitiv si sotul AB4 negativ. Este vreo problema pt al doilea copil?Ar trebui sa mai astept o perioada de timp pt a ramane insarcinata? Am varsta prea inaintatata pt a l face pe a l doilea?
buna ziua. am o fetita din prima casatorie perfect sanatoasa eu si fostul sot rh negativ acum sunt insarcinata in 20 de de saptamani cu cel de al doilea sot si el are rh pozitiv va rog sa mi spuneti ce riscuri pot fi la mine sau la bebelus . astept raspuns. multumesc
Sunt o mamă a două fetiţe sănătoase din prima căsnicie.dar cu rh negativ.fostul meu soț avea si el rh negativ,așa că nu am avut probleme.acum am un bărbat minunat lângă mine și am vrea un copilaș împreună dar el are rh pozitiv.Vă rog să mi răspundeti dacă e posibil și care sunt riscurile.aș vrea să am un bebeluș sănătos și fericit.vă mulțumesc.
Eu am născut în urma cu o săptămână un băiețel el fiind al doilea copil cu rh pozitiv fetița fiind și ea tot cu rh pozitiv.La prima sarcina mi sa greșit analiza de rh spunându mi ca am rh pozitiv!!!! Așa ca nu am făcut nici un vaccin după prima sarcina!!!!!!! Dumnezeu este atât de minunat prin credință în el sa întâmplat minunea și după atâtea intervenții bebelușul este bine! Slava Domnului! Sa născut la 33 saptamani i prin cezariana la urgenta i sa făcut transfuzie aproape totala de sânge fiind afectat de anemie! Pe lângă alte complicații la terapie intensiva depășindu le cu ajutorul lui Dumnezeu sunt acasă cu bebelușul! Doctorii au rămas impresionați cât de luptător a fost bebelușul meu la câte a fost expus .El este o dovada vie și în momentele astea ca Dumnezeu Exista !
Buna ziua. Am o fetita de un an jum., nascuta prin cezariana, la varsta de 35 de ani, si as vrea sa raman insarcinata iarasi. Eu am grupa0,Rh pozitiv si sotul AB4 negativ. Este vreo problema pt al doilea copil?Ar trebui sa mai astept o perioada de timp pt a ramane insarcinata? Am varsta prea inaintatata pt a l face pe a l doilea?
Salut!am shi eu aceiashi problema RH negativ,shi sunt insarcinata in 15 saptamini ,imi fac foarte mari griji ca fatul Este RH pozitiv pare ce se va intimpla?rsp varog!multumesc mult!
buna ziua! sunt insarcinata in 16 saptamani si de o saptamana cam asa mi-au aparut niste pete rosii destul de proeminente pe abdomen.sani,cateva pe umeri,subrat,dar nu ma mananca.,si astazi am observat ca mi-au iesit 2-3 si pe piceor. oare sa ma sperii?poate afecta fatul :(?
si eu am rh negativ si as vrea sa stiu ce tratament pot sa fac ca sa mai fac un bebelus ptr ca sotul are rh pozitiv multumesc
Am nascut doua fetite sanatoase, desi am Rh negativ iar sotul meu are pozitiv. Ambele au iesit cu Rh pozitiv (de obicei mostenesc Rhul de la tata) si au avut icter, insa nu si probleme majore. Dupa a doua nastere am facut injectia cu RhIg (la Polizu) fara nici un cost suplimentar. Cred ca majoritatea bebelusilor se nasc normali, nu sunt motive de ingrijorare decat daca anticorpii chiar apar (veti face analize lunar in timpul sarcinii) si ficatul bebelusului este afectat.Pentru Maria>> imi pare rau ca ai trecut prin asa ceva, probabil cauza nu a fost Rh-ul. Sper sa nasti un bebe sanatos!
am rh pozitiv, iar sotul meu are rh negativ. am pierdut 3 sarcini la 17 saptamani- nu se cunoaste cauza, am pierdut tot lichidul brusc- toate 3 sarcinile au fost de sex masculin. am 42 ani, am pierdut orice speranta de a mai ramane gravida( am o operatie clasica de fibrom si o laparoscopica cu clamparea trompei stangi, facute dupa), iar acum, dupa 7 ani, fara tratament, am ramas din nou insarcinata. ma intreb sa fie diferenta de rh problema majora? sunt in 5 sapt.
Dupa o intrerupere de sarcina am descoperit ca am Rh negativ. Mai pot spera in viitor la o sarcina si un bebe normal ?
eu sunt cu rh negativ.am un baietel perfect iar acum sunt din nou insarcinata,credeti ca vor fi problene cu bebe....ma cam ingrij
si eu am rh-ul negativ iar sotul pozitiv, de aceea citesc tot timpul articole de genul, sunt insarcinata in 14 saptamani iar doctorita mea mi-a recomandat sa fac acest vaccin, dar nu stiu unde l-as putea gasi, si nu mi-a dat prea multe detalii, atat mi-a spus ca trebuie sa-l fac, dar nu de unde il pot procura si chestii de genul asta, va rog dak poate cineva sa-mi raspunda sa imi zica si mie mai multe . multumesc
am citit informatiile cu privire la factorul rh si ma aflu printre femeile care au din nefericire acest factor negativ iar sotul pozitiv am citit in mare care a putea fi riscurile posibile si sunt cumva dezamagita. As dori sa aflu daca intradevar se poate face un tratatament in timpul sarcini cu privire la corpii straini care sunt in sange. Va multumesc frumos si astept un raspuns
Sunt una dintre mamicile cu incompatibilitate Rh (eu-negativ, sotul-pozitiv)insa cu toate acestea am nascut anul trecut un baietel sanatos.Imediat dupa nastere mi-au fost administrate imunoglobuline iar medicul spune ca la urmatoarea sarcina totul va fi bine. Este foarte important sa faci un set complet de analize imediat dupa ce afli ca esti insarcinata atat pt binele tau cat si al bebeului. Daca viitoarea mamica are incompatibilitate Rh, se recomanda sa faca lunar titrarea de anticorpi.In general aceasta iese negativ la prima sarcina daca mama nu a avut avorturi(provocate sau spontane).
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII