Cartile despre cresterea bebelusilor si presiunea enorma pe umerii mamicilor

Cartile despre cresterea bebelusilor si presiunea enorma pe umerii mamicilor

Cartile despre cresterea bebelusilor si presiunea enorma pe umerii mamicilor

Cărtile despre cresterea bebelusilor si copiilor pun o presiunea enormă pe umerii mamicilor  - spune un studiu recent. Deci, există cărti despre ingrijirea bebelusilor care merită citite sau nu?

Dar ce facem noi aici, la Desprecopii?
Ei bine, avem responsabilitatea de a fi cel mai citit site de parenting - de limba română. Iar prin tot ce publicam, incercăm sa fim moderati in sensul pozitiv al cuvântului. Nu punem la zid pe nimeni. Nu judecăm. Suntem mămici normale și echilibrate si mai ales NU suntem mămici perfecte.

in acest articol veti citi mai multe despre:

Relatia dintre sanatatea mintala si numarul de carti citite de mama
Cartile pentru bebelusi se incadreaza in trei categorii
Esti pe deplin prezent in viata bebelusului?

 

Cărtile despre parenting si lumea lor perfectă

E suficient sa intri intr-o librarie din Romania - si vei gasi colectii intregi despre cresterea si educatia bebelusului. Nu prea se inghesuie mamicile sa le cumpere dar ... daca stai sa le rasfoiesti vei gasi aceleasi sfaturi traduse stangaci din alte limbi, plus intreaga gama de invinovatiri subtile sau brutale aduse mamicilor care nu nasc natural fara nici o pastila, nu reusesc sa alapteze pana la 14-78 luni, a acelor mamici care nu practica parentingul atasat, a mamicilor care au o cariera si se intorc la sevici dupa 4 luni, a mamicilor care au un singur copil sau ... in general a celor care sunt altfel dar... hei, au familii fericite. Nu-i asa?

Un studiu facut in SUA a confirmat un lucru care se stia deja: cartile de suport ale mamicilor incepatoare iti pot face mai mult rau, decat bine. Deci, exista carti despre ingrijirea bebelusilor care merita citite sau nu?

Relatia dintre sanatatea mintala si numarul de carti citite de mama

Unele cercetari sunt atat de binevenite, incat par putin contrafacute, dar sincer, aceasta nu este: Amy Brown, cercetator al sanatatii materne si infantile, de la Universitatea Swansea - din Marea Britanie -  a efectuat un studiu pe 350 de proaspete mamici si obiceiul lor de utilzare a manualelor pentru bebelusi si a cartilor de auto-ajutorare a maternitatii. Ea a descoperit o relatie clara intre sanatatea mintala si numarul de carti pe care o mama le-a citit: era invers. Cele care au citit cele mai multe manuale pentru bebelusi au raportat cele mai depresive simptome.

Ad-Extra3:

Cartile despre bebelusi se incadreaza in trei categorii

Nu numai ca as fi putut prezice aceasta, insa pot si sa descriu mecanismul pentru acest fapt.

Cartile pentru bebelusi se incadreaza in trei categorii:

- Ce ar trebui sa poata face copilul tau (seria Ce sa astepti),

- Cum sa-ti faci copilul sa faca ceea ce doresti (element cheie:  Bebelusul tau fericit) si

- Numeroasele moduri in care ti-ai putea influenta copilul (piatra de temelie a teoriei atasamentului).

Exista ceva carti care merita citite; majoritatea insa te vor face sa te simti mizerabil.

Factorul de stres al primului copil, este ca nu exista alta varianta – fie copilul tau poate face ceea ce ar trebui sa poata face la varsta de sase saptamani, caz in care, felicitari, copilul tau are setul de competente al unui copil de nota zece, sau nu poate, vindeca-ti panica cum ca al tau copil are o problema de dezvoltare si va intra in lume neechipat pentru cruzimea ei. Aceasta realitate nu poate fi reprimata. Trebuie doar sa treci prin ea.

Si apropo - nu l-ai alaptat pana la primul an de scoala? Ei bine ... nu esti mama suficient de atasata de nevoile lui ....

Indicatorii sunt toti destul de ambigui – nici nu poti spune daca bebelusul tau iti recunoaste cu adevarat vocea sau doar clipeste, ca iti imita gura sau ca face singur acea figura prosteasca. in mod realist, nu trebuie sa astepti ca bebelusul tau sa faca altceva decat sa stea acolo si sa clipeasca, ca un arici, muuult timp. Cateva luni.

Manualele despre educatie timpurie pentru bebelusi te plaseaza intr-o lupta atat cu copilul tau, cat si cu celelalte mame. Mi se pare ca bebelusii fac destul de mult ceea ce le place lor. Daca bebelusul simte ca se poate supune programului tau zelos, o va face, iar daca nu, nu o va face. Dar probabil ca nu se va supune programului tau, iar tu vei simti intotdeauna ca sinele tau matern este de vina, daca nu cumva chiar este, caz in care celelalte mame se vor indeparta de tine si vor sosoti una catre cealalta „mama tigru”. Probabil ca sunt geloase. Sau poate ca tu esti putin rea.

Zenitul absurdului: manualele despre alăptare

 Aceasta dorinta de a invata aceleasi reguli pe terenuri infinit de variate - atinge zenitul absurditatii in manualele de alaptare – al caror concept de baza – Daca nu alaptezi esti o mama depravata si rea...

SIngura carte realista este cea in care a lui Claire Byam-Cook Ce sa asteptati cand alaptati…si ce daca nu puteti? in care dupa sute de pagini da si sfatul final: Daca ti se pare prea greu sa alaptezi, pentru numele lui Dumnezeu, foloseste lapte formula.

Adevarul despre meseria de mamă si de ce nici macar nu contează

Fiecare mamica experimenteaza propria sa versiune a meseriei de mama. Bineinteles ca exista reguli de siguranta pe care ar trebui sa le urmam - dar apoi, restul? Bine asta nu inseamna ca detaliile nu conteaza, insa e important sa stii ca in fiecare zi, vei invata cate ceva nou din meseria de mama. Ca regulile nu sunt de otel si fiecare copil este unic.

Fiecare mama are puterea sa descopere ca maternitatea este cea mai plina de bucurii etapa din viata sa. Dar fiecare mamica isi traieste propria meseria de mama - o versiune noua si imbunatatita - ce ii da un scop in viata. SI apropo, nu exista mamici perfecte. De aceea, trebuie sa stii ca exista si momente ca in care poti ignora regulile daca stii si simti ca al tau copil creste fericit citeste aici in continuare. 

Sa fii mamă nu e la fel de usor ca in reclamele zambitoare din pauzele dintre filme

Dincolo de toate problemele, încercările și greutățile pe care le aduce la pachet maternitatea, un lucru este însă clar. N-o fi ea fericirea aia artificială din reclame. E un drum cu suișuri, coborâșuri, lecții învățate uneori dureros, progrese lente, conflicte mocnite sau deschise, împăcări glorioase. Însă este fericire, acest lucru nu poate fi pus la îndoială. 

Atât doar că, uneori, fericirea nu te izbește în față, ci se ascunde printre rufele de pus la spălat și în coșul cu jucării citeste in continuare aici.

Dar ce facem noi aici la Desprecopii?

Ei bine, avem responsabilitatea de a fi cel mai citit site de parenting - de limba romana. Iar prin tot ce pu... incercam sa fim moderati in snesul pozitiv al cuvantului. nu punem la zid pe nimeni. Nu judecam. Suntem mamici normale si echilibrate si mai ales NU suntem mamici perfecte.

Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala

Nu mi se pare corect sa vad zilnic in jurul meu ”experti” care isi dau cu parerea in necunostinta de cauza, de la mame, la bunici si chiar la persoane care nu au nicio treaba cu cresterea copiilor.

Asadar, daca te numeri printre parintii care au ales sa nu isi pedepseasca copiii si simti cateodata frustrarea generata de sfaturile si de comentariile celor din jur, care considera ca un copil trebuie pus la punct si tebuie sa stie de frica, aminteste-ti ca nimeni nu iti poate dicta cum sa iti educi copilul si ca nu e nimic nefiresc sa pui nevoile reale ale copilului in fata asteptarilor societatii care se hranesc din clisee, adesea expirate citeste mai departe aici >

Despre meseria de mama, merita citit si:

Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Unde au disparut idolii muzicali?
Curatenia de Pasti si Saptamana Patimilor
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat
O vara retro pentru copilul meu: cum ar putea fi
Impresii de pe insula in care nimeni nu m-a vazut plangand 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII