Creșterea și dezvoltarea normală a bebelușului intre 0-12 luni: greutate, creșterea capului, lungime

Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni - greutate, cresterea capului, lungime

Creșterea și dezvoltarea normală a bebelușului intre 0-12 luni: greutate, creșterea capului, lungime

Cum crește bebelușul în primul an de viață? Părinții sunt adesea atenți la ritmul de creștere al bebelușului în primul an de viață, deseori fiind neliniștiți. Se întreabă dacă bebelușul crește suficient de bine și dacă se dezvoltă într-un mod normal. Creșterea și dezvoltarea bebelușului sunt aspecte esențiale, iar medicii monitorizează aceste aspecte pentru a asigura că totul decurge în parametri normali.

Este important de știut că fiecare bebeluș este unic și că ritmul de creștere poate varia în funcție de multiple factori, inclusiv de factori genetici, de alimentație și de mediul înconjurător. Este recomandat să urmați sfaturile medicului pediatru și să acordați atenție semnelor de dezvoltare sănătoasă, cum ar fi câștigul în greutate, creșterea în lungime și dezvoltarea abilităților motorii și cognitive.

Iată cum crește bebelușul in primele 12 luni de bebelușie - lună de lună.

Cum creste bebelusul de la 0 la 12 luni
Cresterea medie in greutate pe zile a bebelusului
Cresterea medie in greutate pe luni a bebelusului
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Grafice de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului
Cresterea capului bebelusului
Despre dezvoltarea bebelusului mai cititi:
Despre stimularea bebelusului
Comunitatea Desprecopii - hai alaturi de alte mamici ca tine, pentru suport, prietenie si atitudine
 

Cum crește bebelușul de la 0 la 12 luni

În medie, bebelușul câștigă în greutate aproximativ 1 kg pe lună în primele trei luni, 500 g pe lună între 3 și 6 luni, 333 g pe lună între 6 și 9 luni și 250 g pe lună între 9 și 12 luni.

Este esențial pentru părinți să cunoască parametrii normali de creștere ai copilului. Greutatea normală la naștere, pentru un copil născut la termen, este de aproximativ 3 kg. Probabil datorită pierderii fluidelor în exces, greutatea scade cu aproximativ 10% în prima săptămână de viață; copilul ar trebui să revină la greutatea avută la naștere până la vârsta de două săptămâni. Bebelușii alăptați natural au tendința de a-și recăpăta greutatea inițială puțin mai târziu comparativ cu cei alimentați artificial.

Bebelușii născuți la termen își dublează greutatea de la naștere până la patru luni și și-o triplează până la vârsta de un an.

cresterea bebelusului

Cresterea medie in greutate pe zile a bebelusului

Varsta

Grame

0-3 luni

26-31 gm

3-6 luni

17-18 gm

6-9 luni

12-13 gm

9-12 luni

9 gm


Creșterea medie in greutate pe luni a bebelușului

Varsta

Kilograme

0-3 luni

1 kg/luna

3-6 luni

1/2 kg/ luna

6-9 luni

1/3 kg/ luna

9-12 luni

1/4 kg/ luna

 
Grafice de creștere: indicatorul de creștere al bebelușului

Graficele de creștere reprezintă una dintre primele preocupări care îți marchează viața de mămică, după ce micuțul ajunge acasă. Crește sau nu? Ia în greutate sau nu? Ia suficient? Este bine?...
În multe țări, aceste date esențiale despre creșterea în centimetri și kilograme ale bebelușului sunt ulterior înregistrate în "cartea copilului" și apoi împărtășite cu bunicii, rudele și prietenii.

Aceste informații devin un indicator important al sănătății copilului, în special în primii trei ani. Medicii sunt, de asemenea, conștienți de această strânsă legătură. Copiii care sunt bine îngrijiți din punct de vedere alimentar, care au o conexiune emoțională cu părinții și care nu suferă de o boală cronică, vor crește conform unui model normal. Iată, am adunat și noi aceste grafice, împreună cu câteva explicații necesare.Cititi pe larg totul despre graficele de crestere aici: Totul despre graficele de crestere ale bebelusului

Creșterea capului bebelușului

Circumferința medie a craniului la naștere este de 35 cm și crește rapid până la 45 cm în primul an de viață.

Circumferința capului copilului se măsoară de obicei din primul până în al treilea an de viață. Această operație se realizează cu ajutorul unui centimetru plasat deasupra sprâncenelor și urechilor, în jurul capului. Rezultatul (în cm) se compară cu măsurătorile precedente.

Creșterea capului bebelușului are loc ca urmare a dezvoltării creierului și este "relativ" independentă de creșterea corpului și de alimentație. Factorii genetici joacă adesea un rol important în creșterea capului: de exemplu, dacă dimensiunea capului tatălui este mai mare decât media, copilul poate avea, la rândul său, un cap mare. Creșterea rapidă a capului are loc în primii doi ani de viață.

În cazul în care capul copilului crește prea repede, în special dacă nu ajunge să intersecteze graficul de creștere, va trebui urmărită foarte atent dezvoltarea hidrocefaliei ("apa" din creier) sau se poate pune problema existenței altor probleme neurologice. Creșterea capului la un copil hidrocefal poate fi rapidă.

Dacă dimensiunea capului copilului este sub medie, dar continuă să crească respectând același procent (de exemplu, este 90% din dimensiunea normală la 3 luni și tot 90% la șase luni), de obicei, nu sunt motive de îngrijorare.

Pe de altă parte, o dimensiune mică a capului copilului, mai ales dacă nu respectă procentele, este un motiv important de îngrijorare (de exemplu, este 5% la 3 luni și în afara graficului normal de creștere la 6 luni). Aceasta poate indica o afecțiune numită "microcefalie", care adesea este asociată cu probleme de dezvoltare neurologică. Una dintre cauzele frecvente ale microcefaliei este creșterea inadecvată a creierului.

Atâta timp cât creșterea craniului este legată de creșterea creierului, dacă dezvoltarea creierului este afectată, aceasta va duce la o dimensiune mică a capului.

Circumferinta capului bebelusului 0-2 ani - graficul cresterii capului bebelusului baietel

Circumferinta capului bebelusului 0-2 ani - graficul cresterii capului bebelusului fetita

Un cap mic este rareori o consecinta a suturarii defectuoase a craniului, de obicei acest fapt duce la o forma ciudata a capului. Cititi pe larg: Cum creste capului bebelusului 

Cum crește de la luna la luna bebelușul: dezvoltarea motorica, dezvoltare sociala, activitati și alimentatie

Fa click pe varsta in luni a puiului tau si navigheaza ... Succes ! 

 

Despre dezvoltarea bebelusului mai cititi:

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni

Puseul de crestere al bebelusului

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)

Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)

Cat cresc copiii?

Statul pe burtica ajuta la dezvoltarea armonioasa a bebelusului

Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna

Primelele 12 luni de viata ale bebelusului tau scump si drag sunt speciale. Desi e un omulet mic si ti se pare ca de la luna la luna e tot mai maricel si mai jucaus, bebelusul tau e dependent de dragostea si atentia parintilor si trebuie stimulat special in fiecare luna.

Acorda-i atentia si dragostea ta pentru ca primul an trece atat de repede. Iata cate un sfat special pentru fiecare luna din primul anisor al bebelusului.


Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie
articol aprobat de Medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 44:

  1. Romi
    Romitrimis la 18/5/2016

    Buna, am si eu un Băiețel de aproape 8 luni si cantareste 10 kg 500. Fiecare copil ia in greutate in felul lui. Al meu nici când i-au crescut Dinți nu a slăbit :)) va las cu bine :) si pt mai multe întrebări Consultați un pediatru e cea mai buna soluție . Bye bye girls :*

    Raspunde la acest comentariu
  2. sutoiu mirela
    sutoiu mirelatrimis la 27/3/2014

    bunaziua ma numesc mirela fetita mea la nastere a avut 4.110kg si 52cm acum are 7 luni si are 8.330kg este bine o alaptez la san

    Raspunde la acest comentariu
  3. monica
    monicatrimis la 15/6/2012

    buna mamicilor....parca va si vad....ingrijorate de toate schimbarile din viata celor mici...sunt ciudati nu-i asa???va dau un sfat:cel mai bine ar fi sa consultati un medic in cazul unei situatii neplacute din viata celor mici,ei sunt cei mai indreptatiti sa va ajute....si inca ceva ...nu va speriati din toate nimicurile...nu mai comparati kg si cm copilului d-voastra cu kg si cm altui copil...fiecare organism e diferit...toti vor creste mari...stati linistite.

    Raspunde la acest comentariu
  4. laura
    lauratrimis la 27/4/2012

    citesc commenturile voastre si ma ingrozesc!!!oare ati auzit de medici pediatri si neonatologi?intrebatii pe ei , fiecare copil(organism uman) e unic in felul lui...daca e bine sau nu e bine copilul, o simti tu ca mama in primul rind...si verdictul il da doctorul!nu se poate sa fiti atat de naive si sa intrebati un site de internet in loc sa mergeti cu copilul la doctor!nu iti place doctorul...schimba-l...nu intelegi ce iti spune...intreaba-l...aveti drepturi....folositi-le!

    Raspunde la acest comentariu
  5. alina
    alinatrimis la 14/2/2012

    buna am nascut o fetita prematur la 7 luni prin cezariana de 2,150kg si in 8 zile a scazut 250g sinici nu mananca mai mult de 30ml este normal sa fie asa ?

    Raspunde la acest comentariu
  6. szabo victoria
    szabo victoriatrimis la 8/2/2012

    a ceiasi problema o avem si noi cu copilul de la 4 luni si am mers in budapesta cu el si acum e bine dar cu tratament

    Raspunde la acest comentariu
  7. patricia
    patriciatrimis la 31/1/2012

    buna fetita mea la nastere a avut 3090 si acum la 4 luni cantareste 6900 e normal nu mai nuo am incep cu suc de mar si morcov

    Raspunde la acest comentariu
  8. nae mihaela
    nae mihaelatrimis la 31/1/2012

    BUNA ZIUA AM SI EU O INTREBARE.AM un baietel de 3ani si jumate si are 13 kg ,iar inaltimea86 de cm.mi se pare cam micut fata de alti copii la varsta lui.asi putea sai faca niste analize sau sa il consulte vreun doctor.se poate dezvolta mai tarziu

    Raspunde la acest comentariu
  9. rusalin melinda
    rusalin melindatrimis la 31/1/2012

    BUNA AM O FETITA DE 11 LUNI ARE 9 KG ,MANCA FOARTE RAU DE CATEVA LUNI ,NU ARE NICI UN DINTE SI CAND PLANGE I SE FAC PETE PE TOATA FATA ,VA ROG DATI UN RASPUNS REFERITOR LA PETE ,MANCARE SI DINTISORI . VA MULTUMESC

    Raspunde la acest comentariu
  10. androne gabriela
    androne gabrielatrimis la 19/1/2012

    si eu am o fetita de 7 luni jumate si cantareste 7.100gr...am nascut-o cu 2.900,nu stiu dar doctora mi-a spus ca e slabuta mie mi se pare ca arata bine voi ce spuneti?

    Raspunde la acest comentariu
    • Ceistina
      Ceistinatrimis la 5/5/2020

      Buna si fetita mea are 7 luni jumate si cantareste 7.200 nu te speria daca e vesela bine dispusa nu plange mananca nu ai de ce sa iti faci griji asa m-am speriat si eu dar acum a 8nceput sa ia in greutate si sa inaltat dintr-o data

  11. cipriana
    cipriana trimis la 16/1/2012

    am o fetita de 4 luni si 20 de zile care cantareste 7 kg si jumatate sa nascut cu 3400 kg si e mofturoasa cai es dintii ..referitor la greutate nu totii copii sant la fel altii eau mai repede alti mai greoi an greutate atat tinp cat e sanatos si e totul an regula nu va mai faceti grijii ca ei oricum vor creste marii

    Raspunde la acest comentariu
  12. david georgiana violeta
    david georgiana violetatrimis la 10/1/2012

    bonjour! Fetita mea, Vanessa Bianca a avut la nastere 3,460kg iar astazi la 2 luni are 6 kg. Este o mica gurmanda... mananca la 2 ore ...2 ore si jumatate.. iar noaptea ultima masa o ia la 23.00 iar la 3.30 maxim se trezeste pentru tzitzi (o alaptez la san exclusiv).

    Raspunde la acest comentariu
  13. tanislav luminita
    tanislav luminitatrimis la 16/12/2011

    fetita mea are 10 luni si 9 kg. oare este bine?

    Raspunde la acest comentariu
  14. STELA
    STELAtrimis la 8/12/2011

    FETITA MEA A LUAT IN GREUTATE 600 GR PE LUNA. ESTE NORMAL? AVAND IN VEDERE CA AM NASCUTO DE 4,400 KG

    Raspunde la acest comentariu
  15. Roman Iren
    Roman Irentrimis la 18/11/2011

    buna asi vrea sa stiu cate kg trebuie sa aiba un copil la 1 ani si 4 luni pt ca copilul meu are doar 9 kg si daca este bine

    Raspunde la acest comentariu
  16. florentina
    florentinatrimis la 8/10/2011

    buna am un baietel de 10 luni vreau sa va intreb dak capul iar creste 46,47 cm ar fi o problema normal cica un copil in primul an de viata trebuie a aiba 45cm

    Raspunde la acest comentariu
  17. luiza
    luizatrimis la 29/8/2011

    buna. Si eu am nascut acum 3saptamani o fetita de 3240gr,iar acum are 4kg.,deci a luat in greutate 760gr si kred k e ceva normal. Nou-nascutii nu au altceva de facut decat sa manance si sa doarma,bineinteles dak nu au colici.

    Raspunde la acest comentariu
  18. cerasela
    ceraselatrimis la 21/8/2011

    am un baiat de 9 luni si jumatate si are aproximativ 12 kg. este bine? la nastere a avut 3850grame.este foarte mancacios mananca orce.va rog sa imi raspundeti.

    Raspunde la acest comentariu
  19. gabriela
    gabrielatrimis la 20/7/2011

    Pentru german anaEu zic sa nu te nelinistesti. Copilul normal trebuie sa puna intre 750-1250 g pe luna. Ce e mai putin de atat, nu e grav , dar trebuie tinut sub observatie, ce e mai mult e de asemenea demn de luat in seama.Baiatul meu cel mare punea intre 750-800g in primele luni si acum are aproape 16 ani. Tot timpul a fost slabut, dar foarte activ. Cresterea ii era normala dar cam lenta. Acum are 1 m 80cm si aratafoarte bine.

    Raspunde la acest comentariu
  20. gabriel
    gabrieltrimis la 14/11/2010

    salut sunt un proaspat tatic din italia a unui baietel de 2 luni si a luat in greutate de la nastere cate 1,6kg pe luna si acu se forteaza sa stea in fundulet iar daca nu il tii macar 1 ora pe zi ridicat nu poti face nimic caci nu te lasa ,,, e normal

    Raspunde la acest comentariu
  21. george
    georgetrimis la 5/7/2010

    am un baietel de 1 luna si 2 saptamani si are deja ceva mai mult de 6 kg,la nastere a avut 3960 kg,e normal?

    Raspunde la acest comentariu
  22. suzana
    suzanatrimis la 21/4/2010

    buna mamici...am nascut un baietel pe 8 iulie la 3350 gr iar azi 19 iulie bebe meu are 3850,,a luat 500 gr in greutate in 11 zile doctorita a zis ca e normal dar mie mi se pare cam ,,,,astept raspuns va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  23. german ana
    german anatrimis la 4/4/2009

    buna fetita mea are 2 luni si la nastere a avut 3 4oo gr si acum la 2 luni are 5 kg este bine mie imi eate cam frica pt ca cred ca e cam slabuta astept raspuns

    Raspunde la acest comentariu
  24. sweety_karina
    sweety_karinatrimis la 29/10/2008

    Exista vreun grafic de crestere a circumferintei medie a capului la bebelusi, pe luni?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII