Cum stim ca gripa copilului devine serioasa si trebuie sa mergem de urgenta la spital

Cum stim ca gripa copilului devine serioasa si trebuie sa mergem de urgenta la spital

Cum stim ca gripa copilului devine serioasa si trebuie sa mergem de urgenta la spital

In caz de gripa, sfatul standard al medicilor este: copilul sa stea acasa si sa se odihneasca , sa bea multe lichide si sa tinem sub control durerea si febra cu ​​medicamente precum acetaminofen (paracetamol).

Dar acest sezon al gripei este unul infricosator pentru parinti, de aceea trebuie sa stie cum sa-si dea seama daca starea copilului se inrautateste si daca este timpul sa se grabeasca la spital.

 in acest articol veti citi mai multe despre:
La ce semne trebuie sa fie atenti parintii?
Simptomele care necesita ingrijire medicala imediata
Preocupari pentru bebelusi si copii mici
Parintii trebuie sa aiba incredere in instinctele lor
Ce este normal?

Suntem in plin sezon al gripei iar parintii sunt ingrijorati despre evolutia acestei boli. Iar pentru sa cunoastem semnalele cand gripa devine un pericol pentru sanatatea copilului - iata ...

Cum procedam cand copilul are gripa?

In caz de gripa, sfatul standard al medicilor este: copilul sa stea acasa si sa se odihneasca, sa bea multe lichide si sa tinem sub control durerea si febra cu ​​medicamente precum acetaminofen (paracetamol).

Dar acest sezon al gripei a fost unul deosebit de infricosator pentru parinti, de aceea trebuie sa stie cum sa-si dea seama daca starea copilului se inrautateste si daca este timpul sa se grabeasca la spital.

Deci - cand trebuie sa stim ca gripa devine periculoasa?

Nu este o intrebare cu un raspuns usor, spun expertii... "O data la ceva timp, chiar si in randul copiilor sanatosi, aceasta tulpina de gripa dar si altele, pot imbolnavi rapid o persoana", spune dr. William Schaffner, specialist in boli infectioase de la Universitatea Vanderbilt, SUA.

Majoritatea parintilor stiu ca trebuie sa monitorizeze indeaproape copiii sub 5 ani pentru orice semn de boala. Este important sa acordati o atentie mai mare copiilor si bebelusilor sub 2 ani, asigurandu-va ca primesc suficiente lichide, deoarece se pot deshidrata foarte usor.

Si in timp ce marea majoritate a copiilor, altfel sanatosi, isi vor reveni si se vor recupera destul de repede, un numar mic va dezvolta complicatii care le-ar putea pune viata in pericol, a spus dr. Schaffner.

Copiii cu afectiuni cronice de sanatate, cum ar fi astmul, diabetul, fibroza chistica, paralizia cerebrala, afectiunile cardiace sau convulsii, prezinta, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta complicatii legate de gripa, iar boala poate exacerba problemele medicale subiacente.

Insa, jumatate dintre copiii internati cu gripa in acest sezon, nu au avut nici una din conditiile cronice de baza care fac copiii sensibili la complicatiile gripei, si asta nu este neobisnuit.

copil cu gripa

La ce semne trebuie sa fie atenti parintii?

Semnele pe care trebuie sa le urmariti la copii sunt: febra persistenta ridicata care nu scade si febra care scade numai ca apoi sa urce din nou, dupa ce copilul pare sa fie mai bine, spun expertii.

Cand se intampla acest lucru, timpul este esential; o febra persistenta sau recurenta poate insemna ca copilul a dezvoltat o complicatie, cum ar fi pneumonie sau un raspuns inflamator periculos, iar parintii trebuie sa solicite asistenta medicala imediat.

Parintii ar trebui, de asemenea, sa ia in considerare septicemia, o complicatie care pune viata in pericol, cauzata de atacul coplesitor al organismului impotriva unei infectii. Conditia este caracterizata de febra sau frisoane, durere sau disconfort extrem, transpiratie, confuzie sau dezorientare, dificultati de respiratie si o frecventa cardiaca ridicata.

Gripa debuteaza foarte repede. Trebuie sa fiti foarte atenti. Lucrurile pot progresa in cel mult 48 de ore.

Ad-Extra3:

Simptomele care necesita ingrijire medicala imediata sunt:

- respiratia copilului devine greoaie, respira rapid, superficial
- dureri/presiune in piept
- buzele devin albastre sau violet
- copilul este mai putin receptiv decat de obicei
- pielea isi schimba culoarea
- copilul refuza sa manance/bea
- copilul are diaree si varsaturi, crescand riscul de deshidratare.

In general, daca un copil este deosebit de iritabil, doarme prea mult, pare a fi confuz, ametit sau nu se comporta ca de obicei, parintii ar trebui sa solicite ajutor medical. Varsaturile severe si convulsiile sunt de asemenea semne de pericol.

Preocupari pentru bebelusi si copii mici

Pentru copiii sub 2 ani, parintii trebuie sa fie vigilenti in a se asigura ca micutul primeste suficiente lichide si ca urina este limpede, nu tulbure si inchisa la culoare, adica semn de deshidratare ce necesita ingrijire medicala imediata. Alte simptome care trebuie urmarite la sugari sunt dificultatile de respiratie, incapacitatea de a manca, scutece umede semnificativ mai putine decat in ​​mod normal si plans fara a produce lacrimi.

Ibuprofenul sau acetaminofenul (paracetamolul) pot fi utilizate la copiii mai mari, dar acetaminofenul este medicamentul preferat pentru febra la sugari. Trebuie utilizat numai in doze adecvate, conform instructiunilor de pe ambalaj si recomandarilor medicului (aspirina nu trebuie utilizata niciodata la copii).

"Pentru un bebelus cu varsta sub 1 an, exista un prag mai mic pentru a apela medicul", a spus Dr. Munoz. "As fi dispus sa astept un pic mai mult pentru un copil de 12 ani, care poate sa-mi spuna ce simte, dar pentru un bebelus, este greu. Trebuie sa fie urmarit cu o mare atentie."

Parintii trebuie sa aiba incredere in instinctele lor

Desi nu suna stiintific, majoritatea expertilor spun ca parintii trebuie sa aiba incredere in instinctele lor. Ei isi cunosc copiii mai bine decat oricine altcineva si, daca simt ca ceva nu este in regula, ar trebui sa cheme un medic si sa ceara sfatul sau sa-l duca la spital pentru ingrijiri imediate.

Cand mama este foarte ingrijorata, acest lucru nu ar trebui sa fie trivializat - pediatrul ar trebui sa se uite la acel copil indeaproape, a spus dr. Schaffner.

Ce este normal?

Pentru majoritatea copiilor, un curs tipic al gripei incepe cu o crestere brusca a temperaturii, durere in gat, tuse si dureri musculare, a spus dr. Shikha Garg, ofiter medical in divizia de gripa a C.D.C. Copiii mai mici pot avea, de asemenea, simptome precum greata si varsaturile.

Dar, la majoritatea copiilor sanatosi, boala va debuta si isi va urma cursul relativ repede. Febra va disparea dupa trei pana la patru zile, iar tusea va scadea in decurs de una pana la doua saptamani, a spus dr. Garg.

"Daca acestea sunt simptomele observate de un parinte, copilul trebuie sa ramana acasa, sa nu mearga la scoala, sa se odihneasca si sa fie bine hidratat", a spus ea. Majoritatea copiilor sanatosi care au un curs usor al bolii, nu trebuie sa mearga la spital la urgente si nici nu este necesara testarea pentru gripa, a mai spus dr. Garg.

In timp ce copiii spitalizati cu gripa sunt tratati in general cu medicamente antivirale, cum ar fi Tamiflu, decizia de a-l prescrie pentru ambulatorii este o problema complicata care necesita o echilibrare atenta a riscurilor si beneficiilor, deoarece tratamentul poate provoca reactii adverse, inclusiv greata, voma, si rareori efecte secundare neurologice, a spus dr. Schaffner.

Parintii trebuie sa aiba grija de ei insisi, in special femeile insarcinate, care sunt in mod special susceptibile la complicatii cauzate de gripa. Spalati-va frecvent mainile si daca aveti un copil bolnav, evitati imbratisarile si sarutarile.! 

Febra este o reacție frecvent întâlnită mai ales la copiii mici, pentru că sistemul lor imunitar se află încă în perioada de formare şi prin urmare nu poate lupta pe deplin cu virusurile la care este expus. De aceea, în perioada de schimbare a anotimpurilor trebuie să îi protejăm pe cei mici de schimbările bruște de temperatură sau de persoanele răcite. 
Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri despre febră și cauzele ei.

gripa

Gripa sau raceala la copil - ghidul simptomelor

Ar putea fi o raceala insa ar putea fi si inceputul unei gripe. Cand copilul are durere in gat, tuse si febra ridicata e timpul sa ne alarmam? Se poate sa fi luat gripa sau ce se intampla? Sau e doar o banala raceala? Care sunt diferentele de simptome dar si de tratament intre gripa si raceala?

 

Iata ghidul simptomelor care va ajuta sa intelegeti daca e gripa sau raceala...

 

Despre viroze mai cititi

Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Calendar de circulatie al virusurilor
Sezonul virozelor respiratorii 
Copilul frecvent bolnav: ghid de simptome
Gripa porcina: simptome, protectie si tratament 

https://www.desprecopii.com/info-id-16382-nm-Febra-la-copil-cauze-si-mituri.htm

Despre alte boli contagioase ale copilului merita stiut si:

Pneumonia la copil
Meningita la copil
Tusea convulsiva
Scarlatina la copil
Boala mainii, piciorului si gurii
Pojarul (rujeola) la copil: simptome, cauze,tratament si prevenire 

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase,
referinte: WebMD, Revista Pediatrics 2018

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Gripa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII