Scarlatina la copil: simptome, complicații și tratament - sfatul medicului
Scarlatina este o infecție cu un tip de bacterie numită streptococ, care nu numai că provoacă o infecție a gâtului (numită "gât streptococic"), dar produce și o toxină care cauzează erupția distinctivă a scarlatinei. Scarlatina este rară la copiii sub 2 ani, deoarece substanțele din sistemul imunitar al mamei (anticorpii) protejează copilul până la această vârstă. 🌡️
• Vârsta cea mai frecventă de îmbolnăvire este 4-8 ani. Pe la 10 ani, cei mai mulți copii au propria imunitate față de toxina produsă de bacterie. Iată care sunt simptomele și regulile de îngrijire ale scarlatinei la copil. 🩺💊
despre scarlatina la copil, veti citi:
Ce este scarlatina
Este scarlatina contagioasa?
Ce complicatii poate avea scarlatina?
Cine risca imbolnavirea cu scarlatina?
Semne si simptome ale scarlatinei
Reguli de ingrijire in caz de scarlatina
Cand trebuie sa contactati medicul
Tratamentul pentru scarlatina
Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video
Alte boli contagioase ale copilariei
Bolile copilului - GHID
Forum medical si forum de suport al parintilor:
revizuit de: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Toate drepturile rezervate (c) 2020
Ce este scarlatina?
Scarlatina este o infectie cu un tip de bacterie numit streptococ, care nu numai ca provoaca o infectie a gatului (numita "gat streptococic"), dar produce si o toxina care cauzeaza eruptia distinctiva a scarlatinei. Cititi: Infectiile streptococice respiratorii (cu streptococ)
Unii oameni sunt mai sensibili la toxina decat altii, deci este posibil ca nu toti membrii familiei care sunt infectati sa aiba eruptia, desi au gatul streptococic. Uneori, zona de infectie este mai degraba pielea decat gatul, boala numita impetigo.
Cititi: Virozele respiratorii la copii
eruptie pe corp in caz de scarlatina
Este scarlatina contagioasa?
Scarlatina este contagioasa pentru cei care intra in contact apropiat cu un copil infectat de scarlatina.
Ce complicatii poate avea scarlatina?
Complicatiile sunt rare, dar pot include infectii mai profunde ale tesuturilor, febra reumatica si infectii ale rinichilor.
Ad-Extra3:
Cine risca imbolnavirea cu scarlatina?
Scarlatina este rara la copiii sub 2 ani, deoarece substantele din sistemul imunitar al mamei (anticorpii) protejeaza copilul pana la aceasta varsta.
Varsta cea mai frecventa de imbolnavire este 4-8 ani. Pe la 10 ani, cei mai multi copii au propria imunitate fata de toxina produsa de bacterie. Intrucat infectia este transmisa prin fluidele din caile respiratorii (secretiile respiratorii), rata infectarii este mai ridicata in zonele aglomerate.
Semne si simptome ale scarlatinei
Scarlatina este insotita de o eruptie asemanatoare smirghelului, formata din mici bube rosii de 1-2 mm, care se unesc, incepand de pe gat, apoi trecand pe trunchi, iar in final pe maini si picioare (extremitati). Uneori eruptia este insotita de o mancarime usoara. Daca scarlatina apare in zone ca subsuoara, incheietura cotului), pot aparea dâre rosii pe piele.
Alte semne care insotesc scarlatina
Pot fi prezente
- febra, frisoanele, durerile, greata, voma si pierderea poftei de mancare.
Atunci cand principala zona de infectie este gatul, amigdalele se pot deveni mai mari, rosii si dureroase. Alte zone din gat (ca nodulii limfatici) se pot umfla.
La inceput, limba este acoperita de un strat alb, avand aspect de capsuna alba, care apoi se atenueaza pentru a face loc unui aspect de capsuna de culoare rosu stralucitor. La inceput, eruptia nu afecteaza palmele si talpile, insa mai tarziu, aceste zone se pot coji.
Eruptia dureaza de obicei 4-5 zile, apoi se atenueaza, apoi pielea de pe gat si fata incep sa se cojeasca, iar in final se cojesc si mainile si picioarele.
Cititi: Roseola si Pojarul (rujeola) la copil
Reguli de ingrijire in caz de scarlatina
Este dificil de evitat infectarea celorlalti membri ai familiei care nu sunt imuni la boala. Totusi, este bine sa luati urmatoarele masuri:
- Pastrati tacamurile si hainele folosite de copilul bolnav separate de ale celorlalti membri ai familiei, si spalati-le in apa fierbinte cu sapun.
- Cei care ingrijesc copilul bolnav trebuie sa se spele des pe maini.
- Puteti ameliora starea copilului si combate febra cu paracetamol sau cu ibuprofen - respectati dozarea recomandata pe ambalaj
- Dati-i copilului alimente moi, multe lichide si aplicati-i lotiuni precum calamina pentru calmarea mancarimii, daca este necesar.
Cand trebuie sa contactati medicul
Contactati medicul imediat ce suspectati imbolnavirea copilului de scarlatina.
cititi neaparat: 10 Intrebari si raspunsuri despre bolile copilariei
Tratamentul pentru scarlatina
Medicul va face de obicei o cultura microbiologica folosind mostre prelevate din gat sau de pe piese sau un test streptococic rapid pentru a confirma diagnosticul. Daca se confirma infectia streptococica, va prescrie antibiotice, care vor fi administrate timp de 10 zile. Cititi: Ce stim despre antibitiotice?
Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video
Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.
Alte boli contagioase ale copilariei
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase,
Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 9 comentarii
Buna ziua. Baieţelul meu are scarlatina. Daca el are scarlatina mai am voie sa îl alaptez? Este un risc sa iau şi eu daca il alaptez? Va mulţumesc
La gradinita baietelului a aparut un caz de scarlatina ce as putea sa ii dau preventiv pentru a evita imbolnavireabaietelul are 6 ani
Daca am scarlatina si am luat ,,Aerius
Buna ziua, mama mea a luat scarlatina de la locul de munca adik de la gradinita unde ea este ingrijitoare,a luat de la copii,eu si sora mea ne am facut exudatul,mie mi a iesit negativ iar surorii mele i a iesit pozitiv.Daca pana akm eu nu am luat de la mama mai exista riscul sa iau si eu de la sora mea?pls un raspuns..Multumesc..
Filu meu in varsta de 3 ani si 2 luni a facut scarlatina,pe 8.06.2011,am stat cu el inspital 6 zile,a facut penicilina pe toata durata internarii,apoi acasa ne-a prescris ospen,etc,credeti ca este posibil sa plec cu el la mare anul acesta?Va rog frumos nu ocoliti intrebarea mes,va multumesc.
As vrea sa stiu daca parintii trebuie anuntati in cazul aparitiei scarlatinei la gradinita/camin? Exista vreo lege care sa prevada asa ceva? Va multumesc.
BUNA,MA NUMESC ESTERA SI SANT DIN DEVA ,AM UN BAIETEL DE 5 ANI SI A FACUT IERI VARICELA,VA MULTUMESC CA MA AJUTATI ORI DE CATE ORI AM NEVOIE SA STIU DESPRE CATE O BOALA CEI APARE MICUTULUI MEU,VA DORESC NUMAI BINE.MULTA SANATATE SI SA NE MAI PUTETI AJUTA CU INFORMATII 1000 DE ANI,CU RESPECT.VA PUP.
este posibil ca un copil care a avut scarlatina anul trecut sa mai faca inca odata si in urmatorul an?
Intrebarea mea este cum poti deveni imun la scarlatina. Din nefericire, fiica mea a facut scarlatina de 4 ori, desi de fiecare data am facut tratament complet la spitalul de boli contagioase.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII