7 abilitati pe care fiica ta trebuie sa le aiba pana la varsta de 13 ani

7 abilitati pe care fiica ta trebuie sa le aiba pana la varsta de 13 ani

7 abilitati pe care fiica ta trebuie sa le aiba pana la varsta de 13 ani

Psihologii sunt de parere ca fetele adolescente pot fi expuse la mai mult stres interpersonal decat baietii. Aceasta le face mult mai probabile sa mediteze asupra sentimentelor negative, fapt care indica un risc mai mare de aparitie a depresiei.

Parintii isi pot pregati fiicele pentru a sti cum sa se comporte in viata de adolescent, prin invatarea timpurie a unor abilitati vitale. Acestea includ comunicarea sincera, comportamentul perseverent si dezvoltarea unei relatii pozitive cu organismul si corpul lor.

Iata 7 abilitati pe care fiica ta trebuie sa le aiba pana la varsta de 13 ani.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum sa-si respecte si sa-si exprime sentimentele
Cum sa simta compasiune fata de sine
Cum sa dezvolte o relatie pozitiva cu trupul ei
Cum sa invete din prietenii
Cum sa faca fata agresiunilor
Cum sa-si imbratiseze identitatea de gen
Cum sa fii un lider

La inceputul adolescentei ...un moment unic al vietii

O fata pre-adolescenta se afla intr-un moment unic in viata ei. Scanteia care reprezinta potentialul ei este pe punctul de a deveni flacara si totusi va trebui sa lupte impotriva normelor de gen care ameninta atingerea potentialului ei real.

Acele asteptari ar putea-o convinge sa-si sacrifice ambitia pentru popularitate, sau ar putea-o face sa respinga standardele frumusetii feminine. Exista nenumarate moduri in care se simte presata sa-si ascunda sau sa-si schimbe sinele autentic.

Multe provocari care distrug stima de sine

Cei mai multi copii-adolescenti, indiferent de gen, simt aceasta tensiune, insa fetele se confrunta adesea cu provocari distincte. De exemplu, cercetarile arata ca stima lor se sine scade, compartiv cu baietii.

“Inainte de pubertate, fetele se afla in perioada cea mai de temut si cea mai autentica”, spune Rachel Simmons, autor a trei carti despre copilaria fetelor si co-fondator la Girls Leadership, o organizatie nationala non-profit care ofera pregatire, educatie si ateliere de lucru pentru fete si pentru adultii care le sprijina.

Parintii isi pot pregati fiicele pentru a sti cum sa se comporte in viata de adolescent, prin invatarea timpurie a unor abilitati vitale. Acestea includ comunicarea sincera, comportamentul perseverent si dezvoltarea unei relatii pozitive cu organismul si corpul lor.

Comunicare, perseverenta si dragostea de corpul propriu

Simmons spune ca discutarea despre acestea, dar si despre alte probleme ar trebui sa fie un exercitiu in procesul de invatare despre interesele fiicei tale si a persoanelor care o inspira. Dupa ce ai intrebat-o despre acest subiect, poti extrage exemple din cultura pop, cum ar fi melodia ei preferata, celebritati si clipuri video pe YouTube.

“Acesta este cel mai bun mod de educare”, spune Simmons “si nu uita sa castigi dragoste si respect de la copilul tau, in timpul acestui proces.”

Iata 7 abilitati pe care le poti lua in considerare pentru a i le preda fiicei tale pana la varsta de 13 ani:

Ad-Extra3:

Cum sa-si respecte si sa-si exprime sentimentele

Stereotipurile populare descriu fetele (si femeile) ca aflandu-se in contact cu sentimentele lor in mod natural. Totusi, aceasta idee are un efect daunator: Atunci cand fetele (si femeile) sunt coplesite de emotiile lor, devin incapabile de a lua decizii.

Atat de frecvent presupunem ca fetele si emotiile reprezinta o asociere naturala; pentru mai bine sau mai rau, noi am neglijat sa ne invatam fetele despre inteligenta emotionala. Simmons spune ca aceasta abilitate inseamna sa ai capacitatea de a descrie si de a transmite gama intreaga de emotii umane. Insa atunci cand fetele sunt invatate sa aprecieze sa fie fericite si placute, de cele mai multe ori, ele suprima sau nu isi pot recunoaste experientele cele mai dificile.

In schimb, parintii trebuie sa le arate fiicelor lor cum “sa-si foloseasca muschii pentru a-si exprima cele mai puternice sentimente”, spune Simmons. Ei pot face aceasta prin modelarea propriilor emotii prin folosirea unui vocabulary dezvoltat ce curprinde cuvinte precum fericit, nervos, emotionat, speriat, furios, frustrat si confuz.

De asemenea, ei pot “autoriza” emotiile fiicelor lor prin onorarea experientelor pe care le au ele, ca opus al diminuarii si chestionarii acestora.

“Cand fetele tale exprima emotii autentice, chiar daca sunt dificile, le iei in serios!; Nu le refuzi si nu le contesti!”, spune Simmons.

Cum sa simta compasiune fata de sine

Este usor sa fii cel mai necrutator critic, indiferent de gen. Simmons spune ca fetele primesc o multime de mesaje, care le transmit ca este important sa faca pe placul celorlalti. Ele de multe ori simt ca dezamagesc pe cineva, atunci cand intampina un obstacol pe care il depasesc.

Cercetarile arata ca fetele adolescente pot fi expuse la mai mult stres interpersonal decat baietii. Aceasta le face mult mai probabile sa mediteze asupra sentimentelor negative, fapt care indica un risc mai mare de aparitie a depresiei.

Pentru a preveni acest ciclu de suferinta, Simmons recomanda parintilor sa-si invete fiicele cum sa faca fata esecului: “Ceea ce ne dorim este ca fetele sa aiba capacitatea de a trece printr-un regres fara a se invinovati pe sine.”

Aceasta inseamna invatarea unei fete a modului in care sa se raporteze la ea insasi si practicarea auto-compasiunii intr-un moment de criza. Este important ca in loc sa se critice aspru pe ea insasi, sa se concentreze asupra universalitatii dezamagirilor si asupra practicarii auto-bunatatii. Prin impartasirea propriilor experiente cu alte persoane, ea va fi mai bine pregatita pentru a se trata pe sine insusi cu compasiune si pentru dezvoltarea rezilientei.

Cum sa dezvolte o relatie pozitiva cu trupul ei

Pierdute intr-o mare de selfie-uri si intr-o realitate tv, unde liniile intre auto-obiectivare si auto-responsabilizare sunt blurate frecvent, fetele ar putea sa nu stie cum sa se vada dincolo de obiecte ale dorintei.

O modalitate de a le ajuta sa dezvolte o relatie pozitiva cu trupurile lor este introducerea lor in sport. Activitatea fizica le ofera oportunitatea de a-si vedea corpurile ca fiind capabile de putere si rezistenta, in loc sa fie definite numai prin aspectul exterior. Cercetarile arata ca sportul poate afecta in mod direct auto-percceperea si increderea de sine a unei fete.

Insa chiar si fetele care se simt capabile din punct de vedere fizic si increzatoare s-ar putea simti rusinate de corpurile lor si de sexualitatea pe care o prezinta. Simmons recomanda discutarea cu fetele despre corpurile lor inca din copilarie. Parintii ar trebui sa cunoasca si sa foloseasca numele corecte pentru organele genitale si sa faca tot ce pot pentru a “reprezenta sexul ca pe o experienta frumoasa si sanatoasa care ar trebui infaptuita cu bucurie si consimtamant.” Si da, aceasta inseamna discutia despre ceea ce inseamna ‘consimtamant’, subliniind devreme faptul ca trupul unei fete ii apartine numai ei.

Parintii care se simt incomod sa discute despre sex si trup, comunica aceste sentimente si fiicei lor. Simmons spune ca “atunci cand fetele se simt inconfortabil cu trupurile lor, se pot deconecta de la modul in care se simt cu adevarat, ingrijorandu-se, in schimb, pentru modul in care se simt alte persoane si ce doresc ele.”

Cum sa invete din prietenii

Fetelor li se spune frecvent ca prieteniile sunt extrem de importante, fapt pentru care ele pot fi deosebit de concentrate pe relatiile de prietenie. Exista un motiv pentru care echipa lui Taylor Swift a fost subiectul a numeroase stiri si piese in acest an.

Simmons spune ca nu ar trebui sa luam prietenia feminina drept garantie. Relatiile le ajuta pe fete sa invete cum sa se afirme, sa faca compromisuri si sa seteze limite.

Parintii ar trebui sa vada prieteniile drept o oportunitate pentru a le arata fiicelor lor cum arata relatiile sanatoase si cum se pot raporta la altii si la ele insasi.

Un exemplu ar putea fi ajutorarea fiicei tale sa raspunda atunci cand prietena ei nu ii pastreaza si ei un loc la leagan. Aceasta ar putea incepe prin a o intreba ce alegeri avea in situatia data si lucrarea unui raspuns potrivit pe baza unui joc de rol impreuna cu ea. Incurajand-o sa comunice sincer si sa se afirme in mod rezonabil, ea va fi echipata cu abilitatile de care va avea nevoie pentru a argumenta o marire de salariu in viata de adult, afirma Simmons.

Cum sa faca fata agresiunilor

Niciun parinte nu vrea sa-si stie copilul agresat, sau ca a devenit un huligan. Confruntarea cu oricare dintre situatii este provocatoare, deoarece implica foarte multi factori: comunicarea, prietenia si propria inteligenta emotionala a unui parinte. Agresiunea digitala, obiectul mai multor campanii de educatie din acest an, adauga un strat de complexitate problemei.

Fetele vor agresa, pentru ca nu au instrumentele necesare pentru a face fata propriilor sentimente,” afirma Simmons. Iar atunci cand fetele sunt agresate, se simt adeseori neputincioase pentru a se mai ridica pentru ele insisi. In ambele cazuri, Simmons recomanda sa va asigurati ca ele cer ajutorul unui adult, dupa cum este necesar, si practica comunicarea asertiva, insa o comunicare respectuoasa. Ea recunoaste ca aceasta abordare nu va functiona intotdeauna, fapt pentru care fetele trebuie sa stie cand sa faca un pas in afara unei situatii neplacute si lipsite de etica.

Acestea sunt abilitati critice care trebuiesc predate unei fete, insa multi parinti nici macar nu le poseda. Unii vor incuraja comportamentul agresiv sau vor interveni de fiecare data cand fiica lor se plange de o interactiune dificila. Simmons spune ca parintii trebuie sa accepte responsabilitatea pentru propriul lor rol: “Ei trebuie sa seteze timpuriu tonul pentru ceea ce este BINE si ceea ce nu este bine in relatii.”

Cum sa-si imbratiseze identitatea de gen

De la expunerea la staruri precum Caitlyn Jenner si Miley Cirus, pana la optiuni de identificare a genului la Comunitatea 50 plus de pe Facebook, fetele invata despre identitatea de gen si fluiditate la varste din ce in ce mai mici, spune Julie Mencher, psihoterapeut si educator specializat in diversitatea de gen si problematica LGBT.

Mesajul pe care il aud este ca genul nu mai este, pur si simplu, masculin sau feminin. Mencher spune ca aceasta atentie sporita acordata genului “ne ofera posibilitatea de a ne invata copiii ca nu doar in lume exista spectrul masculinitate-feminitate, ci si in interiorul fiecaruia dintre noi.”

Mencher recomanda parintilor sa foloseasca un limbaj care extinde genul binar dincolo de baiat si fata, pentru a include indentitati precum transgen, gen neutru. Este important sa nu descrii caracteristicile si emotiile umane numai in termenii genurilor de baza.

Parintii ar trebui sa reflecte si asupra propriei lor identitati, observand cat de mult isi imbratiseaza “masculinitatea feminina” sau “feminitatea masculina”. Crearea unei asemenea deschideri in limbajul si in relatiile tale va ajuta o fata sa dezvolte incredere in propria ei identitate de gen, oricare ar fi aceasta.

Cum sa fii un lider

Avem multe modele feminine puternice: Hillary Clinton, Serena Williams si conform publicatiei TIME-Persoana anului-Angela Merkel, ca sa numim cateva dintre ele. Insa fetele inca mai gasesc dificila dezvoltarea abilitatilor de conducere, intr-o lume in care esti stigmatizat ca fiind agresiv sau autoritar.

Este chiar si mai greu atunci cand fetele nu stiu cum sa-si comunice sentimentele sincere, sa fie perseverente cu ele insele, sa practice compasiunea de sine, sa faca fata intimidarii sau sa-si adopte propria identitate, in acest caz, probabil va fi nevoie sa treaca o perioada de timp, dificila, pana cand vor deveni lideri. Din acest motiv este foarte important ca o fata sa-si cultive un set divers de abilitati de viata.

Exista, totusi, strategii specifice pe care le pot folosi parintii pentru a-si incuraja fiicele sa ocupe un rol de lider. Este mult mai probabil ca tatii care se ocupa impreuna cu mamele de treburile casnice sa creasca fete care cred ca au o gama mai larga de optiuni in ceea ce le priveste cariera profesionala. Mamele pot indica propriul lor exemplu prin ocuparea unui post de conducere la serviciu sau intr-o activitate de voluntariat.

Simmons spune ca sportul este o alta modalitate prin care le poti invata pe fete leadership-ul; este un “mediu pre-profesional” care le poate ajuta sa reuseasca cu bine.

Simmons: “Printre fete exista un foarte puternic si dureros cod de comunicare nescris, conform caruia nu ai voie sa ii spui cuiva in fata ceea ce crezi cu adevarat despre el si nu ar trebui sa te promovezi pe tine insusi. Sportul perverteste toate acestea; in sport poti face toate acestea, si chiar esti rasplatit.”

Aceste importante abilitati nu sunt usor de stapanit, insa cu cat o fata are mai multe sanse de a le practica sub indrumarea unui adult de incredere, cu atat ea se va simti mai increzatoare si mai sigura pe sine ca adolescent. 

Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem

Ca parinte, nici nu iti vine sa crezi ce a trecut timpul. Dar, observi cu ochi plini de iubire ca sanii fiicei dumneavoastra inmuguresc pe sub ceea ce altadata parea a fi o bluza inocenta. Sau ca fiul dumneavoastra vine de la antrenamentul de fotbal mirosind ca de parca a sapat toata ziua in cadrul unei echipe de drumari. Pfffff - puiii nostri au ajuns deja la pubertate? Ce se intampla aici?

 Iata sfatul de la Desprecopii.com

Despre pubertatea copiilor nostri, merita citit si:

Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce
Prima menstruatie a fiicei tale: cum o pregatesti
Mami, vreau sa ma machiez! – cand, cum, cat iti lasi fiica sa se machieze?
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
23 de idei pentru a-ti imbunatati relatia cu copilul tau adolescent

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la  sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii.com,
Referinte: Jurnal American de Psihologie, Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Simona
    Simonatrimis la 22/8/2022

    Mulţumesc.O..mama...carebinca mai crede în ajutor online...pe vârsta.. pe perioade de creştere copil!!!ÃŽnca mai am speranţe.. Va mulţumesc. S.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII