Mami, vreau sa ma machiez! – cand, cum, cat iti lasi fiica sa se machieze?
-
Pana mai ieri se juca cu papusi si inca inota in pantofii tai cu toc ori te amuza cand iti folosea rujurile si fardurile intr-un fel haios cum numai copiii stiu sa o faca... Azi a devenit deja adolescenta capricioasa care pretinde ca stie mai bine decat tine cum se intrebuinteaza toate aceste obiecte feminine, menite sa faca magie pe chipul oricarei femei. Aparent banala si mai putin problematica decat alte dileme adolescentine, dorinta fiicei tale de a se machia se poate transforma insa adesea intr-o adevarata sursa de stres atat pentru tine, ca mama, cat si pentru fiica ta adolescenta ce isi descopera feminitatea. Acest lucru se intampla, de regula, atunci cand problema machiajului (da, machiajul este si el o... problema!) nu este gestionata eficient.
in acest articol veti citi mai multe despre:
La ce varsta iti lasi fata sa se machieze?
Care este rolul tau?
Riscurile lui ”Nu!” categoric
Intelege de unde vine nevoia fiicei tale de a se machia
La ce varsta iti lasi fata sa se machieze?
Inainte de toate, indiferent de raspunsul pe care ti-l vei da la aceasta intrebare, tine cont de faptul ca adolescenta este o perioada critica pentru piele (din cauza hormonilor), dar si pentru stima de sine. Desi nu este inca femeie, fiica ta nu mai este nici fetita... isi imparte stresul intre dorinta de autonomie si frica de a fi aratata cu degetul. Gusturile ei se schimba de la o zi la alta si asta nu se intampla doar in privinta hainelor sau a coafurii. Devine constienta de fizicul sau si din ce in ce mai interesata sa arate bine pentru a-si intretine o anumita imagine in ochii celorlalti. De aici si interesul (uneori subit) pentru produsele cosmetice si, in mod special, pentru cele de machiaj. Prin urmare, daca fiica ta are in jur de 13 ani si te intreaba daca se poate machia, incearca sa nu fii surprinsa. Iar daca o face chiar fara sa te anunte, nu iti pierde cumpatul.
Tot ce ai de facut, pentru inceput, este sa o intelegi si sa afli motivele pentru care isi doreste sa se machieze. Doar asa o vei putea ghida in acest drum sinuos al cautarii propriei feminitati. Si daca nu exista, obiectiv vorbind, o varsta anume de la care ii poti permite fiicei tale sa se machieze, exista, in schimb, o atitudine benefica pe care trebuie sa o adopti – in loc sa interzici, incearca sa intelegi si ghideaza. Ideea este ca, indiferent cand se naste aceasta dorinta, sa nu iti pierzi, prin interdictii care oricum sunt inutile, legatura puternica pe care o ai cu fiica ta, ci dimpotria, sa o faci sa devina mai puternica.
Care este rolul tau?
In primul rand, afla care este motivul pentru care fiica ta isi doreste sa se machieze si actioneaza in consecinta. Ajut-o sa se machieze adecvat varstei ei si nu o bombarda cu observatii sau mai ales cu clisee de tipul ”pe vremea mea...”, ci mai degraba insoteste-o in acest proces complicat de gasire a propriei feminitati. Invat-o sa isi ingrijeasca tenul cu produse cosmetice adecvate varsei ei, ajut-o sa se machieze efectiv, uitati-va impreuna la tutoriale de machiaj, iar daca tu insati nu folosesti machiajul, arata-i fiicei tale ca o intelegi si mergeti impreuna la o sesiune cosmetica profesionista, oricat de ciudat ti s-ar parea la inceput.
Un specialist ii va spune fiicei tale ceea ce este mai bine pentru ea in acesta privinta. Nu scapa nicio clipa din vedere faptul ca te afli acolo, intr-un cabinet de cosmetica, impreuna cu ea nu pentru ca vrea sa devina dependenta de machiaj sau pentru ca tu o incurajezi sa se machieze, ci pentru ca are niste nevoi care implica si machiajul. Poti, de asemenea, sa faci shopping impreuna cu fiica ta. Astfel ii vei putea controla oarecum cumparaturile si vei avea ocazia sa ii pui in valoare frumusetea, repetandu-i mereu cat este de frumoasa, dar si subliniindu-i ca, desi esti alaturi de ea, ramai parintele ei, responsabil de toate lucrurile ce o privesc. Ideea este sa nu interzici, ci sa ghidezi.
Daca nu ai timp sa mergi cu ea la shopping, atunci da-i bani de buzunar si arata-i ca ai incredere in ea, dandu-i voie sa isi cumpere ce produs ii place. La intoarcerea acasa intreab-o ce si-a cumparat, care dintre produse ii place cel mai mult etc. Scopul este acela de a intretine o relatie valoroasa, respectand alegerile facute de fiica ta. Iar pentru a-i intensifica increderea in tine si in sine, atunci cand machiajul este prea strident, nu ezita sa ii spui acest lucru si sa ii arati, eventual, cum se folosesc produsele intr-un mod mai discret. Daca s-a machiat exagerat, spune-i acest lucru fara sa o jignesti si explica-i de ce nu este potrivit pentru ea un machiaj prea intens. Ii vei arata astfel fiicei tale faptul ca ai incredere in ea, ca ii respecti alegerile, dar ca te afli acolo si pentru a-i da sfaturi, din partea unui adult care a trecut el insusi prin astfel de etape.
Riscurile lui ”Nu!” categoric
Frica unei hipersexualizari precoce, din ce in ce mai prezenta la generatiile adolescentilor de azi, le face pe multe mamici sa fie reticente fata de machiajul fiicelor lor sau, uneori, chiar sa puna interdictii ferme de tipul: ”Pana la 18 ani nu ai voie sa te machiezi!”. Adesea acest lucru se intampla si din cauza ca lor insesi, pe vremea propriei adolescente, le-au fost impuse interdictii de acest fel. Chiar daca interdictia poate functiona pe moment, totusi psihologii considera ca nu acesta este cel mai potrivit mod de abordare a problemei. Ca si in cazul altor interdictii, lucrurile pot scapa de sub control intrucat sunt multe sanse ca fiica ta adolescenta sa isi procure singura tot ceea ce ii trebuie pentru machiaj si sa se machieze pe ascuns, la scoala sau intre prietene.
Limitele foarte stricte, puse categoric nu functioneaza niciodata pe termen lung in cazul adolescentilor. In plus, genereaza frustrari, rupturi de comunicare si stres. Iar pe de alta parte, ca mama, trebuie sa accepti ca daca pe vremea ta, machiajul la scoala era cu desavarsire interzis, astazi lucrurile s-au mai schimbat si adaptarea ar trebui sa se produca si in sens invers, adica sa traiesti in prezent si sa te adaptezi realitatii pe care nu o poti tu schimba.
Intelege de unde vine nevoia fiicei tale de a se machia
In incerarea de a rezolva problema, unele mame le permit fiicelor lor sa se machieze doar in weekend, la petreceri sau doar cu produse cat mai transparente. Este insa oare aceasta o solutie reala? Da, pentru inceput, ea poate fi un mod de a comunica cu fiica ta pe tema machiajului. Totusi, incearca sa nu fii foarte stricta, folosind replici de genul ”Ai voie sa folosesti asta...”, ”Nu ai voie sa folosesti asta...”. Incearca mai degraba, in loc sa pui restrictii, sa pui intrebari: ”De ce vrei sa te machiezi? Prietenele tale se machiaza? Vrei sa arati bine pentru ca te-ai indragostit de cineva?
Crezi ca este ok sa te machiezi la scoala?” etc. Chiar daca nu e prea multa filosofie in aceste intrebari, vei fi uimita sa constati ca, de cele mai multe ori, machiajul este doar un pretext, ca, dincolo de actul in sine se ascund, de fapt, probleme legate de feminitate, de increderea in sine, de relatiile cu baietii etc. De aceea, incearca sa pui accentul pe motivele pentru care fiica ta vrea sa foloseasca produse de machiaj si nu pe faptul in sine de a le folosi. Vei afla astfel multe lucruri despre trairile ei de adolescenta si iti vei putea imbunatati considerabil relatia cu ea. Este posibil, de asemenea, sa primesti un raspuns simplu si direct de genul ”pentru ca toate fetele o fac si nu vreau sa fiu exclusa”. Pentru tine este posibil sa fie un motiv banal, insa e bine de stiut ca la varsta aceasta, pentru o adolescenta grupul de prietene este mai important decat familia. Da, este o realitate destul de greu de acceptat pentru tine ca mama, insa fa un efort si aminteste-ti cum erai si tu la varsta ei.
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce
A venit vremea primelor intalniri pentru adolescentul tau? Desigur ca iti aduci aminte de primele tale intalniri din perioada adolescentei. Ei bine, obiceiurile de intalnire s-au schimbat de atunci cand erai tu adolescent.
Cea mai izbitoare diferenta este varsta frageda la care copii incep acum sa se intalneasca: in medie, treisprezece ani si jumatate pentru fete si cincisprezece si jumatate pentru baieti.
Iata mai multe ganduri despre primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce.
Nu cumpara copilului tau o masina - daca il iubesti
Nu sunt mult parinti in Romania care au posibilitatea de a cumpara copilului o masina, la varsta de 18 ani. Si totusi ei exista. Sunt parintii copiilor de bani gata.
Dar, de ce se straduie acesti parinti sa ofere o viata ca in filme copiilor proprii fara sa dea atentie altor aspecte mult mai importante? Pentru ce imaginea si etalarea luxului este pusa pe primul loc si se transmite mai departe, ca valoare, copilului - ignorand faptul ca tu, ca parinte ai sansa si datoria de a forma caracterul viitorului adult care va pleca in curand pe drumul propriei sale vieti? Citeste pe larg despre decizia despre a cumpara copilului tau o masina sau nu ...
5 lucruri important de stiut - pentru parintii de adolescenti
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
autor: Anamaria Ghiban, Redactor desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2016
Anamaria scrie si pe blogul ei AICI.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII