Odiseea unui parinte de scolar: emotii si nesiguranta despre care nu vorbeste nimeni
Cand copilul tau incepe scoala, il conduci cu privirea incarcata de dragoste si grija pe usa scolii. Intr-un fel, din prima zi de scoala iti oferi copilul unui angrenaj de educatie care va dura 12 ani cel putin. Urmeaza insa o adevarata odisee emotionala atat pentru copil cat si pentru parinti ... Iata Odiseea unui parinte de scolar: emotii si nesiguranta despre care nu vorbeste nimeni.
- veti citi:
Emotiile unui parinte de scolar
Ce fel de invatatori va avea copilul tau in primii ani de scoala
Emotiile primei coronite
Emotiile si dilemele educationale
Primele examene care conteaza
Alegerea carierei copilului
Anii trec in varful picioarelor
Despre educatia copilului mii ani de scoala
Emotiile unui parinte de scolar
Cand copilul tau incepe scoala, il conduci cu privirea incarcata de dragoste si grija pe usa scolii. Intr-un fel, din prima zi de scoala iti oferi copilul unui angrenaj de educatie care va dura 12 ani cel putin.
Iti doresti, mai mult ca sigur ca experienta educationala a copilului tau sa fie mai buna, mai completa si mai eficienta decat cea pe care ai avut-o tu. In spatele acestei dorinte se afla de fapt multe emotii si nesiguranta. Dar in acest proces de aducatie - complex ca o ecuatie - se gasesc mai multe necunoscute.
Ce fel de invatatori va avea copilul tau in primii ani de scoala
Studiile demonstreaza ca primii ani de scoala sunt esentiali pentru a sadi in sufletul copilului tau setea de cunoastere.
Cu siguranta tu - acum dupa atatia ani - iti aduci aminte de prima ta invatatoare. Acea fiinta care ti-a corecat pozitia stiloului in mana si care te dojenea bland cand faceai primele greseli de aritmentica. Ei bine, primul dascal al copilului tau este esential pentru a pune apa si dagoste la copacul educatiei copilului tau.
Emotiile primei coronite
Apoi este emotia primei coronite. Aprimei note de 10, a primei lucrari de control fara greseala - pe care o parcurigi cu lacrimi in ochi cand copilul o aduce victorios acasa.
Da, e bine - bucurate-de aceste emotii pozitive si arata-ti incantarea in fata copilului pentru ca asta il va face mai sigur pe el si mai motivat sa continue aceste victorii.
Ad-Extra3:
Emotiile si dilemele educationale
Apoi urmeaza alte emotii. Emotiile si dilemele edcationale. Orice parinte de azi este nedumerit de nivelul informatiei care trebuie digerat de copil. Matematica a devenit oare mai grea sau e doar impresia ca matematica pe care o faceai tu in clasa 10-a se preda acum in clasa 7-a?
Emotia te copleseste cand pentru prima data copilul tau te roaga sa il ajuti cu rezolvarea unei probleme de matematica si tu nu ii mai poti face fata ...La naiba.
Ei dar linisteste-te pentru ca daca tu pierzi concursul de teme la matematica in clasa a 7-a, ei bine, majoratatea parintilor pierd pariul cu teleme la mate in clasa a 5-a.
Primele examene care conteaza
Apoi urmeaza primele examene care conteaza. Wow. Cine are oare emotii mai mari ? Parintii sau scolarul? Va putea copilul trece cu bine peste aceste prime examene? Cum va suporta stresul? Desigur, de stresul parintilor nimeni nu se derajnzeaza sa il puna in discutie...
Stresul e insa un factor de mare influenta in zilele de axamen. Ai reusit sa iti educi copilul in asa fel incat stresul sa nu ii afecteze rezultatele la examen? Sunt nenumarate studii dar si exemple care arata ca un copil extrem de bine pregatit - insa incapabil sa isi controleze stresul - poate avea performante foarte scazute in timpul examenelor.
Alegerea carierei copilului
Urmeaza emotiile si nesiguranta alegerii carierei. Iti dai seama? Vorbim de cariera copilului tau ... In cel fel coincid ambitiile tale de parinte cu idealurile copilului tau? De cate ori ati discutat relaxat, la o cafea frappe despre cum isi imagineaza el viitorul? In ce ipostaza se vede cel mai fericit?
Dar ce anume valori i-ai sadit tu in suflet? Ati discutat deschis despre fericire, despre idealuri? Despre o tara mai buna? Despre societatea pe care vrea sa o cladeasca cu propriile puteri?
Anii trec in varful picioarelor
La finalul celor 12 ani - timpul pe care parintii il impart cu scoala - puiul tau isi va lua zborul. Cei 12 ani trec mai repede decat ai crede. De fapt, anii acestia trec in varful picioarelor. Uneori lasandu-ne iluzia ca am facut tot ce trebuie pentru a ne pregati copilul pentru viata.
Insa doar timpul ne va spune daca nelinistile si emotiile noastre de parinti au condus la cele mai bune decizii si la cele mai bune rezultate de educatie.
Despre educatia copilului merita citit si:
Importanta familiei in procesul de invatare
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Copiii au nevoie de disciplina
Cat timp zilnic trebuie sa isi dedice un copil pregatirii pentru scoala?
3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.
autor: Mirela Popescu Zoita, redactor sef Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2017
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII