Bebelușul la 10 luni: mereu în mișcare și tot mai isteț
Bebelusul de 10 luni este in miscare si vrea sa se deplaseze cat mai mult si mai independent. Exista sanse ca bebelusul tau sa inceapa sa mearga de-a busilea curand. Aminteste-ti - unii bebelusi nu merg de-a busilea - multi se tarasc pe fundulet sau pe genunchi, sau inventeaza un alt mod de a ajunge din punctul A in punctul B. Daca inca nu ai inceput sa te joci de-a "cucu-bau" cu copilul tau, fa-o!
Iata toate detaliile despre bebelusul de 10 luni: cum se dezvolta, cum isi petrece timpul si cam ce papa.
Mereu cu ochii dupa bebelusul de 10 luni...
In jurul acestei varste, copiii sunt de obicei extrem de mobili. Asa esti si tu - urmarindu-ti continuu copilul. Abilitatile sale in a se misca include: se tarasc repejor, merg repede in patru labe, din sezut se ridica imediat si invers, si eventual merg. Nu te baza pe faptul ca ai asigurat unele zone ale casi si ca nu mai este in pericol. Treaba lui acum este sa se miste, sa cerceteze si sa invete. Treaba ta este sa fii permanent cu un pas in urma lui.
Dezvoltarea pe saptamani a bebelusului de 10 luni:
Bebelusul la 44 de saptamani
Bebelusul la 45 de saptamani
Bebelusul la 46 de saptamani
Bebelusul la 47 de saptamani
Bebelusul la 48 de saptamani
► Dezvoltarea bebelusului - saptamana de saptamana aici.
"Zburatorul"
O masuta de cafea este tocmai potrivita pentru ca bebelusul tau sa se catere pe ea, sa incerce sa zboare sau sa faca cativa pasi incercand sa-si mentina echilibrul. Poate sa se intinda dintr-o parte a mobilierului din sufragerie catre alta. Este foarte satisfacator deoarece bebelusul tau poate acum sa vada un obiect si sa se deplaseze catre el pentru a-l ajunge. Eventual, poate sa-l tina intr-o manuta si aplecandu-se, sa apuce cu cealalta o jucarie interesanta aflata pe jos. Priveste-I fata atunci cand merge sau sta nesustinut. Este un triumf...chiar daca a facut doar cativa pasi.
Despre premergatoare (rotomobil)
I-ai cumparat probabil copilului tau un premergator. Parerile in legatura cu folosirea premergatoarelor sunt impartite. Unii parinti le blesteama. Din punct de vedere al dezvoltarii , expertii sustin ca premergartoarele nu-i ajuta pe copii sa-si insuseasca cunostintele necesare pentru invatarea mersului; folosindu-le, copilul isi foloseste muschii intr-un mod diferit. De fapt, premergatorul ii permite copilului sa face unele lucruri inainte de a fi suficient de dezvoltat pentru a face lucrul respectiv cu forte proprii. De asemenea, numarul accidentelor cauzate de folositea lui este mult mai mare comparativ cu cel provocat de oricare alta jucarie, in mod special daca este utilizat in apropierea scarilor sau in bucatarie in apropierea aragazului.
Aceste exemple par sa demonstreze ca premergatorul este nesigur, dar ideea este ca el permite copilului sa se deplaseze rapid oriunde doreste. Odata ce copilul este capabil sa stea in poponet, premergatorul ofera avantajul atingerii diferitelor obiecte fara ajutor. Combinat cu o curiozitate excesiva, premergatorul il poate pune pe copil in situatii de nesiguranta.
Acestea fiind zise, poti decide daca sa-I cumperi sau nu copilului tau un premergator, dar ai putea apoi sa-l gasesti impingand un scaun sau alt obiect mare, cu ajutorul caruia se va si deplasa. Este o mica diferenta deoarece aceste obiecte sunt grele si nu au roti, astfel ca viteza de deplasare cu ajutorul lor este mult mai mica comparativ cu premergatorul. Citeste Premergatoarele si dezvoltarea bebelusului: ce trebuie sa stie parintii
Ad-Extra3:
Nu merge de-a busilea?
Daca bebelusul tau nu se taraste sau nu incearca sa se agate de ceva pentru a se ridica in picioare, incepi sa-ti faci griji in legatura cu dezvoltarea sa. Este un lucru normal pentru unii bebelusi care nu sunt interesati de unele activitati care implica miscarea, fiind multumiti sa se joace linistiti, in tacere. Acesti bebelusi pot fi buni observatori ai altor copii mult mai activi - privesc permanent si culeg informatii.
Exista sanse ca bebelusul tau sa inceapa sa mearga de-a busilea curand. Aminteste-ti - unii bebelusi nu merg de-a busilea - multi se tarasc pe fundulet sau pe genunchi, sau inventeaza un alt mod de a ajunge din punctul A in punctul B. Altii se agata direct de cate un obiect, se ridica in picioruse si merg tinandu-se de mobila. Odata ce acesti copii incep sa se deplaseze, incearca sa invete cum sa se miste mai repede (si se misca cu o viteze mai mare decat alti copii care au inceput sa se deplaseze mai devreme).
Este de departe mai important sa-ti sustii bebelusul in interesele sale particulare decat sa-l fortezi sa faca ceva inainte ca el sa fie gata pentru acea actiune. Daca inca esti ingrijorata de lipsa de interes a bebelusului tau in a se deplasa, vorbeste cu medicul pediatru care iti poate face o evaluare ⬠care probabil te va face sa-ti gasesti linistea. Sfatul nostru: bucura-te cat mai poti de liniste si de faptul ca nu trebuie inca sa fugi dupa el in permanenta. Citeste pe larg: Mersul de-a busilea al bebelusului: cum si cand
Jocul de-a "Cucu-Bau"
In aceasta luna memoria bebelusului tau are de facut un pas important. Atunci cand nu te vede, isi dezvolta capacitatea innascuta de a-si aminti ca existi. Exista cateva jocuri pe care copilul tau le joaca cu placere si care il vor ajuta sa inteleaga notiunea de permanenta a obiectelor.
Daca inca nu ai inceput sa te joci de-a "cucu-bau" cu copilul tau, fa-o! Multi bebelusi adora sa-si ia paturica preferata, sa-si acopere capul cu ea si apoi sa o dea la o parte, pentru asi vedea parintii zambind. Le place mult ca atunci cand au capul acoperit sa spui ceva de genul "Unde o fi plecat .....?" daca nu incepe el jocul cu o paturica, incearca sa-ti acoperi tu ochii cu mainile. Te va imita cu siguranta, va veti distra copios, si in acelasi timp el va invata ceva.
Un alt joc interesant pentru bebelus este sa-i ascunzi un obiect pe care-l indrageste sub o patura. Va invata ca trebuie sa ridice patura pentru a obtine obiectul.
Acum ca a invatat cate ceva in legatura cu permanenta obiectelor, va reactiona in alt mod atunci cand ii spui "la revedere". Cand se desparte de parinti, el stie ca existi si esti undeva fara el. Este foarte important ca tu si persoana care-l ingrijeste sa-I explicati ca te vei intoarce intotdeauna la el. Va trece de aceasta faza cu ajutorul si dragostea ta.
Primul cuvintel
Probabil ca va mai trece o luna sau doua pana cand bebelusul tau va rosti primul sau cuvant, dar el comunica si acum cu tine in felul sau. Puteti invata fiecare semnal transmis de bebelusul vostru pentru a intelege ceea ce doreste el. Il puteti invata si voi cum sa semnalizeze.
Daca se afla intr-un scaun inalt si vrea sa fie luat de acolo, poti de exemplu sa-l inveti sa-si ridice bratele, acesta fiind un semnal al dorintei sale. Desigur, in acelasi timp explica-i si prin cuvinte ceea ce incearca sa-ti spuna "Ce incerci sa-mi spui? Vrei sa te iau din scaun? Vrei sa cobori?"
Un alt mesaj foarte obisniut este "pa" facut cu manuta. Atunci cand te desparti de bebelus, adresat-i un salut cu mana si spune-I ca pleci dar va veti revedea mai tarziu. La inceput, bebelusul va face si el cu manuta dupa deva timp de la despartire, deoarece el este preocupat in a asimila informatia si apoi o va pune in practica. Mai tarziu, iti va face si el cu manuta de "pa,pa". CIteste Stii sa-ti ajuti bebelusul sa vorbeasca?
Aici vei gasi textele de la multe cantecele pe care le-ai invatat sau auzit in copilarie.
Ce papa bebelusul de 10 luni?
Retete pentru bebelusii de 10 luni: a cincea luna de diversificare
Alimentele degetel (bucatele de papica): cand, ce si cum
Continuam si mergem la Luna a 11-a din viata unui bebelus.
► desprecopii.com considera ca fiecare copil e unic. Chiar daca copilul dumneavoastra trece prin etapele de dezvoltare mai repede sau mai incet, el trebuie sa-si urmeze calea lui de dezvoltare. Semnele care despart aceste perioade sunt uneori neclare si nu trebuie sa va ingrijorati daca unul din semne apare mai tarziu sau mai devreme decat va asteptati.
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
am un baietel de 10 luni si 2 saptamani care de la 9 luni si o saptamana merge in piciore nu vrea nici sa il tin de manute este norma sa mearga de la varsta asta
La noi nici nu sper sa mearga de-a busilea.De fapt prefera sa se tareasca iar daca nu ajunge unde vrea plange.In schimb se ridica in picioare singur sprijinit de patut.Ma multumesc si cu atat
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII