Sarcina extrauterină: 6 cauze POSIBILE explicate de medicul ginecolog

Sarcina extrauterina - 6 cauze posibile explicate de medicul ginecolog

Sarcina extrauterină: 6 cauze POSIBILE explicate de medicul ginecolog

Sarcina extrauterină, cunoscută și sub denumirea de sarcină ectopică, reprezintă o afecțiune gravă care poate avea cauze variate. În cele ce urmează, vei descoperi 6 factori de risc care pot contribui la dezvoltarea unei sarcini extrauterine. Este important de menționat că, din păcate, o sarcină ectopică nu poate suferi o transformare într-o sarcină normală.

Sarcina extrauterina - ce este
6 Cauzele pentru o  sarcina extrauterina
Aparitia menstruatiei - primul semnal al unei sarcini extrauterine
Sarcina extrauterina se poate salva?
Tratamentul sarcinii extrauterine
Sustinere si suport - sfatul de la Desprecopii
Despre sarcina extrauterina, mai cititi
Alti factori de risc in sarcina


Sarcina extrauterina - ce este

In mod normal, imediat dupa fertilizare, zigotul (oul fecundat) incepe calatoria vietii catre uter, unde se stabileste prin implantare. In unele cazuri insa, oul fecundat se stabileste in afara uterului, determinand astfel dezvoltarea unei sarcini extrauterine (sau ectopice).

Cel mai important risc asociat cu sarcina extrauterina este deteriorarea fertilitatii. O sarcina extrauterina poate distruge una din trompele uterine, reducand astfel sansele unei viitoare conceptii si crescand iar riscul unei noi sarcini extrauterine.  Iata 6 cauze ale sarcinii extrauterina (ectopice) explicate de medicul ginecolog.

sarcina extrauterina cauze

 

6 Cauzele pentru o  sarcina extrauterina

 O sarcina extrauterina anterioara

  Principala cauza ce poate sta la baza unei sarcini extrauterine poate fi existenta unei trompe uterine anormale care impiedica ca oul fertilizat sa ajunga in uter. Trompa uterina anormala poate aparea in urma unei infectii pelviene, in urma unei interventii chirurgicale la nivelul acesteia sau din cauza existentei endometriozei (prezenta mucoasei uterina in afara uterului).

 Alte cauze ale unei trompe uterine anormale pot fi determinate de unele boli inflamatorii pelviene cauzate de infectii cu Chlamydia sau Neisseria Gonorhoae, ce determina aparitia unui tesut inflamat la nivelul trompei uterine.

 O alta cauza poate fi o interventie chirurgicala la nivelul trompei uterine.

 O alta cauza ar putea fi prezenta steriletului. Acesta opreste implantarea celulei ou la nivelul endometrului, neprotejand insa impotriva unei sarcini extrauterine.

Fumatul creste riscul unei sarcini extrauterine. Cu cat femeia fumeaza mai mult, cu atat riscul e mai mare. Studii facute in ultimii ani in SUA, au evidentiat ca fumatul afecteaza functionarea tuburilor falopiene. 

Aparitia menstruatiei - primul semnal al unei sarcini extrauterine

Sarcina extrauterina debuteaza cu aceleasi simptome ca o sarcina normala.

Viitoarea mamica prezinta aceleasi semne ale sarcinii ca in sarcina normala: sani sensibili la palpare, oboseala, greata si mictiuni frecvente (nevoia de a merge la toaleta).  Cu toate acestea, aparitia menstruatiei ar fi primul semn vizibil
Chiar daca lipseste de cateva saptamani, pot aparea mici sangerari cu sange de culoare neagra sau maronie negricioasa. 

Ad-Extra3:

Sarcina  extrauterina  - simptome

Pe masura ce sarcina extrauterina evolueaza, pot apare si alte simptome cum ar fi: durearea abdominala sau pelviana (la aproximativ 6-8 saptamani de la absenta menstruatiei) care se pot intensifica atunci cind gravida se misca brusc sau se incordeaza.

Alte semne ar fi aparitia durerilor in timpul actului sexual, ameteala, senzatia de lesin - aceasta din urma fiind chiar cauzate de o hemoragie interna.
Este  important de retinut ca aceste dureri nu sunt insuportabile, motiv pentru care multe din paciente nu se prezinta imediat la medic, considerant sarcina ca una normala. Tocmai de aceea, in cele mai multe cazuri, o sarcina extrauterina este diagnosticata la aparitia unei complicatii - ca de exemplu ruperea unui tesut.

In prezent, examenul ecografic permite diagnosticarea sarcinii extrauterine cu mult inainte de aparitia complicatiilor.  Cititi: Supravegherea gravidelor cu risc  

Sarcina extrauterina se poate salva?

NU. O sarcina extrauterina nu se poate transforma intr-o sarcina normala.

Daca oul fecundat continua sa creasca in tubul falopian, poate rani sau sparge tubul falopian  si astfel poate cauza sangerari masive care pot fi mortale.  Daca ati fost diagnosticata cu sarcina extrauterina, aveti nevoie de tratament de urgenta.    

Tratamentul sarcinii extrauterine

Sarcina extrauterina se trateaza de regula imediat ce se diagnoticheaza pentru a evita ruptura organelor interne ale gravidei si hemoragii foarte severe.

Tratamentul se alege in functie de precocitatea diagnosticului si de starea generala de sanatate a gravidei.

Tratamentul chirurgical este cel mai des utilizat si considerat cel mai sigur. Se efectuaeza pe cale clasica prin intermediul unei laparoscopii. Trebuie insa mentionat ca aceasta metoda determina cresterea riscului pentru viitoare sarcini extrauterine (ectopice).

Tratamentul medicamentos - se face prin administrarea unui medicament de tip metotrexat. Acesta este un citoreductor si se administreaza doar sub stricta urmarire a pacientei, in spital. Daca apar complicatii, se apeleaza imediat la tratamentul chirurgical. Atentie: Metotrexatul poate cauza efecte adverse precum greata, indigestia si diareea. Durerea abdominala instalata poate aparea la aproximativ 18% dintre pacientele carora li s-a administrat acest medicament.

  Sustinere si suport - sfatul de la Desprecopii.com:

Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si te asteapta si pe tine in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, vei gasi suport si intelegere in ceea ce priveste sarcina extrauterina. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrezi legatura cu femei/tinere care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Sarcina extrauterina: factori de risc si tratament

In mod normal, imediat dupa fertilizare, zigotul (oul fecundat) incepe calatoria vietii catre uter, unde se stabileste prin implantare - si inceapa sa creasca conform Odiseei Sarcinii.In unele cazuri insa, oul fecundat se stabileste in afara uterului, determinand astfel dezvoltarea unei sarcini extrauterine (sau ectopice).

Cel mai important risc asociat cu sarcina extrauterina este deteriorarea fertilitatii. O sarcina extrauterina poate distruge una din trompele uterine, reducand astfel sansele unei viitoare conceptii si crescand iar riscul unei noi sarcini extrauterine. Citeste pe larg: Sarcina extrauterina: factori de risc si tratament

Citeste pe larg si: Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina


Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

Factori de risc in timpul sarcinii

Alcoolul si sarcina
Infectii (posibile) in timpul sarcinii
Fumatul in timpul sarcinii
Sarcina si pisica - cum ne ferim de toxoplasmoza?
Toxoplasmoza si sarcina
Sarcina si tratamentul stomatologic
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale
Citomegalovirusul
Sarcina si aspirina

autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile
Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com
si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate  Desprecopii.com © 2024
foto: Alex Baker, DNA Illustrations, Inc.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. eu si atat
    eu si atattrimis la 14/12/2017

    pt o sarcina extrauterina cel mai bun tratament inainte de toate este gasirea unui medic bun care sa sa stie sa citeasca o ecografie(stiu despre ce vorbesc). apoi sub stricta supraveghere a acestuia se stabilesc urmatorii pasi. am 33 de ani si am trecut prin asa ceva de curand. am aproape 3 saptamani de la operatie si recomand sa mergeti la controale din timp pt a incerca evitarea unei sarcini extrauterine.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Magda
    Magdatrimis la 18/8/2015

    Sarcina extrauterina..Care e tratamentul?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII