8 tipuri de infecții posibile in timpul sarcinii: invață să le cunoști și cum să te protejezi - sfatul medicului

8 tipuri de infectii posibile in timpul sarcinii -  invata sa le cunosti si cum sa te protejezi - sfatul medicului

8 tipuri de infecții posibile in timpul sarcinii: invață să le cunoști și cum să te protejezi - sfatul medicului

Infecțiile sunt posibile și în timpul sarcinii. Cu toții suferim de răceală sau gripă, și multe femei au neplăceri cu scurgeri vaginale sau cistită. Gravidația este o perioadă în care o serie de infecții sunt mai frecvente decât de obicei și când unele infecții pot prezenta un risc crescut pentru mamă sau pentru copilul său nenăscut.

🔸 Iată o trecere în revistă a 8 tipuri de infecții care pot apărea în timpul sarcinii - a "Odiseei Sarcinii" - și sfatul medicului.

- veti citi:
Tusea, raceala si gripa in timpul sarcinii
Scurgerea vaginala in sarcina

Streptocociile cu streptococ din Grupul B

Infectiile cailor urinare in sarcina

Infectiile transmise pe cale sexuala

Herpesul genital in sarcina

Varicela in sarcina

Toxoplasmoza in sarcina

Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina
calculatoare de sarcina
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

1. Tusea, raceala si gripa in timpul sarcinii 

Aceste afectiuni sunt la fel de frecvente in timpul graviditatii ca oricand altcandva. Ele nu pun in pericol copilul, si tot ceea ce este necesar se reduce la tratarea simptomelor : multe fluide, odihna si antiinflamatoare. Decongestionantele inhalatorii sunt sigure si fara pericol dar ar trebui evitate solutiile antitusive. Este indeajuns sa se administreze paracetamol pana la dozele maxime normale adica 1g de 4 ori pe zi.

Daca tusea devine productiva cu flegma verde, acest lucru poate fi semnul unei infectii bacteriene necesitand tratament antibiotic. Nu toate antibioticele sunt nepericuloase in timpul sarcinii, asa ca pentru mai multa siguranta spuneti medicului care va consulta ca sunteti insarcinata. Citeste pe larg: Cand esti racita si insarcinata; ce e de facut

2. Scurgerea vaginala in timpul sarcinii 

Graviditatea face femeia mult mai susceptibila la aparitia scurgerilor vaginale, cel mai adesea produse de germenele Candida albicans. Acesta este gasit in mod normal in vagin intr-un procent de pana la aproximativ 16% dintre femeile negravide si la 32% din cele gravide. Nu intotdeauna se manifesta simptomatic si necesita tratament numai daca produce neplaceri ca mancarime, durere si roseata, sau o scurgere albicioasa, groasa, caracteristica. Este mai intalnita la a doua sarcina sau la urmatoarele, in cel de-al treilea trimestru al sarcinii, in timpul lunilor de vara, urmand unui tratament antibiotic, si la femeile diabetice.

Tratamentul cu Clotrimazol (Canesten), supozitoare vaginale, este de obicei eficient. Tratamentul cu tablete de Fluconazol (Diflucan) nu este recomandat in timpul sarcinii. Candidoza nu este o infectie transmisa pe cale sexuala si nu este nevoie de tratament pentru partenerul dumneavoastra. Citeste pe larg: Scurgerile vaginale in timpul sarcinii: ce trebuie sa stii

3. Infectiile Streptocociile cu streptococ din Grupul B

Streptococul din Grupul B este un germene pe care il poarta aproximativ una din cinci femei gravide, in mod obisnuit fara a cauza probleme. Intr-un numar mic de cazuri poate fi transmis copilului in timpul nasterii conducand la o infectie puerperala sau chiar la meningita. Acest lucru se intampla doar la 3 din 10 000 copii nascuti in Marea Britanie. Este mult mai intalnit in Statele Unite, asa ca acolo s-a perfectionat un program de screening pentru streptococul din Grupul B.

In Marea Britanie tratamentul este indicat de obicei doar in cazurile cu risc deosebit de crescut, si anume : travaliu precoce (inainte de 37 saptamani), prelungit, sau in cazul ruperii precoce a membranelor, daca exista temperatura crescuta, daca exista febra in timpul travaliului sau daca copilul de la nasterea precedenta a fost afectat de acest microb. Tratamentul consta in antibioticoterapie intravenoasa in timpul travaliului. Citeste pe larg: Testul de depistare al Streptococului B in sarcina

Ad-Extra3:

4. Infectiile cailor urinare in timpul sarcinii

Infectiile tractului urinar sunt destul de frecvente in timpul graviditatii. Aproximativ o femeie din 25 face o infectie a cailor urinare in timpul graviditatii, simptomele obisnuite fiind un discomfort sau senzatie de arsura la trecerea urinii, o durere a vezicii sau necesitatea de a urina foarte frecvent. Daca infectia urca la nivelul rinichilor si in circuitul sangvin, poate provoca dureri lombare, vomismente, febra si poate produce chiar travaliu prematur.

Tratand precoce infectiile cailor urinare, putem preveni o serie de complicatii mai severe. O infectie usoara se trateaza cu antibiotice sub forma de tablete pentru o saptamana, dar o infectie mai severa poate necesita internare in spital, antibiotice intravenoase si repaus la pat. Dupa o infectie urinara, alte infectii sunt mai frecvente si sunt indicate examene lunare ale urinii. CIteste pe larg: Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii: tipuri, simptome si tratament

5. Infectiile transmise pe cale sexuala

Atat infectiile chlamydiene cat si cele gonoreice pot trece la copil in timpul nasterii, producand infectii oculare. Gonoreea este destul de rara in Marea Britanie dar Chlamydia este mai frecventa afectand una din 20 de femei gravide. Poate produce de asemenea infectii pulmonare la copil sau la mama dupa nastere. Ambele aceste infectii sunt tratabile in timpul graviditatii si este necesar sa se faca un al doilea frotiu dupa aceea pentru a avea confirmarea vindecarii.

Este de asemenea foarte important de a face screeningul si tratamentul partenerilor sexuali, altfel ei vor transmite infectia inapoi. Efectuarea unui test HIV este de rutina in unele spitale dar nu este obisnuita in afara zonelor cu risc crescut.

Daca considerati ca v-ati expus unui risc crescut, orice medic urolog sau ginecolog sau clinica pot efectua un test, deseori in aceeasi zi. Infectia HIV trece la copil in aproximativ 15% din cazuri dar acest procent poate fi redus la 8% cu un tratament medicamentos sau chiar mai jos cu efectuarea unei operatii cezariene elective.

6. Herpesul genital in timpul sarcinii

Infectiile herpetice afecteaza aproximativ 10% din populatia Marii Britanii, desi numai o treime din cazuri sunt diagnosticate corect ca fiind herpes. De obicei debuteaza ca ceva similar unei gripe, urmata de aparitia unor leziuni vulvare care sunt foarte dureroase. Dupa o saptamana sau 10 zile, aceste leziuni se vindeca.

De multe ori debutul initial este gresit interpretat ca fiind o infectie vulvara candidozica, producand doar mancarime sau durere, si raspunzand favorabil la tratamente cu crème sau pesarii. Ocazional este asimptomatica. Primul atac este de obicei cel mai dureros. Virusul herpetic se localizeaza in nervii spinali si se poate reactiva cauzand un al doilea atac. Acesta apare de obicei la 3-4 luni dupa primul, iar recurentele apar de 2-3 ori pe an dar acest lucru este extrem de variabil. 

In timpul graviditatii herpesul cauzeaza cele mai mari probleme daca primul atac survine dupa saptamana 28. Poate trece o perioada de pana la 3 luni pana sa se dezvolte complet un raspuns imun din partea mamei. Atacurile secundare sunt mai lipsite de risc. Principalul risc al infectiei herpetice este acela de trecere a virusului la copil in momentul nasterii. Atacurile primare pot produce travaliu prematur sau o crestere insuficienta.

Din cauza acestor riscuri, o operatie cezariana este de preferat, mai ales daca primul atac survine in timpul graviditatii dupa saptamana 28, sau daca sunt leziuni atunci cand incepe travaliul. Acest lucru este produs de obicei in saptamana 38. Citeste pe larg: Herpesul genital in timpul sarcinii

7. Varicela in timpul sarcinii

Varicela este o infectie comuna si multe gravide vin in contact cu copii care sufera de aceasta boala. Problemele apar doar in anumite momente. In primul rand, daca ati avut varicela inainte, nu exista nici un risc pentru copil. In orice caz, chiar daca nu va amintiti sa fi avut varicela, este foarte posibil sa fi avut o infectie asimptomatica si sa fiti protejat. Daca exista insa dubii, ar trebui sa consultati un medic pentru a se face analize de sange, pentru a vedea daca exista imunitate. Riscurile pentru copil sunt importante in urmatoarele doua situatii, si numai daca mama face varicela :

  1. inainte de saptamana 20 – risc de sindrom de varicela afectand copilul. Aceasta situatie este destul de rara. Pana in saptamana 14  riscul este de aproximativ 0.4%,  in timp ce intre saptamanile 14-20 este de 2%. Daca femeia are tratament cu imunoglobuline dupa ce a fost expusa, riscul este probabil mai mic.

  2. eruptia mamei se dezvolta in intervalul cu o saptamana inainte de nastere pana la o luna dupa. Este nevoie de aproximativ o saptamana pentru ca anticorpii materni sa treaca la copil, asa ca daca acesta se naste inainte de aceasta perioada, copilul este supus unui risc crescut de infectie severa dupa nastere

In perioada din saptamana 20 si pana la termen, nu exista risc pentru copil. Imunoglobulinele constituie o forma de tratament cu anticorpi care pot reduce riscul sindromului de varicela si care trebuie administrate la 10 zile dupa atacul initial. Citeste pe larg: Varicela in timpul sarcinii: riscuri si imunizare

8. Toxoplasmoza in sarcina

Toxoplasmoza este cauzata de un parazit numit toxoplasma gondii care se gaseste in carnea cruda, la pisicile care se hranesc cu carne cruda si care isi ingera fecalele. Infectia cu toxoplasma este intalnita atat la barbati cat si la femei in afara sarcinii, desi infectia din timpul graviditatii este cea mai ingrijoratoare pentru ca poate conduce la infectie la copilul nenascut inca : toxoplasmoza congenitala. Odata ce ati avut infectie cu toxoplasma, imunitatea organismului va va feri de a face boala din  nou.

Aproximativ o treime din femei vor fi avut toxoplasmoza inainte de sarcina. Boala se manifesta ca o gripa, cu glande marite de volum in orofaringe, si majoritatea persoanelor nici nu sunt constiente ca au avut toxoplasmoza. Nu este cunoscut cu exactitate cate femei fac toxoplasmoza in timpul sarcinii dar unele cercetari  sugereaza ca aproximativ 2 dintr-o mie ceea ce inseamna aproximativ 1400 in Marea Britanie in fiecare an.

Numai la 30-40% dintre femeile care fac toxoplasmoza in timpul sarcinii, infectia trece la copilul nenascut. Riscul se pare ca este corelat cu stadiul graviditatii la care gravida contracteaza boala. Riscul este mai mare in cel de-al treilea trimestru fiind de aproximativ 70%, in timp ce in graviditatea precoce doar 15% dintre copii vor fi infectati.

Toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, sarcina prelungita sau probleme de crestere, orbire, leziuni cerebrale, epilepsie sau surditate.

Daca se descopera ca o femeie are toxoplasmoza in timpul sarcinii, i se va face o echografie pentru a cauta semnele de infectie la copil. Dupa 20 saptamani de gestatie, i se va face un test definitiv, cordocenteza. Acest test presupune recoltarea unei probe de sange din cordonul ombilical.

Desi toxoplasmoza este o afectiune serioasa atunci cand apare, asa dupa cum se observa din cifrele de mai sus, este destul de rara. Femeile care au pisici nu trebuie sa scape de ele atunci cand raman insarcinate, este doar necesar sa se ia anumite precautii. Fiti sigure ca consumati doar carne care a fost bine gatita. Spalati-va pe maini, spalati suprafetele si ustensilele de gatit dupa ce preparati mancare cu carne cruda, si de asemenea spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma.

Carnea cruda si preparatele gatite ar trebui sa fie asezate pe farfurii separate. Daca este posibil, rugati pe altcineva sa curete vasul de hrana al pisicii sau folositi manusi si spalati-va pe maini dupa aceea. Intotdeauna folositi manusi atunci cand va ocupati de gradinarit si spalati-va pe maini dupa aceea. Citeste pe larg: Toxoplasmoza si sarcina

Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina

Infectii virale, boli cu transmitere sexuala,  rubeola, herpesul, hepatita, infectii non-virale, toxoplasmoza ... iata cateva din pericolele care ameninta sarcina. Iata pe larg, despre probleme medicale serioase care pot afecta sarcina. Afla tot ce trebuie sa stii despre aceste probleme medicale care pot afecta sarcina pentru a si mai puternica. Iti dorim o sarcina cat mai sanatoasa si citeste pe larg despre problemele medicale serioase care pot afecta sarcina >

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2025)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

Autor: Dr. Cristian Popescu, medic Bagdasar Arseni, Bucuresti - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate © Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 34:

  1. Shary
    Sharytrimis la 3/1/2024

    Poti avea mai multe tipuri de infectii in sarcina si anumite tipuri se trateaza extrem de greu. De aceea e important sa ai un dr de incredere, care sa te ajute si sa iti zica ce e de facut. Netratate, pot trece la fat sau pot afecta siguranta si sanatatea sarcinii. Eu am nascut cu un medic minunat, o femeie exceptionala, dr. Ana Chioveanu din Medicover. V-o recomand cu toata increderea. Sanatate!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Ina
    Inatrimis la 17/11/2021

    Buna ziua!!!sunt însarcinata în 16 saptamâni, am dureri imense de cap,tensiune arteriala marita.Ce pot face???medicii îmi zic doar ca sa stau liniştita şi sa exclud sarea din alimentaţie...

    Raspunde la acest comentariu
  3. Ralu
    Ralutrimis la 2/4/2017

    In urma unui test papanicolau mi sa găsit cobacili si sunt însărcinată se poate trata sau afecteaza farul? Mulțumesc anticipat

    Raspunde la acest comentariu
  4. daniela
    danielatrimis la 7/5/2012

    am 15 sapt si in urocultura mi-a iesit klebsiela.ce pot face?

    Raspunde la acest comentariu
  5. Alexandra
    Alexandratrimis la 7/12/2009

    Instructiv articol, insa lipseste un lucru: daca aveti pisici - indiferent ca planuiti sau nu sa ramaneti gravide - cel mai bine este sa le deparazitati regulat. Discutati cu medicul veterinar si va va face un plan de deparazitare.Asa mai scapati de o grija.Toate cele bune si sarcina usoara.

    Raspunde la acest comentariu
  6. angelica
    angelicatrimis la 15/11/2009

    am si eu o intrebare dak nu e deranju prea mare si la care asi vrea sa primesc si eu un raspuins Multumesc Azi am aflat ce nu credeam speram foarte mult sa pot sa duc la bun sfarsit aceasta sarcina dar nu am putut si lam pierdut pentru a 3 oara sarcina vreau sa fac un copil ajutatima va multumesc astept raspuns

    Raspunde la acest comentariu
  7. alex
    alextrimis la 17/9/2009

    sotia mea este insarcinata in 37 de saptamani si are febra mare . ce

    Raspunde la acest comentariu
  8. adina
    adinatrimis la 20/1/2009

    sunt insarcinata in saptamina 19-20 am varicela va rog sa imi spuneti ce risc poate fii

    Raspunde la acest comentariu
  9. florian tittes
    florian tittestrimis la 22/9/2008

    sotia este in a 20 saptamana si brusc a racit.Are dureri de cap dar si abdominale.ce putem face?

    Raspunde la acest comentariu
  10. Mihaela
    Mihaelatrimis la 24/9/2007

    Va rog frumos sa-mi spuneti cat de periculos este. Sunt insarcinata in 4 saptamani si am fost diagnosticata cu viroza respiratorie.Este ceva grav???Poate afecta sarcina???

    Raspunde la acest comentariu
  11. aura
    auratrimis la 28/7/2005

    Sunt insarcinata,am 2 luni,iar fetita mea in varsta de 7 luni are rujeola.Va rog sa-mi spune-ti daca exista vreun pericol pt.sarcina mea.Sunt tare nelinistita ,va rog sa-mi raspunde-ti cat mai repede posibil.Va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  12. aura
    auratrimis la 28/7/2005

    Va rog sa scrieti mai multe articole despre bolile copilariei la o femeie insarcinata si efectele asupra fatului.Va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  13. diana
    dianatrimis la 17/7/2005

    am 33 de ani, sunt insarcinata in luna 5 si 3 sapt. si mi-au gasit un streptococ coagulazo negativ la ex. de col uterin..... este periculos ?? ce este? nu am auzit niciodata...so sunt nelinistita ..pana vb cu un medic ..dar daca stiti ceva va rog sa-mi spuneti , merci

    Raspunde la acest comentariu
  14. Cristina Buluci
    Cristina Bulucitrimis la 13/5/2005

    Sunt insarcinata in 4 saptamini, si ma aflu in Azerbaijan.Am probleme de comunicare cu medicii de-aici deoarece nu vorbesc lb engleza. Mi-au depistat Toxoplasmoza IgM 1,14,si mi-au spus ca in luna a3a imi vor da niste injectii. Va rog, sfatuiti-ma ce sa fac, sa accept sau nu!Va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  15. claudia
    claudiatrimis la 10/5/2005

    am infectie mare la gingie iar dentistul ma trimis la chirurgt a ma opera afecteaza anestezia bebelusul ?maine trebuie sa ma opereze ce sa fac sant disperata?/??cinemi poate raspunde???

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII