Copilul meu e mereu agitat. Ar putea avea ADHD?
ADHD este o tulburare neurobiologică asociată cu o întârziere în dezvoltarea conexiunilor cerebrale, afectând inhibiția și autocontrolul. În termeni simpli, copilul este mereu agitat, neastâmpărat, răstoarnă sau pierde lucruri, este uituc și nu ia în considerare observațiile părinților. Atunci când i se vorbește, nu are răbdare să asculte și își întrerupe des interlocutorul cu întrebări. Este impulsiv, dezordonat și are schimbări de dispoziție.
Mai multe despre ADHD, cum se manifestă și impactul asupra copilului, în continuare.
De ce e asa de agitat copilul ?
Ce e de facut ?
Ce este ADHD?
Impactul ADHD asupra copilului
Diagnosticul ADHD-ului
Tratamentul ADHD-ului
Despre ADHD mai cititi
Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD
De ce e asa de agitat copilul ?
Astazi a fost a zi de cosmar. Imediat ce l-ai trezit, baietelul tau in varsta de 7 ani a inceput sa sara in pat, ca o maimutica de la circ. Ti-a trebuit un sfert de ora sa-l imbraci, pentru ca nu statea o clipa locului. La micul dejun a rasturnat borcanul cu dulceata pe fata de masa si s-a ridicat de nenumarate ori de pe scaun, de parca statea pe coji de nuca. Iar dupa amiaza, cand s-a intors de la scoala, a reinceput tambalaul.
L-ai rugat sa se joace linistit in camera lui, iar el a taiat urechile ursuletului de plus cu foarfeca, a jucat fotbal cu pernele, a rasturnat calculatorul si a aruncat jucariile peste tot.
Si asa e tot timpul. Nu l-ai vazut niciodata stand linistit mai mult de 3 secunde, decat in poze. Maine va fi la fel de agitat, iar tu si mai obosita.
Ce e de facut?
Sa te informezi si sa consulti un medic neuropsihiatru. E posibil sa aiba ADHD.
Vezi aici ADHD la copil: simptome si definitii
Ce este ADHD?
In limbaj stiintific, ADHD este o tulburare neurobiologica atribuita unei intarzieri de dezvoltare a conexiunilor cerebrale, afectand inhibitia si autocontrolul.
Mai simplu, copilul e mereu agitat, neastamparat, rastoarna sau pierde lucruri, e uituc si nu tine cont de observatiile parintilor. Cand i se vorbeste, nu are rabdare sa asculte si isi intrerupe des interlocutorul cu intrebari. E impulsiv, dezordonat si are toane.
Dar cum e sa cresti un astfel de copil? Ei bine, raspunsul este: O adevarata provocare.
Ad-Extra3:
Impactul ADHD asupra copilului
ADHD il afecteaza nu doar pe copilul care sufera de aceasta tulburare, cat si, in mod indirect, pe cei din jurul sau. Acasa, atmosfera e tensionata, fiind mereu punctata de certuri si incidente neplacute. Comunicarea dintre parinte si copil e dificila, iar de multe ori insasi relatia de cuplu dintre parinti este afectata.
La scoala, rezultatele copilului cu ADHD sunt mai slabe decat ale colegilor sai, chiar daca nivelul sau de inteligenta e normal, iar educatorii si profesorii se plang de comportamentul sau nedisciplinat. Copilului ii este greu sa se integreze si sa isi faca prieteni, ceea ce afecteaza pe termen lung nivelul sau de autoapreciere, putand conduce chiar la deprsie si anxietate.
Pentru a evita aceste lucruri, e necesar sa oferi din timp tratamentul potrivit copilului tau. Dar pentru a obtine un tratament, e necesar mai intai un diagnostic.
Diagnosticul ADHD-ului
Persoana careia trebuie sa te adresezi in cazul in care copilul tau da semne de inatentie si hiperactivitate (principalele simptome ale ADHD) este medicul neuropsihiatru. Acesta va discuta cu copilul tau si il va supune unor teste simple de concentrare, pentru a elimina alte cauze posibile.
In cazul in care rezultatul examinarilor preliminare confirma suspiciunea de ADHD, se va initia un proces riguros de monitorizare a copilului, cu durata de minim 6 luni, la care participa atat parintii, cat si profesorii, bona sau alte persoane care se afla in compania lui o durata semnificativa de timp in fiecare zi. Iar daca la final se pronunta diagnosticul de ADHD, nu te ingrijora. Exista solutii.
Atentie insa:
Diagnosticul de ADHD se da tot mai des copiilor. Si asta desi ADHD nu este o boala in adevarata acceptiune a cuvintului ci mai degraba un numar de manifestari. Diagnosticul nu se pune pe baza unui inbalans chimic ci pe baza observarii comportamentului. CIteste detalii importante aici Este ADHD-ul supradiagnosticat?
Tratamentul ADHD-ului
ADHD este o afectiune ce poate fi tratata cu succes. O abordare combinata, incluzand terapii comportamentale si psihologice precum si tratament medicamentos, poate imbunatatii radical viata sociala si familiala a copilului tau. Nu e bine insa sa speri intr-o vindecare de la sine.
Chiar daca sunt sanse ca simtomele sa dispara cu timpul, in majoritatea cazurilor, fara tratament, afectiunea continua in adolescenta, provocand probleme relationale si de integrare sociala.
Cel mai important lucru ramane insa sa actionezi din timp. Deci daca baietelul tau e agitat si da semne repetate de neatentie, adreseaza-te unui medic specialist. E primul pas pentru a asigura copilului tau un viitor sanatos si o dezvoltare normala.
10 simptome inselatoare ale ADHD-ului la copil
Simptomele ADHD-ului la copil pot fi inselatoare.
Cu toate ca traim intr-o lume in care medicina a facut pasi uriasi in ultimele decenii, exista inca numeroase boli a caror diagnosticare ramane dificila. Este vorba mai ales despre boli ce tin de psihicul uman, care ramana in continuare o provocare pentru stiinta.
Tulburarea de deficit de atentie (ADD) sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHA) poate fi greu de diagnosticat in general, iar diagnosticarea devine si mai dificila intrucat se pare ca acest sindrom prezinta 10 simptome comune cu alte boli.
Despre ADHD: 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte
ADHD a devenit, din pacate, un diagnostic frecvent in randul copiilor, pus adesea cu prea multa usurinta, dar si ignorat de multe ori. Si, se pare ca uneori medicii dau acest diagnostic unui copil prea repede.
Evolutia variata a afectiunii si simptomele particularizate de la un copil la altul ii bulverseaza adesea pe parinti, care nu stiu cum sa abordeze corect o afectiune ce isi pune amprenta asupra dezvoltarii copilului. Unii parinti nu accepta pur si simplu ideea ca manifestarile neobisnuite ale propriului copil sunt semnul unei boli, altii, coplesiti de diagnostic, nu reusesc sa se adapteze situatiei asa cum ar trebui.... citeste mai departe
Despre copilul cu ADHD, merita citit si:
ADHD la copil: simptome si definitii
ADHD: ar putea avea copilul meu ADHD?
Cand copilul cu ADHD merge la scoala
Multi parinti nu stiu inca ce inseamna ADHD
Copilul cu ADHD si dependenta de imagini si jocuri violente: de ce echilibrul se afla in mainile parintilor
Ameliorarea simptomelor ADHD prin alimentatie adecvata
Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD
ADHD - copii cu deficit de atentie si hiperactivitate.
autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii, toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte:
1. Sanford C. Newmark, MD, is the head of the Pediatric Integrative Neurodevelopmental Program at the Osher Center for Integrative Medicine at the University of California, San Francisco.
He is also the author of the book ADHD Without Drugs — A Guide to the Natural Care of Children with ADHD.
2. Psychologie Magazine - Olanda
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 10 comentarii
am un baiat in varsta de 11 ani,a fost diagnosticat cu adhd pana anul trecut a urmat in paralel cu un tratament si terapie ,tratamentul medicamentos lam intrerurupt deoarece incepuse sa dea reactii adverse ,vomitaturi si nervozitate.,deci de un an de zile nu ii mai dau tratament dar facem consiliere si urmez cu un profesor de sprijin.intrebarea mea este pana la ce varsta se administreaza tratamentul la cei diagnosticati cu adhd.
Baietelul meu are 1an si 3luni,exista posibilitatea sa aibe adhd si sa poata fi diagnosticat la aceasta varsta?
am un baiat in varsta de 11 ani,a fost diagnosticat cu adhd pana anul trecut a urmat in paralel cu un tratament si terapie ,tratamentul medicamentos lam intrerurupt deoarece incepuse sa dea reactii adverse ,vomitaturi si nervozitate.,deci de un an de zile nu ii mai dau tratament dar facem consiliere si urmez cu un profesor de sprijin.intrebarea mea este pana la ce varsta se administreaza tratamentul la cei diagnosticati cu adhd.
din nefericire sunt intradevar multi copii cu a.d.h.d.dar sunt mai multi parinti care nu vor sa accepte ca au o problema.Am un baietel de 7 ani care a facut progrese majore facand simultan terapie medicamentoasa si comportamentala.A fost o munca de Sisif timp de 3 ani,dar terapie comportamentala a trebuit sa facem mai intai noi parintii.Mai trebuie spus ca fiecarui copil trebuie sa i se gasaesca schema de lucru adecvata,de ex. la noi pt. a se invata cifrele s-a mers pe terapia aba a autistilor.Acum am infiintat si o asoc.pt.copii cu a.d.h.d. si sper ca din experienta mea sa ajut si alti copii
baietelul meu are 3 ani si am fost la medic cu el la varsta de 2 si 3 luni. nu l-a diagnosticat cu adhd,ci cu tulburari pervazive si spunea ca ar avea simptome asemanatoare autismului. este agitat mereu, nu vorbea atunci, acum a inceput sa vorbeasca, e tare istet, se joaca pe calculator singur, stie multe lucruri si e receptiv, insa fffffff incapatanat. nu sta o clipa locului si tot mi se pare ca ar avea adhd, dupa cate citesc despre aceasta boala. ce as mai putea sa fac pt a fi sigura de diagnostic? nu vreau sa creasca cu probleme....
copilul meu este agitat dar cred ca este prea mic sami dau seama daca are adhd are 1 an si 8 luni
buna ziua, am o intrebare in legatura cu tratamentul medicamentos pe care i l-ati administrat copilului. imi puteti spune ce anume v-a prescris doctorul?va multumesc !
Am citit de multe ori despre ADHD dar citeam
Din nefericire sunt din ce in ce mai multi copii care au aceasta problema. Baietelul meu, in varsta de 5 ani si 6 luni se numara printre acestia. El a fost diagnosticat in urma cu 2 ani si de atunci facem tratament. Progresele sunt foarte mari. El este foarte istet (deja citeste, aproape cursiv), problemele noastre sunt de agitatie. Psihologul i-a facut o evaluare, care a iesit f. buna si mi-a spus ca in jurul varstei de 12 ani se va mai ameliora si problema agitatiei. A fost foarte greu sa accept acest diagnostic. Au fost zile si nopti de plans si de refuz de a accepta. Nici acum nu sunt impacata sufleteste, dar faptul ca el progreseaza ma mai linisteste. Pentru mamicile care cred ca ar putea avea probleme copiii lor, le recomand sa mearga la un specialist. Poate nu este nimic, dar poate fi ceva si atunci copilul are nevoie de ajutor. Multa sanatate pentru copii si pentru parinti multa rabdare!
Un articol foarte bun,tinand cont de faptul ca in ziua de azi tot mai multi copii sunt agitati,aparent FARA motiv,neatenti,neascultatori,cu rezultate mai slabe la scoala.De multe ori,noi,parintii nu stim care poate fi cauza,o punem pe seama varstei,a zburdalniciei,dar poate avea cauze mult mai adanci,si consecinte grave pt. familie. Andreea,mami de baietel de 11 luni
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII