Grupele sanguine si Rh-ul

Grupele sanguine si Rh-ul

Grupele sanguine si Rh-ul

Prima transfuzie de sange la om a fost efectuata cu sange de oaie, in anul 1667, de catre Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav.

 

In anul 1901, medicul austriac Karl Kandsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar dupa un an, Sturb si De Castello o descriu si pe cea de-a patra - grupa AB.

 

in acest articol veti citi mai multe despre:

Grupele sanguine si Rh-ul
Tipuri de grupe sanguine
Ce este Rh-ul?

Mijloace de scadere a riscului incompatibilitatii de Rh

Grupele sanguine si Rh-ul

Totusi, din aceasta prima si nereusita incercare, medicina a avut de profitat, ajungandu-se la observatia fundamentala ca omul nu poate primi sange decat de la un seaman al sau. De atunci si pana la inceputul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sange, de la omul sanatos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile.

Insuccesele au fost explicate de-abia in anul 1901, cand medicul austriac Karl Kandsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar dupa un an, Sturb si De Castello o descriu si pe cea de-a patra - grupa AB. Dupa aceasta data, tinandu-se cont de compatibilitatea grupelor, numarul accidentelor post-transfuzionale s-a redus considerabil, dar nu total. Abia dupa 1939, cand Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sange a devenit o masura terapeutica fundamentata stiintific si de mare eficacitate.

Se stie ca exista patru grupe sanguine: 0, A, B si AB. Dupa frecventa, repartitia pe grupe sanguine a populatiei Romaniei se prezinta astfel: 33% grupa 0; 43% grupa A, 16% grupa B si 8% grupa AB.

Tipuri de grupe sanguine

Pentru a preveni accidentele, transfuzia se face respectand cu strictete anumite legi. Astfel, indivizii cu grupa sanguina AB pot primi sange, fara nici un risc, de la toate celelalte grupe, motiv pentru care sunt denumiti "primitori universali". Ei nu pot insa dona sange decat persoanelor care au grupa AB. Sangele din grupa 0 poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupa, detinatorii grupei 0 fiind denumiti si "donatori universali". Grupa A doneaza grupelor A si AB si primeste sange de la grupa A sau de la 0. Grupa B doneaza grupelor B si AB si primeste numai de la grupele B si 0.

Incompatibilitatea dintre sangele donatorului si cel al primitorului duce la aparitia socului transfuzional, manifestat clinic prin: anxietate, varsaturi, febra, frisoane, rarirea batailor inimii, dureri lombare, oprirea diurezei (a urinarii) si, deseori, duce la moarte.

Grupa sanguina se transmite ereditar, de la o generatie la alta, dupa anumite legi. Nu este lipsita de importanta nici constatarea ca intre grupa sanguina si unele boli exista o relatie directa. S-a stabilit, de exemplu, ca ulcerul duodenal este mai frecvent la persoanele cu grupa sanguina 0, in timp ce diabetul zaharat si unele boli canceroase, mai ales cancerul de stomac si leucemiile, sunt mai frecvente la indivizii cu grupa sanguina A.

Interesant de citit:

Dieta Grupei Sanguine AB
Dieta Grupei Sanguine 0
Dieta Grupei Sanguine A
Dieta Grupei Sanguine B

Ce este Rh-ul?

In afara sistemului ABO, pe hematii (globule rosii), a mai fost descoperita o substanta, numita Rh, 85% din populatie are aceasta substanta pe hematii, daca sunt Rh pozitivi, iar restul de 15% nu o au, deci sunt Rh negativi.

Organismul unei persoane, care nu are Rh pe hematii si primeste o transfuzie cu sange care are Rh (de la un donator Rh pozitiv) va reactiona ca si cum ar lua contact cu un corp strain ( la fel cum reactioneaza la bacterii, virusuri sau alti corpi straini cu care organismul intra in contact). In consecinta, va incerca sa distruga acest Rh, insa Rh-ul fiind atasat hematiilor, organismul le va distruge si pe ele. Astfel apar accidentele postransfuzionale, care se manifesta asemanator unei anemii (boala in care scade numarul globulele rosii din sange).

Alt caz de incompabilitate, despre care am fost intrebati de multe ori, apare in cazul mamei cu Rh negativ, tatalui cu Rh pozitiv si fatului Rh pozitiv.

Pentru tinerele mame este de retinut observatia ca, de regula, primul copil este sanatos, dar urmatorii copii prezinta (daca nu se aplica la timp tratamentul necesar), o forma de boala datorata distrugerii Rh-ului si hematiilor si care determina decesul nou-nascutului.

Riscul ca sangele mamei sa-l atace pe cel al copilului este de obicei exclus, la prima sarcina, dar el creste proportional cu numarul de nasteri si sarcini. in cazul sarcinilor avortate, trebuie luat in considerare momentul la care s-a produs avortul (riscul repercusiunilor este mai mare in a doua parte a sarcinii). Pe larg, cititi: Factorul Rh in sarcina

Ad-Extra3:

Mijloace de scadere a riscului incompatibilitatii de RH

Medicina dispune astazi de metode eficiente de prevenire a incompatibilitatii Rh dintre mama si fiu. Desensibilizarea precoce a mamei cu ajutorul unui vaccin sau cezariana precoce reprezinta mijloacele cele mai frecvent utilizate pentru a combate aceste accidente.

Pierderea prin sangerare a unei cantitati de 200-500 ml de sange este bine tolerata de organism. Cand aceasta cantitate a crescut la 500-1000 ml, devine riscanta si este foarte greu suportata de organism. Daca pierderea de sange depaseste 1500 ml, starea bolnavului este deosebit de grava, de cele mai multe ori mortala. Volumul de sange pierdut prin transfuzie sau prin perfuzii cu inlocuitori de sange trebuie refacut rapid.

Desi in numeroase cazuri transfuzia de sange este o solutie salvatoare, ea nu este lipsita de riscuri si accidente, rezultate, de regula, din necunoasterea indicatiilor si limitelor acestei metode de tratament. Tedintele moderne sunt orientate spre combaterea abuzului de transfuzii. Decizia de a se efectua o transfuzie trebuie luata doar in cazul in care avantajele sunt, in mod sigur, mai mari decat riscurile.

 

Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina

Factorul RH al sangelui (Rhesus) este o trasatura mostenita care se refera la prezenta unei proteine specifice pe suprafata globulelor rosii. Prezenta acestei proteine determina Rh-ul pozitiv, iar absenta sa Rh-ul negativ. 85% din populaţie este Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ.

Desi factorul Rh nu are un impact asupra sanatatii tale, poate afecta sarcina. Vei avea nevoie de o ingrijire speciala daca esti Rh negativa, iar tatal copilului tau este Rh pozitiv.Daca sarcina se confirma, medicul ginecolog va recomanda un test de sange pentru identificarea factorului Rh inca de la prima consultatie prenatala citeste mai departe despre testul pentru diagnosticul inconpatibilitatii RH in sarcina.

 

 Suport si grupuri de burtici

ODISEEA SARCINII - COMUNITATEA BURTICILOR INTELIGENTE

Pe forumul specializat Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii

autor: desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2019

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 75:

  1. elena
    elenatrimis la 9/9/2015

    Ce grupa de sânge o sa aiba copilul daca tatal are 0negativ si mama ab2

    Raspunde la acest comentariu
  2. avramescu maria
    avramescu mariatrimis la 25/7/2015

    E posibil cand doi parintii au Grupa de sange A2 pozitiv sa se nasca copilul cu Grupa 01pozitiv?

    Raspunde la acest comentariu
  3. cezar
    cezartrimis la 23/7/2015

    ce grupa de sange va avea copilul daca tatal are 01 si mama B3?

    Raspunde la acest comentariu
  4. elena
    elenatrimis la 5/2/2015

    ce sanse sint ca tatal sa aiba grupa ab ,copilul ab dar sa nu fie copilul lui la un test adn

    Raspunde la acest comentariu
  5. Cristina
    Cristinatrimis la 18/11/2014

    Silvia, desigur. ar trebui sa recapitulati manualele de biologie )

    Raspunde la acest comentariu
  6. L. F.
    L. F.trimis la 7/9/2014

    Draga Anatol, pot avea,dar prosti !

    Raspunde la acest comentariu
  7. anatol
    anatoltrimis la 3/1/2014

    daca ambii parinti au aceeas grupa pot avea copii?

    Raspunde la acest comentariu
  8. silvia
    silviatrimis la 22/7/2013

    Eu am grupa de sange A2, sotul B3, bunicii de mama A2, de pe tata bunica A2 si bunicu B3, iar baiatul nostru are grupa 0, e posibil? multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  9. silviu
    silviutrimis la 1/2/2012

    eu am AB4 nevasta are 01 iar fica are A2 o fi,nu stiu ce sa mai cred.O FI DE VINA CE-I,CE IAU RECOLTAT SANGELE,O FI INCURCATEPRUBETA AIA CU ALT PACIENT ?????????????

    Raspunde la acest comentariu
  10. ady
    adytrimis la 26/1/2012

    eu am Eh pozitiv si femeia mea are Rh pozitiv .Avem deja 2 copii sanatosi si sotia mea este gravina in luna 2 ,vreau sa aflu daca copilul va iesi sanatos ca ceilalti 2 ..

    Raspunde la acest comentariu
  11. vs
    vstrimis la 24/1/2012

    Grupa de sange nu se transmite decat de la parinti, exista combinatii cu 0 care pot da o grupa diferita de cea a parintilor si identica cu a unuia dintre bunici: 00+00=00, 0A+00=0A/00, 0A+0A=AA/00/0A, 0B+00=00/0B, AA+00=AA/A0, AA+0A=AA/A0, AA+0B=0A/AB, AB+AB=AB/AA/BB, 00+0B=00/0B,etc., AB +AB=AA/AB/BB

    Raspunde la acest comentariu
  12. onisor
    onisortrimis la 29/12/2011

    daca ambii parinti au Rh -ul pozitiv ,este posibil ca unul din copii sa-l aiba negativ?mama are grupa B3 iar tatal A2 iar copilul are B3

    Raspunde la acest comentariu
  13. agradinarita maria
    agradinarita mariatrimis la 22/12/2011

    am un copil minunat de 1,4 luni,am avut un avort spontan in urma cu 4 ani,nu stiam care era cauza,ulterior am aflat ca din cauza rh/neg.poate sa-mi spuna cineva care sunt riscurile de a mai avea un copil,am 30 ani si la nasterea copilului mi s-a facut un asa zis vaccin pt.rh/neg.Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  14. karynutza
    karynutzatrimis la 9/12/2011

    am si eu o intrebare am in familie doua persoane care sunt casatorite si au Rh negativ... iar primul lor copil are Rh pozitiv....este foarte sanatos fara probleme insa la al doilea copil care are tot pozitiv au aparut niste probleme.. legate de icter care e pana la urma problema de fapt... este bine sa ai Rh pozitiv desi parintii sunt negativi sau nu?

    Raspunde la acest comentariu
  15. LIUBA BOLOCAN
    LIUBA BOLOCANtrimis la 2/4/2011

    ce se intimpla cu copii a caror parinti sunt cu grupa de singe la fel?A(2)RH-?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII