Testul pentru diagnosticul incompatibilității Rh in sarcină - de ce este important de făcut de gravide
Factorul Rh al sângelui (Rh) este o trăsătură moștenită care se referă la prezența unei proteine specifice pe suprafața globulelor roșii. Prezența acestei proteine determină Rh-ul pozitiv, iar absența ei determină Rh-ul negativ. 85% din populație este Rh pozitiv, iar restul de 15% este Rh negativ.
Pentru viitoarele mame, determinarea grupului sanguin și a factorului Rh sunt analize obligatorii în perioada sarcinii. Efectuarea acestor analize pentru ambii parteneri este foarte importantă pentru a evalua riscurile de incompatibilitate Rh. În anumite condiții de incompatibilitate de factor Rh între mamă și făt, se poate produce o afectare severă a fătului. Această situație apare când mama are Rh negativ și tatăl copilului are Rh pozitiv.
- despre Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh, veti citi:
Ce este RH-ul la sange?
De ce este importanta identificarea factorului Rh?
Cum se poate preveni dezvoltarea de anticorpi anti-Rh?
Ce este RH-ul la sange?
Factorul RH al sangelui (Rhesus) este o trasatura mostenita care se refera la prezenta unei proteine specifice pe suprafata globulelor rosii. Prezenta acestei proteine determina Rh-ul pozitiv, iar absenta sa Rh-ul negativ. 85% din populaţie este Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ.
Desi factorul Rh nu are un impact asupra sanatatii tale, poate afecta sarcina. Vei avea nevoie de o ingrijire speciala daca esti Rh negativa, iar tatal copilului tau este Rh pozitiv.
Daca sarcina se confirma, medicul ginecolog va recomanda un test de sange pentru identificarea factorului Rh inca de la prima consultatie prenatala.
De ce este importanta identificarea factorului Rh?
In timpul sarcinii si mult mai important, in timpul nasterii, cantitati mici din sangele copilului pot veni in contact cu sangele tau. Daca esti Rh pozitiva, nu exista un risc de incompatibilitate.
Daca insa esti Rh negativa, iar copilul tau este Rh pozitiv, sistemul tau imun va produce anticorpi anti-Rh. In mod normal, acesti anticorpi nu reprezinta un risc la prima sarcina, insa in cazul celei de-a doua sarcini, daca fatul mosteneste Rh-ul pozitiv de la tata, anticorpii anti-Rh produsi anterior vor traversa placenta si vor distruge globulele rosii ale copilului, ceea ce poate duce la aparitia anemiei fetale. Daca anemia este severa, fatul ar putea muri daca nu se face transfuzie de sange intrauterina.
de citit pe larg: Grupele sanguine si Rh-ul
Cum se poate preveni dezvoltarea de anticorpi anti-Rh?
Daca esti Rh negativa, va fi nevoie sa faci un alt test – test screening pentru anticorpi anti-Rh, in primul trimestru de sarcina si apoi in saptamana 28 de sarcina.
Daca nu s-au produs inca anticorpi anti-Rh, ti se va recomanda un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh. Acestea vor preveni formarea anticorpilor in timpul sarcinii. Daca nou-nascutul este Rh negativ, nu vei avea nevoie de tratament suplimentar dupa nastere. Insa, daca bebelusul este Rh pozitiv, vei avea nevoie de inca o doza imediat dupa ce ai nascut.
Foarte probabil ca va trebui sa previi imunizarea prin injectarea de imunoglobuline la fiecare sarcina ulterioara si, de asemenea, dupa nasterea unui copil Rh pozitiv.
In plus, daca esti Rh negativa, va fi nevoie de tratament cu imunoglobuline Rh injectabile de fiecare data cand sangele tau vine in contact cu sange Rh pozitiv, cum ar fi in cazul unui:
- avort
- sarcina ectopica (cand ovulul fecundat se implanteaza in alt loc in afara uterului, frecvent la nivelul trompei uterine)
- sarcina molara (o tumora benigna care se dezvolta in uter)
- amniocenteza (test prenatal in care se recolteaza lichid amniotic)
- biopsia de vilozitati coriale (test prenatal in care se recolteaza un fragment de tesut din placenta)
- sangerare vaginala in timpul sarcinii
- traumatism abdominal in timpul sarcinii
- rotatia copilului in prezentatie pelviana (cu capul in sus) inainte de inceperea travaliului
de citit pe larg: Factorul Rh in sarcina
► Citeste in continuare Importanta analizei factorului RH: un test obligatoriu pentru gravide - sfatul medicului (VIDEO)
Ad-Extra3:
Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de iunie 2025)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII