Ghid pentru cuplurile infertile: cum puteti invinge infertilitatea in ziua de azi

Ghid pentru cuplurile infertile -  cum puteti invinge infertilitatea in ziua de azi

Ghid pentru cuplurile infertile: cum puteti invinge infertilitatea in ziua de azi

Când doi oameni se iubesc și își doresc un copil, dar nu reușesc să conceapă, infertilitatea poate fi o experiență devastatoare pentru ambii parteneri. Fiecare încearcă să găsească un motiv sau o soluție, dar adesea se simt neputincioși și singuri în lupta lor.

Infertilitatea a avut diversi aliați incă din vremurile antice, de la zei, la vrăjitoare sau potiuni magice. Astazi Desprecopii.com iti spune ca infertilitatea NU este definitivă si poate fi invinsa.

• Vino alaturi de noi, in cel mai mare grup de suport al infertilitatii din Romania.

- Ghid pentru cuplurile infertile, veti citi:
Lupta cu infertilitatea si aliatii sai
Infertilitatea poate fi invinsa
Fertilizarea in vitro, povesti de succes
Frustrarea cuplului este inamicul fertilitatii
Varsta isi spune cuvantul
Tratamentul infertilitatii variaza in functie de varsta
Infertilitate absoluta sau infertilitate relativa
INFERTILITATEa si stresul
Top clinici de fertilitate in Romania
Fertilizarea in vitro in Romania sau peste hotare?
Problemele din sistemul privat de sanatate
Top clinici de fertilitate din strainatate recomandate de Desprecopii
Despre lupta cu infertilitatea, mai cititi:
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRATELOR
 

Lupta cu infertilitatea si aliatii sai

Infertilitatea este o suferință profundă pentru orice cuplu care își dorește cu ardoare să devină părinți. Este o durere care trece dincolo de cuvinte și care poate fi greu de împărtășit cu ceilalți.

Când doi oameni se iubesc și își doresc un copil, dar nu reușesc să conceapă, poate fi o experiență devastatoare pentru ambii parteneri. Fiecare încearcă să găsească un motiv sau o soluție, dar adesea se simt neputincioși și singuri în lupta lor.

Infertilitatea poate fi o încercare atât fizică, cât și emoțională pentru cuplu. Încercările repetate, medicamentele și procedurile medicale pot fi epuizante, iar eșecurile pot duce la pierderea speranței și a încrederii în sine.

Din cele mai vechi timpuri, atunci cand un cuplu isi dorea un copil existau multe cai de a ajuta acest lucru: zeii, potiunile magice si vrajile speciale care duceau chipurile la fertilitate :)
 

inferrtilitate
Quatzelcoat, Zeitele si potiunile magice ale vrajitoarelor

Mayasii se rugau zeului fertilitatii Quatzelcoatl pentru a le darui copii. Si chiar daca ar parea imposibil de crezut, aceasta chiar se intampla. Pentru ca, in fond, exista doar putine cazuri in care un cuplu este  absolut infertil. De cele mai multe ori exista un grad de infertilitate la multe cupluri, dar aceasta nu este definitiva.

Aliatii de astazi cei mai importanti in lupta cu infertiltiatea nu mai sunt acele personaje sau tehnici antice - ci:
- accesul la informatie de calitate despre fertilitate si infertlitate
- accesul la tratament cu tehnici de ultima generatie

Infertilitatea poate fi invinsă

Cu totii cunoastem cazuri de cupluri, care dupa lungi tratatmente de fertilizare au renuntat sa mai spere, iar cand nimeni nu se mai astepta, femeia a ramas totusi gravida. Sau cazul unor cupluri infertile la un moment dat,care au infiat un copil,pentru ca mai tarziu sa aduca chiar ei pe lume unul sau mai multi copii.

E sufiiecnt sa cititi cateva cazuri in care mamicile povestesc cum au invins infertilitate pe Desprecopii - ca sa intelegeti cat de multe sanse exista, daca esti determinat sa invingi batalia cu infertilitatea.

Adadar, renuntarea la lupta sau adoptia unui copil NU sunt tratamentul cel mai sigur impotriva infertilitatii. Ideea este ca in ziua de azi, folosirea celor mai noi tehnici de tratament medical de tratare a infertilitatii ofera intotdeauna sanse de succes.

Fertilizarea in vitro, povesti de succes

Lupta mea cu infertilitatea
Asteptam cu emotii marea intalnire
Acum sunt o mamica fericita si implinita
Ultima noastra sansa la fericire
Acum imi pot privi puiul si sunt o mamica fericita
O alta poveste FIV cu happy end .. / mai multe povesti de succes puteti citi aici.

Ad-Extra3:

Frustrarea cuplului este inamicul fertilitatii

In incercarea de a aduce pe lume un copil, cel mai frustrant lucru pentru ambii parteneri este acela de a numara sansele existente pe o perioada de timp nedeterminata.

In randurile urmatoare va vom ajuta sa stabiliti  ce si cand trebuie facut in incercarea voastra de a deveni un cuplu fertil  si cat trebuie asteptat.

de citit: Infertilitatea - adevaruri si neadevaruri care pot rani 

Varsta isi spune cuvantul

In primul rand trebuie sa va puneti intrebarea: ce sanse exista daca vom incerca pe cont propriu? .

Fertilitatea depinde foarte mult de varsta ambilor parteneri. Pentru un cuplu tanar intre 20 si 30 de ani, fecunditatea poate sa fie de 20-25 % la fiecare ciclu.

Pentru un cuplu de peste 40 de ani, fara probleme de fertilitate evidente, fecunditatea poate sa scada sub  5% la fiecare ciclu. Este vizibila scaderea fertilitatii dupa varsta de 30 de ani. Aceasta devine mai accentuata dupa 35 de ani , iar dupa varsta de 40 de ani este foarte pronuntata.

Acest declin al fertilitatii cuplurilor poate fi insotit si de avorturi spontane, care sunt mai frecvente cu cat femeia inainteaza in varsta-daca la cuplurile tinere rata este de 18%  avorturi, poate ajunge la 25-50% la femeile de peste 40 de ani.

Sarcina intre 20-30 de ani
Sarcina intre 30-40 de ani
Sarcina intre 40-50 de ani

 Tratamentul infertilitatii variaza in functie de varsta

Bazandu-ne pe aceste date, este clar faptul ca ,la cuplurile tinere,tratamentul impotriva infertilitatii va fi unul mai bland, pe cand la cele de peste 40 de ani se va apela la un tratament intensiv.

Pentru un diagnostic sigur de infertilitate se tine cont si de perioada de timp in care cuplul a incercat sa conceapa un copil. Astfel, se considera ca un cuplu este infertil dupa un an de incercari pentru cuplurile fara copii, si dupa 6 luni-pentru cuplurile care mai au unul sau mai multi copii. Acestea sunt totusi doar niste reguli generale si este foarte posibil ca in urmatorul an sa apara o sarcina fara nici un tratament de fertilitate.

Este sigur faptul ca, cu cat durata tratamentului de fertilizare este mai lunga, cu atat sansele sunt mai scazute. Statisticile arata ca  fecunditatea unui cuplu scade  in proportie directa cu timpul in care au incercat  sa conceapa un copil. Cu alte cuvinte, daca un cuplu a incercat sa conceapa  timp de 5 ani, sansele de reusita pentru urmatoarea luna nu sunt inexistente, dar sunt foarte putine.

Varsta si perioada de incercari de concepere sunt considerente foarte importante in stabilirea diagnosticului de infertilitate, precum si in stabilirea tratamentului adecvat si diferit de la cuplu la cuplu. Tocmai de aceea, specialistii aduna toate datele necesare inainte de a prescrie un tratament si iau in considerare sansele cuplului de a deveni fertil fara interventii medicale.

Se vor face analiza spermatozoizilor  si a oricarui factor feminin, pentru a determina specificul tratamentului. Exista foarte putine cupluri cu o infertilitate absoluta: atunci cand sperma lipseste (azoospermia), cand s-a ajuns la ocluzia  trompelor  sau lipsa ovarelor.

de citit: Infertilitatea: primii pasi pentru a o invinge

Infertilitate absoluta sau infertilitate relativa

Pe cand la cuplurile cu infertilitate absoluta diagnosticul si tratamentul sunt mai usor de stabilit, la cele cu o infertilitate relativa, acestea sunt mult mai greu de precizat. Exista,pentru cei din urma, cateva  analize de mare ajutor:

1. Analiza spermei

Numarul spermatozoizilor viabili este un factor care poate determina optiunile valabile in acest caz. Daca exista 30 de milioane de spermatozoizi normali, multe alternative pot fi aplicate. Daca insa, analiza arata  doar 1 milion de spermatozoizi cu o mobilitate mediocra, orice tratament (mai putin ICSI) este destinat esecului.

2.Starea trompelor falopiene

Blocarea sau lezarea trompelor sunt cauze sigure de infertilitate, iar in urma unui tratament adecvat (in acest caz-o interventie chirurgicala) poate duce la fertilitate.

3.Numarul factorilor de infertilitate indentificati  este foarte important. Se va tine cont si de:

-Varsta partenerilor,mai ales cea a femeii.
-Perioada de timp in care cuplul a fost infertil
-Ce si cate nereguli au fost gasite .

Bazandu-se pe aceste date, medicul va decide care sunt alternativele posibile si le va explica ambilor parteneri, astfel incat acestia  sa fie constienti de sansele reale existente si sa poata alege ceea ce cred ca este mai potrivit pentru ei. In alegere vor fi ajutati, desigur de medic si se va tine seama si de posibilitatile partenerilor in alegerea unui tratament.

Infertilitatea si stresul 

Infertilitatea este o problema descurajanta si stresanta pentru cuplurile ce se confrunta cu ea. De aceea este recomandabila intreruperea tratamentului pe perioade mici de timp. Unele cupluri considera totusi ca orice intrerupere ar fi un pas inapoi, dar o mica vacanta in care sa nu va mai ganditi la problema care va framanta,ar fi de mare ajutor. Ganditi pozitiv si relaxati-va foarte mult. Astfel va veti recapata energia atat de necesara continuarii tratamentului in bune conditii,fara riscul altor complicatii de ordin fizic.

Toate cuplurile infertile sunt tratate de medici care fac tot posibilul ca acestia sa fie apti de a procreea. Cu toate acestea, exista totusi cupluri care nu vor avea copii niciodata. Datoria medicilor este de a-i ajuta pe acestia sa perceapa si sa se obisnuiasca cu realitatea. Cand toate alternativele au fost epuizate si dupa ce au asteptat destul de mult timp fara un rezultat pozitiv, medicul are datoria sa informeze  cuplul despre aceasta.

Iar cand ambii parteneri simt ca au facut tot ce se putea face, cand in sfarsit se impaca cu gandul ca nu mai exista nici o sansa-inseamna ca au gasit solutia. Sa vindeci toate cuplurile de infertilitate este imposibil. Dar sa gasesti impacarea de sine pentru  toate cuplurile-inseamna de fapt vindecarea infertilitatii.

de citit si: Depresia generata de infertilitate

Top clinici de fertilitate in Romania

Pe cel mai cunoscut forum al aspirantelor (femei care aspira la statutul de mamica) - puteti citi topul obiectiv al clinicilor de fertilitate din Romania. Toate review-urile sunt adunate intr-un un munte de informatii foarte valoroase pentru aspiratele la titlul de mamica. Multe din vise s-au implinit pe acest forum.
Cititi deci si evaluati si dvs: Top clinici fertilitate Romania

Fertilizarea in vitro in Romania sau peste hotare?

În cele mai multe cazuri, cei care se îndreaptă către clinicile de peste hotare o fac după o serie de experienţe neplăcute în ţară, sau după unul sau mai multe tratamente eşuate. Cu un sistem sanitar subfinanţat în ultimii 25 de ani, nici nu putem emite pretenţii. Să rezumăm o serie de probleme întâlnite în ţară. În primul rând, diferite medicamente necesare tratamentului pentru fertilizare in vitro, apărute în ultimii ani, nu se găsesc în ţară.

Aparatura este în cele mai multe cazuri foarte veche. De tehnici şi metode noi, inovative, care să mărească şansele de reuşită, nici nu se mai pune problema. Mai adăugăm şi medicii, prost plătiţi, care aleg să se împartă între spitalele de stat şi clinicile/cabinetele private. Astfel că au ajuns paciente să fie stimulate hormonal în „cabinete” în apartamente de bloc, fără să fie monitorizare pe perioada tratamentului.*1

Problemele din sistemul privat de sanatate

Ştim, există şi clinici/spitale private moderne, care deja au un renume. Numai că, în unele cazuri, departamentele de reproducere umană asistată sunt create cu un obiectiv principal tipic românesc, şi anume profitul. Un exemplu din anii trecuţi: un lot de medicamente importante în tratamentul de stimulare a avut probleme şi niciuna din fertilizări nu a reuşit la acea vreme. Evident, niciun pacient nu a fost informat şi nici despăgubit. O altă abordare în privat: medici care pun verdictul „nu veţi reuşi niciodată să aveţi un copil fără tratament FIV, din cauza problemei X”, pentru ca, ulterior, pacientele să rămână însărcinate natural. Citit pe larg: De ce prefera romanii tratamentele FIV la clinicile din strainatate? 

Top clinici de fertilitate din strainatate recomandate de Desprecopii

Cititi acest topic despre

SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!

Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica.

Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !

Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )

 Despre lupta cu infertilitatea, mai cititi:

Conditii pentru programul FIV - Romania
Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
Viitorul tratamentelor de fertilitate
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
Stresul si infertilitatea sunt legate
Infertilitatea de cuplu
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
Despre infertilitate
Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
Infertilitatea secundara
Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
Stresul si infertilitatea

  Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRATELOR

Forumul de FERTILIZARE IN VITRO (FIV)
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

Asteptand o minune in viata noastra
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Toate drepturile rezervate: Desprecopii.com (c) 2024
*1 referinte: Adina Vochin - De ce prefera romanii tratamentele FIV la clinicile din strainatate? 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII