Bebelușul în Săptămâna 13 - ia-l în brațe și alină-l când plânge, nu-l vei răsfăța
Cu noroc sau cu ghinion? Cea de-a treisprezecea saptamana de viata a puiului tau aduce intrebarea existentiala: a alina bebelusul cand plange luandu-l in brate... sau nu, fiindca va fi un mic rasfatat?
→ Iata cum creste si ce poate face bebelusul in saptamana 13 de viata >>
In saptamana 13, bebelusul plange mult
Asa stie el sa comunice. Se alinta, spun unii. Vrea atentie, sunt de acord specialistii, si o merita din plin. Cine, daca nu el? Cine sa i-o dea, daca nu parintii?
”Nu-l lua in brate ori de cate ori plange”, spune soacra. Specialistii sunt de alta parere. Daca iei in brate un copilas care plange, oferindu-i alinare, el se simte in siguranta si asta il va determina sa planga mai putin. Deci, nu-i nevoie sa-i ofero afectiune cu portia. Nu va fi un copil razgaiat, ci doar un copil iubit.
Bebelusii incep sa faca diferenta intre zi si noapte
Sarbatoare! Aceasta este perioada in care unii copii incep sa doarma mai mult noaptea - unii chiar reusesc sa doarma toata noaptea. Corpul lor incepe sa faca diferenta intre noapte si zi si reusesc sa asimileze mai multa hrana seara, astfel incat sa nu se trezeasca pentru mancare in timpul noptii.
Ca sa nu devenim foarte euforici, sa amintim si ca aceasta este perioada in care se pregateste eruptia dentara la bebelusi
Necazurile si suferinta incep cu mult inainte sa se vada vreo urma de dintisor pe gingie. Chiar daca ei apar efectiv in jurul varstei de sase luni, bebelusii pot simti durerea inca de pe acum. Asteapta-te la multe lacrimi, nopti nedormite (ce surpriza!), salivat intens. Ia-i inele speciale pe care sa le roada. Daca totusi prefera sa roada orice altceva in afara lor, macar ai constiinta impacata ca faci tot ceea ce poti. Nu folosi niciun medicament decat la recomandarea medicului.
Ad-Extra3:
Sfaturi pentru parintii unui bebelus de 13 saptamani
Parintii continua sa se regaseasca unul pe celalalt, in masura in care le permite bebelusul. Dorm inca pe etape, de aceea, orice ragaz de somn in timpul zilei este binevenit. Mama in special are nevoie de relaxare suficienta pentru a-si mentine lactatia la nivelul dorit, a avea energie sa se trezeasca noptile pentru masa bebelusului si pentru alte indatoriri zilnice. Incearca, deci, sa dormi atunci cand doarme si copilul. Daca nu poti dormi ziua, roaga-ti sotul sau pe altcineva din familie sa preia o parte din sarcinile de seara, astfel incat sa te poti culca la o ora decenta si sa mai recuperezi din odihna atat de necesara.
Dupa ce apar dintii bebelusului, viata mamei care alapteaza se complica intr-un fel dureros. Cand te musca bebelusul, ai trei metode de rezolvare a situatiei:
1. Strangi din dinti si accepti sacrificiul de dragul odorului – nu va tine pe termen lung!
2. Il iei imediat de la san. Astfel, va asocia treptat muscatul cu intreruperea mesei.
3. In loc sa-l indepartezi, il tragi mai aproape de sanul tau, in acest fel, va trebui sa deschida gurita pentru a respira.
Nu e prea devreme sa incepi socializarea bebelusului!
Intereseaza-te daca exista in zona vreo institutie sau ONG care are activitati de socializare pentru bebelusi, conduse de persoane specializate in psihologia copilului.
Mergem mai departe la: Bebelusul la 14 saptamani >>
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII