Follow us: | | | | Intreabă I-MAMI
Antibioticele in timpus sarcinii
Antibioticele din clasa sulfonamide si nitrofurantoine sunt suspectate ca ar creste riscul unor malformatii congenitale, daca acestea sunt folosite in timpul sarcinii, potrivit unui studiu american.
Se stie ca antibioticele fac parte dintre medicamentele cele mai utilizate in timpul sarcinii, tratamentul infectiilor fiind esential pentru sanatatea mamei si a copilului. Dar nici un studiu de mari dimensiuni nu a evaluat cu precizie siguranta numeroaselor clase de antibiotice in cazul femeilor insarcinate, avertizeaza Krista Crider si colegii ei de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Atlanta.
Colectivul de cercetatori de la CDC Atlanta au comparat 13.155 de femei care au adus pe lume copii cu malformatii congenitale cu aproximativ 5.000 de femei investigate de-a lungul sarcinii si care au avut copii sanatosi. Au fost studiate efectele folosirii unui antibiotic inainte cu o luna de a ramane insarcinata si la sfarsitul primului trimestru, in cazul a 14,2% femei a caror sarcina a fost afectata de o malformatie congenitala si 13% dintre controale. Antibioticele cele mai folosite au fost penicilinele, eritromicinele, nitrofurantoinele, sulfonamidele, cefalosporinele si quinolonele.
Cercetatorii de la CDC Atlanta au stabilit ca sulfonamidele sunt implicate in cel mai mare numar de malformatii congenitale. Administrarea lor in perioada sarcinii a fost asociata cu risc (de 3,4 ori mai mare) de anencefalie (malformatie congenitala incompatibila cu viata, caracterizata prin absenta cerebelului si a encefalului, prin absenta oaselor plate ale cutiei craniene), de hipoplazia ventriculului stang (camerele, valvele si vasele de sange din partea stanga a inimii sunt malformate astfel incat nu pot pompa eficient sangele in organism), anomalii ale membrelor, hernia diafragmei...
Nitrofurantoinele au fost puse in legatura cu un risc de 3,7 ori mai mare de anoftalmei (malformatie congenitala caracterizata prin absenta unuia dintre globii oculari sau a ambilor) sau microftalmiem cu un risc de 4,2 ori mai mare de hipoplazie ventriculului stang si de 2,1 mai mare de malformatia numita "buza de iepure". Eritromicinele sunt suspectate a fi implicate in anomalii congenitale (anencefalie, anomalii ale membrelor), penicilinele, cu anomalii ale membrelor, cefalosporinele si quinolonele, cu anomalii cardiace.