Când tati este gelos pe bebelușul noul născut - și asta chiar se intâmplă

Cand tati este gelos pe bebelusul noul nascut - si asta chiar se intampla

Când tati este gelos pe bebelușul noul născut - și asta chiar se intâmplă

Poate fi tati gelos pe bebelușul care își petrece tot timpul alături de mami?

Sune aproape incredibil, însă în realitate se poate întâmpla. Iată care este părerea psihologului de la Desprecopii.

- veti citi:
Cand brusc atentia nu se mai indreapta catre el ...
Raspunsul psihologului de la Desprecopii.com
Cand tati vine si el cu problemele lui
Regula de aur: Nu uita sa comunici
Actiunile "vorbesc" mai convingator decât cuvintele!
Despre si cu tatici incepatori
Forumul taticilor

Cand brusc atentia nu se mai indreapta catre el ...

Nu o data am citit pe forumul Desprecopii despre aceasta ciudatenie: cand un proaspat tatic este gelos pe bebelus... din cauza lipsei de atentie cu care se confrunta.

Iata un mesaj de pe forumul Desprecopii:

Venirea pe lume a copilului nostru mi-a schimbat viata considerabil. Ma simt neglijat de sotia mea si imi lipseste intimitatea clipelor petrecute împreuna. Parca nu mai are suficient timp de mine L . De asemenea, ma simt mereu complexat de îndemânarea cu care se ocupa de copil. Sunt gelos! Cum as putea sa depasesc acest sentiment?

Raspunsul psihologului de la Desprecopii.com 

A fi gelos pe relatia sotiei cu noul nascut este un sentiment normal - mai ales atunci când ea alapteaza. Dar cine iti provoaca de fapt gelozie?

Sotia, din cauza relatiei apropiate fata de copil si a timpului pe care îl petrec împreuna?

Copilul, pentru ca se interpune între voi si îi acapareaza într-o masura mai mare atentia…sau pentru ca are "acces nelimitat" la sânul ei chiar si în momentele când atingerea lor devine o tentatie greu de stapânit pentru tine?

Probabil amândoi.

Cand tati vine si el cu problemele lui ...

Daca doresti sa depasesti sentimentul de gelozie trebuie sa începi prin a clarifica situatia fata de sotia ta. Fie ca simti nevoia unei atentii sporite si o mai mare implicare emotionala din partea ei, fie ca doresti sa petreceti mai mult timp împreuna, fara prezenta copilului, trebuie sa-i spui sotiei cât mai clar si mai sincer ceea ce simti.

Acest lucru poate sa fie mai greu decât pare la prima vedere daca tu consideri ca acum nu este momentul potrivit sa îti tulburi sotia cu problemele tale personale. La urma urmelor tocmai a trecut printr-o experienta dificila si se presupune ca sotul trebuie sa-i usureze situatia si nu sa o complice, nu-i asa? Poate te temi sa nu considere asta o slabiciune din partea ta, sau poate tu deja crezi asta despre tine?!

Ad-Extra3:

Regula de aur: Nu uita sa comunici

Oricare ar fi motivul care te împiedica sa comunici cu ea trebuie sa te debarasezi de el cât de curând. Poate ar fi bine sa vorbesti despre asta cu prieteni care au deja copii. Probabil ei au trecut deja prin asta si pot sa te asigure ca situatia se va ameliora cu trecerea timpului, când noutatea aparitiei copilului se va estompa si va deveni pur si simplu o realitate familiara. '

Daca ti se pare mult prea greu sa discuti acest subiect cu sotia sau cu un prieten gândeste-te la posibilitatea consultarii unui specialist psiholog sau utilizarii terapiei de grup. Cel mai rau -si mai periculos- mod de a aborda aceasta problema este acela de a refula acest sentiment, de a-l pastra numai pentru tine. Neîmpartasit, poate determina aparitia unui resentiment fata de sotie si copil si, nu în ultimul rând, te poate frustra de bucuria de a fi parinte. \

Actiunile "vorbesc" mai convingator decât cuvintele!

Desi foarte important, sa vorbesti despre acest subiect, nu este suficient. Este nevoie de asemenea sa-ti rezervi mai mult timp pentru copil - în special ca sa participi la actiuni care presupun apropiere fizica - cum ar fi îmbaierea, tinutul în brate, jucatul, culcatul si schimbatul scutecelor. Poti de asemenea sa te implici în hranirea copilului atunci când foloseste sticla cu lapte.

Aceste activitati precum si altele, cum ar fi mersul la cumparaturi împreuna cu copilul sau pur si simplu plimbatul, vor ajuta la construirea unei relatii solide si personale cu copilul, independenta de relatia acestuia cu sotia ta. 

► Citeste si Cand pisica e geloasa pe noul nascut - avem aceste situatii

Despre si cu tatici incepatori merita citit si:

Drepturile unui tatic: Concediul de paternitate
Si taticii sufera de baby blue?
Povestea in direct a unui proaspat tatic
Depresiile proaspatului tatic: de la fericire la oboseala si depresie
Taticii care schimba scutecele sunt barbatii care schimba lumea
Viata + 1 sau cum senzationalul de odinioara are astazi alta definitie 
Pentru prima oara singur acasa cu bebelusul... 
Pacatele taticilor egoisti

  Forumul taticilor
Doar pentru tatici, acei tatici care vor sa conteze in viata copiilor lor

Forum de Parenting modern: Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor: redactor Milena Sadova,
redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopi.com (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 5 comentarii

  1. Gabriel
    Gabrieltrimis la 16/12/2014

    Perturbarea legaturii dintre parteneri nu poate aduce nici un lucru bun, iar in momentul in care partenerii nu negociaza intangibiliatea relatiei lor emotionale: ce, cat, cum, unde si cat face fiecare pentru sanatatea psihica a celulilalt, apar problemele. Partenerii TREBUIE sa faca eforturi sa mentina aceleasi valori,cantitati, cuvinte, gesturi, timp si spatiu, identice cu cele dinaintea apartitiei copilulu! Nu poti iubii azi intr-un fel si maine tot la fel, dar mai putin! doar pentru ca a aparut un membru nou in familie si acum o parte din atentia ta pleaca catre el!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Mircea
    Mirceatrimis la 21/2/2005

    Materialul cu pricina trateaza despre oportunitatea discutiei cu sotia, despre acea gelozie paterna, apoi despre importanta relatiei apropiate cu copilul. Trateaza mai putin DE CE nu-i prea vorbim nevestei despre disconfortul nostru. Si nici cum abordam raspunsul jumatatii. In primul caz, ezitam sa-i spunem sotiei despre gelozia noastra nu atit pentru ca-i menajam starea de proaspata mamica, ci pentru ca societatea are o parere tare proasta despre taticul care isi cere si el partea de afectiune. E mult de spus aici. Cert fiind doar ca lumea toata, poate chiar si barbati, se uita ca la un ins bizar, infantil, la tatal dornic sa fie si el bagat in seama de catre nevasta. Pornind de aici, nici nevasta nu face exceptie, caci abordind astfel problerma, scapa de un efort in plus. Iar de aici pornesc multime de probleme.

    Raspunde la acest comentariu
  3. danv
    danvtrimis la 17/8/2003

    Nu prea seamna cu ce simt eu. Si in plus nu inteleg cu un articol "criticat" de 75% din cititori are 4 din 5 stele. Admin, cum se calculeaza? dan

    Raspunde la acest comentariu
  4. Cristina
    Cristinatrimis la 12/9/2001

    Sunt multe cazurile in care aparitia unui copil perturba relatia dintre soti, mai ales atunci cand acestia sunt foarte tineri, nepregatiti pentru venirea pe lume a primului copil si nu stiu sa comunice unul cu celalalt. Orice incercare prin care trece familia este si un prilej de a construi increderea reciproca. Trebuie sa invatati sa comunicati intre voi, fara tensiuni. Cred ca trebuie sa construiti (sau re-construiti) canalul de comunicare dintre voi. Spune-i partenerului tau ce simti, ce-ti doresti. Nu astepta sa ghiceasca singur ce-ti trebuie. Ai grija sa alegi un moment in care sunteti doar voi doi. In plus, cred ca parintii trebuie sa se bucure impreuna de joaca, zambetul, cuvintele.. copilului. Incercati sa fiti din nou o familie, copilul trebuie sa fie liantul nu motivul de instrainare a parintilor. Cred ca, cheia tuturor problemelor este COMUNICAREA!

    Raspunde la acest comentariu
  5. ana-maria
    ana-mariatrimis la 4/9/2001

    Tot vorbiti de tati gelosi dar de tati care in entusiazmul lor fatza noul venit pe lume ,uita cu desavarsire de mamici de ce nu scrieti nimic ? Ei "uita "ca si noi avem nevoie de afectiune si cred ca daca ne ajuta putin prin gospodarie "usurandu-ne "putin munca e suficient . Eu personal zic ca ar trebui sa abordati si acest subiect ...

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII