Pâinea cu mucegai: gust de aventură sau rețetă pentru dezastru?

Painea cu mucegai: gust de aventura sau reteta pentru dezastru?

Pâinea cu mucegai: gust de aventură sau rețetă pentru dezastru?

Hai să recunoaștem – cu toții am avut acel moment de panică existențială când descoperim, cu un colț de pâine în gură, că textura aia moale și pufoșică are... o pată verde-albăstruie care nu pare a fi nici brânză cu mucegai și nici un nou trend gastronomic. E mucegai. Și întrebarea inevitabilă apare: „Am mâncat mucegai. Mor? Sau doar mă transform în ceva?”

 Deci... ce e cu mucegaiul ăsta?

Conform experților – da, acei oameni care își dedică viața științei alimentelor și probabil nu mai pot mânca nimic fără să-și facă un test de laborator înainte – mucegaiul este o ciupercă. O ciupercă microscopică, ambițioasă, care își lasă sporii (copiii, practic) peste tot. CDC (adică oamenii serioși din SUA care se ocupă cu boli, nu cu pâine) spun că mucegaiul iubește materia organică umedă. Cum ar fi... pâinea ta proaspăt uitată într-un colț de dulap.

Ironia sorții? Pâinea conține deja ciuperci – drojdia e tot o ciupercă, dar una invitată la petrecere. Problema e că mucegaiul nu a fost pe lista de invitați și totuși s-a prezentat cu sporii lui la bufetul tău de carbohidrați.

De ce apare mucegaiul pe pâine?

Pe scurt: pentru că poate. Găsește umiditate, puțină căldură, și hop! Se mută cu tot cu familie. E genul ăla de vecin care nu doar că vine neinvitat, dar mai și dărâmă gardul, pune cortul în grădină și îți mănâncă și mâncarea din frigider.

„Sporii sunt peste tot”, spune Nicole Garrison, nutriționistă și specialistă în știința alimentelor. Practic, pâinea mucegăiește pentru că sporii aterizează pe ea și se apucă de grădinărit fungic. Tot ce au nevoie este puțină umiditate și o sursă de hrană. Ghici ce e pâinea? Exact.

Dar dacă mănânc pâine cu mucegai?

Eh... depinde. În cel mai bun caz, nimic – dacă ai un stomac de oțel și mucegaiul e de tipul "meh". În cel mai rău caz? Reacții alergice, probleme respiratorii, deranj stomacal sau chiar o vacanță la spital. Asta pentru că unele tipuri de mucegai pot produce micotoxine, chestii nasoale care NU apar la ofertă cu brânza cu mucegai. Ele sunt, după cum spune Garrison, „potențial fatale”. Am zis „potențial”. Dormi liniștit.

Și nu, nu merge faza cu „tai partea mucegăită și mănânc restul”. E ca și cum ai spune că doar un pic de iceberg e deasupra apei – sub crusta aia verde plictisitoare se află un întreg sistem de miceliu (niște fire invizibile care se întind în pâine ca rădăcinile unui copac). Bon appétit.

Cine ar trebui să se panicheze mai tare?

Dacă ești bebeluș, copil mic, femeie însărcinată, senior sau ai sistemul imunitar cam somnoros – poate nu e o idee bună să te joci cu pâinea înverzită. Dar, sincer, nici ceilalți nu ar trebui să o trateze ca pe un snack urban cool. Nu e. Nu e deloc.

Cum păstrezi pâinea ca să nu mucegăiască?

Simplu: nu o lăsa în condiții de saună. Umiditatea este BFF-ul mucegaiului. Specialiștii recomandă să ții pâinea în congelator dacă nu o mănânci într-o zi sau două. Nu în frigider – acolo pâinea devine tristă, se usucă și te privește din sertar cu acea privire de „ce-am făcut să merit asta?”.

Congelarea, în schimb, e ca un somn criogenic pentru pâine – se trezește proaspătă și fără mucegai, exact când ai nevoie de ea.

Deci, dacă pâinea ta începe să arate ca un experiment de biologie sau ca o încercare eșuată de artă modernă, arunc-o. Nu e momentul să-ți testezi imunitatea sau să vezi ce tulpină de mucegai ți-a ieșit la ruletă. Pâinea e bună, pâinea cu mucegai... nu-i chiar pâinea noastră cea de toate zilele.

Sfatul nostru? Mănâncă pâinea înainte să-ți mănânce ea sănătatea.

Despre sanatatea familiei mai cititi

Dictionarul vitaminelor
Lista neagrã a substantelor chimice care otrãvesc alimentele
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?
Telefonul mobil in atentie
Antibioticele si cancerul de san
Anti-perspirantele si cancerul de san
Atotputernicul arbore genealogic
Sexul si alimentele din bucatarie
Vergeturile si tratamentul lor

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII