10 GRIJI sau frici din timpul sarcinii și răspunsuri care te vor liniști

10 griji din timpul sarcinii si raspunsuri care te vor linisti

10 GRIJI sau frici din timpul sarcinii și răspunsuri care te vor liniști

Grijile - sau fricile pot face parte din bucuriile sarcinii la fel de mult ca și proverbialele pofte de murături și înghețată, însă există griji pe care le poți elimina imediat de pe listă - pentru că pur și simplu sunt nefondate, iar stresul nu este benefic.

→ Iată 10 frici comune ale gravidelor și răspunsurile care te pot liniști.

- vei citi:
1. Ma tem ca greturile de dimineata imi lipsesc bebelusul de nutrienti
2. Ma tem ca daca fac sex ii fac rau copilului
3. Ma tem ca paracetamolul pe care l-am luat saptamana trecuta ii va face rau copilului
4. Azi m-am impiedicat si am cazut...
5. Chiar este in regula sa fac miscare fizica in timpul sarcinii?
6. Ma tem sa zbor in timpul sarcinii
7. Trebuie sa incetez sa folosesc laptopul in timpul sarcinii?
8. In unele zile bebelusul meu este mai activ decat in altele. Trebuie sa-mi fac griji?
9. Ma tem ca voi ajunge sa nasc pe drumul spre maternitate
10. Ma tem sa nu depasesc termenul. Oare asta ii dauneaza bebelusului?
50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

1. Ma tem ca greturile de dimineata imi vor lipsi bebelusul de nutrienti

Nu trebuie sa apasati butonul de panica daca nu sunteti in stare sa retineti nimic in stomac in afara biscuitilor si covrigeilor uscati. Marea varietate a greturilor de dimineata nu reprezinta in general un motiv de ingrijorare, deoarece corpul dumneavoastra este capabil sa extraga nutrienti pentru copil din propriile depozite.

Insa daca va deshidratati, incepeti sa pierdeti in greutate, va simtiti rau o lunga perioada de timp, sau sunteti diabetica si dependenta de insulina, aveti motive de ingrijorare si ar trebuie sa mergeti imediat la medic.

Citeste Metode de combatere a greturilor in timpul sarcinii

2. Ma tem ca in timpul actului sexual ii voi face rau copilului

În mod normal, actul sexual nu poate atinge copilul și nici nu poate cauza vătămări. De fapt, este posibil să observi că bebelușul este mai activ după actul sexual; acest lucru este datorat creșterii pulsului mamei și nu unui disconfort al bebelușului.

Cu toate acestea, există anumite condiții sau complicații în timpul sarcinii care pot necesita precauții suplimentare. Dacă ai o sarcină cu risc crescut, cum ar fi riscul de naștere prematură, sângerare, sau dacă membranele tale amniotice s-au rupt, este important să discuți cu medicul tău despre orice activitate sexuală. Medicul tău îți poate oferi sfaturi personalizate în funcție de istoricul tău medical și de progresul sarcinii.

Dacă te simți neliniștită sau dacă ai întrebări suplimentare, nu ezita să le adresezi medicului - este important să te simți confortabil și în siguranță în timpul acestei perioade speciale.

3. Ma tem ca paracetamolul pe care l-am luat saptamana trecuta ii va face rau copilului

Sarcina nu trebuie neaparat sa fie un exercitiu de martiriu derulat timp de 9 luni. Cei mai multi medici recunosc ca uneori este in regula sa va luati paracetamol daca aveti o durere de cap ucigatoare. Daca va ingrijoreaza riscurile unui anumit medicament, este mai bine sa cereti sfatul medicului sau al farmacistului inainte de a lua medicamentul. Veti scapa astfel de multe dintre grijile de dupa ce luati medicamentul.

Ad-Extra3:

4. Azi m-am impiedicat si am cazut. Ma tem ca astfel i-am facut rau copilului

In afara cazului in care ati aterizat direct pe burta, probabil ca bebelusul este bine. Corpul dumneavoastra este creat astfel incat sa-i ofere protectie bebelusului. In general, nu aveti motive sa va ingrijorati decat daca aveti sangerari vaginale sau pierdeti lichid amniotic. Desigur, daca aveti o cadere mai serioasa sau sunteti implicata intr-un accident de masina, este mai bine sa fiti precauta si sa cereti sfatul medicului.

5. Chiar este in regula sa fac miscare fizica in timpul sarcinii? Nu pot sa nu ma tem ca asta i-ar face rau copilului

Cele mai multe femei care au sarcini cu risc redus pot continua fara griji regimul de exercitii fizice de dinainte de sarcina. Faptul ca ramaneti activa din punct de vedere fizic va poate de fapt ajuta, si pe dumneavoastra si pe bebelus. Desigur, femeile care au diverse complicatii ale sarcinii sau risca sa nasca inainte de termen pot fi sfatuite de medic sa amane planurile de exercitii fizice pana dupa nastere. In acest caz, va trebui sa urmati recomandarile medicului.

Citeste despre ce fel de sport poti face in timpul sarcinii aici.

6. Ma tem sa zbor in timpul sarcinii

Zborul este considerat sigur in timpul sarcinii cu conditia sa fie presurizata cabina avionului. Desigur, va trebui sa va treziti si sa va plimbati un pic sau sa va miscati picioarele la intervale regulate spre a preveni formarea cheagurilor de sange. Un alt aspect important al calatoriilor aeriene: sa nu va mirati cand compania cu care zburati va cere un aviz de la medic care sa specifice ca nu este de asteptat sa nasteti in urmatoarele sase saptamani. Cele mai multe linii aeriene evita pe buna dreptate sa devina maternitati aeriene!

Citeste Calatoriile cu avionul in timpul sarcinii

7. Trebuie sa incetez sa folosesc laptopului in timpul sarcinii? Ma tem sa nu-i fac rau copilului

Niciun studiu recent nu a putut sa demonstreze ca folosirea computerului este daunatoare bebelusului aflat in dezvoltare. Singura problema cunoscuta a sarcinii legata de folosirea computerului este riscul mai mare al sindromului tunelului carpian.

8. In unele zile bebelusul meu este mai activ decat in altele. Trebuie sa-mi fac griji?

Nivelul de activitate al unui bebelus variaza de la o zi la alta. Daca ati simtit cel putin 10 miscari timp de sase ore, probabil ca bebelusul este bine.

Citeste Monitorizarea miscarilor bebelusului in timpul sarcinii - intrebari si raspunsuri

9. Ma tem ca voi ajunge sa nasc pe drumul spre maternitate

In afara cazului in care aveti de obicei travalii extrem de rapide, in general sunt putine motive de ingrijorare. Mama natura le da mamelor in general destule avertismente care sa le permita sa ajunga la spital inainte ca bebelusul sa-si faca aparitia triumfala.

10. Ma tem sa nu depasesc termenul. Oare asta ii dauneaza bebelusului?

Cei mai multi medici incep sa monitorizeze bebelusul prin ecografii dupa ce termenul este depasit cu o saptamana si cer sa numarati suturile pe care vi le da bebelusul ca sa-i monitorizati nivelul de activitate. Daca la un moment dat medicul trage concluzia ca este mai bine ca bebelusul sa vina pe lume decat sa ramana in uter, va lua decizia de a induce travaliul. Intre timp, incercati sa nu va ingrijorati ca bebelusu depaseste termenul.

Citeste despre SARCINA PESTE TERMEN - CE TREBUIE SA STII

Cea mai mare frica in timpul sarcinii: avortul spontan 

Fricile de sarcina fac parte din galeria de spaime ale gravidelor. Un studiu facut pe Desprecopii a concluzionat ca cea mai mare frica de sarcina a gravidutelor este avortul spontan. Mai departe...  

50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au  multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. Intra in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.

► Toate raspunsurile le vei gasi si pe canalul nostru de You Tube

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de aprilie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

Alte frici de sarcina

Frica de a face sex: din galeria fricilor de sarcina
Cea mai mare frica in timpul sarcinii: avortul spontan
Varsaturile si greturile pot afecta bebelusul? Acestea sunt alte frici de sarcina
Modificari ale corpului in timpul sarcinii - din galeria fricilor de sarcina
Greutatea in timpul sarcinii - una din marile frici ale gravidutelor

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024
documentare: webMD

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII