Cât timp zilnic trebuie să își dedice un copil pregătirii pentru școală?

Cat timp zilnic trebuie sa isi dedice un copil pregatirii pentru scoala?

Cât timp zilnic trebuie să își dedice un copil pregătirii pentru școală?

Așa cum bine spune o mamică de la Desprecopii, adulții nu muncesc mai mult de 8 ore pe zi. Deci, de ce ar trebui un copil să meargă la școală 5 ore și să învețe încă 5 acasă? Este normal așa ceva? Ținând cont de faptul că un școlar este încă un copil... cât timp este prea mult?

Reglementarea timpului pe care un elev îl dedică școlii

Așa cum bine spune o mamică de la Desprecopii, adulții nu muncesc mai mult de 8 ore pe zi. Deci, de ce ar trebui un copil să meargă la școală 5 ore și să învețe încă 5 acasă? Este normal așa ceva? Ținând cont de faptul că un școlar este încă un copil... cât timp este prea mult?

În prezent, în România, se discută tot mai mult despre reglementarea timpului pe care un elev îl dedică școlii, dincolo de orele de curs. În cadrul unor dezbateri recente, s-a propus ca:

 În clasele primare, temele să nu dureze mai mult de o oră pe zi;
 În clasele gimnaziale, elevii să aloce cel mult două ore studiului acasă.

În contextul anului 2025, sub conducerea ministrului Educației, Daniel David, problematica timpului pe care elevii îl dedică temelor pentru acasă rămâne un subiect de actualitate. Deși Ordinul nr. 5.893/28.11.2016 stabilea că, în învățământul primar, timpul alocat temelor nu trebuie să depășească o oră, iar în învățământul gimnazial două ore, implementarea acestor reglementări a variat în practică.

În anul școlar 2024-2025, Ministerul Educației a introdus noi măsuri pentru a îmbunătăți calitatea procesului educațional. Printre acestea se numără procedura prin care elevii care deranjează orele pot fi trimiși într-o altă sală, sub supravegherea unui alt profesor, și obligativitatea portofoliului educațional. Cu toate acestea, nu au fost anunțate modificări semnificative privind reglementarea timpului alocat temelor pentru acasă.

Ministrul Daniel David a subliniat importanța programului „Masă sănătoasă” în școli, exprimându-și dorința de a suplimenta bugetul pentru a asigura continuarea acestuia. De asemenea, a menționat că, în luna Mai 2025, intenționează să prezinte un raport asupra situației sistemului de educație și a sistemului de cercetare.

 În ceea ce privește durata orelor de curs, asociațiile de elevi au propus ca elevii de gimnaziu să nu petreacă mai mult de 5 ore pe zi la școală, iar cei de liceu să aibă un program de maximum 6 ore. Aceste propuneri reflectă preocuparea continuă pentru echilibrul dintre timpul petrecut la școală și cel dedicat temelor pentru acasă, însă până în prezent nu au fost implementate modificări oficiale în acest sens.

Astfel, în 2025, discuțiile despre volumul temelor pentru acasă și timpul petrecut la școală continuă, cu speranța că viitoarele reglementări vor aduce un echilibru benefic între cerințele educaționale și bunăstarea elevilor.

Cât timp zilnic trebuie să-și dedice un copil pregătirii pentru școală? Opinia părinților de la Desprecopii

Dezbaterea este foarte utilă, mai ales pentru părinții de școlari. Cât timp zilnic trebuie să-și dedice un copil pregătirii pentru școală? Cât ar fi normal?

Există copii care reușesc să-și facă temele în 30 de minute, alții în 2 ore sau mai mult, iar unii deloc. Dar este adevărat că, pe măsură ce elevul avansează în anii de studiu, temele devin tot mai complexe, iar cerințele – mai solicitante.

Tot mai mulți părinți și profesori semnalează că volumul temelor pentru acasă a devenit o povară, iar o reglementare clară ar putea ajuta la evitarea exceselor.

O problemă de echilibru

O mămică profesoară subliniază:
Consider că o reglementare a numărului de ore dedicate temelor este binevenită. În unele cazuri, elevii primesc teme extrem de ample, cum ar fi zece foi de exerciții la matematică, poezii la română, proiecte la științe, plus lecții de istorie. Este prea mult!

Ea mai adaugă că unele clase se confruntă cu profesori care, din dorința de a asigura performanța, suprasolicită copiii. De multe ori, acest lucru duce fie la epuizarea elevilor, fie la lipsa de implicare.

Din 2024, Ministerul Educației a introdus câteva reglementări privind temele pentru acasă, recomandând următoarele limite de timp:

 Clasa pregătitoare – clasa a IV-a: maximum 30-60 de minute/zi; La această vârstă, scopul principal al temelor este să ajute copiii să înțeleagă și să-și aplice noțiunile învățate la școală, fără a-i copleși. La această vârstă, este important ca elevii să beneficieze de activități care le stimulează creativitatea și curiozitatea.
 Clasele V-VIII: maximum 2 ore/zi; Aici, elevii au mai multe materii, iar temele devin mai complexe, fiind necesare pentru a consolida informațiile învățate și pentru a dezvolta abilități de organizare și planificare. Totuși, este important ca acest timp să fie structurat și să nu ajungă la un nivel care să devină copleșitor.
 Liceu: flexibil, dar nu mai mult de 3 ore/zi. Elevii trebuie să-și construiască un program de studiu eficient, deoarece pregătirea pentru examenele finale (bacalaureat) devine un obiectiv major.

De asemenea, s-a încurajat utilizarea unor metode interactive de predare în timpul orelor, astfel încât elevii să înțeleagă mai bine conceptele la clasă, reducându-se necesitatea lucrului individual intens acasă.

Ad-Extra3:

Totuși, părerile părinților rămân împărțite.

Copilul meu învață 4-5 ore acasă, pe lângă cele 5 ore de școală. Mi se pare inuman!” spune o mamică.
Noi am optat pentru un program mai relaxat – temele sunt minime, dar eficiente. Copilul meu e în topul clasei și se simte bine”, adaugă altcineva.

Vacanțele de vară

În România, vacanțele de vară rămân printre cele mai lungi din Europa, iar subiectul temelor de vacanță stârnește controverse. Unii părinți consideră că temele ajută la menținerea ritmului de învățare, în timp ce alții susțin că timpul liber trebuie dedicat recreerii și dezvoltării personale.

Deși dezbaterea despre volumul temelor continuă, o concluzie este evidentă: echilibrul între școală și timpul liber este esențial. Reforma educației ar trebui să vizeze nu doar reducerea temelor, ci și îmbunătățirea calității orelor de curs.

Fiecare copil este unic, iar părinții trebuie să fie atenți la nevoile și capacitățile individuale ale acestuia. Un lucru este clar: munca susținută face diferența, dar presiunea excesivă poate avea efecte contrare.

Dezbaterea completa de pe forumul Desprecopii

Va invitam sa va expuneti punctul de vedere la topicul dezbatere de pe forum: Cat trebuie sa invete un copil in afara orelor de scoala? - dezbatere Desprecopii

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Toti parintii vor sa fie mandri de inteligenta copiilor lor, dar exista mai multe moduri in care un copil isi poate arata inteligenta. Din nefericire, nu fiecare tip de inteligenta este la fel de usor de recunoscut, si nu fiecare tip de inteligenta este la fel de rasplatit.

Aflarea stilului unic de invatare al copilului tau te poate ajuta sa-i dai recunoasterea de care are nevoie si sa te asiguri ca va profita la maxim de scoala si de viata.

Iata sfatul psihologilor de la Desprecopii.com despre modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare.

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

Va recomandam sa mai cititi:

Incepe scoala: 11 sfaturi de organizare pentru parinti
Importanta familiei in procesul de invatare
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Copiii au nevoie de disciplina

autor:Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2025

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:La scoala

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Văduva Carmen
    Văduva Carmentrimis la 17/12/2020

    Este normal că un copil de 10ani sa stea la școală 10ore (after+o ora de actorie și dicție)și când ajunge acasă să mai aibă și teme....pai mai este bun copilul ăsta de ceva....ei nu mai au viața de copil...nu se mai joaca sunt niste copii nu roboti...vi se pare normal...trăim într-o țară de rahat...ne' miram de ce renunță copii la școală 🤨😠😡

    Raspunde la acest comentariu
  2. Adriana
    Adrianatrimis la 5/12/2016

    Este foarte important pentru parinti sa gaseasca balanta corecta intre joaca, relaxare, sport s scoala

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII