Sapte păcate riscante ale sarcinii care pot afecta sănătatea bebelușului din burtică 🚫
Există pacate care se pot face in timpul sarcinii? Da - insă trebuie să le cunosti și să eviti să le faci.🚫
Pe Desprecopii aveti la dispozitie o multime de informatii despre ceea cea trebuie sa evitati in timpul sarcinii, ca sa nu mai spunem ca in jurul dumneavoastra sunt vehiculate o multime de sfaturi contradictorii. Deci, care sunt riscurile reale ale lucrurilor de evitat?
→ Iată șapte păcate riscante ale sarcinii care pot afecta sănătatea bebelușului din burtica ta.
Pacate sau riscuri care pot afecta sanatatea bebelusului din burtica
Tigarile si sarcina
Alcoolul si sarcina
Cafeina si sarcina
Branza albastra, branzeturile de tip de Brie si Camembert in timpul sarcinii
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Salatele ambalate de fructe si legume
Pestele gras si sarcina
Ouale crude sau preparate partial in timpul sarcinii
Alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii: efecte si legatura cu genele copilului
Sarcina in 40 de saptamani
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Calculatoare de sarcina
Suport si grupuri de burtici
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Pacate sau riscuri care pot afecta sanatatea bebelusului din burtica
Sarcina si cele 40 saptamani sunt o perioada frumoasa si speciala pentru orice femeie. Dar si plina de responsabilitati. Pentru sanatatea bebelusului care se va naste - iata ce 'pacate' pot afecta sanatatea bebelusul din burtica ta.
Există păcate 🚫🤰 care se pot face în timpul sarcinii? Da - însă trebuie să le cunoști și să eviți să le faci. 💡💪
UNU: Tigarile si sarcina
Pacat al sarcinii de gravitate: 4-5.
Riscul pentru viitoarea mama
Fumul de tutun contine peste 4000 de substante chimice toxice si mareste riscul de a va imbolnavi de boli de inima si cancer.
Riscul pentru bebelus
In timpul sarcinii, fumatul contracta vasele de sange, reducand cantitatea de oxigen care trece prin placenta, ceea ce mareste riscul ca bebelusul sa aiba o greutate mica la nastere sau chiar sa se nasca mort.
Sfatul specialistilor
Nu exista negociere din acest punct de vedere. Pur si simplu, trebuie sa renuntati la fumat imediat.
Dar de fapt, cat este de riscant fumatul?
Cercetarile efectuate de medicii americani arata ca bebelusii nascuti de mamele care fumeaza au in medie cu 200 g mai putin decat bebelusii nascuti de mamele ne-fumatoare. Bebelusii nascuti prematur si cei care au greutate mica la nastere sunt mai predispusi la boli si infectii.
Ce altceva prezinta un risc similar?
Fumatul pasiv. Femeile nefumatoare expuse in timpul sarcinii la fumul de tigara au un risc mai mare de a avea bebelusi subponderali (conform Central European Journal of Public Health 2010). Citeste pe larg: Sarcina si fumatul
DOI: Alcoolul si sarcina
Pacat al sarcinii de gravitate: daca vorbim de 1-2 pahare pe zi = 1-2; daca vorbim de consum ridicat = 5
Riscul pentru viitoarea mama
Vestea buna este ca, insarcinata sau nu, faptul ca ramaneti la un singur pahar este foarte putin probabil sa va faca vreun rau.
Riscul pentru bebelus
Amintiti-va, totusi, ca alcoolul consumat in orice moment din timpul sarcinii trece prin placenta si poate afecta negativ dezvoltarea bebelusului. Excesul de alcool va poate duce in situatia de a naste un bebelus subponderal si care sufera de sindromul fetal alcoolismului fetal o boala din cauza careia bebelusii pot avea probleme de vedere, auz si, ulterior, probleme de invatare.
Sfatul specialistilor
Deocamdata, specialistii spun ca moderatia este cheia.
Dar de fapt, cat este de riscant alcoolul?
Alcoolul este un camp minat. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (UK) recomanda ca singura metoda de a fi complet sigura ca bebelusul nu are de suferit in urma alcoolului este sa nu beti deloc in timpul sarcinii sau in perioada in care incercati sa concepeti un copil. Autoritatilor guvernamentale din Marea Britanie recomanda sa nu beti mai mult de unul-doua pahare, nu mai mult de o data sau de doua ori pe saptamana. Iar rapoartele si mai recente sugereaza ca chiar si un pahar-doua pe zi nu va fac rau nici dumneavoastra nici bebelusului. Totusi, sfatul specialistilor este mai degraba in curs de revizuire, iar femeile insarcinate pot fi in cele din urma sfatuite sa nu bea deloc. Citeste pe larg: Alcoolul si sarcina
Ce altceva prezinta un risc similar?
Ca si alcoolul, variate medicamente (recomandate de medic, distribuite fara reteta in farmacii si suplimente alimentare) pot traversa placenta si intra in sistemul circulator al bebelusului, cauzand defecte congenitale. De aceea, este bine sa consultati medicul sau farmacistul inainte de a lua orice tip de medicament in timpul sarcinii. de citit: Antidepresivele si sarcina
Ad-Extra3:
TREI: Cafeina si sarcina
Pacat al sarcinii de gravitate: in cazul consumului moderat = 1
Riscul pentru viitoarea mama
Cafeina poate agrava arsurile stomacale, deoarece mareste productia de acid a stomacului si poate cauza si palpitatii, la care oricum femeile insarcinate sunt predispuse. Este si diuretic, deci va poate da senzatia de deshidratare.
Riscul pentru bebelus
Desi se stie despre cafeina ca traverseaza placenta si ajunge la fetus, o cantitate moderata nu pare sa fie daunatoare.
Sfatul specialistilor
Din nou, moderatia este cheia. Recomandarile curente ale medicilor englezi si americani sunt ca femeile insarcinate sa nu consume mai mult de 300 mg de cafeina pe zi.
Dar de fapt, cat este de riscanta cafeina?
Conform medicilor, rapoartele indica o rata mai mare a avorturilor spontane legate de consumul excesiv de cafeina, desi dovezile nu sunt extrem de concludente. de citit pe larg: Cafeaua si sarcina
Ce altceva prezinta un risc similar?
In afara de cafea si ceai negru, cafeina se mai gaseste si in bauturile de tip cola, in bauturile energizante si chiar in ceaiul verde.
de citit si: Ceaiurile din plante in perioada sarcinii: sfaturi importante
PATRU: Branza albastra, branzeturile de tip de Brie si Camembert in timpul sarcinii,
Pacat al sarcinii de gravitate: 4
Riscul pentru viitoarea mama
Femeile insarcinate sunt sfatuite sa nu manance branza albastra (daneza sau Stilton), Brie sau Camembert. In coaja lor se pot strecura bacterii, ca listeria, contaminandu-le chiar si dupa ce coaja a fost indepartata.
Riscul pentru bebelus
Listerioza (infectia cauzata de listeria) poate cauza nasterea unui copil mort, avort spontan sau boli grave la nou-nascuti, desi, din fericire este extrem de rara.
Listeria si sarcina
Salmonela, intrebari si raspunsuri despre salmoneloza
Hrana mamelor influenteaza sanatatea copilului
Sfatul specialistilor
Daca chiar nu va puteti abtine, prepararea termica atenta ar trebui sa ucida listeria, deci consumul acestor branzeturi ar trebui sa fie sigur, cu conditia sa fi fost bine gatite si la temperatura constant ridicata.
Dar de fapt, cat sunt de riscante aceste branzeturi?
Conform specialistilor, exista cercetari bine documentate despre efectele listeriozei asupra fetusului.
Ce altceva prezinta un risc similar?
Listeria se gaseste si in branza moale nepasteurizata de capra si de oaie, precum si in paté (de orice tip, inclusiv in cel vegetal), anumite salate preparate, cum este salata de cartofi si salata cu boabe de porumb, inghetata si alte semipreparate, in afara celor care au fost preparate la o temperatura constant ridicata.
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Specialistii atrag intotdeauna atentia viitoarelor mame sa nu consume branzeturi moi si anumite sortimente de carne. Acestea pot fi contaminate cu o bacterie numita Listeria, care poate produce imbolnavirea grava - sau chiar moartea fatului.
Pentru protejarea copilului dumneavoastra, inlocuiti branzeturile moi cu branzeturi tari si consumati numai carne foarte bine gatita .Iata o lista de alimente de evitat: hotdog, carnati, delicatese din carne, carne insuficient fiarta, mancaruri care contin oua crude, peste crud, scoici. citeste toate sfaturile aici.
CINCI: Salatele ambalate de fructe si legume,
Pacat al sarcinii de gravitate: 3
Riscul pentru viitoarea mama
Fructele si legumele nespalate care au stat pe sol (si salata spalata) pot provoca toxoplasmoza, infectie cauzata de un parazit. Cititi : Toxoplasmoza si sarcina
Riscul pentru bebelus
Infectia cu toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, nasterea unui copil mort, sau supravietuirea bebelusului insa cu probleme de crestere, orbire, apa in creier (hidrocefalie), sechele ale creierului, epilepsie sau surzire.
Sfatul specialistilor
Aveti grija ca TOATE fructele si legumele pe care le mancati sa fie bine spalate.
Dar de fapt, cat sunt de riscante fructele si legumele nespalate?
Desi efectele toxoplasmozei in timpul sarcinii sunt bine documentate, medicii subliniaza ca boala este foarte rara in tari ca Marea Britanie, unde in fiecare an nu se nasc mai mult de 50 de bebelusi care au boala.
Ce altceva prezinta un risc similar?
Manevrarea incorecta a excrementelor animalelor de casa si gradinaritul fara manusi. Este mai bine sa lasati pe altcineva sa schimbe nisipul pisicii, dar daca nu este posibil, macar purtati manusi si spalati-va bine pe maini dupa aceea. Parazitul care cauzeaza toxoplasmoza poate fi prezent si in carnea cruda sau preparata in sange, in laptele sau in branza nepasteurizate de capra, deci este mai bine sa evitati aceste alimente.
SASE Pestele gras si sarcina,
Pacat al sarcinii de gravitate: 2
Riscul pentru viitoarea mama
De fapt, nu este nici un risc. Faptul ca mancati peste gras, ca ton proaspat, macrou, sardele si pastrav, este benefic pentru sanatate si vital pentru dezvoltarea creierului bebelusului, dar trebuie sa limitati doza de peste gras in timpul sarcinii.
Riscul pentru bebelus
Pestele gras contine mercur, care in cantitati ridicate poate afecta sistemul nervos al bebelusului, aflat in plina dezvoltare.
Sfatul specialistilor
Medicii sfatuiesc femeile insarcinate sa limiteze doza de ton la maxim doua portii pe saptamana sau la patru conserve de dimensiune medie pe saptamana. Nu ar trebui sa depasiti doua portii de peste gras pe saptamana; aici intra tonul proaspat (neconservat), macroul, sardinele si pastravul. Totusi, ar trebui sa aveti in vedere sa mancati cel putin doua portii de peste pe saptamana, dintre care una poate fi formata din peste gras.
Dar de fapt, cat este de riscant pestele gras?
Studiile au aratat ca unele tipuri de peste gras contin o cantitate ridicata de mercur, deci ca masura de precautie, ar trebui sa reduceti doza de peste gras in timpul sarcinii.
Ce altceva prezinta un risc similar?
Pestii de dimensiuni mai mari, ca rechinii, pestii spada si marlinul, care au un ciclu de viata mai lung ar trebui evitati in general in timpul sarcinii deoarece exista un risc mai mare ca pestele sa fi fost expus contaminarii.
SAPTE: Ouale crude sau preparate partial in timpul sarcinii,
Pacat al sarcinii de gravitate: 1-2
Riscul pentru viitoarea mama
Salmonella este o bacterie care provoaca un tip de intoxicatie alimentara (printre simptomele bolii se numara greata, voma si diareea); ea se gaseste in ouale crude sau preparate partial. Intoxicatia alimentara este cu atat mai neplacuta in timpul sarcinii deoarece cauzeaza crampe, dureri abdominale si deshidratare.
Riscul pentru bebelus
Este foarte putin probabil ca salmonella sa afecteze bebelusul.
Sfatul specialistilor
Ouale sunt o sursa excelenta de proteine si aminoacizi, dar trebuie sa le savurati numai bine gatite galbenusul si albusul trebuie sa fie solide. Conform medicilor, nici macar ouale organice nu sunt total lipsite de riscuri si este mai bine sa le gatiti mai bine ca sa fiti linistita.
Dar de fapt, cat este de riscant sa mancati oua crude sau incomplet preparate?
In Anglia si Tara Galilor au fost raportate 12375 de cazuri de salmonella in anul 2006. Femeile insarcinate au un risc mai mare de a face boala din cauza schimbarilor hormonale care suprima reactiile sistemului imunitar.
Ce altceva prezinta un risc similar?
Fructele de mare (crude sau gatite) au si ele un risc de intoxicatie alimentara. Carnea de porc, vita sau pui trebuie sa fie bine preparata termic, iar produsele facute din carne tocata, precum carnatii si burgerii, trebuie preparate termic pana cand carnea din ele nu mai are culoarea roz.
Alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii: efecte si legatura cu genele copilului
O alimentatie nesanatoasa a viitoarei mamici poate altera permanent celulele fatului si a generatiilor viitoare. Medicii recomanda femeilor insarcinate sa nu manance pentru doi, si sa evite junk food-ul bogat in grasimi. IAta mai multe detalii despre alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii: efecte si legatura cu genele copilului. Cercetatorii cred o dieta nesanatoasa poate modifica permanent celulele unui copil nenascut - si a generatiilor viitoare. Acest lucru sugereaza ca o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii ar putea reduce nivelurile de cancer de san, cancerul cel mai frecvent al femeilor in Europa. (afecteaza una din zece femei) citeste mai departe aici.
Sarcina in 40 de saptamani
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
►Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.
► Descarca aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Calculatoare de sarcina
Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com - toate drepturile reservate - © 2024
- referinte: Journal of American Gynecology, webMD
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Am 28 de saptamâni, doctorul nu mi-a spus ca nu mai am voie sa am relaţii intime cu soţul, unele persoane îmi spune ca pot sa continui, dar ma dor pereţii înauntru şi am încetat sa mai am relaţii intime cu soţul, este ceva normal sa ma doara pereţii?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII