Copiii dolofani: de ce este important să cunoaștem riscurile de sănătate ale copiilor grași
Avem tendinta de a gandi ca un bebelus sau copilas dolofan este dragut, iar prezenta straturilor de grasime ii sporeste frumusetea. Se pare ca acest punct de vedere este extrem de mult in urma cu realitatea.
INSĂ, a fi un copil obez produce consecinte pe termen lung. Bebelusii, copii si adolescentii obezi prezinta un risc de cinci ori mai mare ( decat cel normal) de dezvoltare a diabetului, hipertensiunii arteriale, bolilor de inima si accidente vasculare cerebrale ca adulti.
Numarul de copii care se nasc obezi a crescut
Femeile gravide care au mai mult decat greutatea normala sunt predispuse sa aiba copii obezi
Mame obeze si copii obezi
Hipoglicemia cauzeaza leziuni ale creierului
Numarul de bebelusi care se nasc obezi a crescut
Avem tendinta de a gandi ca un bebelus dolofan este dragut, iar prezenta straturilor de grasime ii sporeste frumusetea. Se pare ca acest punct de vedere este extrem de mult in urma cu realitatea. Specialistii in domeniu ne avertizeaza ca aceasta explozie a numarului de copii care se nasc obezi creeaza probleme de sanatate atat mamei cat si bebelusului.
Statistici recente arata ca mai mult de 1400 de nou-nascuti au fost incadrati in categoria celor obezi (cantarind 4,5 kg sau chiar mai mult) in Anglia, inca din 2011. Greutatea medie pentru un baiat este 3,4 kg, iar pentru o fata este 3,28 kg, cu aproximativ 56 grame mai mare decat in 1971; fapt pentru care exista acum anumite spitale ce sunt denumite “sumo babies”, adica pentru copii ce cantaresc la nastere mai mult de 5,4 kg.
Iar medicii au inceput sa fie ingrijorati de aceasta epidemie de 'obezitate' in randul bebelusilor si copiilor.
In Marea Britanie de exemplu, medicii sunt de parere ca aceste probleme au ma baza niste greseli de educatie a mamicilor. In plus, se incearca a se interveni dupa instalarea obezitatii, si nu pe abordarea cauzelor care au condus la aceasta.
Obezitatea bebelusului incepe inca din uterul mamei
Medicii englezi sunt de parere ca, in momentul de fata, obezitatea incepe inca din uter. Exista studii care arata ca sugarii nascuti din mame supraponderale incep inca din uter sa acumuleze grasime in jurul stomacului.
Exista doua motive pentru care copii se nasc obezi, sau pentru a folosi un termen medical, macrosomici. Primul motiv este reprezentat de genele copilului: persoanele supraponderale au mari sanse sa aiba copii supraponderali. Al doilea motiv este ca primesc in uter mai multa mancare decat au ei nevoie.
Femeile gravide care au mai mult decat greutatea normala sunt predispuse sa aiba copii obezi
Obezitatea femeilor insarcinate este factorul cheie al ambelor situatii. In Marea Britanie, 5% din femeile insarcinate sunt supraponderale, in timpul sarcinii prezinta un indice de masa corporala de 35 sau chiar mai mare, iar numarul este in crestere.
Aceste femei sunt foarte predispuse sa aiba copilasi obezi, pe deoparte din cauza ca ele tind sa manance multe dulciuri in timpul sarcinii. De asemenea, aceasta poate fi o problema si in randul gravidelor ce nu sunt supraponderale, dar au o dieta bogata in zahar.
Femeile supraponderale sunt susceptibile de a fi rezistente la insulina (hormonul care transmite zaharul in sange), ca si cum celulele de grasime elibereaza chimicale ce fac corpul mai putin sensibil la ele.
Acesta este un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului gestational, care, la randul sau, creste sansele nasterii unui copil obez. Asadar, un mare procent din gravidele obeze ( aproximativ 45%) vor avea un copil obez.
Ad-Extra3:
Mame obeze si copii obezi
Profesorul David Haslam, medic specializat in problema obezitatii si reprezentant al Forumului National a Obezitatii din Marea Britanie spune ca problema mamelor obeze ce au copii grasi a ajuns acum la nivel de “epidemie”. Profesorul mai spune ca acest lucru nu este periculos doar pentru copil, ci si pentru mama.
Este foarte probabil ca purtarea unui copil supraponderal in uter sa conduca catre o nastere cu dificultati, ce poate rani mama daca aceasta recurge la o nastere naturala, ce de multe ori se termina necesitand o cezariana.
Cezariana este o operatie greu de indeplinit daca femeia gravida este obeza, si sunt mari sanse sa apara unele complicatii precum infectarea plagilor interne, formarea cheagurilor de sange si pierderi de sange.
Intr-adevar, in Marea Britanie, din 2003 pana in 2015 , s-au raportat 295 de decese la nastere, iar dintre acestea una din patru mame au fost obeze, printre cele mai frecvente cauze ale mortii s-au aflat cheagurile de sange si bolile de inima.
Pentru copii, obezitatea la nastere inseamna ca sunt mai expusi riscului de aparitie a distociei umerale; aceasta in cazul in care umerii lor raman blocati in timpul nasterii. Distocia umerala poate cauza dificultati de respiratie, creand nevoia unei cantitati mai mari de oxigen in organism. De asemeni, poate conduce la paralizia infantila Erb, paralizia permanenta a bratelor.
La copii nascuti prin cezariana (mult mai probabil cand un copil este obez) cresc riscurile de aparitie, pe parcursul vietii, a dificultatilor de respiratie, a astmului, a alergiilor si a bolilor cardiovasculare.
Pe langa acestea, o alta problema este legata de faptul ca daca mama a avut o dieta bogata in zahar pe durata sarcinii, la copil se poate provoca hipoglicemia in momentul in care copilul nu mai primeste produsele dulci prin intermediul placentei.
Hipoglicemia cauzeaza leziuni ale creierului
Specialistii arata ca la trei din 1000 de bebelusi nascuti s-a dezvoltat hipoglicemia, care cauzeaza leziuni ale creierului in cazul in care nu este tratata; hipoglicemia este o cauza des intalnita de admitere a copilului intr-o unitate de ingrijire speciala.
A fi un copil obez produce consecinte pe termen lung. Cercetarile arata ca este foarte probabil ca ei sa creasca obezi iar ajunsi la maturitate sa ramana la fel. Profesorul Cyrus Cooper, director la Medical Research Council Lifecourse Epidemiology Unit la Universitatea din Southampton, spune: “Daca esti obez in copilarie, ai mari sanse ca la varsta mijlocie sa ai masa mare de grasime, ceea ce creste riscul aparitiei diabetului de tip 2, a hipertensiunii arteriale, a afectiunilor cardiovasculare si a decesului prematur.”
O revizuire a studiilor din Jurnalul International al Obezitatii, din 2011, arata ca bebelusii, copii si adolescentii obezi prezinta un risc de cinci ori mai mare ( decat cel normal) de dezvoltare a diabetului, hipertensiunii arteriale, bolilor de inima si accidente vasculare cerebrale ca adulti.
Profesorul Cooper mai spune ca o alta problema o reprezinta fracturile osoase. El spune ca “ organismul are un numar finit de celule stem, care pot forma grasime, oase sau celule musculare.”
“La copii supraponderali, este foarte probabil ca celulele stem sa se transforme in grasime, fapt pentru care acesti copii sunt predispusi sa sufere fracturi osoase.”
Alimentatia corecta a mamei in timpul sarcinii
Studiile arata ca acest ciclu poate fi rupt daca femeia gravida primeste sfaturi sanatoase si benefice.
Anul trecut, un studiu Australian aplicat pe 2200 de gravide obeze a descoperit ca cele care au primit sfaturi in privinta unei alimentatii sanatoase si au fost incurajate sa faca exercitii fizice pe durata sarcinii pentru a creste limitat in greutate au fost cu 18% mai putin predispuse nasterii unui copil supraponderal, fata de gravidele care au beneficiat de ingrijirea standard.
Despre obezitatea la copii, mai cititi:
Comunitatea parintilor, grupuri de suport si informatii utile:
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online
autor: redactor DC Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
referinte: WebMD, Journal of Pediatrics, Health Daily
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII