Boli pe care le pot lua copiii de la cainii maidanezi
Medicii spitalelor din Romania se confrunta zilnic cu zeci de cazuri de copii, dar si de adulti care au viermi intestinali din cauza animalelor. Parcurile si locurile de joaca, frecventate atat de cei mici cat si de caini, sunt principalele zone declarate suspecte pentru astfel de imbolnaviri.
Iata ce boli pot lua copiii de la cainii maidanezi si cum se poate detecta prezenta viermilor parazitari.
Cum se pot imbolnavi copiii de la cainii maidanezi?
Ca cauzeaza aceste boli?
Cum se poate detecta prezenta viermilor parazitari?
Viermi intestinali din cauza animalelor
Medicii spitalelor din toata tara se confrunta zilnic cu zeci de cazuri de copii, dar si de adulti care au viermi intenstinali din cauza animalelor. Statisticile arată că lunar - numai in Bucuresti - sunt muşcate in jur de 300 de persoane. In luna august 2017, au fost muscate de caini 296 de persoane, din care 58 de copii, potrivit datelor de la Matei Balş.
Cum se pot pot imbolnavi copiii de la cainii maidanezi?
Parcurile si locurile de joaca, frecventate atat de cei mici cat si de caini, sunt principalele zone declarate suspecte pentru astfel de imbolnaviri.
La nici 2 ani, un baietel a fost diagnosticat cu o boala numita toxocaroza provocata de un vierme parazitar al cainelui.
De altfel, numai la Spitalul Colentina din Capitala 30 de pacienti, adulti si copii vin cu astfel de semne de boala, iar la 80 la suta dintre ei se confirma fie toxocaroza fie chistul hidatic sau amandoua.
Ca cauzeaza aceste boli?
Aceste doua boli sunt cauzate de niste viermi parazitari care se localizeaza in tractul digestiv. Femelele pot depune intre 20.000 si 200.000 de oua pe zi, care sunt eliminate prin fecalele cainelui.
Ouale pot ajunge si in tractul digestiv al omului, prin contact cu solul contaminat. In organismul uman afecteaza ficatul, plamanii si alte organe interne. In cazul chistului hidatic se impune operatie.
"In fecalele cainelui nedeparazitat exista oua de troxocara. Ouale ajung pe sol si pot fi preluate de om, odata cu praful de pe strada. In pericol mai mare sunt copii, ajung mai usor in gurita lor, manute murdare, praf ajuns pe gura", explica Dr. Suzana Elena Cilievici, medic primar boli parazitare.
Iata cum se transmit parazitii si ajung la om
Ad-Extra3:
Din fericire, cele doua boli nu se transmit de la om la om
Un studiu realizat in America a aratat ca aproximativ 20% dintre caini elimina Toxocara Canis. La randul lor, englezii au constatat, prin esantioane de sol recoltate din parcurile pentru copii, ca 24% dintre acestea contineau oua de Toxocara Canis. In Romania, nu s-au efectuat inca studii epidemiologice care sa precizeze gradul de contaminare al locurilor de joaca sau prevalenta infectiei in randul copiilor.
Cum se poate detecta prezenta viermilor parazitari?
Prezenta viermilor parazitari se poate detecta printr-o analiza de sange. Ca sa stam departe de aceste boli este foarte important sa ne spalam mainile sa ducem animalele de companie la deparazitare si sa evitam cainii comunitari.
Despre paraziti si sanatatea copilului, merita citit si:
Cum sa iti cureti casa de paraziti fara chimicale?
Joaca la laditele cu nisip: riscurile de sanatate de care trebuie sa stie orice parinte
Razboiul impotriva viermilor si parazitilor
Parazitii intestinali
Alegerea unui animal de casa: factori esentiali de luat in considerare
Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2018
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 4 comentarii
Nu sint singurele boli care se pot transmite de la caini la om. Mai este si rabia (in Romania se moare inca de rabie- exemplul fetitei de acum cativa ani), boala Lyme si multe altele. Si nu se spune nimic de traumele la nivel psihologic ale persoanelor atacate si mutilate de caini si cit de greu sa convietuiesti cu frica cainilor care te ataca pe strazi.
Nu "din cauza animalelor ", ci din cauza igienei precare si a lipsei totale de supraveghere. PS: asta e articol platit sau l-ati scos din pura... inteligenta?!
Asteptam o pagina despre ROLUL EDUCATIV AL CAINILOR in viata copiilor, despre RELATIILE ARMONIOASE DINTRE COPII SI CAINI (de orice fel - cu sau fara stapan), despre EFECTELE BENEFICE ALE CAINILOR DE COMPANIE (mai ales in cazul familiilor cu copii), si care sa includa si recomandarile educative necesare copiilor pentru a-i invata CUM SA SE IMPRIETENEASCA RAPID CU ORICE CAINE, inclusiv maidanez, pentru a preveni incidentele nedorite ce au la origine exclusiv salbaticia si iresponsabilitatea OAMENILOR.
Articolul nu prezinta si un alineat cu "metode de prevenire ". In societatea romaneasca, mai grav decat orice este lipsa aproape totala de igiena, in aceeasi masura lipsa educatiei in ceea ce priveste igiena corporala cat si importanta ei pentru sanatatea noastra.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII