Ce este infectia urechii la copil si cum o prevenim?
- Afectiunile care pot aparea in perioada copilariei sunt atat de numeroase, incat este destul de greu sa le cuprinzi pe toate intr-o lista completa. Totusi, exista anumite boli pe care le fac majoritatea copiilor si care sunt bine cunoscute tuturor parintilor.
Ce este infectia urechii la copil si cum o prevenim?
Cand apar primele infectii ale urechii?
Exista mai multe tipuri de infectii ale urechii?
Cum pot fi prevenite infectiile urechii?
Cum alinam durerea cauzata de o infectie?
Despre sanatatea copiilor
Afectiunile care pot aparea in perioada copilariei sunt atat de numeroase, incat este destul de greu sa le cuprinzi pe toate intr-o lista completa. Totusi, exista anumite boli pe care le fac majoritatea copiilor si care sunt bine cunoscute tuturor parintilor. Infectiile urechii se numara printre ele, insa, pe cat de comune sunt, mai ales la copii, pe atat de confuze sunt totusi cauzele care le provoaca si riscurile pe care le prezinta pentru sanatatea copiilor. Cat despre prevenirea lor… lucrurile sunt si mai nesigure.
Cand apar primele infectii ale urechii?
De obicei, infectiile urechii pot aparea intre 4 si 6 luni, odata cu prima raceala a bebelusului, insa se pare ca nu microbii care cauzeaza raceala sunt vinovati si pentru infectarea urechii. Inflamarea trompei lui Eustache (canalul prin care aerul trece catre urechea medie), care se produce odata cu raceala, transforma aceasta zona a urechii intr-un mediu propice dezvoltarii bacteriilor care pot cauza alte infectii. Copiii pot sa faca si 2 - 3 infectii ale urechii pe an, fara ca acest lucru sa fie ingrijorator, atata timp cat ele sunt tratate corect.
Copiii mici sunt mai predispusi la infectii ale urechii, deoarece trompa lui Eustache atinge dimensiunile normale abia pe la 4 ani. In plus, sistemul imunitar fragil al copiilor ii expune pe acestia infectiilor. De asemenea, studiile arata ca acei copii expusi constant fumului de tigara sunt mai predispusi catre acest gen de infectii. La fel si copiii care sunt dusi la cresa sau la gradinita, probabil din cauza expunerii mai mari la boli respiratorii.
Exista mai multe tipuri de infectii ale urechii?
Cu toate ca denumirile variaza si uneori sunt confuze, practic infectia urechii, indiferent de denumirea diagnosticului, vizeaza acelasi tip de afectiune. Otita si otita medie inseamna o inflamatie la nivelul urechii, respectiv al urechii medii. Otita medie acuta denumeste o adevarata infectie, cu dureri, febra si roseata sau umflaturi la nivelul urechii. Otita medie seroasa apare atunci cand canalul auricular se umple cu lichid, facand ca auzul sa devina din ce in ce mai slab. Otita medie supurata este o infectie localizata in spatele timpanului care, in timp, daca nu este tratata, poate avea efecte grave, mergand pana la pierderea auzului.
De altfel, tratarea otitei este extrem de importanta, cu atat mai mult atunci cand boala apare la copii foarte mici, care se afla in faza de dezvoltare a limbajului. Slabirea auzului in aceasta perioada poate crea intarzieri semnificative in insusirea limbajului si a capacitatii de a comunica prin cuvinte. De asemenea, netratarea otitei poate sa coduca, in timp, la degradarea timpanului, mergand pana la perforarea acestuia, ceea ce inseamna pierderea permanenta a auzului.
Cum pot fi prevenite infectiile urechii?
Infectiile urechii in sine nu sunt contagioase, insa bolile respiratorii care le cauzeaza indirect sunt. Prin urmare, cea mai buna metoda de prevenire a infectiilor urechii este sa ii tineti departe de raceli pe copii.
Iata cateva masuri preventive simple:
- Nu-i lasati pe copii sa-si imparta jucariile pe care le baga in gura cu alti copii si feriti-i, pe cat posibil, de contactul cu persoane racite.
- Nu lasati biberonul pe pat, langa copil. Lichidul din el se poate scurge accidental si poate sa ajunga in ureche, creand un mediu propice dezvoltarii bacteriilor.
- Invatati-l pe copil sa tuseasca si sa stranute intr-o batista.
- Insistati ca atat copilul cat si persoanele care stau in preajma lui si intra in contact cu el sa se spele des pe maini.
- Asigurati-va ca lichidele pe care le consuma copilul sunt in cantitate destul de mare si ca se odihneste suficient.
Numeroase studii au relevat faptul ca alaptarea ajuta la protectia impotriva infectiilor in general, datorita componentelor laptelului matern, care au un rol important inc resterea imunitatii. Aceasta imunizare impotriva bolilor in genere, este utila si pentru prevenirea infectiilor urechii.
Cum alinam durerea cauzata de o infectie?
Durerile care insotesc infectiile urechii sunt adesea insuportabile. Pentru a le indeparta imediat, medicii recomanda mediacmente pe baza de acetaminofen. Daca nu se impune insa utilizarea medicamentelor, puteti incerca cu o comprresa calduta (nu fierbinte) plasata in zona urechii. Incurajati caopilul sa inghita sau sa caste, pentru ca acest lucru face ca trompa lui Eustache sa se deschida temporar, ceea ce amelioreaza durerea. Exista, de asemenea, picaturi pentru indepartarea durerii, care se pun in ureche. Ele trebuie insa folosite numai la recomandarea pediatrului.
Se spune ca produse precum decongestionantele nazale, antihistaminele, guma de mestecat fara zahar etc. ar ajuta la indepartarea durerilor cauzate de infectii ale urechii. Medicii sustin insa ca nu exista dovezi concludente in acest sens.
Despre bolile copilului, merita sa citit si:
Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:
Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII