Copilul cu ADHD la scoala - ghid esențial pentru părinți

Copilul cu ADHD la scoala - ghid esențial pentru parinti

Copilul cu ADHD la scoala - ghid esențial pentru părinți

Deși medicina a făcut progrese remarcabile în ultimele decenii, există încă afecțiuni greu de diagnosticat, în special cele care țin de psihicul uman. Tulburarea de deficit de atenție (ADD) și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) sunt printre acestea, rămânând o provocare atât pentru specialiști, cât și pentru părinți.

Diagnosticul poate fi complicat, deoarece ADHD împărtășește simptome comune cu alte tulburări, ceea ce face ca identificarea clară a afecțiunii să fie un proces complex. Mulți copii pot fi etichetați greșit sau, dimpotrivă, pot rămâne nediagnosticați, ceea ce le afectează semnificativ parcursul școlar și viața de zi cu zi.

Pentru a veni în ajutorul părinților, am pregătit un ghid despre copilul cu ADHD – cum să recunoști semnele, ce pași să urmezi pentru un diagnostic corect și cum să îți sprijini copilul în drumul său spre succes.

Copiii cu ADHD la școală – ghid esențial pentru părinți

Pentru copiii cu ADD/ADHD, școala poate fi o adevărată provocare. Statul în bancă, concentrarea pe lecții și respectarea regulilor pot deveni sarcini obositoare, uneori chiar epuizante. Și totuși, dincolo de aceste dificultăți, acești copii își doresc cu adevărat să învețe. Efortul lor este uriaș, încercând zi de zi să țină pasul cu colegii lor, în ciuda obstacolelor.

 Cum îi pot sprijini părinții?
Succesul lor nu depinde doar de voință, ci și de susținerea inteligentă a celor din jur. De la strategii eficiente pentru organizarea temelor și comunicarea cu profesorii, până la metode care le îmbunătățesc atenția, fiecare detaliu contează.

 Care este rolul școlii și al profesorilor?
Mai mult decât o problemă individuală, integrarea copiilor cu ADHD este o provocare colectivă. Empatia, adaptarea metodelor de predare și o atitudine incluzivă pot face diferența dintre frustrare și progres.

 Răspunsurile nu se află doar în teoriile specialiștilor, ci în strategiile aplicate zi de zi, cu răbdare și înțelegere. Hai să descoperim împreună cele mai utile sfaturi pentru a transforma școala într-un mediu în care fiecare copil are șansa să reușească! 

O dovedeste topicul recent deschis pe forumul Desprecopii pe ACEASTA tema

 Sunt destul de dezamagita (nu o sa mai dau nimanui sfaturi sa fie calma, sa nu si certe copilul, sa nu fie dezamagita etc.) am senzatia ca "eu" nu sunt buna de nimic. Ieri a venit fata cu rezultatele de la testul de romana, evident ca nu facuse mai nimic, chestii simple le-a gresit din neatentie. A iesit plangand din clasa, ce sa o mai cert? ce sa o mai pedepsesc? Dar sunt depasita, cred ca a avut cel mai slab rezultat din clasa, ma apuca furie, invidie si pe ceilalti copii care nu au nicio vina ca au rezultate scolare mai bune. Eu nu stiu unde gresesc, fata de nepotul meu, de exemplu, munceste de 5 ori mai mult si baiatul este olimpic si ea abia se taraie. Am sentimente de furie si pe doamna si pe mine amestecate cu nu stiu ce fata de ceilalti copii si fata de parintii lor. O sa ma calmez si o sa o iau de la capat. Azi da test la mate - nici nu mai am ce sa astept. Oare sa vorbesc cu doamna? Dar ce sa mai vorbesc, am impresia ca i-a pus o eticheta si gata. Ma culpabilizez ca de vreun an nici nu am mai dus-o la doctor si in prezent nu are niciun tratament, desi nu avea prea mare tratament niciodata, doar cateva vitamine. E foarte greu sa nu stii cum sa-ti ajuti copilul. (anuscha2009)

Cum să sprijini un copil cu ADHD pentru un parcurs școlar reușit

Odată cu începerea școlii, toate dificultățile întâmpinate până acum se pot amplifica, punând o presiune și mai mare asupra copilului tău și a întregii familii. Însă nimic nu este imposibil – este esențial să îți amintești acest lucru dacă ești părintele unui copil cu ADD/ADHD.

Succesul școlar nu trebuie să fie un mit, ci un obiectiv realizabil prin strategii adaptate, comunicare constantă și sprijin activ. În loc de reproșuri și frustrări, cheia este să construiești un sistem de învățare eficient, aplicat atât acasă, cât și la școală. Iar în această ecuație, colaborarea cu profesorii este esențială.

Cum poți ajuta profesorii copilului tău cu ADHD?

📌 Transformă profesorii în aliați, nu în adversari
Un copil cu ADHD are nevoie de un mediu înțelegător și structurat la școală, iar profesorii joacă un rol crucial. Comunicarea deschisă și constructivă este esențială – în loc să pornești de la ideea că aceștia nu înțeleg dificultățile copilului tău, ajută-i să descopere strategii care funcționează.

📌 Fii realist, dar rămâi implicat
Este adevărat că în România sistemul educațional încă nu este complet adaptat nevoilor copiilor cu ADHD. Cu toate acestea, schimbarea începe prin dialog. Fii deschis, evită prejudecățile și lucrează alături de profesorii copilului pentru a găsi cele mai bune soluții.

📌 Oamenii nu sunt perfecți, dar sunt perfectibili
Teoretic, orice profesor ar trebui să fie pregătit să gestioneze o diversitate de copii în clasă, însă realitatea nu este întotdeauna ideală. Nu te aștepta la minuni peste noapte, dar o abordare empatică și consecventă poate face diferența.

Succesul copilului tău nu depinde doar de el, ci și de echipa din jurul lui – familie, profesori, specialiști. Când toți lucrează împreună, progresul devine posibil!

Am auzit de tot felul de povesti cum ca invatatoarele ar primii copiii cu ADHD doar 1-2 ore maxim pe zi si doar cu conditia sa stea un parinte cu ei. Eu mi-am dat demisia de la servici ca sa pot fi alaturi de ea anul acesta dar totusi sper sa nu fie chiar asa de rau, intrucat ea nu este chiar atit de agitata. (oanaib)

Din pacate experienta m-a invatat ca orice ar face un copil normal sunt considerate copilarii sau cel mult obraznicii de catre doamna, acelasi lucru facut de fetita mea, este foarte "grav" din cauza afectiunii ei. (oanaib)

 Etichetarea din start a copilului , in virtutea unor prejudecati care, din nefericire, inca exista la noi, s-ar putea sa ingreuneze demersul tau, ca parinte. Important este sa nu te lasi coplesit de aceste prejudecati ale celor din sistem sis a te lupti cu ele, incercand sa schimbi ceva.

 

 Eu una cu exceptia cazurilor foarte evidente nu cred in ADHD . Imi amintesc de perioada copilariei mele cand toti cred ca aveam ADHD dar am scapat de el ca nu avea nume. Acum cu etichetarea asta, un copil capata pe veci si stigmatul de handicapat - in Romania (ligeea )

 Parerea mea e ca in Romania s-a auzit doar in ultimii ani de acest diagnostic si gata cum vede cineva un copil mai diferit un pic... gata asta are... ADHD. (michelle-usa )

 Din pacate noi ca si parinti suntem singuri in batalia asta . Sa ne dea Dumnezeu rabdare si intelepciune sa trecem peste tot si sa-i vedem mari. (oanaib )

 Nu am avut niciun sprijin din partea scolii, doar suturi in fund , gen exclus copilul din excursia cu clasa pentru ca a sarit in pat la afterschool, scazut nota la purtare in clasa I pentru alergat pe holuri si trantit usa. Deci, din punctul meu de vedere am facut o mare prostie ca am comunicat invatatoarei ce diagnostic are copilul, n-as mai face asta, dar acum e faptul consumat. (Briantis )

 Asa cum zicea si anuscha am renuntat sa mai astept ceva de la un cadru didactic . Noi muncim cat putem si speram sa o tinem macar pe linia de plutire. (ra_mi_ella )

 Din pacate vocatia pentru aceasta meserie o ai sau nu o ai. Nu cred ca se vor schimba aceste invatatoare, orice ati face. O invatatoare dedicata meseriei ar gasi o provocare in aceste situatii, cand apar la clasa copii deosebiti. Insa ele se considera extrem de ghinioniste ca au nimerit acesti copii in clasa lor. (Ramonika )

 Nu vreau sa isc un razboi intre parinti si cadrele didactice sau intre parintii de copii cu dificultati si parintii cu copii care asimileaza mai greu, dar pentru noi este un factor de stres in plus si ritmul copilului si modul de perceptie a celor din jurul nostru. Este doar o parere personala. Asta nu cred ca inseamna ca sunt eu frustrata si ca am nevoie de psiholog. La psiholog merg si eu pentru ca terapeutul fetei discuta separat si cu mine la fiecare consult. Eu am nevoie de sprijinul moral al comunitatii din care provin eu si fata mea, de intelegere, de empatie . Am lucrurile astea de la o parte din mediul in care ma invart; de la familia mea, de la unele dintre voi, de la unele dintre mamicile de la scoala, de la prietenele mele. Dar uneori nu-mi este de ajuns. (anuscha2009 )

 

Este greu sa te lupti cu mentalitati gresite

Este greu sa te lupti cu mentalitati gresite , insa gandeste-te ca numai reactionand in favoarea schimbarii lor poti contribui tu insuti la o schimbare majora care se va produce probabil la un moment dat si in societatea romaneasca. Nu e usor sa te izbesti de conceptii rigide la fiecare pas si uneori incurajarile celor dragi nu sunt de ajuns. Nu dispera! Disperarea este ultimul lucru de care aveti nevoie acum tu si copilul tau. Putin optimism n-a stricat niciodata nimanui...

 Parca suntem intr-un film de groaza in care ne invartim intr-un cerc vicios fara nici o iesire.
Din pacate toata speranta acestor copii este in noi. Important este sa nu acumuleze goluri prea mari si sa treaca clasa. Timpul le v-a mai rezolva pe toate. Trebuie macar sa speram ca la capatul tunelului exista o luminita. (oanaib )

Asa ca incearca sa mentii comunicarea cu profesorul in parametri pozitivi. Poate fi greu, in functie de omul pe care il ai in fata, insa cu tact si rabdare vei reusi sa stabilesti o relatie care sa fie in avantajul copilului tau. Daca vei colabora cu profesorul copilului, atunci vei putea sa influentezi indirect si succesul acestuia in clasa, nu doar pe cel de acasa. Exista mai multe metode de a relationa pozitiv cu cadrele didactice care se ocupa de educatia copilului tau si toate au la baza comunicarea. Prin urmare, invata sa comunici eficient!

Tu esti avocatul copilului tau

Ca parinte, tu esti avocatul propriului copil. Pentru ca el sa aiba rezultate bune in clasa, este esential ca profesorul sa ii cunoasca nevoile si tu trebuie sa i le impartasesti. De asemenea, este important sa asculti opinia profesorlui, relatarile sale in legatura cu comportamentul copilului, pentru a sti cum sa reactionezi fata de acesta in continuare. Incearca sa nu uiti nicio clipa ca toate discutiile cu profesorii au un singur scop  acela de a-ti ajuta copilul sa se descurce la scoala mai bine. Prin urmare, nu te lasa coplesit de reactii subiective, care pot interveni la un moment dat in astfel de discutii. Fii calm, puncteaza precis ceea ce vrei ca profesorul sa stie si ai o atitudine pozitiva. Nervii si supararile nu isi au locul in conversatiile cu profesorii, chiar daca, la randul lor, acestia se pot simti ofensati sau epuizati in fata comportamentului copilului (cu toate ca nu ar trebui sa se intample asta...).

Cum să menții o comunicare eficientă cu profesorii copilului tău cu ADHD

O relație solidă între părinți și profesori este esențială pentru succesul școlar al unui copil cu ADD/ADHD. Comunicarea eficientă nu înseamnă doar întâlniri ocazionale, ci o colaborare activă, bazată pe înțelegere și obiective clare. Iată câteva strategii esențiale pentru a construi un parteneriat eficient cu profesorii copilului tău:

📅 1. Planifică întâlnirile din timp și menține un ritm constant

Nu aștepta să apară probleme pentru a discuta cu profesorii. Stabiliți un program clar pentru întâlniri regulate – săptămânale, lunare sau în funcție de necesități. Acestea sunt oportunități excelente pentru a evalua progresul copilului și pentru a ajusta strategiile educaționale.

 2. Asigură-te că întâlnirile au loc și sunt productive

Planificarea nu este suficientă – respectarea acestor întâlniri este esențială. Dacă este posibil, încearcă să le organizezi în clasă, pentru a înțelege mai bine mediul în care învață copilul tău și pentru a observa dinamicile din timpul lecțiilor.

🎯 3. Stabiliți obiective clare și realiste

Discută cu profesorul despre punctele forte și dificultățile copilului. Stabiliți împreună obiective specifice, măsurabile și realiste, adaptate nevoilor lui. Identificați metode eficiente pentru a atinge aceste obiective și asigurați-vă că există o strategie coerentă între școală și acasă.

 4. Ascultă cu atenție și fără prejudecăți

Profesorii își doresc să vadă copilul progresând, chiar dacă abordarea lor poate fi diferită de a ta. Evită să presupui că profesorului îi pasă mai puțin decât îți pasă ție – perspectivele sunt diferite, dar scopul este același. Fii deschis la feedback, chiar și atunci când este dificil de auzit.

 5. Împărtășește informațiile esențiale

Tu îți cunoști cel mai bine copilul, iar profesorul este cel care îl vede zilnic în mediul școlar. Schimbul de informații este crucial – spune-i profesorului ce observi acasă, ce metode funcționează și ce dificultăți întâmpină copilul tău. Încurajează-l să facă același lucru, fără rețineri sau temeri de supărări inutile.

6. Fii sincer și acceptă sinceritatea

O comunicare eficientă se bazează pe transparență. Asigură-te că profesorul știe despre eventualele tratamente, dificultăți sau strategii care au funcționat în trecut. Întreabă-l dacă sunt probleme în timpul orelor sau în pauze și vezi dacă este nevoie de sprijin suplimentar, cum ar fi un profesor de sprijin sau meditații.

7. Stabiliți împreună un plan de gestionare a comportamentului

Copiii cu ADHD pot avea un comportament autoreglementat dacă li se oferă structură și reguli clare. Lucrează împreună cu profesorul pentru a crea un plan de gestionare a atenției și comportamentului, care să includă:
✔️ Așteptări clare pentru fiecare activitate.
✔️ Sarcini precise, care să îi mențină concentrarea.
✔️ Mici recompense pentru respectarea regulilor și progres.

Concluzie

Un copil cu ADHD are nevoie de un ecosistem de susținere, nu doar de eforturi individuale. Atunci când părinții și profesorii colaborează eficient, copilul are o șansă reală de a reuși la școală, fără frustrare și fără a se simți marginalizat.

💡 Nu uita: cheia succesului nu este doar în răbdare, ci în strategii inteligente și adaptate nevoilor copilului tău!

Despre ce spun parintii si ce experiente au cu copilul cu ADHD, cititi pe forum:

Copil cu ADHD la scoala. Cum va descurcati???
Copil cu ADHD - mari probleme cu cadrele didactice
HELP - scolar cu ADHD ?!?!
ADHD sau ce?
Scolar suspectat de ADHD

Despre copilul cu ADHD mai cititi si:

ADHD si ADD - care e diferenta

Este ADHD-ul supradiagnosticat?

Titlu: Semne si simptome de ADHD la fete - iata cum iti poti da seama ca fetita ta are ADHD


Copilul cu ADHD si dependenta de imagini si jocuri violente - iata de ce echilibrul se afla in mainile parintilor 

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii 2025
 referinte:
Driven to Distraction: Recognizing and Coping with Attention Deficit Disorder
Autori: Edward M. Hallowell, M.D. și John J. Ratey, M.D.
Anul publicării: 1994
Editura: Touchstone Books, Simon & Schuster
Psychologie Magazine - Olanda

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:ADHD

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 5 comentarii

  1. Alexandra
    Alexandra trimis la 2/12/2023

    Buna seara!cat timp aţi administrat concerta unui copil cu adhd? mulţumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Alexandra
    Alexandra trimis la 18/6/2023

    Buna seara! Am un baiat de 9 ani ,a fost diagnosticat cu adhd,de doi ani il are .Mi am dat seama tarziu ,in pandemie dupa o jumatate de ora nu mai era atent la lectii era foarte agitat .Cum il pot ajuta? multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  3. Eugenia
    Eugeniatrimis la 4/12/2020

    Baietelul meu de 3 ani a fost diagnosticat cu ADHD si face terapie la logoped si am facut o vizita la psiholog. Psihologul l-a diagnosticat drept rasfatat si a recomandat o urecheala buna. Locuim de doi ani intr-un oras de provincie pe aceeasi strada cu gradinita. Educatoarele si ingrijitoarele l-au vazut facand crize de furie si nu a fost admis la gradinita. Este sociabil si prietenos cu copii, dar eu il infurii cu regulile. Sunt o mama singura si simt ca imi pierd mintile din cauza situatiei copilului meu.

    Raspunde la acest comentariu
  4. adriana
    adrianatrimis la 1/3/2016

    Buna seara ,imi cer scuze daca gresesc cu ceva doar ca nefiind in cunostinta de cauza o sa incerc sa ma fac cat mai inteleasa si sa nu deranjez pe nimeni.In clasa la baiatul meu avem un baietel-victor- care cred ca are adhd.Spun cred pentru ca parintii lui refuza in totalitate sa creada ca ,copilul lui are o problema...In fiecare zi se deruleaza acelasi film iar nemultumirea parintilor curge in continu pt ca nu stim ce trebuie facut si cum ar trebuyi sa procedam in cazul in care zilnic orele de curs sunt deranjate de un copil....copii nu mai inteleg de ce victor este vesnic furios cand nu reuseste ceva(la crizele de nervi se loveste singur,se loveste cu capul de anumite lucruri,plange,arunca cu lucruri)de ce victor vorbeste foarte urat,de ce victor este agresiv....Pentru ca este un haos total in clasa si nu se poate lucra sa tinut o sedinta la care a fost rugata mama lui victor sa se ocupe mai mult de el ,daca se poate sa il retraga si sa mearga in perioada aceasta la terapie cu el....mentionez ca parintii refura categorig problema copilului ...va rog spuneti cum am putea face ca sa inteleaga parintii ca este o problema ,cum am putea face ca orele de curs sa se desfasoare in normalitate?exista scoli de specialitate sau doctori?....

    Raspunde la acest comentariu
  5. anca
    ancatrimis la 20/11/2015

    buna seara, exista vreo invatatoare in Bucuresti dragutqa si atenta si amabila care ar putea sa se ocupe de un baietel de aproape 7 ani , in clasa pregatitoare cu adhd? invatatoarea de la clasa lui a facut un intreg scandal la sedinta cu parintii ca are 3 copii cu diagnostice asemanatoare in clasa. mentionez ca stam in sesctorul 1 langa gara de nord.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII