11 reguli pentru prevenirea unor accidente grave copilului mic
Odata ce copilul devine din ce in ce mai sigur pe piciorusele lui, va deveni mult mai expus la pericole de tot felul. Chiar si in propria casa, pericolele exista. Pentru a nu risca astfel de accidente, iata cateva idei ce trebuiesc luate in seama atunci cand micutul nostru porneste in explorare.
Iata 11 reguli pentru pentru prevenirea unor accidente grave copilului mic.
1. Atentie la baloane
Multi parinti nu realizeaza faptul ca daca bucati dintr-un balon spart sunt inghitite de copil,va fi foarte greu sa fie scoase din esofag in caz ca se ineaca,deoarece nu se va putea aplica manevra Heimlich (prin compresia brusca a abdomenului).
2. Protejeaza capul bebelusului de colturile mobilei
Capul bebelusului este atat de fragil iar la primii pasi pe care ii face - se poate lovi de colturile ascutite ale mobilei. Cumpara colturi speciale de protejare a colturilor - ele pot fi din silicon sau material moale de plastic pentru a oferi condiții de siguranță împotriva loviturilor accidentale pe măsură ce copilul joacă.
3. Supravegheati copilul de aproape atunci cand se joaca cu un animal de casa!
Exista multe cazuri de copii muscati chiar de catelul familiei.Copiii pot provoca in mod accidental aceste muscaturi prin comportamentul lor imprevizibil,chiar si la cei mai docili caini.
Ad-Extra3:
4. Atentie la pericolul de sufocare cu obiecte mici
Daca lasi un bebelus care icnepe sa meaga in patru labute - trebuie sa verifici fiecare centimetru din camera pentru a scăpa de toate obiectele periculoase pe care bebelușul le-ar putea înghiți. Atentie la ace. butoane, monede, baterii, jucării mici și alte obiecte pierdute sau uitate, care pot fi periculoase pentru copilul dvs.
5. Nu lasati la indemana copiilor substante toxica!
Pastrati-le intotdeauna in sertare sau rafturi inalte,unde copilul nu poate ajunge.
6. Masuri de siguranta in bucatarie
Atentie la sertarele in care tineti cutite, foarfeci ... departe de capul copilului.
Pastrati obiectele de curatenie la un loc inchis. În mod ideal, doriți să depozitați aceste lucruri periculoase într-un dulap înalt, mai degrabă decât într-un dulap mic sau sub chiuvetă. Utilizați încuietori de siguranță pentru copii pentru a asigura ușile scărilor mici.
7. Nu lasati copilul in sau in afara masinii nesupravegheat!
La aceasta varsta copiii se pot lovi din joaca de masini (in mers sau stationate), ceea ce poate provoca moartea.
8. Permite copilului sa manance doar cand este asezat.
Copiii care alearga si mananca in acelasi timp sunt foarte expusi riscului de a se ineca cu mancarea.Cand caile respiratorii sunt blocate ai doar cateva clipe la dispozitie pentru a le elibera,in asa fel incat sa eviti o leziune a creierului sau chiar moartea.
9. Gaseste locuri unde copilul tau poata sa hoinareasca si sa se zbenguie in voie-in parcuri de ex.
Aceasta libertate ii va transmite copilului mesajul ca poate sa se exprime liber si sa ia initiative in viata.In contrast,multi copii se pot simti constransi de peretii casei,de scaunul masinii sau de scaunelul de masa.
10. Cand bebe incepe deplasarea prin camera - atentie mare - trebuie sa fii pregatita de pericolele pe care le aduc prizele
E timpul sa înlocuiți prizele cu prize de siguranță pentru copii. Utilizați bandă adeziva pentru a organiza cablurile electrice și a le ține departe de copil. Dacă ați făcut obiceiul de a lasa aparatele conectate chiar și atunci când nu sunt folosite, acum este momentul potrivit pentru a corecta acest obicei. Păstrați toate aparatele neutilizate deconectate și scoase din uz.
11. Amanati treburile atunci cand sunteti prea obosita.
Acesta nu este cel mai bun moment pentru a le face pe toate,deoarece copilul nu va mai fi supravegheat cu atentie.Pune sanatatea si siguranta copilului pe primul plan.
► Citeste si Primul ajutor cand bebe se ineaca - iata ce trebuie sa faci
Cum acorzi primul ajutor:
Primul ajutor cand copilul se opareste sau are arsuri pe piele
Fracturi si entorse: cum acordam primul ajutor copiilor
Comunitate, grup de suport
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
acest articol mi s-a parut extraordinar de bun. L-am citit cu mare interes si pot spune ca informatiile de aici mi-au imbogatit proaspata experienta de mamica si ca ma vor ajuta sa imi practic aceasta
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII