Ce culoare vor avea ochii bebelușului tău: calculatorul acesta iți spune

Ce culoare vor avea ochii bebelusului - calculatorul acesta iti spune

Ce culoare vor avea ochii bebelușului tău: calculatorul acesta iți spune

Ești însărcinată și vrei să știi ce culoare vor avea ochii bebelușului din burtica ta?

Culoarea ochilor bebelușului este un subiect fascinant care i-a preocupat pe viitorii părinți, dar și pe cercetători timp de secole, până când știința ne-a oferit o modalitate mai bună de a înțelege culoarea ochilor și modul în care se transmite. Dacă vreți să vă prezicem doar culoarea ochilor bebelușului la naștere, puteți fi aproape siguri că bebelușul se va naște cu ochii albaștri. Nou-născuții au adesea ochii albaștri, care în general se închid apoi la culoare pe măsură ce sunt expuși la lumina soarelui.

♦ Ce culoare însă va avea după ce culoarea ochilor devine definitivă, aflați cu ajutorul acestui calculator bazat pe genetică. Culoarea ochilor este determinată în mare parte de gene, dar nu este doar genetică.

- despre ochii viitorului tau bebelus vei citi
Ce ochi va avea copilul meu?
Cand se stabilizeaza culoarea ochilor copilului?
Ce sanse aveti sa aveti un copil cu ochi caprui, albastri sau verzi?
Explicatia stiintifica a culorii ochilor
Sfatul de la Desprecopii.com
Cateva lucruri amuzante despre culoarea ochilor
De ce ne asemanam mai mult cu tatii decat cu mamele?
Calculatoare pentru sarcina
Sarcina: grupuri de suport, Comunitatea Gravidutelor inteligente
Dezvoltarea sarcinii - ghid complet


Ce culoare vor avea ochii bebelusul tau

Culoarea ochilor viitorului copil - este un subiect fascinant care i-a preocupat pe cercetatori timp de secole  pana cand stiinta ne-a oferit un mod mai bun de a intelege culoarea ochilor si modul in care se transmite.

Culoarea ochilor copiilor poate fi determinată de genele transmise de la părinți. Gena responsabilă de culoarea ochilor este codificată de multiple gene, care pot varia în expresie și dominanță.

De exemplu, dacă ambii părinți au ochii albaștri, există o mare probabilitate ca și copiii lor să aibă ochii albaștri. În cazul în care unul dintre părinți are ochii caprui  și celălalt are ochii albaștri, există o probabilitate mai mică, dar totuși posibilă, ca copiii să mostenească ochi albaștri sau caprui.
 

Daca vreti sa prezicem doar culoarea ochilor bebelusului la nastere, puteti fi aproape siguri ca bebelusul se va naste cu ochii albastri. Nou-nascutii au adesea ochii albastri, care in general se inchid apoi la culoare pe masura ce sunt expusi la lumina soarelui.

Cand se stabilizeaza culoarea ochilor copilului?

Pana la trei ani, culoarea ochilor copilului se stabilizeaza, la culoarea pe care o vor avea cand va fi adult - albastri, verzi, caprui, aurii, gri, negri sau chiar rosii ca sangele...

Ce sanse aveti sa aveti un copil cu ochi caprui, albastri sau verzi?

Iata mai jos un tabel cu ajutorul caruia puteti determina culoarea ochilor bebelusului, pe baza probabilitatilor heterozigote, in functie de culoarea ochilor dumneavoastra si a partenerului. Tine minte ca nu există o listă exactă cu combinațiile de gene care determină culoarea ochilor, deoarece acestea sunt complexe și pot fi influențate de multiple factori. Însă, putem să ne facem o idee despre cum se transmit genele responsabile de culoarea ochilor și ce probabilități de apariție există pentru fiecare combinație de gene.

culoare-ochi-bebelus

Vreti sa stiti cum puteti prezice culoarea ochilor copilului? Iata partea cea mai interesanta: explicatia modului in care este mostenita culoarea ochilor.

Ad-Extra3:

Explicatia stiintifica a culorii ochilor

Culoarea ochilor este determinată în mare parte de gene, dar nu este doar genetica. Există mai mulți factori care pot influența culoarea ochilor, inclusiv nutriția, sănătatea, mediu, etc.

De exemplu, nivelul de melanină din ochi poate fi influențat de expunerea la lumină, astfel încât oamenii care trăiesc în zone cu multă lumină solară pot avea o culoare mai închisă a ochilor decât cei care trăiesc în zone cu mai puțină lumină.

În plus, anumite condiții medicale, cum ar fi boala ochiului albastru, pot afecta culoarea ochilor, chiar dacă acești oameni au mostenit gene care ar indica o altă culoare.
 

Problema culorii ochilor si a modului in care este transmisa de la parinti la copii a fost timp de decenii un subiect de dezbateri printre geneticieni. S-a crezut mult timp ca transmiterea culorii ochilor urmeaza un model mendelian simplu.

In general vorbind, conform regulilor lui Mendel, culoarea ochilor este mostenita in mod foarte similar modului in care mostenim culoarea parului: genele culorii inchise sunt dominante  ceea ce inseamna ca trasatura (sau fenotipurile) pe care le codifica au precedenta (intaietate) asupra trasaturilor codificate de genele pentru culori deschise.

Este foarte probabil ca parintii care au parul de culoare inchisa sa aiba un copil cu parul inchis la culoare; parintii care au parul de culoare mai deschisa vor avea urmasi cu parul de culoare deschisa; iar parintii care au culori diferite ale parului vor avea copii a caror culoare a parului se afla intre cele doua culori ale parintilor.  

Desigur, exista exceptii, dar acestea sunt liniile de baza ale mostenirii descrise de Darwin, Lamarck si Mendel cu peste un secol in urma si sunt regulile care descriu modelele de codificare si mostenire ale celor mai multe gene. Tineti minte regula: in mod normal se aplica regula, daca nu cumva este o exceptie.

Sfatul de la Desprecopii

Noi speram ca parintii care asteapta un copil vor folosi acest articol ca ghid pentru a anticipa culoarea ochilor bebelusului. Indiferent daca va sunt familiare sau nu regulile stiintifice aflate in spatele determinarii culorii ochilor, sfaturile noastre se doresc a fi un mod prin care mamicile si taticii care asteapta un copil isi pot face o idee generala despre culoarea pe care o vor avea ochii copilului lor.

Asa incat va rugam sa considerati tabelul de mai sus ca o harta orientativa pentru a face presupuneri in cunostinta de cauza, in lumina cercetarilor stiintifice.

Cateva lucruri amuzante despre culoarea ochilor

Probabil stiti ca ochii caprui reprezinta cea mai frecventa culoare a ochilor din lume, dar stiati ca ochii verzi sunt de departe cei mai rari? De fapt, mai putin de 2 procente din populatia lumii are ochii verzi.

Turcia este tara cu procentajul cel mai ridicat de cetateni cu ochii verzi, aproximativ 20 la suta. Exista niste tari  in general aflate in Asia, America de Sud si Estul Mijlociu  in care ochii verzi sunt aproape complet absenti din populatia tarii.

Stiati ca ochii albastri sunt cei mai frecventi printre oamenii de rasa caucaziana, mai frecventi de cat ochii de culoarea chihlimbarului, negri, gri sau verzi? De fapt, peste 80 de procente din populatia Islandei sunt oameni care au ochii albastri sau verzi.

O boala nu foarte frecvent intalnita dar foarte vizibila, numita heterocromie, poate face ca oamenii sa aiba ochii de culori diferite. Actrita Mila Kunis, de exemplu, are un ochi albastru si unul verde. Kate Bosworth are ochi albastri, insa are in partea de jos a ochiului drept o pata caprui.

 

David Bowie este poate cea mai cunoscuta celebritate cu ochi de culori diferite. Cei mai multi oameni nu stiu insa ca boala lui Bowie este rezultatul unui traumatism suferit in timpul unui meci de fotbal de pe vremea cand era adolescent, nu al heterocromiei.

Citeste alte detalii aici Iata cand se schimba culoarea ochisorilor la bebelusi

De ce ne asemanam mai mult cu tatii decat cu mamele?

De ce ne asemanam mai mult cu tatii nostri decat cu mamele noastre: Oamenii de stiinta descopera ca „folosim” mai multe gene masculine mostenite

Mostenim de la ambii parinti cantitati egale de mutatii genetice, insa oamenii de stiinta au descoperit ca „folosim” mai multe mutatii din genele tatalui. Aceste mutatii genetice ne fac ceea ce suntem si nu o alta persoana. Rezultatele pot ajuta la explicarea dezvoltarii bolii si la gasirea de tratamente. iata de ce semanam mai mult cu tata decat cu mama...

Cat de inalt va fi copilul: factori de influenta si masuri de stimulare a cresterii

Inaltimea copilului este un factor genetic

Talia tatãlui si a mamei, deci factorii genetici, joacã un rol egal în stabilirea inaltimii copilului. Pãrintii cu talie micã au, în general, copiii mici. Totusi, adesea se întâmplã ca fiul sã creascã mai mare decât tatãl sãu, iar fiica mai mare decât mama.
Medicii ne avertizeazã cã micutii cresc mai mult primãvara si vara, iar când sunt bolnavi, se observã o stagnare în crestere.
Citeste pe larg: Cat de inalt va fi copilul: factori de influenta si masuri de stimulare a cresterii


 

Despre gene si genetica, merita citit si:

Copilul seamana mai mult cu tati sau cu mami? Teorii si conspiratii evolutioniste
Cu cine va semana copilul tau: par, trasaturi, inaltime, ochi, gropite in obraji si jocul genelor
Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui
Grupa sanguina: cum ne influenteaza sanatatea si riscul bolilor
Prevenirea malformatiilor congenitale ale bebelusului: sfaturi importante
Cu cine va semana bebelusul si ce gene va mosteni?
Cum se transmit genele de la parinti
Cum influenteaza genele mamei sanatatea copilului

> Mai multe despre Genetica.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
Calculatorul sexului bebelusului

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Septembrie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii 

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 13 comentarii

  1. Daniela
    Danielatrimis la 5/10/2021

    Eu am ochii caprui, soţul o combinaţie între caprui şi verde dar cel mai mult caprui. Parinţii mei au caprui(bunicul meu albaştrii daca are vreo importanta, poate am şi eu în gena CCCCA😅) asa, şi mama soţului ii are albaştri, tatal caprui. No bun. Rezulta 3 copii cu ochii caprui închis(ai mei), şi un copil cu ochii albaştrii 💙

    Raspunde la acest comentariu
  2. alin
    alintrimis la 8/12/2020

    vreu sa fac un copil !

    Raspunde la acest comentariu
  3. Sorin
    Sorintrimis la 16/4/2020

    Mie mi se schimba culoarea ochilor în albaştri şi verzi iar soţia are ochii caprui ce culoare a ochilor va avea bebele?

    Raspunde la acest comentariu
  4. Otilia
    Otiliatrimis la 14/3/2015

    Tabelul este oarecum orientativ. Nu este o regula care nu se poate încalcă. Mama mea are ochii căprui închis,iar tatăl meu ii are albastru...eu am o culoare ciudata intre verde si chihlimbar. Sunt curioasa ce culoare vor avea ochii de fetitei mele, caci sotul meu ii are albastri ?!

    Raspunde la acest comentariu
  5. ioana
    ioanatrimis la 12/12/2014

    Tabelul este corec. Cine nu se regaseste in tablet, nasol, are alt tatic decat cel pe care il cunoaste...

    Raspunde la acest comentariu
  6. FLORI
    FLORItrimis la 3/10/2014

    de acord cu lorenna. Eu si sotul ochii verzi,prima mea fata ochii caprui inchis (am mari sperante de la a doua fetita sa iasa cu ochii verzi). Eu cum am spus ochii verzi, parintii mei ochii negri si respectiv caprui deschis

    Raspunde la acest comentariu
  7. ionela
    ionelatrimis la 27/2/2014

    mama si tata caprui eu albastrii . tabelul nu arata corect

    Raspunde la acest comentariu
    • Catalin
      Catalintrimis la 1/9/2021

      Eşti sigura ca .. e tatal tau? .. glumeam 💋

  8. Daniela
    Danielatrimis la 14/5/2012

    Mama mea are ochii verzi ,tatal meu caprui si eu am ochii albastru-gri

    Raspunde la acest comentariu
  9. Iulia
    Iuliatrimis la 23/1/2012

    Sunt de acord cu Emilia pt ca parintii mei au ochii albastrii si respectiv caprui si conform tabelului vostru sunt 0%sanse ca si copilul sa-i aiba verzi,totusi eu am ochii verzi:)

    Raspunde la acest comentariu
  10. lorenna
    lorennatrimis la 26/11/2011

    Parintii mei au ochii verzi, iar eu am iesit cu ochi caprui !

    Raspunde la acest comentariu
  11. loreena
    loreenatrimis la 1/7/2011

    e destul de simplu si de obicei legile lui Mendel se respecta: 2 parinti cu ochi albastri vor avea sigur un copil cu ochi albastri pt ca ambii parinti au numai aceasta gena, daca ar avea si de caprui s-ar manifesta asta, fiind dominanta. caprui total, adica un parinte care nu a avut parinti cu ochi deschisi la culoare+ un parinte cu ochi deschisi=> CC+AA (de la tata, se ia cate o gena de la fiecare parinte rezulta 4 combinatii), toti copiii vor iesi CA, deci cu ochi caprui. Totusi, daca unul dintre parinti are un parinte cu ochi albastri (dar el are ochi caprui cu formula CA) si face un copil cu un partener tot cu ochi albastri schema va arata asa: CA+AA => cele 4 combinatii sunt CA, CA, AA,AA => 50% sanse pt un copil cu ochi albastri. Eu am ochi caprui, dar mama are albastri, deci planuiesc sa-mi gasesc un sot cu ochi albastri, poate din Islanda :D Atentie! Poate iesi un copil cu ochi albastri si din parinti cu ochi inchisi, daca ambii parinti au avut si ei parinti de la care sa mosteneasca gena: CA+CA=> CC, CA, CA, AA => 25% sanse :D

    Raspunde la acest comentariu
  12. alina
    alinatrimis la 10/5/2010

    copilul meu are 1an si 8 luni si are ochii caprui,iar eu si tatal lui ochi verzi.Oare i se va schimba culoarea?Curios nu-i asa?

    Raspunde la acest comentariu
  13. emilia
    emiliatrimis la 27/10/2008

    eu provin din doi parinti cu ochii caprui si cu toate acestea sunt verzi datorita faptului ca am rude: bunici ,strabunici, care au avut ochii de culoare deschisa, deci nu putem lua in considerare doar o anumita preponderenta, intradevar ochii albastrii sunt mai greu de mostenit, mai ales daca au fost in combinatii cu nuante inchise...:)

    Raspunde la acest comentariu
    • Diana
      Dianatrimis la 10/6/2020

      De acord cu ea ca o cunosc.

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII