Cum transformam temele pentru acasa intr-un motiv de bucurie: 8 reguli

Cum transformam temele pentru acasa intr-un motiv de bucurie -  8 reguli

Cum transformam temele pentru acasa intr-un motiv de bucurie: 8 reguli

Odata cu scoala, temele, testele, lectiile, devin cuvinte uzuale in programul zilnic al scolarilor, indiferent de varsta.

Din dorinta de a-si ajuta copiii, parintii fac adesea greseli grave, care apoi se rasfrang asupra rezultatelor scolare ale acestora. Desigur, copiii au nevoie de sprijin si uneori chiar de un ajutor mai consistent pentru a face fata sarcinilor scolare, cel putin in primii ani. De felul cum stiti sa le acordati, ca parinti, acest ajutor depinde insa adesea viitorul lor.

De aceea, incercati sa aplicati cateva reguli simple, care le vor usura sarcinile scolare si care, cu putin noroc, ar putea transforma temele intr-o activitate placuta, chiar dorita de copii.

Vei citi:
Atacul temelor pentru acasa
Greselile parintilor cand vine vorba despre teme
8 Reguli de abordare a temelor pentru acasa
Ce spun despre temele pentru acasa parintii de la Desprecopii
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Forum de Parenting modern
 

Atacul temelor pentru acasa (pentru scolar dar si pentru parinti)

Odata cu scoala, incepe si bataia de cap a celor mici, dar si a celor mari deopotriva. Teme, teste, lectii devin cuvinte uzuale in programul zilnic al scolarilor, indiferent de varsta. Si daca pentru cei mai mari, care au deja o anumita experienta in domeniu, managementul lectiilor este ceva care pare sa vina de la sine, pentru cei mici, abia intrati in sistemul educational, lucrurile sunt mai complicate. La randul lor, parintii se vad adesea pusi in fata unor provocari carora nu le-a spus nimeni cum sa le faca fata. 

Greselile parintilor cand vine vorba despre teme

Din dorinta de a-si ajuta copiii, parintii fac adesea greseli grave, care apoi se rasfrang asupra rezultatelor scolare ale acestora. Desigur, copiii au nevoie de sprijin si uneori chiar de un ajutor mai consistent pentru a face fata sarcinilor scolare, cel putin in primii ani. De felul cum stiti sa le acordati, ca parinti, acest ajutor depinde insa adesea viitorul lor. De aceea, incercati sa aplicati cateva reguli simple, care le vor usura sarcinile scolare si care, cu putin noroc, ar putea transforma temele intr-o activitate placuta, chiar dorita de copii.

8 Reguli de abordare a temelor pentru acasa

Ad-Extra3:

Creati-le un spatiu adecvat pentru teme, proiecte, portofolii etc.! -

Aproape orice copil de varsta scolara are astazi camera proprie, pe care parintii sunt dispusi sa i-o lase la dispozitie pentru a o transforma in micul lui univers. Nu intotdeauna insa acest univers este prielnic pentru studiu. De aceea, atunci cand amenajati camera copilului, tineti cont de cateva reguli simple. Aveti grija sa existe un colt special pentru lectii, in care sa fie amplasat biroul, dar si cateva rafturi pe care copilul sa-si poata depozita toate cele necesare pentru studiu. Asigurati-va ca ii faceti provizii de caiete, de cerneala, de coli albe etc. din timp, pentru a se putea folosi de ele atunci cand este cazul. Asigurati-va ca in casa este liniste in timp ce copilul isi face temele, dar nu deveniti obsedati de acest aspect. Unii copii sunt mai creativi atunci cand au asigurat un fundal sonor discret. Asigurati-va, in schimb, ca nu exista elemente care sa-i distraga atentia in timp ce isi face lectiile. Limitati pe cat posibil conversatiile la telefon si deschiderea calculatorului pe perioada efectuarii temelor.

Stabiliti de comun acord o rutina! 

Cu cat temele vor deveni mai repede o obisnuinta cotidiana, cu atat copilul va scapa de impresia ca ele sunt o corvoada. Incercati sa stabiliti impreuna un program pentru teme, impunand niste reguli care trebuie sa fie respectate. Nu uitati totusi sa fiti flexibili, deoarece fiecare copil are ritmul propriu. In timp ce unii au nevoie de o ora sau doua pentru a se odihni dupa ce vin de la scoala, altii prefera sa se apuce de teme imediat dupa ce ajung acasa si isi iau masa. Nu este nicio trtagedie daca opteaza pentru o varianta sau alta. Important este ca temele sa fie efectuate corect si copilul sa nu devina surmenat.

Cumparati-i o agenda de tip Organizer! 

Ajutati-l sa inteleaga principiul dupa care functioneaza o astfel de agenda si explicati-i cum sa-si fixeze prioritatile pe termen scurt si pe termen lung in ceea ce priveste temele. Si pentru ca lucrurile sa devina mai placute, sugerati-i sa noteze in agenda nu doar proiectele, temele, testele, ci si iesiri in oras cu prietenii, programari la medic etc. Temele vor deveni astfel o parte fireasca a vietii sale de zi cu zi, iar managementul activitatilor educationale va fi mult mai simplu.

Starniti-i interesul pentru resursele auxiliare! 

Incurajati-va copilul sa mearga la biblioteca, cumparati-i carti atunci cand puteti, ajutati-l sa aleaga culegeri de teste, atlase etc, daca are nevoie de ele. Nu ezitati sa ii oferiti si resurse online, insa aveti grija ca acestea sa fie de calitate si, in acelasi timp, explicati-i ideea de proprietate intelectuala si obisnuiti-l sa prelucreze informatiile trecandu-le mereu prin filtrul cunostintelor proprii.

Verificati intotdeauna temele!

Chiar daca a inteles ce are de facut si va spune ca tema este usoara, asigurati-va ca a rezolvat corect sarcinile pe care aceasta le presupune. Daca nu intelege ce are de facut, explicati-i, insa nu rezolvati tema in locul lui.


asa nu 

Pastrati-va calmul! 

Este un indemn foarte important, de care ar trebui sa tineti sema daca vreti ca temele sa nu se transforme intr-un cosmar pentru copilul dumneavoastra. Indiferent cat de frustrant vi se pare sa va vedeti copilul chinuindu-se sa rezolve o problema care vi se pare foarte simpla, este extrem de important sa va pastrati calmul si sa-i oferiti un model pozitiv. Furia, amenintarile si comentariile negative nu sunt in masura sa imbunatateasca situatia, ci, dimpotriva, o vor inrautati. Asa ca, pastrati-va calmul, orice-ar fi!

Faceti ca totul sa fie mai amuzant! 

Oricat de greu ar parea, puteti transforma facutul temelor intr-o misiune interesanta, daca va straduiti un pic. Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa relationati mereu temele cu probleme concrete, din viata reala, cu care copilul se confrunta sau s-ar putea intalni la un moment dat. Spre exemplu, pentru a-l face sa inteleaga mai bine fractiile va puteti juca cu cani, lingurite si niste zahar...

Oferiti mici recompense!

Problema acordarii recompenselor genereaza mereu dispute. Unii parinti considera ca recompensele nu sunt bune pentru a-i stimula pe copii sa invete, in timp ce altii fac dine le un scop in sine. Ideea este sa mentineti situatia in niste limite. Uneori o imbratisare calda la sfarsitul unor teme dificile este o recompensa suficient de mare pentru un copil care s-a straduit sa le faca. Alteori, o gustare dulce sau cateva minute in fata computerului sunt si mai potrivite. Nu e nevoie sa oferiti munti de aur. Ganditi-va doar ca mica recompensa este menita sa completeze intr-un mod placut si firesc starea de relaxare a copilului si sa-i dea sentimentul ca facutul temelor nu e ceva chiar asa de groaznic cum ar putea parea la prima vedere, ci poate deveni chiar ceva interesant si distractiv.

Ce spun despre temele pentru acasa parintii de la Desprecopii

Maratonul temelor pentru acasa
Temele la clasa pregatitoare
Temele pentru acasa - intre chin si necesitate
Ne stresam copiii cu prea multe teme?

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Toti parintii vor sa fie mandri de inteligenta copiilor lor, dar exista mai multe moduri in care un copil isi poate arata inteligenta. Din nefericire, nu fiecare tip de inteligenta este la fel de usor de recunoscut, si nu fiecare tip de inteligenta este la fel de rasplatit.

Aflarea stilului unic de invatare al copilului tau te poate ajuta sa-i dai recunoasterea de care are nevoie si sa te asiguri ca va profita la maxim de scoala si de viata.

Iata sfatul psihologilor de la Desprecopii.com despre modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare.

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

 Va recomandam sa mai cititi:

Incepe scoala: 11 sfaturi de organizare pentru parinti
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Copiii au nevoie de disciplina

autor: Anamaria Ghiban - Redactor desprecopii.com  (c)2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII