7 recomandari pentru femeile cu diabet care sunt insărcinate: sfatul medicului
Dacă ai diabet și ești insarcinată, este esential să iți păstrezi glicemia sub control, să ai o alimentație sănătoasă și să faci multă miscare.
• Daca o femeie cu diabet isi tine glicemia sub control inainte si in timpul sarcinii poate reduce sansele ca aceasta sa aiba un copil cu afectiuni congenitale. Controland glicemia, sansele ca femeia sa dezvolte probleme obisnuite care apar odata cu diabetul sau ca acestea sa se agraveze se imputineaza.
veti citi
Ai diabet si vrei sa fii insarcinata?
7 sfaturi pentru o sarcina sanatoasa, daca ai diabet
Diabetul in timpul sarcinii: ce probleme pot aparea
Ai diabet si vrei sa fii insarcinata?
Dacă ai diabet și intenționezi sa ai un copil - primul lucru important de facut este sa iti pastrezi nivelul glucozei din sânge in interval sanatos.
Este important să pastrezi glicemia sub control chiar inainte de sarcina. Glicemia ridicată, poate dăuna copilului dumneavoastră în primele săptămâni de sarcină, chiar înainte de a ști că esti gravidă. Dacă ai diabet și esti deja însărcinată, cere parerea mdicului cât mai curând posibil pentru a face un plan de gestionare a diabetului tau. O colaborare buna cu medicul si respectarea planului de gestionare a glicemiei te va ajuta să ai o sarcină sănătoasă și un copil sănătos.
7 sfaturi pentru o sarcina sanatoasa, daca ai diabet
1. Planul de sarcina
Inainte de a ramane insarcinata, consultati doctorul. Doctorul trebuie sa vada ce efecte a avut diabetul asupra corpului dvs. deja, sa vorbeasca cu dvs. despre controlarea glicemiei, schimbarea medicamentelor (daca e necesar) si sa va planifice controale frecvente. Daca sunteti supraponderala, doctorul va va recomanda sa pierdeti din greutate inainte de a ramane insarcinata, ca masura a controlarii glicemiei. Cititi si: Probleme cu diabetul in timpul sarcinii
2. Consulta medicul din timp si des
In timpul sarcinii, o femeie cu diabet are nevoie sa vada un doctor mai des decat o femei fara diabet. Impreuna, dvs. si doctorul puteti preveni problemele din timp.
3. Alege o alimentatie sanatoasa
Mancati mancare sanatoasa apartinand dietei persoanelor cu diabet. Un nutritionist va poate ajuta sa creeati o dieta sanatoasa. Un nutritionist va poate ajuta, de asemenea, sa va controlati glicemia in timpul sarcinii.
4. Fa miscare regulat
Exercitiile fizice sunt un alt mod prin care va puteti controla glicemia. Dupa ce va consultati cu doctorul dv., puteti face exercitii fizice inainte, in timpul si dupa sarcina. Faceti minim 30 de minute de exercitii de o intensitate moderata cel putin 5 zile pe saptamana (mersul pe jos, inotul sau joaca activa cu copiii sunt indicate).
Citeste 4 beneficii majore de sanatate pentru bebelus cand mama face sport si miscare in timpul sarcinii
5. Ia medicamentele si insulina asa cum ti s-au prescris
Daca doctorul va prescrie medicamente sau insulina, luati-le pentru a tine glicemia sub control.
6. Controleaza si trateaza hipoglicemia repede
Uneori controlarea valorilor glicemiei, poate duce la hipoglicemie. Daca luati medicamente pentru diabet sau insulina este bine sa aveti mereu la indemana o sursa de zahar precum bomboanele sau tabletele de glucoza. Deasemea este bine sa va invatati prietenii sau familia cum sa va ajute in cazul unei crize de hipoglicemie.
Citeste Hipoglicemia in sarcina - ce inseamna asta si cum afecteaza sarcina?
7. Monitorizeaza-va glicemia mai des
Deoarece necesitatea de energie a corpului e intr-o continua schimbare, glicemia se poate schimba foarte repede. Trebuie sa va verificati glicemia mai des, la recomandarea medicului. E important sa invatati ce sa mancati, cum sa faceti exercitiile fizice, ce cantitate de insulina sa luati, in functie de rezultatele testului de glicemie.
Sustinere si suport - sfatul de la Desprecopii.com:
Nu este usor sa traiti cu o boala care poate afecta sanatatea bebelusului. Iar faptul ca va ingrijorati pentru bebelus poate face sa va fie mai greu sa aveti grija de dumneavoastra. Este posibil sa ajungeti sa mancati ce nu trebuie sau sa uitati sa faceti miscare. Stresul prelungit poate face si glicemia sa creasca.
Probabil va veti simti mai bine afland cat mai multe despre diabetul gestational. Discutati cu medicul. Cititi carti si articole despre diabetul gestational. Alaturati-va comunitatii Desprecopii. Cu cat stiti mai multe, cu atat va veti simti mai stapana pe situatie.
Mai presus de orice, amintiti-va ca toti pasii pe care trebuie sa-i faceti pentru a va controla glicemia ca alimentele sanatoase si exercitiile fizice regulate va ajuta sa scapati de stres si sa va hraniti bebelusul. Aceste activitati va pot ajuta si ele sa preveni?i diabetul de tip 2 in viitor. Acest lucru face ca exercitiile fizice si alimentatia sanatoasa sa fie niste aliati puternici pentru a avea o sarcina sanatoasa si o viata sanatoasa.
Ad-Extra3:
Diabetul in timpul sarcinii: ce probleme pot aparea
Femeile insărcinate care sufera de diabet de tipul 1 sau 2 si care nu-si controleaza glicemia, ar putea avea probleme, atat ele, cat si fătul. Iata ce de este important ca in timpul sarcinii să fie atent controlată glicemia - iată o trecere in revista a potentialelor probleme care pot apărea.
Diabetul in timpul sarcinii: ce probleme pot apărea - un ghid.
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2023)
autor: Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal, Haga, Olanda,
Medic invitat la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - 2023
referinte: Canadian Medical Association Journal
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII