Trombofilia in sarcină: tipuri, diagnostic și tratament - sfatul medicului

Trombofilia in sarcina tipuri diagnostic si tratament sfatul medicului

Trombofilia in sarcină: tipuri, diagnostic și tratament - sfatul medicului

Multe dintre femeile gravide care au trombofilie nu vor avea complicații în sarcină. Cu toate acestea, trombofilia reprezintă un risc special atât pentru mamă, cât și pentru copil. Comparativ cu femeile care nu suferă de această afecțiune, femeia gravidă cu trombofilie are un risc mai mare de a dezvolta tromboză venoasă profundă sau anumite complicații ale sarcinii.

→ Iată care sunt cele mai frecvente forme de trombofilie, cum se descoperă această afecțiune, ce tratament se recomandă în timpul sarcinii și în perioada nașterii, precum și sfatul medicului.

- veti citi
Ce este trombofilia
Cum se manifestă trombofilia?
Trombofilia in timpul sarcinii. Cum afecteaza sarcina? Iata care este recomandarea medicului.
Care sunt cele mai frecvente forme de trombofilie?
Care sunt riscurile unei trombofilii in sarcină?
Cum se face diagnosticul trombofiliei?
Cum se tratează trombofilia?
Poate afecta trombofilia modalitatea de naștere? Care este recomandarea medicilor in acest caz?
Cum se ingrijeste post-partum o proaspată mamă care a suferit de trombofilie in timpul sarcinii, dar a nou-născutului?

Ce este trombofilia

De fiecare data cand ne taiem si un vas de sange este lezat, sangeram, insa, in scurt timp, sangerarea se opreste. De ce se intampla acest lucru? La nivelul vasului lezat se formeaza un cheag de sange (tromb) care adera de vas si opreste hemoragia. Trombul este rezultatul unui proces complex de coagulare, in care sunt implicate anumite celule, proteine si enzime.
 
Trombofilia este o conditie in care sangele are o tendinta crescuta de a se coagula in vase.

Cum se manifestă trombofilia?

La pacientii cu trombofilie, coagularea poate sa apara fara lezarea vreunui vas. Se formeaza astfel cheaguri de sange care vor bloca curgerea sangelui. Frecvent, trombii se formeaza la nivelul venelor membrelor inferioare si determina tumefiere, roseata si discomfort la acel nivel.

Aceasta conditie se numeste tromboza venoasa profunda si este diagnosticata la ecografie si tratata cu anti-coagulante. Uneori, cheagurile de sange pot pune viata in pericol , atunci cand se desprind de la locul formarii si se deplaseaza in alte organe vitale (plaman, inima, creier).

Cand cheagul de sange ajunge la nivelul plamanului si blocheaza vasele, afectiunea se numeste trombembolism pulmonar. Pot apare tulburari severe de respiratie si uneori, afectiunea poate determina decesul pacientului.

Trombofilia in timpul sarcinii. Cum afecteaza sarcina? Iata care este recomandarea medicului.

Sfatul dnei Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.

 

Ad-Extra3:

Care sunt cele mai frecvente forme de trombofilie?

Trombofilia poate fi ereditara (atunci cand mostenesti gena respectiva) sau dobandita, care apare mai tarziu in viata, ca rezultat al altor probleme medicale.
 
Cele mai frecvente tipuri de trombofilii ereditare sunt mutatii ale factorului V Leiden si ale protrombinei (factorul II).  Alte forme mai rare sunt: deficitul de antitrombina, proteina C si S si mutatia MTHFR (mutatie la nivelul genei cu rol in metabolismul acidului folic).

Cea mai comuna forma de trombofilie dobandita este sindromul antifosfolipidic, in care organismul produce auto-anticorpi care ataca anumite lipide (fosfolipide) din peretele vaselor, iar asta poate duce la formarea de trombi. Aproximativ 40% din femeile care sufera de lupus au anticorpi antifosfolipidici, ceea ce poate contribui la riscul crescut de complicatii in sarcina.

Care sunt riscurile unei trombofilii in sarcină?

Multe dintre femeile gravide care au trombofilie nu vor avea complicatii in sarcina . Cu toate acestea, trombofilia reprezinta un risc special pentru mama si copil: comparativ cu femeile care nu sufera de aceasta boala, femeia gravida va avea un risc mai mare de a face tromboza venoasa profunda sau anumite complicatii ale sarcinii.

Cum se face diagnosticul trombofiliei?

Testele de diagnosticare a trombofiliei se fac in laboratoare de analize de sange. Analizele de sange implica initial un screening care orienteaza asupra diagnosticului; ulterior, aceste teste sunt completate cu investigatii mai aprofundate la nivelul ADN-ului.

Trebuie clar mentionat ca trombofiliile nu sunt evidentiate ca urmare a unor analize uzuale – o coagulograma normala nu exclude prezenta unei trombofilii care poate fii severa.

Cum se tratează trombofilia?

Tratamentul trebuie individualizat in functie de pacienta si tipul sau tipurile de trombofilie diagnosticate.

In cazul accidentelor trombotice severe este necesara internarea cu administrarea de heparine in doze terapeutice.

In cazul gravidelor cu trombofilie, in urma unui bilant, mijloacele terapeutice sunt:

- Antiagregantele plachetare:
Aspirina in diverse doze –acesta este formal contraindicata dupa saptamana 28 de sarcina  si total contraindicata postpartum

- Anticoagulante
– in aceasta clasa intra numai anticoagulante injectabile de tip Heparina si heparine cu greutate moleculara mica.

Se administreaza in doze profilactice in special seara inainte de culcare. Acestea nu trec bariera placentara si nu au repercusiuni asupra fatului, spre deosebire de anticoagulantele orale de tip cumarinic care trec bariera placentara si determina malformatii severe ale fatului.

Trebuie subliniat ca nu toate trombofiliile necesita tratament - nu trebuie amplificate lucrurile, dar nici ignorate.

Poate afecta trombofilia modalitatea de naștere? Care este recomandarea medicilor in acest caz?

Este de preferat - daca nu exista containdicatii si copilul are greutate corespunzatoare varstei sarcinii, in functie de evolutia cazului, sa se ia in discutie de comun acord cu medicul ginecolog nasterea naturala sau prin operatia de cezariana dupa saptamana 38. Tratamentul injectabil cu heparine se intrerupe cu mai mult de 12 ore inaintea nasterii.

Prezenta unei trombofilii nu contraindica nasterea naturala, dar cu precautii de urmarire. Deoarece de cele mai multe ori aceste sarcini sunt foarte pretioase, obtinute cu greu, cu tratamente care creeaza cel putin disconfort,  de cele mai multe ori se ia decizia de cezariana deoarece eventualele evenimente nedorite atat pentru mama, cat si pentru copil sunt relativ mai usor de controlat.

Cum se ingrijeste post-partum o proaspată mamă care a suferit de trombofilie in timpul sarcinii, dar a nou-născutului?

Este dovedit statistic ca trombozele, in special cu risc vital, sunt mai frecvente postpartum in primele saptamani, astfel femeile cu trombofilii majore si care au necesitat heparine o mare parte a sarcinii trebuie sa urmeze  tratamentul cu heparine inca 4-6 saptamani postpartum, chiar daca alapteaza. Asa cum am aratat anterior, sunt contraindicate antiagregantele plachetare postpartum.

Despre trombofilie, mai puteti citi;

Trombofilia in sarcina: diagnostic si tratament
Boala tromboembolica si trombofilia
Trombofilia , o cauza a infertilitatii 
Sarcina si trombofilia - experienta mea

 autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Material realizat cu sfaturile
- Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
- Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie la MEDICOVER. (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII