Somnul si sarcina: ghid pentru un somn de calitate
În timpul sarcinii, somnul poate deveni o adevărată provocare pentru viitoarele mămici. Fie că este vorba despre insomnii, fie că somnolența continuă pune stăpânire pe organism, probleme legate de somn apar adesea în sarcină. 😴🤰
• Iată ce poziții de somn trebuie evitate în timpul sarcinii, ce este apneea de somn și cum scăpăm de ea, cum se doarme în al treilea trimestru de sarcină și de ce visele sunt atât de intense în timpul sarcinii. 🌙🤔
veti citi:
Somnul in timpul sarcinii: de ce poate deveni o provocare...
Pozitii de dormit in sarcina
Insomnia in timpul sarcinii
Dormitul pe spate nu este indicat in timpul sarcinii
Apneea de somn - un pericol pentru sarcina?
7 sfaturi pentru somnul din al treilea trimestru de sarcina
Visele in timpul sarcinii: de ce sunt atat de intense si ce semnifica
9 Moduri de a-ti transforma dormitorul intr-o oaza de somn
Somnul in timpul sarcinii: de ce poate deveni o provocare...
In timpul sarcinii somnul poate deveni o adevarata provocare pentru viitoarele mamici. Fie ca este vorba despre insomnii, fie ca somnolenta continua pune stapanire pe organism, probleme legate de somn apar adesea in sarcina. Daca in primul trimestru de sarcina acestea sunt mai putin resimtite, in ultimul trimestru de sarcina (al treilea) ele devin, de obicei, sacaitoare. De aceea trebuie sa incerci sa le rezolvi, pentru ca somnul este foarte important si asigura energia atat de necesara pentru ducerea pana la capat a sarcinii. Asigurarea unui somn linistit este importanta.
Pozitii de dormit in sarcina
Incepand din al doilea trimestru de sarcina si mai ales in timpul celui de-al treilea trimestru, somnul devine dificil mai ales din cauza ca uneori e greu sa gasesti o pozitie confortabila si sanatoasa atat pentru tine, cat si pentru bebe, in care sa dormi. Dificultatea apare mai ales atunci cand pozitiile tale preferate de somn, devin contraindicate (cum ar fi dormitul pe burta). In plus, te chinuie durerile de spate si de picioare si gandul ca pozitia in care dormi s-ar putea sa nu fie sigura pentru bebe. Toate acestea, daca nu devin o sursa de insomnie, in mod sigur contribuie la un somn agitat. Ce este, asadar de facut? In ce pozitie este bine sa dormi pentru a avea un somn sanatos?
Din motive evidente, dormitul pe burta este contraindicat, mai ales din luna a cincea de sarcina. In plus, este o pozitie inconfortabila si de aceea multe femei, care dorm in aceasta pozitie inainte de a ramane insarcinate, renunta la ea chiar mai devreme de luna a cincea.
Insomnia in timpul sarcinii
Multe gravidute sufera de insomnii intermitente sau cronice in timpul sarcinii. Sunt multe motive pentru care va poate fi greu sa alunecati in lumea viselor in timpul sarcinii. Printre cele mai comune probleme sunt urinarea frecventa, prea multele preocupari din mintea dumneavostra, stresul, carceii, incapacitatea de a va gasi o pozitie confortabila. Din fericire, exista niste strategii simple pe care le puteti adopta spre a depasi oricare dintre aceste probleme. Iata ce trebuie sa faci daca ai insomnie in timpul sarcinii.
Ad-Extra3:
Dormitul pe spate nu este indicat in timpul sarcinii
Medicii sfatuiesc femeile sa nu mai doarma in aceasta pozitie dupa saptamana 16 de sarcina. Explicatia este simpla - uterul marit apasa asupra venei cave, prin care trece sangele din partea inferioara a corpului spre inima. Dormitul pe spate poate cauza dereglari ale tensiunii arteriale, poate accentua bolile de rinichi si contribuie la aparitia hemoroizilor, a varicozei venoase si a edemelor. In cazuri rare, dormitul pe spate poate sa impiedice bebelusul sa isi ia oxigenul si nutrientii de care are nevoie. De obicei insa, senzatia de greata, problemele de respiratie, ameteala, te trezesc inainte ca pozitia sa devina periculoasa pentru bebelus. In plus, daca pozitia devine inconfortabila pentru el, va incepe sa te loveasca pentru a te trezi si a schimba pozitia de somn.
Cea mai sigura pozitie de dormit este pe o parte, de preferat pe partea stanga, intrucat aceasta pozitie asigura un maxim al circulatiei sangvine. In plus, daca tii intre picioare o perna, pozitia devine mai confortabila si pentru tine si pentru bebelus si asigurand o circulatie mai buna a sangelui spre placenta. De asemenea, plasarea unei perne intre picioare asigura o mai buna functionare a rinichilor, fapt ce previne edemele. Daca te trezesti intr-o pozitie incorecta, nu trebuie sa te sperii, ci pur si simplu sa te intorci usor pe o parte si sa-ti continui somnul, visand la lucrurile frumoase pe care le vei trai alaturi de puiul tau.
Apneea de somn - un pericol pentru sarcina?
O alta problema care produce frecvent dereglari ale somnului in timpul sarcinii este apneea de somn. Apneea de somn este o boala a aparatului respirator ce consta in pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului. In functie de durata si frecventa episoadelor de apnee, aceasta poate fi usoara, moderata sau severa. La femeile insarcinate, apneea de somn poate cauza anumite complicatii. Prezenta acesteia mareste de patru ori riscul de hipertensiune si dubleaza riscul aparitiei diabetului gestational.
Cu toate ca apneea de somn apare la mai putin de 1% dintre femeile fertile, ea este destul de des intalnita in sarcina, din cauza cresterii greutatii si a schimbarilor hormonale, care pot afecta respiratia. Lipsa oxigenului, pe care o genereaza episoadele de apnee, determina organismul sa produca o cantitate mai mare de hormoni precum cortizolul sau adrenalina, care maresc tensiunea arteriala. De asemenea, organismul produce mai multa glucoza, astfel incat sa aiba energie pentru a face fata dereglarii respiratorii. Cresterea glucozei poate determina aparitia diabetului gestational.
Din fericire, complicatiile pot fi evitate tratand apneea de somn prin inhalarea de aer in timpul somnului cu ajutorul unui aparat, chiar daca asta suna cam infricosator. De obicei, dupa nastere apneea de somn dispare sau, in orice caz, se diminueaza.
7 sfaturi pentru somnul din al treilea trimestru de sarcina
Somnul in al treilea trimestru de sarcina este cu adevarat altfel ... Burtica este tot mai mare si este greu sa iti gasesti o pozitie confortabila de dormit. Acum, corpul tau va trebui sa geaseasca modalitati de a face fata multitudinii de schimbari care au loc pe plan intern. Desi nu ai nici un simptom foarte vizibil, ai putea descoperi ca este incomod sa dormi, mai ales daca esti mama pentru prima oara.
Iata 7 sfaturi pentru somnul din al treilea trimestru de sarcina.
Visele in timpul sarcinii: de ce sunt atat de intense si ce semnifica
Visele in timpul sarcinii pot fi foarte intense si inspaimantatoare. Oare ce vor sa ne spuna? Iata care este explicatia acestui fenomen in timpul sarcinii si cum se pot interpreta visele in timpul sarcinii.
9 Moduri de a-ti transforma dormitorul intr-o oaza de somn
Stim cu totii ca somnul este o nevoie umana de baza, la fel ca mancarea si consumul de lichide. Si totusi, multi dintre noi inca mai cred ca putem dormi mai putin fara a suporta consecinte negative. De fapt, obtinerea unui somn de calitate suficient, care se afla in sincronizare cu ceasul intern natural al corpului tau, este vitala pentru sanatatea ta mentala si fizica.
Iata 9 moduri cheie prin care iti poti pregati dormitorul pentru a fi ideal unui somn de calitate.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Aprilie 2024)
Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII