Terapia intensiva la nou nascutii prematuri

Interviu Cristian Palade

Interviu Cristian Palade

  • Bun venit in studioul media desprecopii.com, suntem in dialog cu medicii Retelei Private de Sanatate Regina Maria. Discutam astazi cu dl doctor Cristian Palade - Medic specialist Neonatologie despre: Terapia intensiva la nou nascutii prematuri
  • IntrebareDe retinut:

Bun venit in studioul media desprecopii.com, suntem in dialog cu medicii Retelei Private de Sanatate Regina Maria.

Invitat: Discutam astazi cu dl doctor Cristian Palade - Medic specialist Neonatologie despre:

1. Terapia intensiva la nou nascutii prematuri

Intrebare 1. Un nou nascut nu este intotdeauna pregatit pentru conditiile extrauterine. Cand au nevoie acesti bebelusi de terapie intensiva si ce inseamna acest lucru pentru ei? (pentru ce afectiuni, de la cate saptamani, ce li se intampla exact?)
Min: 00:45

As incepe cu o definitie: numim nou nascut prematur un nou  nascut care se naste inainte de 37 de saptamani de gestatie. Aici este momentul cand se deschide poarta aventurii. Un nou nascut prematur nu e intotdeauna pregatit, cum ati spus anterior, pentru adaptare rapida la viata extrauterina. Poate dezvolta multiple complicatii, as enumera cateva dintre cele mai importante:

- in primul rand complicatiile respiratorii, depresia perinatala care presupune un scor Apgar mic la nastere - de cele mai multe ori e nevoie de manevre de reanimare neonatala, intubatia orotraheala a nou nascutului, ventilatia pe sonda orotraheala, masajul cardiac, abord venos, administrarea medicatiei. Detresa respiratorie prin deficit de sulfactant - iar o problema frecventa respiratorie care apare la categoria de bebelusi prematuri - consta intr-un efort respirator al nou nascutului pentru a mentine schimburile gazoase adecvate: oxigen si dioxid de carbon, prin deficitul unei substante - numite sulfactant - care previne colapsul alveolar in expir. Este motivul pentru care poate necesita intubatie orotraheala, administrare de sulfactant si uneori protezare respiratorie continua cu sisteme de tip CPAP, ventilatie mecanica asistata; apneea de prematuritate reprezinta de asemenea, o problema majora, frecventa la varsta aceasta si consta in oprirea respiratiei mai mult de 20 de secunde - necesita monitorizare continua, monitorizarea saturatiei in oxigen a alurii ventriculare, suport respirator sub forma de CPAP, uneori ventilatie asistata, medicatie;
- problemele imunologie - nou nascutul prezinta o fragilitate crescuta la aceasta varsta de gestatie, cu riscul de a dezvolta, in functie si de patologia asociata materna, uneori complicatii infectioase gen sepsis neonatal precoce. Este o problema frecventa care necesita monitorizare atenta a nou nascutului - abord vascular, suport antibiotic;
- probleme gastrointestinale, nutritionale - aportul nutritional este foarte important, e necesara monitorizarea continua a volumului, a cantitatii de lichide pe care le administram nou nascutului, a alimentatiei sub diverse forme.. gavaj continuu, discontinuu. Este mai greu pana ajungem la etapa alimentatiei la san - standardul de aur al alimentatiei nou nascutului;
- complicatiile hematologice sunt relativ frecvente: anemia poate necesita administrarea de transfuzie de masa eritrocitara in cazuri mai grave; icterul accentuat prin prematuritate sau icterul accentuat prin izoimunizare - sunt foarte importante grupa de sange si RH ul mamei - RH ul negativ al mamei asociat cu RH ul pozitiv al tatalui sau grupa 0 a mamei asociata cu grupa A, B sau AB a tatalui -  care pot duce la un icter accentuat al fatului care in afara de fototerapie sa necesite si exsanguinotransfuzie;
probleme neurologice - o alta categorie importanta de afectiuni; hemoragia intraventriculara; leucomalagia periventriculara si alte injurii neuronale relativ frecvente la varsta unui prematur, in jur de 15-20% din bebelusii sub 32 de saptamani de gestatie pot dezvolta una dintre aceste afectiuni care pot duce la riscul unor complicatii pe termen lung: tulburari motorii, senzoriale, cognitive..
- enterocolita ulcero-necrotica este o problema frecventa care presupune o intoleranta digestiva refractara prelungita cu risc de perforatie intestinala, peritonita
- retionopatia de prematuritate, iar o problema care da mari batai de cap, frecventa la bebelusii sub 32 de saptamani de gestatie care au necesitat administrarea prelungita de oxigen. Aceasta problema necesita incadrarea nou nascutului intr-un program de urmarire (follow up) in colaborare cu medicul oftalmolog, la nevoie fotocoagularea laser.

Vedeti..sunt o serie de afectiuni care in perioada aceasta sunt relativ frecvente, necesita monitorizare continua, suport din partea intregii echipe: medic neonatolog, asistenta de terapie intensiva care monitorizeaza, evalueaza atent pe aparate si sisteme evolutia nou nascutului moment de moment pe o durata lunga de spitalizare (cu cat nou nascutul se naste la o varsta de gestatie mai mica cu atat aceste probleme sunt mai frecvente si necesitatea suportului vital este pe termen lung.

Intrebare 2. Constatam ca sunt multe afectiuni, in functie de acestea cam cat poate sta un nou nascut la sectia de terapie intensiva?
Min: 05:12

Conteaza foarte mult varsta de gestatie. Cu cat un bebelus se naste la o varsta mai mica, sa spune 25-26 de saptamani de gestatie, durata de spitalizare poate fi prelungita, dupa depasirea riscului vital care presupune o etapa de recuperare, de nutritie, de crestere, iar externarea nou nascutului se poate face in momentul in care mama poate realiza singura nutritia nou nascutului, alimentatia fara incidente majore, astfel ca nou nascutul sa treaca intr-o perioada de crestere ponderala corespunzatoare varstei de gestatie. E greu de estimat in saptamani sau luni, trebuie individualizat fiecare caz in parte.

Intrebare 3. Care viitoare mamici trebuie sa ia in calcul aceasta posibilitate pentru bebelusii lor? (mamicile care au peste o varsta anume, care prezinta anumite caracteristici in sarcina?)
Min: 06:10

Este importanta monitorizarea sarcinii. Cum bine stim aceasta monitorizare se face de catre medicul obstetrician. As incadra pe scurt in cateva categorii de risc:
- varsta: mamicile cu varsta mai mare de 40 de ani pentru care o sarcina poate presupune anomalii cromozomiale, anomalii congenitale; sarcini obtinute la mai putin de 16 ani cand exista un risc mare de nastere prematura, un risc de neglijenta a nou nascutului din partea mamei
- fumatul, consumul de alcool, droguri
- de asemenea, mai conteaza pozitia socio-economica a mamei, suportul familiei in general;
- factori care tin de nou nascut, as enumera: fatul macrosom care poate presupune incident de traumatism la nastere;
- patologia preexistenta nasterii din partea mamei: diabetul zaharat, hipo sau hipertiroidismul; Diabetul zaharat de exemplu se asociaza cu o rata crescuta a malformatiilor congenitale, un risc crescut de dezechilibre metabolice: hipocalcemie, hipercalcemie si multe altele
- bolile cardiovasculare ale mamei pot predispune la un risc crescut de nastere prematura, la restrictii in cresterea intrauterina
- nu in ultimul rand, anemia, trombocitopenia materna..

Asadar, o atentie sporita si monitorizare pe tot parcursul sarcinii in functie de indicatiile medicului obstetrician.

Intrebare 4. Puteti sa ne povestiti un caz anume din experienta dumneavoastra in care terapia intensiva a fost foarte importanta pentru noul nascut?
Min: 08:09

Au fost multe nasteri premature. Cel mai mult m-a impresionat cazul Mariei. O fetita care provine dintr-o sarcina gemelara. Din pacate primul geaman s-a oprit in evolutie undeva pe la 17 saptamani de gestatie, cand s-a produs avortul cu retentie placentara. Cu riscurile pe care le-a presupus in continuare aceasta sarcina (risc tromboembolic, risc infectios), cel de'al doilea geaman s-a nascut la 31 de saptamani, am avut parte de complianta sporita din partea mamei, un raspuns adecvat la indicatiile medicale, mama si-a asumat riscul informat al nasterii premature cu toate complicatiile care puteau deriva din aceasta. Bebelusa a prezentat semne de detresie respiratorie minima, nu a necesitat suport respirator sustinut, ci ventilatie aproximativ o ora si apoi oxigen sub regim subvizualeta pentru cateva ore. S-a nascut intr-o noapte de decembrie, toata echipa medicala era pregatita, devenisem practic o familie, mama a stat 3 luni spitalizata in maternitatea Regina Maria. A fost foarte important aportul si suportul mamei in ingrijirea nou nascutului prematur si dupa perioada acuta dupa depasirea etapei usoarei detresii respiratoii.
Acum Maria este bine, are 1 an si 4 luni.

Intrebare 5. Cat de important este ca o maternitate sa aiba sectie de terapie intensiva pentru nou nascuti? (cat poate sa conteze in anumite cazuri, cat de des se intampla ca bebelusii sa aiba nevoie?)
Min: 10:00

Este foarte important sa ai o sectie de terapie intensiva dotata cu aparatura necesara si pentru nou nascutul la termen. Asa cum spuneam, un nou nascut prematur poate avea nevoie de suport respirator care sa presupuna dispozitive de administrare a oxigenului: neopav, CPAP, ventilatie mecanica. De asemenea, poate avea necesita manevre invazive , recoltare de analize, abord venos, forme de branule: cateter venos percutant, cateter central pentru administrarea medicatiei.

Personal specializat, calificat: medic neonatolog, asistenta de terapie intesiva care sa monitorizeze 24 de ore din 24 nou nascutul . Si nu in ultimul rand loc special amenajat:izolarea prematurului in incubatoare.

Asadar, o intreaga echipa, un intreg complex de lucruri necesare pentru un bun mers al lucrurilor. Mamicile desprecopii ar pute avea de acum mai mult curaj.

Multumim domnule doctor.

Vizionati AICI  doar cateva exemple unde celulele stem au jucat un rol critic in salvarea pacientului pentru boli ca paralizie cerebrala, leucemie, sau beta talasemie majora.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII