Este oregano cel mai puternic antibiotic natural? 6 beneficii uimitoare ale acestei plante minunate

Este oregano cel mai puternic antibiotic natural? 6 beneficii uimitoare ale acestei plante minunate

Este oregano cel mai puternic antibiotic natural? 6 beneficii uimitoare ale acestei plante minunate

Este oregano cel mai puternic antibiotic natural?

Mai multe studii au demonstrat proprietățile antibacteriene puternice ale uleiului de oregano, chiar și împotriva tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice.
Într-un studiu care a testat efectele antibacteriene ale unei game de uleiuri esențiale, s-a dovedit că uleiul de oregano este cel mai bun pentru a împiedica creșterea bacteriilor. Deoarece poate proteja împotriva infecțiilor bacteriene, uleiul de oregano local s-a dovedit a fi eficient în tratamentul și vindecarea rănilor.

Uleiul de oregano conține o substanță numită carvacrol, despre care studiile au descoperit că este eficientă împotriva unei bacterii numite Staphylococcus aureus. Această bacterie poate contamina alimentele, în special carnea și produsele lactate, și este o cauză principală a bolilor transmise prin alimente.

Oregano - si ce de i se mai spune „Regele ierburilor”?

Oregano este un membru al familiei mentei și este gustos și piperat după gust. Există peste 60 de specii de oregano sau plante asemănătoare oregano, dar doar câteva dintre acestea conțin proprietăți medicinale. Pentru a fi medicinal, specia de oregano pe care o căutați este Origanum vulgare care este cunoscută în mod obișnuit ca oregano european/mediteranean sau mentă de munte. Oregano pe care îl cumpărați de la supermarket, din păcate, nu este unul dintre tipurile medicinale.

De unde vine acest nume?

Numele oregano este derivat din cuvântul grecesc „origanon”, care se traduce prin „bucuria munților”. Deși oregano crește în toată lumea, este cel mai bine cunoscut în Marea Mediterană și în America de Nord, crescând sălbatic în regiunile muntoase îndepărtate. Mediul în care crește oregano sălbatic este cel care îi conferă proprietățile sale medicinale. Uleiul de oregano sălbatic este produs din frunzele care sunt recoltate când planta înflorește. Frunzele sunt apoi distilate cu abur pentru a extrage frumoasele proprietăți benefice pentru care uleiul de oregano sălbatic este atât de bine cunoscut. In Romania i se spune popular: șovarf.

Ca și în cazul tuturor uleiurilor esențiale, calitatea variază foarte mult în funcție de locul în care este cultivată planta, cum și când este recoltată și cum este fabricată. Toate aceste variabile afectează cantitatea celor patru componente chimice principale din uleiul de oregano.

Aceste componente chimice sunt;

Fenoli (și anume carvacrol și timol care sunt antioxidanti și antiseptici)
Terpene (pinen și terpinen care sunt antiseptice, antivirale, antiinflamatoare și anestezice)
Alcooli cu lanț lung (linalool și bonreol care sunt antiseptice și antivirale)
Esteri (acetat de linalil și acetat de geranil care sunt antifungici)

Ce este Carvacrol?

Carvacrolul este componenta principală a uleiului de oregano fiind la aproximativ 60 – 70% din componenta chimică a uleiului. Carvacrolul s-a dovedit a fi un antibiotic mai eficient decât cele mai puternice antibiotice cunoscute de medicina modernă; penicilina, streptomicina si vancomicina.  De exemplu, s-a constatat că carvacrolul are o activitate antibacteriană notabilă împotriva Escherichia coli și poate acționa sinergic cu antibiotice precum cefixima pentru a reduce rezistența bacteriană și a îmbunătăți eficacitatea antimicrobiană. Acest efect sinergic înseamnă că carvacrolul poate ajuta la reducerea concentrației minime inhibitorii (MIC) a antibioticelor, făcând bacteriile mai susceptibile la tratament

Carvacrolul izolat este, de asemenea, foarte acid și arde dacă intră în contact cu țesutul corporal. Acesta este motivul pentru care toate uleiurile de oregano terapeutice sunt diluate folosind un ulei purtător (și anume ulei de măsline).

Spre deosebire de antibioticele farmaceutice care pot crea bacterii mutante, rezistente la antibiotice, uleiul de oregano nu face acest lucru și nici nu are efecte secundare negative dacă este administrat conform prescripției. Uleiul de oregano este, de asemenea, selectiv asupra insectelor pe care le ucide, spre deosebire de antibiotice. Hrănește cu vitamine și minerale insectele bune de care organismul nostru are nevoie în timp ce ucide insectele care provoacă boli. Ce ulei esential inteligent!

Ad-Extra3:

6 Proprietăți ale Oreganului

oregano beneficii


1. Antimicrobian: Oregano conține compuși precum carvacrol și timol, care au proprietăți antibacteriene și antifungice, eficiente împotriva unei varietăți de agenți patogeni.

2. Anti-inflamator: Extractele de oregano pot ajuta la reducerea inflamației în corp, fiind utile în gestionarea afecțiunilor inflamatorii cronice.

3. Antioxidant: Oregano este bogat în antioxidanți care protejează celulele corpului de daunele cauzate de radicalii liberi, contribuind la prevenirea bolilor cronice.

4. Ajutor Digestiv: Consumul de oregano poate îmbunătăți digestia și poate ajuta la prevenirea problemelor gastrointestinale, cum ar fi balonarea și indigestia.

5. *Imunomodulator:Oregano poate sprijini sistemul imunitar, ajutând corpul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.

6.*Anticancerigen:Cercetările sugerează că anumite compuși din oregano pot avea proprietăți anticancerigene, contribuind la inhibarea creșterii celulelor canceroase și protejarea împotriva dezvoltării cancerului.

Aceste proprietăți fac din oregano nu doar un condiment valoros în bucătărie, ci și un remediu natural cu multiple beneficii pentru sănătate.

De ce să-l folosești ulei de oregano?

Acest ulei uimitor este bogat în mulți nutrienți și anume; calciu, magneziu, zinc, fier, potasiu, cupru, bor, mangan, vitamina C, vitamina A, vitamina E și vitamina B3.

Se poate folosi extern pentru numeroase condiții precum;

🔸 infecții (cauzate de bacterii, ciuperci, paraziți, mucegaiuri și viruși)

🔸 neregularități hormonale (dureri menstruale și simptome de menopauză)

🔸 dureri de cap

🔸 tulburări digestive (indigestie, balonare, viermi, constipație și diaree)

🔸 mușcături de insecte și acționează ca un insectifug

🔸 afecțiuni inflamatorii (cum ar fi artrita, dureri musculare, dureri de dinți, dureri de urechi și boli ale gingiilor)

🔸 tulburări ale plămânilor și sinusurilor (durere sinusală, bronșită, crupă, astm, tuse, răceală și gripă)

🔸 afecțiuni ale pielii (psoriazis, acnee, picior de atlet, mătreață, rozacee, ten gras și varice)

Cum îl folosesc?
Uleiul de oregano este foarte eficient, așa că acționați cu atenție dacă decideți să-l utilizați. Pentru a-l utiliza extern, diluați o picătură într-o linguriță de ulei purtător (cum ar fi uleiul de măsline) și frecați acest amestec pe zona afectată sau pe tălpile picioarelor (unde poate fi absorbit în sânge). Amintiți-vă, cu cât conținutul de carvacrol al uleiului este mai mare, cu atât arde mai mult, așa că dacă simțiți o furnicătură sau o ușoară arsură atunci când utilizați uleiul, adăugați mai mult ulei purtător.

Uleiul de oregano poate fi adăugat în alimente, dar vă poate deranja stomacul dacă luați cantități mari. Dacă îl utilizați pe piele , evitați orice concentrație mai mare de 1%.

Este important să înțelegeți diferența dintre uleiul de oregano și uleiul esențial de oregano. Uleiurile esențiale sunt versiuni foarte concentrate vândute de obicei pentru aromoterapie. Nu sunt menite să le folosești fără să le diluezi. Dacă nu cunoașteți puterea uleiului, nu puteți presupune că înghițirea lui sau punerea lui direct pe piele este sigură.
 

Atentie totusi la aceste aspecte

Iritatie de piele

Deși uleiul de oregano poate ajuta la unele afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea , poate irita pielea sensibilă. Nu aplicați ulei de oregano nediluat direct pe piele. Testați cu plasture orice produse care conțin ulei de oregano pentru a vă asigura că nu vor provoca efecte negative. Sunt necesare cercetări suplimentare asupra iritației pielii cauzate de aceasta asupra oamenilor.

Folosirea in timpul sarcinii

Cercetările privind  efectele uleiului de oregano asupra unei persoane însărcinate sau care alăptează au fost neconcludente. Dacă ești însărcinată sau alăptezi, cel mai bine este să cauți o alternativă.

Dacă ești alergic la busuioc, isop, lavandă, maghiran, mentă sau salvie, s-ar putea să fii și alergic la oregano. Sunt din aceeași familie de plante.

referinte

Antibacterial and anti-biofilm properties of carvacrol alone and in combination with cefixime against Escherichia coli
https://bmcmicrobiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12866-023-02797-x

Carvacrol—A Natural Phenolic Compound with Antimicrobial Properties
https://www.mdpi.com/2079-6382/12/5/824



 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII