Rahitismul la copil: cand apare și cum se tratează - sfatul medicului pediatru
Rahitismul la copil are la bază o carență de vitamina D, o vitamină esențială pentru mineralizarea țesutului osos. ☀️
Rahitismul poate să se manifeste la toți copiii care trăiesc în zonele temperate sau nordice - în general, acele zone mai puțin însorite sau - cu particularitatea: cu rate mari de poluare. 😷 Desigur, vitamina D este deosebit de importantă pentru copii, a căror țesut osos este în formare în perioada creșterii. Iată cum să preveniți și să tratați rahitismul la copil.
👉 Iată ce trebuie să știm despre rahitismul la copil: când apare și cum se tratează.
- despre rahitism la copil, veti citi:
Ce este rahitismul?
La ce copii poate apare rahitismul?
Cand poate aparea si diagnostica rahitismul?
Vitamina D si rahitismul
De ce este asa de importanta vitamina D pentru copil?
Despre vitamina D si sanatatea copilului cititi
Cum se manifesta rahitismul?
Analize recomandate
Suplimentare cu vitamina D
Sfatul de la Desprecopii.com
Cum se administreaza Vitamina D?
Ce este rahitismul?
Rahitismul este o afectiune provocata de carenta de vitamina D - o vitamina necesara pentru mineralizarea tesutului osos. Rahitismul este, de regula, boala primilor doi ani de viata si debuteaza la numai câteva saptamâni de la nastere dar poate fi preîntâmpinat prin administrarea unor doze suplimentare de vitamina D.
La ce copii poate apare rahitismul?
Rahitismul se poate manifesta la toti copiii care traiesc in zonele temperate sau nordice - in general mai putin insorite sau - ca particularitate: cu rata mare de poluare. Deci si Romania.
Cand poate aparea si diagnostica rahitismul?
Rahitismul apare si se poate diagnostica la varsta de 3 - 6 luni, evoluind pina la varsta de 2 ani. Dupa varsta de 2 ani se poate vorbi in special despre concecintele si sechelele rahitismului.
Predominanta de vârsta: Mai susceptibili sunt primii 2 ani de viata, dar boala poate afecta orice perioada a copilariei. La adult, în formele avansate ale carentei vitaminei D se instaleaza osteomalacia.
Ad-Extra3:
Vitamina D si rahitismul
Vitamina D exista in organism dar ea trebuie activata de catre razele soarelui. Exista insa si situatii in care vitamina D nu se gaseste in cantitati suficiente in corpul copiilor. Citeste: Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil
De ce este asa de importantă vitamina D pentru copil?
Vitamina D actioneaza la nivelul intestinului, la cel al sistemului osos, la nivelul rinichilor, musculaturii, sistemului endocrin si al metabolismului in general.
La nivel intestinal, vitamina D creste absorbtia de calciu si fosfor si mentine sanatatea mucoasei intestinale.
Despre vitamina D si sanatatea copilului cititi
Cum se manifesta rahitismul?
Manifestarile cele mai usor de observat sunt cele osoase.
La nivelul craniului, se constata infundarea acestuia.
La nivelul toracelui, apar asa numitele matanii-costale (mici umflaturi de o parte si de alta a sternului)- întârziere de crestere - nanism rahitic, modificari osoase caracteristice la copil - îngrosarea extremitatilor; - matanii costale (îngrosarea jonctiunii condrocostale);
Deformatii ale toracelui (sternul iese în relief, iar coastele inferioare se îndeparteaza - torace în carena); santul subcostal Harrison; deformatii craniene (proeminenta asimetrica a boselor frontale si parietale, aplatizare occipitala);
Craniotabes - înmuierea osului occipital, senzatie de "minge de celuloid", semn tara valoare pâna la vârsta de 3 luni;
Mentinerea deschisa a fontanelclor dupa 18 luni sau, uneori, craniostenoza; aparitia întârziata a primilor incisivi (dupa 10 luni);
Eruptie dentara incompleta nici dupa 3 ani;
Abdomen destins de volum, datorita tonusului muscular scazut;
Impingerea în jos a ficatului si splinei prin deformarea toracica;
Deformatii ale membrelor;
Fracturi osoase.
Analize recomandate
Certitudinea ca ai sau nu un copil cu rahitism ti-o poate oferi doar un medic pediatru cu experienta, ajutat si de cateva investigatii medicale. Copilului i se pot face radiografii la incheietura mainii, la torace, i se determina calciul si i se face o analiza numita fosfataza alcalina (este un indicator chimic al rahitismului). De obicei, un medic cu experienta simte urmele lasate de rahitism la simpla examinare a copilului.
Suplimentare cu vitamina D
Climatul temperat continental din zona noastra face absolut necesara administrarea unor suplimente de vitamina D si aceasta din primele saptamani de viata ale copilului.
Mai exact, incepand de la varsta de 14 zile pana la un an si jumatate (unii pediatri recomanda chiar pana la varsta de doi ani), indiferent de anotimp, copilul trebuie sa primeasca zilnic 400 de unitati de vitamina D.
Sfatul de la Desprecopii.com
Pe piata sunt mai multe produse pe care le poti alege, sub forma de picaturi sau pastile. Foarte folosit este Vigantolul. Doua picaturi din acest medicament ii asigura copilului doza zilnica de vitamina.
Alte solutii le reprezinta varianta injectabila a vitaminei D sau combinatia de flor si vitamina D (Fluorvigantolette). Aceasta din urma este considerata mai comoda de multe mamici, pentru ca doar cu o pastiluta pe zi, copilului i se asigura si necesarul de vitamina D, dar si de flor (necesar pentru buna dezvoltate a dentitiei).
In ceea ce priveste momentul cel mai bun din zi in care ii poti da suplimentul de vitamina D, medicii te sfatuiesc sa o faci inainte de masa, mai ales daca ai un copil sensibil la adaosurile dupa masa si care obisnuieste sa le elimine prin voma.
Daca nu are astfel de probleme, nu are nici o importanta daca ii dai suplimentul inainte sau dupa masa.
Iata un sfat care sigur iti va prinde bine!: Suplimentul de vitamina D se elibereaza gratuit. Imediat dupa nastere, mergi la medicul de familie sau la pediatru care te va indruma in acest sens.
Precautii: Precautii - vitamina D în doze mari este toxica;
Atentie: Daca ai un copil mai mic de sapte ani, in lunile care contin litera "r", adica din septembrie pana in aprilie, trebuie sa fii atenta. Ca sa nu ajunga sa sufere de rahitism, trebuie sa-i dai un supliment de vitamina D.
Cum sa administreaza Vitamina D?
Nu-i dai vitamina cu lingurita!
Cum se administreaza vitamina D? In nici un caz nu este recomandabil sa-i dai copilului picaturi de vitmina D cu lingurita, pentru ca o parte din medicament cu siguranta va ramane pe ea.
Sticluta cu vitamina are un picurator special, asa ca medicii te sfatuiesc sa-l folosesti. Daca din greseala pica trei picauturi, tine cont ziua urmatoare si da-i mai putin cu una. Daca se intampla sa-i dai mai mult cateva zile la rand, sari o zi.
Mai cititi despre rahitism:
Prevenirea rahitismului la copil
Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil
Comunitate, grup de suport
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru,
Pentru desprecopii.com,
Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 7 comentarii
AJUTOR! Am citit in articol ca excesul de vit. D este toxic. Eu, la recomandarea pediatrului, ii dau bebelusului meu care are 6 luni 4 doza dubla de picaturi- adica 4- si asta de 2 luni. Sa continui sau ii fac rau bebelusului? Multumesc frumos!
am facut cura cu calciu de coral si comprimate v.D la copil efectul super,am gasit anunt pe net , pot sa va dau datele casuta postala : panitos02@gmail.com sau skype: vadim coral 87
tratament cu calciu de coral in forma ionica care se absoarbe 100% ? vadim coral 87
Am aproape 18 ani si am rahitism (stern infundat) asimetric, am crescut brusc cand aveam 13 ani asa....abia atunci s-a descoperit ca aveam...deocamdata nu-mi face probleme doar ca se vede putin cam naspa.
nu i-am administrat copilului de 8 luni si 2 saptamani vitamina d de vreo 3 luni e gran?s-a nascut la 40 de saptamani , cu 3.800 grame , iar in prezent are 9 kge grav ?
Alimentatia copilului rahitic-mai multe despre alimentele bogate in vit. D;problemelegate de excesul de vit.D in organism;despre cura heliomarina.
foarte tare cu cat sunt mai multe informatii cu atat mai bine
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII