SUPERFOODS pentru bebeluși și copii. Cum incepem diversificarea și ce alimente sunt super sanatoase - Sfatul nutritionistului
Superfoods pentru bebeluși și copii! 🍼👶🌟 Hrănirea la sân sau la biberon este superalimentul numărul unu pentru orice bebeluș.
Cu toate acestea, atunci când bebelușul este pregătit pentru hrană solidă, este important să primească suficiente substanțe nutritive, vitamine și minerale. Diversificarea alimentației este cheia, și cei mici pot beneficia de alimente variate și super sănătoase. Află ce poți oferi cel mai bine micuțului tău și care sunt alimentele recomandate pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Sfatul unui nutritionist vă poate ghida în acest proces important! 🥦🍓👨⚕️
veti citi
SUPERFOODS? Super alimente?
Oferiti bebelusului gusturi noi - intre 4 si 5 luni incepeti gustarile de testare
Când anume se poate incepe cu primele gustari?
Mâncare (super) sănătoasă pentru bebelusi si copii - ce și de ce?
Etapele diversificarii bebelusului - pas cu pas si retete pentru bebelusi
- sfaturi de la Valery Berghuis - nutritionist pediatric olandez
SUPERFOODS? Super alimente?
Termenul „superaliment” nu este definit in mod legat de industria alimentara, deci poate fi adăugat la orice produs, oferindu-ne ideea de a cumpăra ceva incredibil de sănătos. Cu toate acestea, nu există un produs anume care să conțină toți nutrienții necesari. Pentru o nutritie sanatoasa - este recomandanta o alimentatie cat mai variată, în conformitate cu stadiul de alimentatie al copilului.
În ultimii ani, multe produse „noi” au fost etichetate ”superfood” sau „superaliment”, precum fructele de goji, semințele de cânepă sau polenul de albine. Dar există încă dovezi insuficiente sau absente pentru beneficiile excepționale ale acestor produse pentru sănătate. De fapt, mai multe dintre aceste produse provoacă în mod regulat reacții alergice (grave) (inclusiv fructe de goji și polen de albine), așa că nu le oferiți copilului dumneavoastră în cantități mari.
Cele mai corecte sfaturi si recomandari despre o nutritie sanatoasa la copii le putem obtine de la un nutritionist specializat in alimentatia copiilor. Iata ce sfaturi primim de la dna Valery Berghuis - nutritionist pediatru olandez - in exclusivitate pentru Desprecopii.
Oferiti bebelusului gusturi noi - intre 4 si 5 luni incepeti gustarile de testare
Alimentația sănătoasă este esentiala pentru creșterea și dezvoltarea bebelusului. Cand bebe are intre patru si șase luni, puteți începe să ii dati primele alimente pasate. La aceasta varsta insa, - primele gustari nu sunt inca un substitut pentru alăptarea sau hrănirea cu biberonul.
Începi cu trei-patru linguri, odata sau două ori pe zi. Continuați acest lucru până când bebelușul are sapte luni. După aceea, alimentele solide înlocuiesc din ce în ce mai mult hrănirea la sân sau la biberon.
Primele alimente ale diversificarii - rolul lor
Rolul acestor gustari este de a reduce riscul de hipersensibilitate alimentară. La început s-a crezut că riscul de hipersensibilitate alimentară ar crește dacă îi dai bebelușului gustări înainte de șase luni, dar cercetările au arătat contrariul iar sfaturile actuale sunt de a incepe mai devremed e 6 luni cu primele gustari.
Pentru o lungă perioadă de timp, de asemenea, nu s-a recomandat administrarea copiilor de alimente alergenice precum ouă, arahide și nuci de la primele gustari ale bebelusului. Dar acest sfat s-a schimbat acum, deoarece cercetările arată că riscul unei alergii scade, de fapt, dacă îi introduceți bebelușului ou, arahide și nuci între 4 și 6 luni.
Vă rugăm să rețineți: dacă există antecedente familiale de alergii sau dacă copilul dumneavoastră dezvoltă rapid o erupție cutanată / eczemă, așteptați până când ați putut consulta un medic (pediatric) înainte de a-i oferi aceste alimente.
Când anume se poate incepe cu primele gustari?
Suntem in 2020 si se recomandă să începeți să oferiți hrană solidă bebelusului intre 4 și 6 luni. Dar dacă bebelusul este pregătit pentru diversificare la vârsta de 4, 5 sau doar la 6 luni, variază foarte mult de la bebe la bebe. Uneori poți observa ca bebelusul da semnale - cum ar fi din copilul tău, cum ar fi interesul enorm pentru mâncarea din farfurie sau în gură. Un alt semnal este emiterea multor zgomote sau mișcări de mestecat.
Dacă aveți vreo îndoială că bebe este pregătit pentru diversificare, puteți oricând să ridicați o lingură mică la gurita lui și să vedeți care este reacția sa. Unii copii gusta cu nerăbdare, iar alții sunt complet neinteresați. Astfel stimulezi dezvoltarea gustului bebelușului tău.
Citeste detalii aici 6 semne ca bebelusul este pregatit pentru a primi alimente solide (diversificarea) - conform Academiei Americane de Pediatrie
Ad-Extra3:
Mâncare (super) sănătoasă pentru bebelusi si copii - ce și de ce?
Aceste șase tipuri de alimente sunt esențiale pentru bebelusul tau și contribuie la o nutritie variată.
1. Legume
Legumele furnizează substanțe nutritive importante precum vitamine, minerale și fibre. Cantitatea de nutrienți diferă în funcție de specie și, de asemenea, de soi. Prin urmare, variația este extrem de importantă. Este recomandat să oferiți copilului legume în loc de fructe la primele gustari ale diversificarii. Din cauza unei preferințe înnăscute pentru dulce, șansa ca acestea să aprecieze fructele dulci este foarte mare; așa că învață-l să se obișnuiască mai întâi cu gustul legumelor.
Legumele conțin multe fibre, acid folic, vitamina C și fier: toate aceste substanțe sunt importante pentru faza de creștere rapidă în care se află copiii mici.
Sfaturi:
Variați cât mai mult posibil, astfel încât copilul să cunoască multe arome diferite.
Nu fierbeti si nu tineti la abur legumele mai mult decât timpul specificat, astfel păstrați cei mai mulți nutrienți.
Folositi legume proaspete cât mai mult posibil cu sezonul.
Legumele congelate (fără aditivi) conțin aceeași cantitate și uneori chiar mai mulți nutrienți decât legumele proaspete.
Dovlecelul, broccoli, morcovii și dovlecelul au un gust destul de bland și sunt ideale in prima faza a diversificarii - vezi aici Piure de dovlecel cu mar - retete pentru bebelusi
Cerința de fier la copii este destul de mare și o puteti oferi în principal prin legumele cu frunze verzi, dar și în carne, ouă, produse din cereale integrale și leguminoase. Vitamina C îmbunătățește absorbția fierului, astfel încât o bucată de fructe sau legume cu fiecare masă are multe alte beneficii.
Până în 2014, administrarea de legume bogate în nitrați, cum ar fi legumele cu frunze verzi, nu a fost recomandată copiilor sub 6 luni. Acest sfat a fost acum ajustat pe baza unor noi studii: prin urmare, puteți oferi copilului acest lucru, cu condiția să continuați să variați suficient cu legumele cu conținut redus de nitrați.
2. Fructe
Fructele, ca și legumele, oferă o cantitate mare de nutrienți sănătoși, cum ar fi vitaminele, mineralele și fibrele, și substanțe bioactive, cum ar fi carotenoidele, licopenele și flavonoidele.
Sfaturi:
Spălați întotdeauna bine fructele sub apă curgatoare, chiar dacă cumpărați fructe organice.
Sucul de fructe nu poate înlocui o bucată de fruct proaspet, din cauza lipsei de fibre. De asemenea, oferă copilului tau o cantitate prea mare de fructoză, care uneori poate provoca dureri de stomac și afecțiuni intestinale.
Puteți folosi fructe congelate, deoarece acestea sunt înghețate inainte de a-si pierde vitaminele. Deci conțin aceiași sau uneori chiar mai mulți nutrienți decât fructele proaspete.
Ofera fructe cat mai mult de sezon
3. Grăsimi nesaturate
Grăsimile sunt indispensabile pentru creșterea și dezvoltarea bebelusilor si copiilor. Corpul nostru nu poate produce acizi grași în sine și astfel suntem dependenți de alimente. Copiii cresc foarte repede și pot folosi deseori niște grăsimi suplimentare.
Vitaminele A, D, E și K sunt chiar solubile numai în grăsimi. Se preferă grăsimile nesaturate, care sunt mai bune pentru inima și vasele de sânge. Prea multe grăsimi saturate și prea puține grăsimi nesaturate la o vârstă fragedă pot provoca probleme de sănătate mai târziu.
Grăsimile nesaturate se găsesc în principal în:
ulei de masline
ulei de floarea soarelui (toate uleiurile vegetale)
nuci
avocado
pește gras (acizi grași specifici din pește)
Sfaturi:
Avocado are un gust blând și moale și îl puteți folosi cu ușurință în diverse feluri de mâncare.
Un strop de ulei de măsline peste o farfurie de paste nu numai că îl face mai fin, dar oferă și un bun impuls de grăsimi sănătoase
Pe lângă grăsimile sănătoase, nucile conțin și multe proteine și, prin urmare, sunt înlocuitori buni de carne dacă copilul dumneavoastră mănâncă o dietă vegetariană. Alegeți întotdeauna variante neprăjite și nesărate.
Pe lângă grăsimile sănătoase, peștii grași conțin și iod, fier și vitamina D. Grăsimile omega-3 din pești sunt importante pentru dezvoltarea creierului și a ochilor.
Citeste 12 retete sanatoase cu avocado pentru bebelusi si nu numai
4. Produse din cereale integrale
Alegeți produse care conțin cât mai mulți nutrienți. Din acest motiv, cerealele integrale sunt o alegere bună. Dacă copilul tău abia începe cu alimente solide, crește conținutul de fibre începând cu pâine maro deschisă (4,5 fibre la 100 de grame). Dacă asta merge bine o vreme, puteți trece la cereale integrale. Cereale întregi înseamnă că s-a folosit cereala „completă”. Acestea sunt germenii (mulți nutrienți), miezul de făină (conține făină) și cojile / tărâțele (fibra). Germenii și cojile conțin cele mai multe substanțe nutritive și în cazul pâinii albe au fost îndepărtate (cernute).
Termenul integral este un termen protejat legal pentru pâine și poate fi utilizat numai pentru pâinea care constă de fapt din întregul miez de făină. Acesta conține mulți nutrienți sănătoși, cum ar fi vitaminele B, fierul și magneziul. Această lege se aplică numai pâinii, nu și altor produse care conțin cereale, cum ar fi biscuiți, paste sau produse conexe. Verificați întotdeauna eticheta pentru conținutul făinii integrale de grâu (trebuie inclus un procent).
Cerealele integrale rămân alegerea preferată și pentru produsele conexe:
Pâine integrală
Paste fainoase integrale
Cuscus din cereale integrale
Biscuiți de grâu integral / biscuiți
Recent, produsele cu spelt au câștigat popularitate și se pretind că sunt „extra sănătoase”. Din păcate, acest lucru nu se bazează pe fapte. Făina de spelt este foarte asemănătoare cu cea de grâu, există câteva diferențe minore. Produsele din alimente sunt cu atât mai scumpe. Și daca e vorba de spelt - cel mai bine este să optați pentru produse de spelta integrale, altfel veți pierde în continuare beneficiile pentru sănătate ale unui bob integral de grâu.
5. Boabe de fasole
Fasolele sunt de fapt o legumă, dar merită o atenție suplimentară, deoarece sunt înlocuitori buni de carne și oferă varietatea necesară. Au un gust blând și sunt ușor de utilizat în diverse feluri de mâncare, cum ar fi paste, supă și curry. Sunt bogate în carbohidrați, proteine, vitamine B, fier, calciu și fibre.
A se gandi la:
fasole roșie
fasole alba
fasole neagra
năut
linte
Capucini
fasole Lima
fasole roșie
boabe de soia
Sfaturi:
O porție de leguminoase poate înlocui bine o bucată de carne și, prin urmare, este o alternativă excelentă dacă doriți ca copilul să mănânce mai puțină carne sau sa fie vegetarian.
Leguminoasele uscate au un timp de pregătire îndelungat, pe care îl puteți scurta pre-înmuierea lor.
Leguminoasele dintr-un borcan sau conserva sunt o alternativă excelentă, dar clătiți-le întotdeauna bine înainte de utilizare.
6. Lactate și ouă
Laptele, iaurtul sau brânza sunt surse importante de proteine și calciu. Împreună cu vitamina C, acest lucru asigură oase și dinți sănătoși. De asemenea, conține vitamina B12 necesară, de care copilul dumneavoastră are nevoie pentru producerea de celule roșii din sânge. Ei transportă oxigenul din sânge, ceea ce nu este deloc lipsit de importanță pentru energia necesară.
Expresia „laptele este bun pentru toată lumea” este acum oarecum depășit, deoarece puteți obține, de asemenea, calciu din produse conexe, cum ar fi iaurtul și brânza. În cazul produselor lactate, sfatul este să optați pentru soiurile semi-degresate; variantele complete conțin puțin mai multe grăsimi saturate.
Pe lângă proteinele necesare, ouăle oferă și vitaminele A, B12, B2 și D. Acest lucru face din ouă o alegere vegetariană bună, cu nutrienți suficienți.
Dacă preferați să vă hrăniți copilul numai cu lactate vegetale, asigurați-vă că i s-au adăugat calciu și vitamina B12. Calitatea proteinelor vegetale variază considerabil: proteina din soia este de o calitate mai bună decât proteina din ovăz, migdale sau grâu.
Sfaturi:
Nu dați copilului lapte ca un calmant al setei. Laptele este adesea prea sățios, astfel încât copilul nu va mai avea pofta de mâncare în timpul meselor.
Produsele lactate pe bază de plante sunt bune, atâta timp cât verificați dacă s-au adăugat suficiente vitamine și minerale.
Dacă doriți ca copilul dumneavoastră să mănânce complet vegan, consultați un dietetician, astfel încât să puteți fi siguri că copilul primește în continuare suficiente substanțe nutritive.
Etapele diversificarii bebelusului - pas cu pas si retete pentru bebelusi
Diversificarea alimentatiei bebelusului se face conform unor etape, in functie de dezvoltarea sistemului sau digestiv, de testarea alergiilor si desigur, de dorinta lui de a incerca alimente noi. Multe mamici intampina probleme cu introducerea alimentelor, a gasirii celor mai interesante combinatii de legume si fructe si de a gasi un echilibru nutritional. Iata cum se face diversificare bebelusului in etape - pas cu pas. Am împărțit fiecare etapă într-un ghid ușor de "digerat" :)
Diversificarea Alimentatiei Bebelușului cu ajutorul unei aplicatii mobile
Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)
Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. (4,99 euro pentru accesul intregului continut)
► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.
► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII
autor: Desprecopii.com,
Articol realizat cu sfaturile
- dnei Medic pediatru Stefana Zamfir.
- dnei Nutritionist Pediatric - Valery Beghuis, Rotterdam, Olanda,
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII