Testele noului nascut
Viitoarele mamici se intreaba intotdeauna ce se intampla cu copilul lor in timpul scurs de la nastere si pana cand le este adus in rezerva.
Iata care sunt primele teste de sanatate care se fac nou-nascutului la nastere precum si niste masuri de prevenire a altor boli: testele esentiale de sanatate ale noului nascut.
Testele noului nascut
Viitoarele mamici se intreaba intotdeauna ce se intampla cu copilul lor in timpul scurs de la nastere si pana cand le este adus in rezerva.
Imediat dupa nastere copilul este curatat de secretii si sange, iar apoi incep...
Scorul Apgar
Scorul Apgar evalueaza bataile cordului fetal, efortul de respiratie, tonusul muscular, coloratia pielii si reflexele. Se noteaza fiecare parametru cu 0, 1, 2 totalizand pentru un nou nascut sanatos 10. Cititi mai multe detalii aici: Scorul Apgar
Profilaxia oftalmiei
Profilaxia oftalmiei consta in instilarea unei picaturi sau aplicarea unui unguent antibacterian in fiecare ochi, imediat dupa nastere. Scopul este de a proteja nou nascutul de infectii cauzate de expunerea lui la germeni odata cu trecerea prin canalul de nastere (Gonoreea, Chlamydia) bolli care pot fi asimptomatice pentru mama.
Ad-Extra3:
Screening-ul fenilcetonuriei
Vitamina K este esentiala pentru coagulare si este produsa in intestin de bacterii. Nou nascutul are un nivel scazut la nastere, de aceea este standard sa i se administreze o doza de vitamina K la nastere pentru a preveni hemoragii.
Screening-ul fenilcetonuriei pentru detectarea hipo-tiroidismului congenital, prin recoltarea a doua picaturi de sange din calcaiul nou nascutului, inainte de externare.
Cele doua picaturi de sange prelevate de la nou-nascut asigura diagnosticul precoce. Tratamentul instituit in prima luna de viata permite prevenirea consecintelor invalidante asupra copiilor afectati si din acest punct de vedere recomandam testarea tuturor copiilor si faciliteaza accesul la acest program. Cititi mai multe aici: Testul cu sange din calcaiul bebelusului
- Fenilcetonuria este prezenta cand copilul nu are o enzima speciala pentru metabolismul proteinelor esentiale. Netratata poate cauza unui copil sanatos probleme mentale grave.
- Hipotiroidismul apare cand bebelusul nu are suficient hormon tiroidian. La un nivel scazut hormonal copii pot avea intarziere mintala, dezvoltare deficitara, surzenie si probleme neurologice grave. Boala este tratata prin diagnostic cauzal precoce si prin suplimentare de hormon tiroid.
- Galactozemia este o anomalie cand sugarul nu poate digera zaharul normal. Poate da probleme de vedere, hepatice si renale, dar si neuronale.
Mai cititi si: Fenilcetonuria la bebelus
Testarea glucozei
se face cand copilul este prea mare sau subponderal, cand mama este diabetica sau cand copilul prezinta simptome de hipoglicemie (tremuraturi).
Icterul fiziologic - a 2-a zi dupa nastere, pielea bebelusului devine galbena, adica icterica. in uter fatul are un numar mare de celule rosii (hematii) pentru a transporta oxigen la tesuturi. Dupa nastere, nou nascutul nu mai are nevoie de atat de multe hematii, deci incepe sa le distruga, pentru a le elimina prin urina. Daca acest proces nu incepe destul de repede, hematiile raman in corp si coloreaza pielea nou nascutului.
Mai cititi si: Icterul la nou nascuti
Vaccinul contra Hepatitei B
Vaccinul contra Hepatitei B (HBV) se administreaza 0.5ml intramuscular tuturor copiilor pana la 24 ore de la nastere.
BCG este un vaccin viu (Calmette Guerrin), care protejeaza nou nascutul impotriva tuberculozei, administrat in a 4-5 a zi de viata, printr-o injectie intradermica, in bratul stang.
Desigur toate aceste proceduri se vor face cu acordul tau....
ACESTE teste se efectueaza la CLINICA REGINA MARIA, din Bucuresti.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: medicii de la CLINICA REGINA MARIA - BUCURESTI, pentru Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2017
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII