Ești pregătită pentru al doilea copil? Intrebări și răspunsuri

Esti pregatita pentru al doilea copil? Intrebari si raspunsuri

Ești pregătită pentru al doilea copil? Intrebări și răspunsuri

Să fac un al doilea copil? Si dacă da, când este momentul? Sunt intrebari grele, la care, din păcate, nimeni nu iți poate oferi un raspuns mai bun decat tu insăți. Ești pregatită pentru al doilea copil? 

→ Iată ce intrebări și răspunsuri au cuplurile care iși doresc al doilea copil, care ar fi diferența ideală intre copii dar și care sunt diferențele intre prima și a doua sarcină.

Cand e momentul pentru al doilea copil?
Intrebari firesti despre viata cu doi copii
Reguli sau momentul ideal pentru al doilea copil
Conceperea unui copil la o diferenta mai mica de 18 luni sau mai mare de 5 ani
Ce simti tu cand te gandesti la un nou copil
Varsta mamei si al doilea copil
Sarcina la diverse varste
Parerea partenerului despre al doilea copil
Varsta celuilalt copil
Disponibilitatea de a-ti schimba stilul de viata
Situatia financiara si al doilea copil
In loc de concluzie
Forumul aspirantelor
Dilema mamicilor: care este cea mai buna diferenta de varsta intre copii?
12 diferente intre prima si a doua sarcina

Cand e momentul pentru al doilea copil? 

Sa fac un al doilea copil? Si daca da, cand este momentul?

Acestea sunt intrebari grele, la care, din pacate, nimeni nu iti poate oferi un raspuns mai bun decat tu insati. Si asta pentru ca un copil schimba vietile in moduri diferite. Unii parinti spun chiar ca decizia de a avea un al doilea copil a fost mult mai greu de luat decat in cazul primului, pentru ca a doua oara nu mai este vorba doar de a avea un copil, ci de a schimba o intreaga familie.

Reguli sau momentul ideal pentru al doilea copil

Daca ai hotarat deja, impreuna cu partenerul tau, ca vrei un al doilea copil poti rasufla usurata, dar nu pentru mult timp, pentru ca o alta decizie importanta se intrevede la orizont Cand este momentul ideal? E inutil sa mai precizam ca nu exista reguli nici in aceasta privinta. Si totusi, statisticile spun ca in medie, diferenta de varsta intre primul si al doilea copil este de aproximativ 3-4 ani. Desigur, hotararea este a voastra, insa n-ar fi rau sa luati in considerare cateva aspecte analizate de specialisti.


 

Conceperea unui copil la o diferenta mai mica de 18 luni sau mai mare de 5 ani de altul mareste riscul de nastere prematura

Conform unor cercetari recente publicate in Journal of the American Medical Association conceperea unui copil la o diferenta mai mica de 18 luni sau mai mare de 5 ani de altul mareste riscul de nastere prematura sau de greutate mica la nastere a fatului.

Atunci cand intervalul e prea mic, problema este legata de nevoia organismului mamei de a se reface, iar cand distanta in timp e prea mare, factorul de risc este legat de ideea ca fertilitatea femeii este in scadere pe masura ce inainteaza in varsta, dupa o prima nastere. Studiile arata ca ca bebelusii conceputi la mai putin de 6 luni de la prima nastere prezinta un risc cu 40% mai mare de a se naste prematur, iar in cazul celor conceputi la o diferenta mai mare de 10 ani riscul este dublu. Un  studiu similar, realizat la University of California , in San Francisco, a aratat faptul ca ideal este ca al doilea copil sa fie conceput la 24-35 de luni dupa primul.

In ceea ce priveste relatiile dintre copii si dintre parinti si copii, se pare ca ideal este ca cel de-al doilea copil sa apara fie atunci cand primul are sub un an, fie atunci cand acesta a trecut deja de 4 ani. Explicatia este simpla: cei sub un an nu au inca simtul propriei personalitati foarte dezvoltat si nu se vor simti afectati negativ de sosirea in familie a unui nou membru, iar cei peste 4 ani au deja propriile preocupari si, in plus, au avut suficient timp de a profita din plin de atentia exclusiva a parintilor.

Ad-Extra3:

Ce simti tu cand te gandesti la un nou copil

Cu siguranta stiinta nu poate sa ne dicteze alegerile pe care le facem in viata, mai ales atunci cand ele implica dragoste si dorinta. Nu exista reguli, exista insa aspecte asupra carora merita sa meditam, inainte de a lua o decizie sau alta...

Varsta mamei si al doilea copil

Din nefericire, varsta mamei chiar conteaza intr-o astfel de decizie. Daca ai depasit 35 de ani si vrei sa mai faci doi copii, e cam greu sa iti permiti luxul de a-i face la o diferenta mai mare unul de celalalt, intrucat fertilitatea femeii scade odata cu varsta. Daca insa ai pana in 30 de ani si nu ai probleme legate de fertilitate, poti sa iti faci planuri mult mai flexibile.

Despre sarcina la diverse varste cititi:

- Sarcina intre 20-30 de ani
- Sarcina intre 30-40 de ani 
- Sarcina intre 40-50 de ani
- Riscurile maternitatii dupa 35 de ani

Parerea partenerului despre al doilea copil

In mod cert, a face un copil implica 2 persoane. De cele mai multe ori decizia de a mai face un copil vine de la sine intr-un cuplu. Uneori insa, unul dintre parteneri este pregatit pentru acest pas, in timp ce celalalt nu este. Adoptati o solutie de mijolc, care sa va multumeasca pe amandoi. Discutati mult inainte de a lua o decizie si nu va grabiti. E foarte important ca atunci cand o veti face, sa o faceti cu toata inima.

Stiati ca: Si ceasul biologic al barbatilor ticaie

Varsta celuilalt copil

Este un factor care trebuie luat in seama, insa alegerea este in mod cert subiectiva. Unii parinti considera ca e mai bine sa fie o diferenta mica intre copii, pentru ca astfel se vor juca impreuna si vor avea o relatie stransa. Altii, dimpotriva, prefera sa faca al doilea copil la o diferenta mai mare pentru a da timp copilului mai mare sa beneficieze de toata atentia si pentru a face fata ei insisi mai usor sarcinii de parinte. De asemenea, multor parinti le este frica de reactia pe care o va avea copilul mai mare, de falsa suferinta pe care i-ar putea-o pricinui prin redirectionarea atentiei catre cel mic.

  Parerea mea sincera dupa ce am mai citit si eu pe tema asta este ca primului copil nu trebuie sa i se ceara acordul ci sa fie informat. Trebuie sa-i explici avantajele si s-o faci sa le inteleaga. Ce i-ati zis ca o veti iubi la fel si ca tot ce e al ei va ramane in continuare al ei a fost foarte bine. In rest cred ca trebuie lasata sa se obisnuiasca cu gandul, poate aveti o familie cu doi sau mai multi copii unde poate merge sa se joace ca sa inteleaga cum sunt doi frati si ca nu este ceva atat de rau incat sa nu-si doreasca. (Androix)

  Eu i-as spune ca bb o sa creasca mare in burtica la mami si cand o sa fie suficient de mare mami o sa mearga la spital sa-l nasca si o sa vina acasa cu bb, si apoi o sa aiba grija de el exact asa cum a avut si de bb Denisa cand era mica... Si trebuie sa explici clar ca bb o sa vina acasa chiar daca ea nu-l vrea si are aceleasi drepturi ca si ceilalti membri ai familiei. Chestia asta nu e negociabila. (mobriq)

Cum e mai bine? Nimeni nu poate spune cu certitudine. Experienta personala din copilarie te poate ajuta, insa cel mai indicat e sa faci cum crezi ca e mai bine pentru copiii tai. Ideal este ca cel mare sa fie pregatit din timp, insa acest lucru ar trebui sa se petreaca firesc, fara prea multa insistenta.

  Intre ai mei e 1 an si 9 luni... E drept ca nu aveam cerclaj insa dureri tot am avut si ajutor... doar in ultima luna. Am gasit in schimb alte solutii: la patut am scos 2 bare si se urca si se da jos singurica, paturica de schimbat pampersii o puneam pe jos si stateam in genunchi si o schimbam, sau pe pat, depinde unde ti-e tie mai usor. La masa o puneam sa puna un picior pe marginea scaunelului si sa impinga in sus, in asa fel incat majoritatea greutatii sa nu cada pe bratele mele si tot asa. Pana la urma am ramas surprinsa de cat de multe sunt in stare sa faca daca mami spune: nu pot! incearca tu! Ne-am jucat ore intregi in patul mare din dormitor unde acuma se face ca sforaie iar noi ne stricam de ras, insa mie tare bine imi prindea cate juma' de ora la orizontala. (tinatache)

Harta conceptiei la chinezi merita sa citesti si: Harta conceptiei la chinezi

Disponibilitatea de a-ti schimba stilul de viata

Daca primul copil iti schimba stilul de viata intr-un mod relativ usor de suportat, al doilea ti-l schimba definitiv. Gandeste-te ca vei avea nu un copil, ci doi copii cu nevoi diferite, cu personalitati care cer atentie diferita, cu probleme diferite. Asa ca daca ti-ai format un anumit stil de viata, cu diverse tabieturi, daca te-ai intors la serviciu si iti place ceea ce faci, s-ar putea ca venirea pe lume a unui al doilea copil sa iti creeze problemede adaptare. Esti pregatita sa renunti la anumite lucruri in favoarea altora? Pentru ca, la urma urmei, despre asta e vorba.

  Nu pot spune ca nu mi-am dorit un al doilea copil,insa a venit pe neasteptate.Aveam cu totul alte planuri pt. aceasta perioada.Asta m-a dat putin peste cap,psihic vorbind.De aceea,de la inceputul sarcinii si pana acum am oscilat intre exaltare si deprimare.Conteaza foarte mult sa fii pregatita psihic si fizic pentru un copil. Constientizez ce mi se intampla doar cand vad si alte gravidute pe strada sau vad hainute dragalase sau poze cu copii superbi sau orice tine de bebe - ma face sa mi se umezeasca ochii de emotie. Nu stiu cum va fi de acum incolo cu 2 copii, cateodata ma sperii la gandul ca poate nu voi putea face fata. (Ortansa)

  In primul rand mi-e groaza de cum voi reactiona kiar eu... sunt convinsa ca imi vor fi dragi ambii copii, dar cum ma voi comporta cu fiecare in parte la inceput?? Grea incercare, dar optimista fiind, cu siguranta va fi bine!! (ralucames)

Situatia financiara si al doilea copil

Cu siguranta banii nu inseamna nimic in comparatie cu dorinta de a mai avea un copil, insa, in lumea in care traim, e bine sa fim uneori si un pic pragmatici. Asa ca n-ar fi rau sa iti faci si niste socoteli in care sa incluzi cheltuieli pe termen scurt (investigatii de sarcina, nastere, necesarul pentru primul an de viata al bebelusului), dar si pe termen lung (hainute, taxe pentru gradinita, scoala etc.). Gandeste-te daca va trebui sa te intorci mai devreme la serviciu, daca iti vei permite o bona etc. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa iti angajezi un contabil pentru a lua o decizie buna. Incearca sa fii flexibila in planurile pe care ti le faci si sa fii optimista. Conteaza!

  Ai uitat argumentul pro care conteaza cel mai mult: baiatul tau va avea un frate (o sora) care sa-i stea alaturi in viata. Daca va permiteti si va doriti, nu ezitati. E o  investitie de viitor foarte buna. (rufus)

Dincolo de aceste aspecte privite cu realism, iata, cateva dintre semnele mai sentimentale care ar putea traduce faptul ca esti pregatita pentru un al doilea bebe:

- si tu si partenerul tau discutati despre asta si va doriti inca un copil
- ai scapat deja de scutece cu primul bebe
- simti ca primul copil e destul de mare pentru a-ti da o mana de ajutor
- te-ai mutat intr-o casa noua, mai mare
- incepe sa-ti fie dor sa alaptezi
- ai prea mult timp liber
- copilul pe care il ai deja vrea un fratior sau o surioara
- iti doresti...pur si simplu inca un bebe

 merita citit si: Cand doresti prea tarziu un copil ...

In loc de concluzie...

Dincolo de toate aceste aspectele invocate in legatura cu decizia de a avea un al doilea copil si de momentul ideal pentru a pune in practica aceasta decizie, cel mai important este insa ceea ce simti si iti doresti cu adevarat. Pregatita vei fi doar atunci cand vei simti in sufletul tau ca esti.

 Esti pregatita pentru al doilea copil?

Daca primul copil a fost o intamplare complexa a vietii: fericire si grija, temeri si dragoste, incercari noi si multe greutati, probabil ca intrebarea/dilema de a avea sau nu al doilea copil inca nu ti-a oferit un raspuns ferm. Iata insa, am pregatit un test care te poate ajuta sa descoperi un raspuns- cel putin pentru sufletul tau

Teste, care va pot ajuta sa va intelegeti mai bine:

  Cat de tare doresti sa devii mama?
 Ce fel de tata vei fi?

12 diferente intre prima si a doua sarcina

Daca despre prima sarcina a unei femei putem spune ca exista ceva special si magic, la a doua sarcina femeile sunt mult mai relaxate. Stiind la ce sa te astepti si prin ce vei trece, nevoia de informatie este mai putin presanta. Si ai mai putine frici de sarcina. Din multe puncte de vedere, a doua sarcina este mai lipsita de stres si emotii ... ba chiar o vezi din alta perspectiva. Iata cel putin 12 diferente majore intre prima si a doua sarcina.

Intrebari firesti despre viata cu doi copii

Cum il vom creste? Cum se va intelege cu fratiorul / surioara? Ne vom descurca financiar? Unde vom incapea in apartamentul asta minuscul? Sunt doar cateva dintre zecile de intrebari care se transforma rand pe rand in argumente pro si contra deciziei de a avea cel de-al doilea copil.

Daca te numeri printre parintii care inca nu stiu daca mai vor sau nu un al doilea copil, pe forumul DC gasesti in topicuri mai vechi sau mai noi, marturisiri ale parintilor cu mai multi copii sau ale celor care au optat pentru un copil unic si care au avut sau au aceleasi temeri ca si tine:

Al doilea bebe?
Vine al doilea bebe! Cum ma descurc?
Ce faci cu primul cand vine al doilea copil?
Un copil? Doi? Ce parere aveti?

Dilema mamicilor: care este cea mai buna diferenta de varsta intre copii?

O intrebare foarte des intalnita pe forumul Desprecopii este ... eterna intrebare: la ce diferenta sa fac al doilea copil? Ce diferenta este ideala intre copii?

Ei bine, cat timp asteptati intre copii este o alegere persoanala, iar fiecare diferenta de varsta aduce propriile ei provocari si beneficii. Nu exista diferenta ideala.

Odata ce adaugati dinamici si personalitati diferite la reteta, viata de familie este ca un roller-coaster. Deci, ce trebuie sa faca o mama? Sa ia fraiele situatiei si sa se pregateasca pentru urcusuri, coborasuri, nopti nedormite, frici de la febra ... si par nearanjat, fie ca exista o diferenta de 2,5 sau de 10 ani intre copii citeste ma departe aici > 

Forumul aspirantelor

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

autor: redactor desprecopii.com A.G.  Toate drepturile rezervate 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. Laura
    Lauratrimis la 1/11/2017

    Adreseaza-te, Lucia, la un medic specialit in infertilitate sau la medicina de reproducere umana.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Lucia
    Luciatrimis la 16/1/2017

    Ca să fiu pregătită pentru al doilea trebuie să am pe primul, dar nu...Sunt căsătorită a doua oară și înțeleg că unica soluție care ne va uni este un copilaș..Scriu și intreb ca o nebuna pe toate forumurile unde să mă adresez, de unde să găsesc așa sume de bani??

    Raspunde la acest comentariu
  3. veronica
    veronicatrimis la 4/3/2014

    Buna fetelor,mamicilor,doamnelor de pretutindeni!numele meu este Veronica,am 25 de ani si am o fetita,Alesia Maria Lorena care anul acesta in noiembrie face 5 anisori.am o relatie cu cineva de 4 ani care peste cateva luni va deveni sotul meu.din fericire,mi-a crescut fetita fara reprosuri si a fost si este un tata model.locuim impreuna avem garsoniera noastra ce i drept luata in rate dar e un inceput.de cateva zile am aflat ca voi fii din nou mamica.sa ma bucur...sa nu ma bucur?da,ne bucuram amandoi dar....ce o sa fac cum o sa fac...cu Alesia?oare o sa ma descurc?din pacate de 2 ani micuta mea a fost diagnosticata cu diabet zaharat insulino dependent.e greu,e inexplicabil de greu.e greu de controlat aceasta boala la copii din pacate...ma trezesc de 4 ori in cursul noptii pentru a o monitoriza...am nevoie de sfaturile voastre...va mutumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  4. Roxana
    Roxanatrimis la 21/2/2012

    A picat bine articolul. Ma bate grozav gandul sa mai fac un copil si in jurul meu vad ca e epidemie de copil nr2 :), dar oare am sa mai reusesc sa mai lucrez ceva avand in vedere ca lucrez acasa?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII