Vinul poate reduce riscul de osteoporoza
- Un pahar de vin pe zi intareste oasele, dar vesti proaste pentru barbati: berea nu are niciun efect. Conform unui studiu referitor la relatia dintre dieta si densitatea oaselor, cantitati moderate de bauturi alcoolice pot reduce riscul de osteoporoza.
Un pahar de vin pe zi intareste oasele , dar vesti proaste pentru barbati: berea nu are niciun efect.
Conform unui studiu referitor la relatia dintre dieta si densitatea oaselor, cantitati moderate de bauturi alcoolice pot reduce riscul de osteoporoza.
Alte bauturi alcoolice, cum ar fi berea si bauturile spirtoase, nu reusesc sa aiba acelasi efect.
Cercetatorii de la Universitatea din East Anglia si Kings College din Londra au evaluat peste 1.000 de perechi de gemeni de sex feminin (aflate la varsta de 50 de ani) din Marea Britanie, explorand relatia dintre dieta si riscul de fractura.
Obiceiurile alimentare la femeile post-menopauza, au fost monitorizate pentru a vedea cum alimentele si bauturile coreleaza cu numarul de oase rupte. Cercetatorii au precizat: "Aportul moderat de alcool din vin a fost asociat cu o densitate mai mare de minerale osoase iar consumul unei diete traditionale englezesti din secolul 20 a fost legata cu o densitate osoasa mai mica." Pe langa chestionarele cu privire la alimentatia si bautura consumata, voluntarii au trecut si printr-o serie de scanari de masurare a grosimii oaselor la articulatia soldului, coloanei vertebrale si partea de sus a femurului - osul major care leaga coapsa de sold. Rezultatele, publicate in Jurnalul American
de Nutritie Clinica, au aratat ca vinul a avut un impact
pozitiv asupra densitatii minerale osoase sau DMO. |
Intre timp, o dieta traditionala englezeasca cu mult peste si cartofi prajiti, fasole, placinte cu carne si carne gatita a fost dovedita a avea efecte nocive asupra rezistentei osoase.
Cercetatorii au descoperit, de asemenea, putine beneficii intr-o dieta bogata in fructe si legume.
Nu este clar cum vinul poate intari si da rezistenta osaselor, insa cercetarile anterioare sugereaza ca poate fi din cauza substantei chimice, numita polifenoli, gasita in coaja de strugure, mai degraba decat alcoolul pe care il contine.
Acest studiu sustine studii mai mici care pretind ca alcoolul ar putea avea un efect protector, desi consumul exagerat de alcool este cunoscut a fi un factor de risc major pentru oasele slabe.
Osteoporoza - Fapte
Osteoporoza este o boala care afecteaza oasele, devenind slabe, fragile si mai predispuse la rupere (fracturare); osteoporoza apare cel mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale, incheietura mainii si a soldurilor.
Aceasta afecteaza un procent estimat de trei milioane de oameni din Marea Britanie cu una din trei femei si unul din 12 barbati in curs de dezvoltare la un moment dat in viata.
Femeile care folosesc medicamentatie cu steroizi, fumeaza, consuma foarte mult alcool si au un istoric familial al bolii sunt cele mai expuse riscului.
O ilustrare a osteoporozei la o femeie de varsta mijlocie
In copilarie, oasele cresc foarte repede si se vindeca la fel de repede, dar acest proces incetineste pe masura ce imbatranim si de la varsta de aproximativ 35 de ani, vom pierde treptat din densitatea oaselor. Aceasta este o parte normala a procesului de imbatranire, dar pentru unii oameni, poate duce la osteoporoza si un risc crescut de fracturi.
Osteoporoza se dezvolta atunci cand osteoclastele (celulele care descompun oasele vechi prin eliminarea calciului si fosforului care le da putere) incep sa depaseasca osteoblastele (celule responsabile pentru formarea oaselor sanatoase).
Mai cititi si:
Dulapul cu medicamente
> Sanatatea si protectia familiei: Sfaturi
pentru o primavara linistita
> Suplimentele de acizi grasi omega-3 - bune
pentru copil?
> Farmacia de
voiaj
> Sanatatea familiei: Abuzul de
antibiotice
> Ce stim despre
antibitiotice?
> Despre
medicamente
> Efectele secundare ale analgezicelor
(calmantelor)
Alimentatia sanatoasa a
familiei
> 15 alimente care trebuie cumparate mai
des
> Zincul in
alimentatie
> Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?
> Dictionarul
vitaminelor
> Lista neagrã a substantelor chimice care
otrãvesc alimentele
> Pericolele deficitului de
iod
> Carbohidrati buni si carbohidrati
rai
Sanatatea femeii
> Anticonceptionalele hormonale - Mit si
Realitate
> Antibioticele si cancerul de
san
> Anti-perspirantele si cancerul de
san
> Cervicita
> Dieta nesanatoasa poate duce la
depresie
Forumuri recomandate la Supereva
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII