Cinci mituri toxice despre rolul de tată care îți pot afecta relația cu copilul tău dacă le crezi - adevărul despre importanța tatălui în creșterea unui copil

Cinci mituri toxice ale meseriei de tata care iti pot afecta relatia cu copilul tau daca le crezi - adevarul despre rolul tatalui in cresterea unui copil

Cinci mituri toxice despre rolul de tată care îți pot afecta relația cu copilul tău dacă le crezi - adevărul despre importanța tatălui în creșterea unui copil

La fel ca majoritatea tatilor proaspeti sau in devenire care se trezesc citind pe Desprecopii.com, probabil ca si dumneavoastra aveti cateva idei preconcepute legate de notiunea de tata. Aceste idei isi au originea din experienta acumulata in viata alaturi de tatal dumneavoastra si in ceea ce credeti ca societatea asteapta de la un tata.

Studiile efectuate pe comunitatea de tatici de la Desprecopii.com evidentiata si discuta constructiv 5 pre-conceptii (mituri) despre meseria de tatic. Este esențial ca tații să înțeleagă că există o serie de mituri toxice despre rolul lor în creșterea copilului, care pot afecta negativ dinamica familială și dezvoltarea copilului. Clarificarea acestor mituri este crucială pentru a promova o implicare sănătoasă și eficientă a tatălui în viața copiilor săi. Iată de ce este important să demontăm aceste mituri:

A fi tata...

Poate ca cel mai mare dintre aceste "mituri" legate de paternitate este acela al existentei unei definitii unice pentru notiunea de "tata bun". Dar, a fi tata nu este ceva care suporta o definitie simpla, din moment ce fiecare barbat are posibilitatea de a crea propria versiune de "tata bun", versiune in care sa se imbine necesitatile proprii cu necesitatile familiei. Bineinteles ca aceasta nu se realizeaza peste noapte, ci in timp. Barbatii se schimba si isi dezvolta o identitate unica, ca tata, incepand chiar din perioada preparentala si trecand prin primii trei ani de viata ai copilului. Iata si alte cinci "mituri" legate de paternitate precum si adevarul ascuns in spatele lor.

Este esențial ca tații să înțeleagă că există o serie de mituri toxice despre rolul lor în creșterea copilului, care pot afecta negativ dinamica familială și dezvoltarea copilului. Clarificarea acestor mituri este crucială pentru a promova o implicare sănătoasă și eficientă a tatălui în viața copiilor săi. Iată de ce este important să demontăm aceste mituri:

Prezența tatălui este la fel de importantă ca cea a mamei: Studiile arată că implicarea tatălui în creșterea și educația copilului aduce beneficii semnificative dezvoltării emoționale și sociale a acestuia. Copiii cu tați activi prezintă rate mai scăzute de probleme comportamentale și performanțe școlare mai bune.

Tatăl contribuie la modelarea rolurilor de gen: Prin implicarea în diverse activități de îngrijire și casnice, tatăl ajută la erodarea stereotipurilor de gen, arătând că grijile și responsabilitățile casnice nu sunt doar în sarcina femeilor. Acest lucru promovează egalitatea de gen și modelează așteptările copiilor despre rolurile bărbaților și femeilor în societate.

Emoționalitatea nu este un semn de slăbiciune: Un alt mit toxic este acela că bărbații nu ar trebui să își exprime emoțiile. Tații care își arată deschis sentimentele și care discută despre ele cu copiii lor contribuie la dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor și la crearea unui mediu familial sigur în care copiii se simt confortabil să își exprime propriile trăiri.

Sustenabilitatea în educația copilului: Tații joacă un rol crucial în stabilirea limitelor și a regulilor, aspecte importante pentru structura și ordinea în viața unui copil. Prezența unui tată echilibrat și consecvent în impunerea regulilor ajută la dezvoltarea disciplinei și la formarea unui comportament adaptativ și responsabil.

Model pentru relații sănătoase: Tatăl servește drept model primar pentru copil în ceea ce privește formarea și menținerea relațiilor. Prin relația pe care tatăl o are cu mama, dar și cu alte persoane importante din viața copilului, acesta învață despre respect, iubire, negociere și rezolvare a conflictelor.

Demontarea acestor mituri și promovarea unei imagini reale și sănătoase despre rolul tatălui în familie sunt esențiale pentru binele psihologic și emoțional al copiilor, contribuind la formarea unei generații echilibrate, deschise și inclusive.

Mitul 1: Doar sentimentele mamei gravide sunt importante

Schimbarile uluitoare suferite de corpul partenerei in timpul sarcinii si atentia exclusiva asupra nasterii care va urma pot sa dea impresia ca doar sentimentele ei sunt cele care conteaza. Chiar daca preocuparea pentru sanatatea fizica si mentala a partenerei, in timpul sarcinii si in perioada post-natala, este cea mai importanta, nu va neglijati si sentimentele dumneavoastra proprii.

Desi este usor pentru un tata in devenire sa vada doar aspectele pozitive de viitor tata, este mult insa mai greu sa dea voce unor sentimente de teama si ingrijorare, sentimente importante si in acelasi timp inevitabile pentru un viitor tata.

O sa lesin la nastere?

S-ar putea sa existe complicatii la nastere? Cum se va schimba relatia cu partenera dupa nastere? Pot sa-mi continui cariera si sa fiu un tata asa cum vreau sa fiu? Iata doar cateva dintre aceste intrebari, de cele mai multe ori nerostite, caci multi barbati isi pastreaza aceste temeri despre sarcina si paternitate pentru ei insisi, din dorinta de a nu le adauga la ingrijorarile partenerelor. Aceasta atitudine este gresita, caci partenera are nevoie sa va cunoasca aceste sentimente.

In consecinta, abandonati teama si comunicati-i si partenerei temerile care va incearca. Femeile cauta acest fel de interactiune si stiu ca insusi faptul de a deveni tata aduce cu sine multe provocari.

Impartasirea temerilor cu sotia sau partenera o sa va apropie mai mult. Puteti de asemenea sa va consultati cu alti viitori tati, sa cititi o carte buna despre acest subiect sau sa participati la un curs special.

Luati-va dreptul de a va exprima atat sentimentele de ingrijorare cat si pe cele de incantare. Daca intotdeauna barbatul joaca rolul celui "tare", urmarea este pierderea contactului cu o parte din sine, asa ca dand glas ingrijorarilor veti "demitiza" acest mit, care adesea va acompaniaza partenerele in timpul sarcinii si imediat dupa nastere.

Mitul 2: Nou-nascutii nu au cu adevarat nevoie de tatii lor

Legatura stansa dintre mama si copil, in special daca copilul este alaptat la san, va poate trezi intrebarea daca copilul are intr-adevar nevoie de tata. Fiti convinsi ca da. Un tata este o persoana importanta in viata copilului, iar pentru copil chiar si simpla prezenta tatalui ii da incredere si siguranta. O legatura mai stransa cu copilul se creaza si daca-l luati in brate, il leganati sau va jucati cu el.

In general este bine ca aceste activitati sa se desfasoare dupa ce a mancat, astfel incat copilul sa va acorde toata atentia lui, fiind in acelasi timp si o ocazie de a-i da mamei un ragaz ca sa-si recupereze energia pierduta in timpul alaptatului. Puteti sa ajutati chiar si la hranirea copilului in cazul in care va decideti sa suplimentati alaptatul cu alt tip de alimentatie ocazionala. Si, de asemenea, puteti sa va ajutati copilul chiar si indirect, ajutandu-va partenera la treburile casnice. Usurarea muncii va da partenerei ocazia unui timp mai lung petrecut alaturi de copil si astfel faceti un bine intregii familii.

Ad-Extra3:

Mitul 3: Barbatii nu stiu cum sa ingrijeasca de copiii mici

Aceasta este o minciuna, care indeparteaza tatii de la o relatie timpurie cu copii lor si este prilej de ingrijorari inutile pentru noile mame, care se tem ca barbatii nu sunt capabili sa se descurce cu nou-nascutii. Chiar si dr. Spock, pediatru si autor de best-selleruri, a atentionat in prima sa carte despre faptul ca barbatii sunt in general neindemanatici cand se afla in preajma bebelusilor. El si-a schimbat insa aceasta opinie in editiile urmatoare ale cartii, asa cum de fapt si trebuia sa o faca.

La momentul actual, stim ca un tata poate oferi copilului o ingrijire adevarata, caci "meseria" de parinte se invata de catre toti , mame sau tati, pe masura ce este facuta. In aceste conditii, un timp mai indelungat petrecut cu copil va va face mai sensibili la toate nevoile sale.

Mitul 4: Barbatii care se concentreaza prea mult asupra copiilor lor nu reusesc in cariera

Barbatii sunt educati sa considere munca drept principala lor sursa de venit si respect de sine. Mesajul ascuns al societatii este ca barbatii care fac sacrificii si aleg familia in detrimentul carierei, o fac pentru ca nu pot reusi in cariera. In prezent insa suntem la inceputul unei schimbari epocale in normele etice, schimbare care are ca rezultat o crestere a numarului de barbati care considera ca a fi parinte este important.

Aceasta schimbare de atitudine a dus la cresterea importantei statutului de tata. Multi barbati neglijeaza avansarea in cariera in favoarea timpului petrecut cu familia pentru ca dau importanta mai mare implinirilor pe care le descopera in a fi parinti si nu pentru ca nu pot reusi pe piata muncii. In plus, mai multi barbati ca niciodata considera ca a fi un tata bun reprezinta o realizare semnificativa in viata.

Mitul 5: Esti predestinat sa fii la fel cu tatal tau

Proprii tati capata o noua semnificatie cand deveniti la randul dumneavoastra tati. Este natural ca proaspat tata sa reflectati la istoria familiei dumneavoastra si sa va ganditi ca, in bine sau in rau, ii veti calca pe urme propriului dumneavoastra tata. Dar, nu este necesar ca tatal sa fie modelul de parinte care sa fie strict urmat, ci el este doar una dintre influentele care vor contribui la varianta proprie de parinte. Sunt utile si aspectele pozitive preluate de la alte persoane din viata dumneavoastra, inclusiv profesori, antrenori, prieteni, unchi, frati, etc. care vor ajuta la crearea unei identitati proprii ca tata. Diferite culturi au diferite moduri de a privi notiunea de tata, asa ca nu se poate vorbi de un model global de parinte. De exemplu, in unele culturi africane notiunea de "tata" include un grup de oameni, nu un individ.

Toate aspectele inglobate in notiunea de tata se construiesc la nivelul fiecarei societati, ceea ce inseamna ca aceaste aspecte se adapteaza la nevoile individuale ale fiecarei culturi. Este exact ceea ce au facut si tatii nostri. Pentru ei, a fi un tata bun insemna sa asigure familiei casa, mancare si educatie. Tatii nostri probabil ca nici n-au petrecut cu noi atat de mult timp cat am vrea noi sa petrecem cu copii nostri. Dar au facut ceea ce au crezut ei ca este mai bine pentru noi, date fiind necesitatile sociale si ale familiei la momentul respectiv.

Aceste necesitati ar trebui sa fie calauzitoare pentru orice tata, in a alege ceea ce este bun pentru familia lui. Privind paternitatea ca ceva care vine cu timpul, puteti lua aspectele pozitive din istoria familiei dumneavoastra si adaugand la acestea altele noi, veti conferi notiunii de tata noi perspective.

Sfatul de la Desprecopii.com: Cum se pot "invinge"cele cinci mituri ale paternitatii"

  1. Reflectati pentru un timp la modul in care devenind (sau fiind) tata va afecteaza. Impartasiti-va sentimentele cu partenera sau alti tati noi sau in devenire.
  2. Chiar de la nastere tineti in brate nou-nascutul, leganati-l si chiar vorbiti cu el.
  3. Invatati cum sa schimbati scutecele nou-nascutului, sa-i faceti baie, sa-l hraniti si, in general, fiti o parte integranta din viata lui zilnica.
  4. Luati in considerare compromisurile pe care sunteti gata sa le faceti in cariera pentru a petrece mai mult timp cu copilul dumneavoastra, caci acesta este o experienta care necesita timp.
  5. Luati modelul a ceea ce credeti ca este mai bun de la tata, profesori, antrenori, prieteni si rude pentru a va crea propira identitate ca tata. Oricine din cei care va sunt aproape poate va deveni un model de tata.

>>> Asteptam gandurile taticilor despre Meseria de Tatic la acest topic >>.

Depresiile proaspatului tatic: de la fericire la oboseala si depresie

Chiar daca Desprecopii.com da o mare atentie, si pe buna dreptate - depresiei post natale a tinerei mamici, studiile de peste hotare, dovedesc ca depresia post-natala este o tulburare care nu afecteaza numai proaspetele mamici, dar şi bărbaţii care au devenit tatici. Desigur, si ei sunt bulversati de noul rol coplesitor si trec prin perioade alternative de fericire, mirare, oboseala, depresie, gelozie, iubire....citeste in continuare aici

Despre si cu tatici incepatori merita citit si:

Drepturile unui tatic: Concediul de paternitate
Si taticii sufera de baby blue?
Povestea in direct a unui proaspat tatic
Taticii care schimba scutecele sunt barbatii care schimba lumea
Viata + 1 sau cum senzationalul de odinioara are astazi alta definitie 
Pentru prima oara singur acasa cu bebelusul... 

  Forumul taticilor
Doar pentru tatici, acei tatici care vor sa conteze in viata copiilor lor

Forum de Parenting modern: Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 9 comentarii

  1. salagub
    salagubtrimis la 12/12/2020

    A fi parinte este de fapt o permanenta devenire care necesita multa iubire dar si bunavointa fata de cei care incearca cu mai mult sau mai putin talent sa se ajute ajutandu-i pe ceilalti si sa invete invatandu-I PE CEILALTI. SA FIM INTELEGATORI , SINCERI CU NOI SI INTELEPTI Iin drumul spre titlul de PARINTI.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Adi
    Aditrimis la 3/5/2006

    Este de apreciat faptul ca exista site-uri cu informatii despre copii. Ar fi si mai bine daca ash putea gasi date ceva mai concrete la capitolul

    Raspunde la acest comentariu
  3. catalin
    catalintrimis la 12/3/2006

    am simtit un sentiment cosmic in momentul in care mi-am luat baiatul de la giulesti,nu ma mai saturam de el,cum nu ma satur nici acum

    Raspunde la acest comentariu
  4. gilbert
    gilberttrimis la 17/1/2005

    E grozav sa fii tata.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Ionut
    Ionuttrimis la 6/1/2005

    msg. pt. Alex 17-oct-04 : "HAI PA P-O PE A MEA"

    Raspunde la acest comentariu
  6. ALEX
    ALEX trimis la 17/10/2004

    HAI PA

    Raspunde la acest comentariu
  7. Adrian
    Adriantrimis la 15/3/2003

    E frumos sa fii tata.Incercati sa va dati seama de acest lucru inainte de varsta de 2-3 ani a copilului cand incepe sa constientizeze foarte corect atitudinea tatalui fata de existenta copiilor. Tatal este modelul lui de viata, sprijinul, puterea si increderea ca poate deveni un adul cu caracter, incredere in viata lui si a celorlalti. Doveditii copilului ca merita sa traiasca alaturi de dvs.

    Raspunde la acest comentariu
  8. alcazy
    alcazytrimis la 17/1/2003

    cine scrie, doamne-dumnezeule articolele astea? chiar si aici ne lovim de problemele sexiste care tind sa divida societatea nord-americana? miturile astea sunt valabile acolo, nu aici. chiar nu vede nimeni ca spatiul socio-cultural nu este identic si prin urmare nici intrabarile si raspunsurile nu sunt indentice? de articole de-astea fals docte si fals documentate luate pe nagandite de pe MSN sunt cam satul. bafta

    Raspunde la acest comentariu
  9. alcazy
    alcazytrimis la 17/1/2003

    cine scrie, doamne-dumnezeule articolele astea? chiar si aici ne lovim de problemele sexiste care tind sa divida societatea nord-americana? miturile astea sunt valabile acolo, nu aici. chiar nu vede nimeni ca spatiul socio-cultural nu este identic si prin urmare nici intrebarile si nici raspunsurile nu sunt indentice? de articole de-astea fals docte si fals documentate luate pe negandite de pe MSN sunt cam satul. bafta

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII