Bebelușul prematur - iată de ce de are nevoie de îngrijire specială și extra dragoste

Bebelusul prematur - iata de ce de are nevoie de ingrijire speciala si extra dragoste

Bebelușul prematur - iată de ce de are nevoie de îngrijire specială și extra dragoste

Un bebeluș prematur este un bebeluș născut în intervalul dintre 24 și 37 de săptămâni de sarcină. Șansele de supraviețuire ale unui bebeluș născut înainte de 24 de săptămâni sunt extrem de mici.

Bebelușii prematuri sunt mult mai fragili decât cei născuți la termen. Aceștia se nasc de cele mai multe ori cu diferite probleme, principala cauză a acestui fapt fiind aceea că multe din funcțiile corpului nu sunt dezvoltate destul.

→ Iată mai multe despre bebelușii prematuri - de la medicul pediatru.

Bebelusul prematur
Problemele asociate cu bebelusii prematuri
Ce masuri de ingrijire primesc bebelusii prematuri
Bebelusii prematuri au nevoie de o îngrijire speciala si extra dragoste
O decizie de viata si de moarte
Momente importante din dezvoltarea unui bebelus nascut prematur
Alimentatia bebelusului prematur
Tot despre bebelusul prematur
Forumul special de suport al parintilor cu bebelusi prematuri
 

Ce este un bebelus prematur? 

Un bebelus prematur este un bebelus nascut in intervalul dintre saptamana 24 si 37 de saptamani de sarcina. Sansele de supravietuire a unui bebelus nascut înainte de 24 de saptamîni sunt extrem de mici.

Bebelusii prematuri sunt mult mai fragili decat cei nascuti la termen. Acestia se nasc de cele mai multe ori cu diferite probleme, principala cauza a acestui fapt fiind aceea ca multe din functiile corpului nu sunt dezvoltate destul.

De citit Simptomele travaliului prematur si 8 factori de risc

Problemele asociate cu bebelusii prematuri

Cele mai comune probleme asociate cu bebelusii nascuti prematur sunt:

Sindromul deficientei respiratorii: Bebelusii prematuri au dificultati în respiratie din cauza insuficientei dezvoltari a plamînilor.

dificultati în hranire din cauza dezvoltarii insuficiente a organismului

sanse sporite în contractarea galbenarii si vulnerabilitate crescuta la efectele acestei boli

sunt predispusi la infectii pot avea defecte congenitale inclusiv defecte ale inimii

exista posibilitatea unei sîngerari la creier, care conduce la hidrocefalee (dilatarea ventricolelor din creier)

Ce masuri de ingrijire primesc bebelusii prematuri

Acesti bebelusi sunt atît de fragili încit doctorii trebuie sa ia masuri speciale pentru îngrijirea lor. Uneori masurile medicale speciale pot duce la crearea unor noi probleme. Au fost cazuri în care plamanii copilului au explodat sau au prezentat cicatrice în urma faptului ca a fost conectat la un aparat repirator.

Terapia cu oxigen este cauza unor defecte ale vederii sau chiar a orbirii în cazul copiilor prematuri.

Cu cît sînt mai mici la nastere cu atît problemele prematurilor sînt mai mari de-a lungul întregii vieti. Unele studii au adus concluzionat ca mai tarziu, copii nascuti prematur sunt predispusi la retardare intelectuala, probleme în procesul de învatare, probleme ale auzului si vorbirii .

bebelusul prematur
si totusi ... sa nu uitam ca si Albert Einstein a fost un bebelus prematur.

Ad-Extra3:

Bebelusii prematuri au nevoie de o îngrijire speciala si extra dragoste

La nastere, bebelusii prematuri sunt pusi direct în îngrijire speciala. De obicei sînt tinuti în incubatoare. Ei necesita o îngrijire stricta.  

Bebelusii prematuri sunt hraniti artificial, intravenos, si uneori sînt ajutati sa respire prin conectarea la un aparat special. Semnele vitale sînt monitorizate. Doctorul este cel care hotaraste cît timp trebuie tinut copilul în îngrijire speciala. Chiar dupa ce au fost eliberati din spital acesti copii trebuie sa beneficieze de un control medical periodic pentru a putea preveni orice problema s-ar putea ivi pe parcurs.

O decizie de viata si de moarte

Noile descoperiri în domeniul îngrijirii neonatale sporesc sansele de supravietuire a copiilor prematuri. De cele mai multe ori însa, copiii nascuti prematur sunt prea mici si bolnavi pentru a supravietui, chiar doctorii se întreaba în cazuri grave daca este bine sa intervina sau sa lase natura sa îsi urmeze cursul.

Daca un astfel de copil supravietuieste nu sînt destule garantii ca va avea o viata absolut normala. Exista posibilitatea ca acestia sa devina handicapati fizic sau mental. În acelasi timp, este foarte dificil pentru parinti si pentru doctori sa decida soarta copilului.

Discutiile pro si contra trebuie sa fie corect apreciate pentru ca odata luata decizia, nu mai exista cale de întoarcere. De asemenea, parintii trebuie sa înteleaga ca decizia de a tine copilul în viata poate fi o decizie nedreapta si cruda în cazul în care copilul poate avea un handicap permanent.

Parintii trebuie sa se gandeasca la schimbarile pe care îngrijirea unui copil handicapat le poate aduce în viata lor si mai ales sa aiba în minte faptul ca ei nu vor trai vesnic ca sa-l poata îngriji.

Momente importante din dezvoltarea unui bebelus nascut prematur

Etapele de dezvoltare ale bebelusului prematur sunt un pic diferite de cele ale bebelusilor nascuti la termen. Varsta la care se asteapta ca micutul prematur sa ajunga la o anume etapa se bazeaza pe data probabila a nasterii. Copiii prematuri ii vor "ajunge din urma" in dezvoltare pe cei nascuti la termen, in doi-trei ani. Dupa aceea, orice diferente de marime sau de dezvoltare sunt cel mai probabil din cauza diferentelor individuale, mai degraba decat de nastere prematura.

Cititi pe larg: Momente importante din dezvoltarea unui bebelus nascut prematur 

Alimentatia bebelusului prematur

Cu totii stim ca alaptatul intareste sistemul imunitar al copilului si sustine conexiunea emotionala dintre mama si bebelus. Totusi, atunci cand un copil se naste prematur, mamei nu intotdeauna i se permite sa-si alapteze copilul. Cei mai multi nou-nascuti prematuri, nascuti la 25-29 saptamani de gestatie, sunt hraniti intravenos sau printr-un tub. Cititi pe larg: Alimentatia bebelusului prematur

Tot despre bebelusul prematur, mai citeste:

Prematuritatea si complicatiile sale - una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania

Prematuritatea si complicatiile sale - una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în România, în fiecare an, se nasc peste 20.000 de copii prematur și de nou-născuți cu greutate…

Bebelușul născut prematur: ce trebuie să știe părinții lui incă de la început

Bebelușul născut prematur: ce trebuie să știe părinții lui incă de la început

Un bebelus prematur este un bebelus nascut in intervalul dintre 24 si 37 de saptamani de sarcina. Sansele de supravietuire a unui bebelus nascut inainte de 24 de saptamani sunt extrem de mici.…

Cauzele cele mai importante ale unei nașteri premature. Prevenirea nașterii premature - sfatul medicului

Cauzele cele mai importante ale unei nașteri premature. Prevenirea nașterii premature - sfatul medicului

Nașterea prematură este nașterea care are loc înainte de împlinirea a 37 de săptămâni complete de sarcină.Cea mai frecventă cauză de…

Forumul special al parintilor cu bebelusi prematuri

Prematurii: Esentele tari
Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC.

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2024
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 79:

  1. Marta
    Martatrimis la 21/8/2019

    Buna mamici! Eu am nascut o fetita la 25 de sapt si 4 zile,cantarea 700 de grame.Inca sunt in spital si astept minunea,insa nici un medic nu-i da sanse

    Raspunde la acest comentariu
  2. Strong R
    Strong Rtrimis la 8/8/2019

    Buna! Am o prietena care spune că s a născut în 15, dar in certificat apare ca fiind născută în 28. E posibil asa ceva? Mentionez ca s a născut la 26 de saptamani, ea având 900 de g

    Raspunde la acest comentariu
  3. Lia
    Liatrimis la 25/8/2016

    Buna!Am nascut o fetita de 2450 la 34\35 saptamani,la 7sapt.dupa nastere are 3600gr.Este bine oare greutatea depusa pana acum?

    Raspunde la acest comentariu
  4. ana
    anatrimis la 15/8/2016

    citez din articol: sanse sporite în contractarea galbenarii!!! pe bune? galbenarii? credeam ca acest cuvant e un regionalism de la tara. nu ma gandeam sa-l vad scris pe un site de SPECIALITATE:))))

    Raspunde la acest comentariu
  5. rostas maria
    rostas mariatrimis la 19/5/2016

    Buna ziua .sunt o mamica unui o fiica am nascuto 2200 gr si acum are 10 luni si este f sanatoasa si vb sa a merge multumesc pt dumnezeu mam ajutato si merge perfect si normal

    Raspunde la acest comentariu
  6. Anca
    Ancatrimis la 9/1/2016

    Bună ziua ,sunt mamica de 2 gemeni pereche născuți la 34 de săptămâni au avut la naștere 1550 și 1600 kg, acum la 3luni au 5kg și ceva ,ei sunt hrăniți cu nan 1 ce sa zic Mulțumesc lui Dumnezeu ca au fost sănătoși de la naștere și sunt în continuare așa ca rugați mult pt ca numai Dumnezeu poate sa îi ajute,am și eu o nelămurire când pot începe alimentarea solidă? Așa ca încurajeze toate mămicile de prematuri :încredeți-va în Dumnezeu. ...sănătate multa !

    Raspunde la acest comentariu
  7. maria
    mariatrimis la 12/6/2015

    Bună ziua. Eu am născut o fetita la 24 săptămâni cu o greutate de 513 gr și o înălțime de 27 cm. acum are 1an și 5 luni. Singura problema este ca acum 2 luni a făcut pneumonie și are nevoie de oxigen în permanenta. Copiii voștri cat timp au avut nevoie de oxigen? Și cum se dezvolta?

    Raspunde la acest comentariu
  8. Gaby
    Gabytrimis la 21/5/2014

    Buna mamicilor.....eu am nascut la 30 de sapt un baietel de 1500 kg...care a stat 9 saptamini la spital.A avut nevoie de oxygen piña in sapt 37 de sarcina...Timpul in care a stat acolo am crezut ca sta in loc.Acum are 5luni si are 6 kg...se comporta normal rade gangureste si zambeste mult...Inca nu Isi tine capul singur....Este un mancacios si déjà am gustat cateva lingurite de fructe...Mamelor ce va pot spune este sa aveti mare incredere in Dumnezeu si sa va rugati mult si tortul ca fi bine.....nu doresc nimanui sa treaca prin clipele acestea...sanatate ingerasilor

    Raspunde la acest comentariu
  9. Ana Maria
    Ana Mariatrimis la 11/9/2012

    Eu am nascut in aprilie un baietel de 1300gr la 32 de saptamani.am stat 2luni in spital ca lua foarte greu in greutate.la externare erau proleme cu ochisori din cauza oxigenului care acum a disparut, o hernie ombilicala si un hidrocel la un testicul de care se spune ca trebuiesc operate dupa un an sau sunt sanse mici sa se vindece de la sine.acum are 5 luni si 5500gr si este sanatos tun,enegric,rade,gongane,se comporta ca un copil normal doar ca ma cam sperie ce citesc pe net si vechiile probleme care inca nu le-am clarificat.

    Raspunde la acest comentariu
  10. iulia
    iuliatrimis la 2/7/2012

    buna ziua,sunt mamica unui baietel nascut prematur.cu 900 de grame si sunt foarte,foarte ingrijorata.are acum 2 ani si aproape 4 luni,dar nu vorbeste inca si nici nu merge singur.se tine foarte bn pe picioruse dar nu vrea sa-mi dea drumul la mana.ce ma ingrijoreaza tare ,e faptul ca nu face ce fac ceilanti copii de varsta lui,sau mai mici.de ex.nu face nici acum pa,sau daca ai cer ceva nici macar nu se uita inspre acel lucru.dar alte lucruri le intelege.daca ai zic ca mergem afara cu carutu se uita inspre el si rade nerabdador.as vrea mai multe detalii,daca se poate,de la mamici care au copii nascuti cu greutate atat de mica.imi este foarte greu sa-l vad asa.e primul nostru copil si a fost dorit din clipa in care ne-am casatorit eu si sotul meu.a venit tarziu,dupa 10 ani de la casatorie...va multumesc si astept din tot sufletul ceva raspunsuri.

    Raspunde la acest comentariu
  11. maricica
    maricicatrimis la 9/4/2012

    buna si eu am nascut in noembrie doua fetite prematur la 34 de saptamani la nastere au cantarit 2 kg fiecare acum avem 5 luni si cantarim 6 kg suntem ok nu avem nici un fel de problema va dorim sanatate multa

    Raspunde la acest comentariu
  12. violeta
    violetatrimis la 16/2/2012

    eu am 31 de ani am 3 copii doi din ei i-am nascut prematur.Fetita am nascut-o la 6 luni si avea la nastere 900 grame si a avut probleme de sanatate din primele ore de viata , dar cu ajutorul domnului are acum 11 ani merge la scoala in clasa a4a si este cel mai bun elev din clasa . a suferit 4 operatii la picioare si 2 operatii la ochi avea strabism la ambii ochi .S-a rezolvat problemele la ochi dar a ramas cu probleme locomotorii.Cel micutz tot prematur este acum are 6 luni si este perfect sanatos asa ca fiecare cu ritmul sau de dezvaltare

    Raspunde la acest comentariu
  13. moni
    monitrimis la 16/2/2012

    nu va faceti probleme mamicilor cu prematuri caci si eu am nascut in 2006 un baietel de 800grame si la 6 luni si e mare sanatos si nu are urmai de la nastere multumesc lui dumnezeu ca la crescut si fara probleme

    Raspunde la acest comentariu
  14. diana mihaela
    diana mihaelatrimis la 15/2/2012

    si eu am nascut prematur la 31 de saptamani o fetita de 1800gr .Acum are 1 an si 1 luna si inafara faptului ca ne confruntam cu o infectie urinara tratata de homeopat totul este ok

    Raspunde la acest comentariu
  15. vicgor
    vicgortrimis la 10/2/2012

    Am fost nascut la 7 luni , am 22 de ani si nu am nici cea mai mica problema de sanatate ....

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII