OPERAȚIUNEA OLIȚA in 7 zile
Putem scapa de scutece in 7 zile? Da. Iata un plan de actiune pentru a inlocui pampersii cu olita ... Cu un dram de rabdare, pampersii pot sã rãmânã o simplã amintire. Nu-ti trebuie decât sapte zile de lupta neîntrerupta contra unui inamic siret si tenace.
Citeste deci: OPERATIUNEA OLITA IN 7 ZILE
- veti citi:
OPERATIUNEA OLITA IN 7 ZILE
Vrem sa scapam de pampersi
Pasul 1. Cat de devreme poti începe?
Pasul 2. Pregateste din vreme ziua debutului
Pasul 3. Fii consecventa când începi antrenamentul
Pasul 4. Adio, scutece, adio, pampersi
Întamplari cu si despre olite: Cateva mamici de la Desprecopii - ne împartasesc din experienta lor:
Nopti fara scutece
Cat de devreme poate incepe copilul antrenamentul pentru olita: semnale si sfaturi
Metode distractive pentru renuntarea la scutece
Tot despre olite
Forum dedicat psihologiei copilului
OPERATIUNEA OLITA IN 7 ZILE
Nu-ti trebuie decât sapte zile de luptã neîntreruptã contra unui inamic siret si tenace . Iata planul pentru OPERATIUNEA OLITA IN 7 ZILE
Cu un dram de rabdare, pampersii pot sã ramana o simplã amintire.
Nu-ti trebuie decât sapte zile de luptã neîntreruptã contra unui inamic siret si tenace . De fiecare datã, aceeasi scenã: eu îi arãt olita, îi explic prin gesturi si onomatopee care m-ar compromite definitiv în ochii privitorilor întâmplãtori, el mã ascultã, o cerceteazã atent si când pare cã a înteles, ori o aruncã, ori si-o pune pe cap, ori i-o dã bunicii sã bea din ea.
Antrenamentul poate avea succes dacã porneste atunci când micutul este pregãtit emotional si fiziologic si când mama este si ea gata sã devinã un antrenor rãbdãtor.
Destul de des, trecerea de la cârpe la olitã este o piatrã de încercare pentru mama nerãbdãtoare sã scape de schimbatul scutecelor ca pe bandã rulantã. Cu cât mai devreme, cu atât mai usor - sunã unul din sfaturile bunicilor. Dar reusita la vârste prea mici e întâmplãtoare sau, mai degrabã, rezultatul unui veritabil chin pentru amândoi, presupunând exasperarea mamei în fata nenumãratelor esecuri, frustrarea copilului care nu întelege de ce tipã la el cei din jur.
Secretul adevãratei reusite nu e simplu: trebuie sã descoperi momentul când cel mic resimte dorinta, impulsul de a folosi olita. În orice caz, este bine sã stii cã nu e indicat sã te gândesti la olitã înainte ca mititelul sã împlineascã un an, de fapt nu înainte de un an si sase luni, iar cea mai bunã perioadã pentru a începe fãrã chinuri este, la majoritatea copiilor, între 2 si 3 ani. Cu observatia cã sunt copii - si nu putini - pentru care momentul trebuie amânat si mai mult.
Deci nu-l împinge sã facã un lucru de care nu este capabil încã - aceasta i-ar putea face mai mult rãu decât bine!
Pasul 1. Cat de devreme poti incepe?
Nu te lua dupã presiunile pe care le fac cei din jur, mai ales bunicii. Ceea ce se fãcea pe vremuri tine mai mult de dresajul animalelor decât de acceptarea voluntarã.
Dacã insistenta ta vine din faptul cã astepti un alt copil si te cutremurã gândul de a avea doi în scutece, încearcã sã privesti situatia din altã perspectivã. Aparitia unui nou bebelus în familie este, în sine, o încercare dificilã pentru copilul cel mare, care nu mai poate face fatã si altor încercãri.
Dacã vrei sã reusesti trebuie sã stii când piciul este cu adevãrat pregãtit. De pildã, dacã observi balta de pe covor când îl lasi în pielea goalã si vezi cã nu-si dã seama ce a fãcut, poti sã fii sigurã cã e mult prea devreme pentru olitã.
Ca sã începi antrenamentul cu sanse de succes, sunt importante câteva semne pe care poti sã le vezi usor în comportamentul lui. Este esential sã observi momentul în care vrea un pisu înainte de a-si da drumul în pantaloni. Treptat, un copil foarte mic reuseste sã facã legãtura între ceea ce simte, ce înseamnã de fapt ceea ce simte el si rezultatul a ceea ce simte. Si tot treptat intrã în functiune cãile nervoase de la rinichi la creier. Capacitatea de a le controla - continenta, în termeni medicali - variazã de la copil la copil.
Si iar este bine sã stii cã, de obicei, poate mai întâi sã se controleze când face... treaba mare, decât... pe cea micã. Si cã fetitele sunt mai precoce decât bãietii în aceastã privintã!
Medicii sunt de parere ca cã acei copii care sunt ajutati sã-si controleze musculatura învatã mai repede sã foloseascã olita si cu accidente mai putine.
Ad-Extra3:
Pasul 2. Pregateste din vreme ziua debutului
Spune-le si celor din casã ce ai de gând si cum ai sã faci - astfel câstigi aliati importanti.
Cumpãrã din vreme o olitã - unii spun cã o poti aduce în casã chiar de la prima aniversare a copilului, ca sã-i dai timp sã se obisnuiascã cu ea.
Începe prin a-l aseza în joacã, si e important sã-ti aduci aminte cã la vârsta lui se sperie de tot ceea ce este neobisnuit, strãin. Nu-si va aseza usor poponetul în gura balaurului! Lasã-l sã stea când si cât vrea el, chiar îmbrãcat. Nu-l forta, trebuie sã o facã numai atunci când simte el dorinta sau curiozitatea, altfel spus... când vrea. A, dacã vezi cã, din întâmplare, reuseste sã si facã ceva, laudã-i mãreata izbândã! Asa, va veni mai repede clipa când se va aseza si fãrã pantalonasi pe el. De-a lungul acestei perioade în care se obisnuieste cu ideea, e bine sã tii olita într-un anume loc... si, de fiecare datã când se asazã, aminteste-i cã poate sã stea oricât doreste si, de fiecare datã când face ce trebuie, laudã-l!
Continuã aceste sedinte - initial la întâmplare, apoi, dirijatã de orarul la care se produce inevitabilul , adu-l sã sadã pe olitã explicându-i mereu la ce foloseste acel obiect. Dacã nu poti sã observi o anume regularitate a iesirilor, fii atentã când i se înroseste fata, privirea i se concentreazã si încremeneste brusc. E momentul... asazã-l repede pe olitã. Dacã îti iese figura, încearcã s-o repeti, mai ales dupã mese sau dupã ce se trezeste din somn.
Regularitatea momentelor când îi vine sã facã pipi sau caca nu înseamnã cã are control constient asupra acestor procese.
Nu-l forta! Expertul nostru ne spune cã asta este o pierdere de timp. Laudã-l de câte ori ai motiv. Dacã nu, pãstreazã-ti optimismul si rãbdarea. Blândetea e un bun aliat; treptat, va întelege ce vrei, va reusi sã lege si el toate aceste actiuni între ele si antrenamentul cu olita nu-ti va mai crea probleme.
Pasul 3. Fii consecventa cand începi antrenamentul
Planificã totul pentru o perioadã când esti acasã si, timp de o sãptãmânã, nu mai adãuga alte lucruri de învãtat.
Semnele încurajatoare pot fi destul de subtile. Observi, de exemplu, cã îsi dã seama si se simte stânjenit cã si-a udat scutecul sau pampersul, îsi duce mâna la locul cu pricina sau chiar îti spune cã a fãcut pipi. Ori chiar te anuntã cã îi vine sã facã, înainte de a-i da drumul. Alte semne bune le ai dacã e capabil sã se tinã câteva secunde (ceea ce se întâmplã de obicei dupã ce reuseste sã-si controleze scaunul, ceva mai târziu, în al doilea an de viatã), dacã întelege ce-i spui când îi arãti olita, dacã descoperi cã s-a obisnuit sã se aseze singur...
Poti sã-i ceri cu blândete sã o foloseascã, întrebându-l dacã are nevoie de olitã - dar sã nu te enervezi dacã uneori o refuzã si prompt face în pantalonasi ceea ce îi ceri tu sã facã în olitã! Dacã se întâmplã asa, nu-l critica. Lasã-l sã i se dezvolte spiritul de independentã, nu mai decide tu pentru el când sã stea pe olitã. Scopul tãu este sã-l ajuti sã recunoascã singur semnele acestor momente.
În paralel, obisnuieste-l sã poarte haine mai putine - chilotei sau pantalonasi care pot fi scosi usor, la nevoie. Puteti merge împreunã sã cumpãrati pantalonasi - si ai grijã sã luati destui!!! Treptat, poti sã-l lasi tot mai mult fãrã scutec sau pampers în chilotei.
Accidentele sunt inevitabile: în loc sã te enervezi, încearcã sã fii sensibilã la eforturile si nereusita lui. Accidentele se întâmplã mai adesea când este preocupat de joacã sau când se aflã într-un mediu cu care nu este familiarizat. De asemenea, boala, oboseala, vacantele... si un nou bebelus în casã pot duce la perioade în care parcã uitã complet ceea ce abia a învãtat. Cu întelegere pentru starea lui, nu cu mânie, poti trece cu vederea esecurile, dar fãrã sã te grãbesti sã te întorci imediat la pampersi sau scutece!
Înainte de a pleca de acasã, pune-l pe olitã. Îi ia timp pânã va învãta sã facã pipi la comandã , fãrã sã aibã întâi semnalul cã îi vine sã o facã, asa cã ai rãbdare cu el. Când iesiti împreunã, ia cu tine olita si nu te simti jenatã sã o folosesti oriunde e nevoie.
Dacã se împotriveste si vezi cã toate acestea nu merg si nu merg... uitã deocamdatã de antrenamente, lasã deoparte olita si nu mai vorbi de esec în fata lui. Peste câteva sãptãmâni, cu blândete, poti încerca din nou.
Pasul 4. Adio, scutece, adio, pampersi!
Dacã operatiunea olita a avut succes mai multe zile, poti folosi scutecele sau pampersii doar peste noapte. Probabil va mai avea din când în când accidente, dar persevereazã. Adu-ti aminte cã mai are nevoie de tine pentru deprinderi care îi dau încã bãtaie de cap: sã-i desfaci fermoarul sau sã-i deschei nasturii pantalonilor.
Dacã începe sã se simtã confortabil si sigur pe olitã, poti sã-i explici cã si adultii au olita lor, toaleta (oricum, v-a vãzut intrând acolo!). Lasã-l sã se aseze pe toaletã, dacã devine curios, asistându-l la început, dar fãrã sã-l fortezi. El decide când va începe sã o foloseascã.
Întamplari cu si despre olite: Cateva mamici de la Desprecopii - ne împartasesc din experienta lor:
Am intrat la subiectul asta sperand sa ma amuz putin si eventual sa invat cate ceva de pe la alte mamici si cand colo... multe contre. Teorii sunt multe legate de varsta la care e cel mai bine sa punem plodul pe olita. Cred ca cel mai potrivit moment este cel in care parintele si copilul se simt pregatiti. Si itnr-adevar, cred ca e o odisee, mai lunga sau mai scurta, cu nervi si bucurii de la copil la copil.
Eu parcurg aceasta odisee a doua oara. Evident ca e complet diferit de prima data. Cu baiatul am inceput la 2 ani si 4 luni pentru ca atunci mi s-a parut mie momentul potrivit: era vara, era in vacanta de la gradi si mi s-a parut destul de mare incat sa inteleaga ce vreau de la el. Asa ca am pus pampersul in cui si am umplut dulapul cu chilotei si pantalonasi. In doua saptamani in care doar noaptea a purtat pampers, a invatat cand vine pipi sau caca si reusea sa spuna din timp astfel incat sa ajunga la olita. Am inceput sa iesim in parc la joaca bineinteles cu olita la noi caci timpul de asteptare nu era prea mare. Nu mai povestesc de situatiile in care eram pe autostrada si deodata auzeam strigatul "pipi" din spate. Urma strigatul parintilor: "fuck, n-avem iesire decat in 2 km". De cate ori n-a stat pe oala in portbagaj... S-a intamplat sa nu avem unde goli continutul pretios; imaginati-va o zi calduroasa in masina cu o olita in poala care raspandea miresme si apoi o benzinarie unde "doamna" care face curat la toaleta comenteaza ca nu se poate sa golim olita in wc ca murdarim. Dintr-un pic nu i-a golit-o barbatu-meu in cap. Dar... a trecut totul de parca nici n-a fost.
Acum, cu fetita credeam ca o sa fie la fel: imi propusesem ca la vara cand o fi cald in casa sa punem pampersul in cui. Insa fetita mea are alte socoteli asa ca intr-o zi m-a luat de mana si m-a dus la olita spunandu-mi caca. nu mi-a venit sa cred caci n-am facut nimic in directia asta. I-am adus in casa olita de vreo juma' de an si am asezat-o langa toaleta noastra. Cand mergeam noi la wc, venea si ea cu noi si statea langa noi pe olita dar fara s-o dezbracam. Bineinteles ca i-am povestit ce facem noi acolo (de vreo 4 ani usa de la toaleta nu se mai inchide la noi in casa caci am considerat ca noi suntem cel mai bun exemplu pentru copii). Asa ca desi are doar 20 de luni ea vrea sa faca la olita desi mama n-are chef de o asemenea operatiune. N-am avut ce face si m-am supus: avem olita, pampers tip chilotel si de cate ori vrea o pun pe oala. SIngura problema e ca ar sta pe oala non stop, se aseaza de n-spe mii de ori pe zi. E foarte incantata cand reuseste sa produca ceva si ar vrea sa faca asta cat mai des, nu se poate insa asa ca ma innebuneste pe mine cerand la oala asa des. In consecinta, acasa face totul la olita: si pipi si caca desi pe amandoua le anunta ca fiind "caca". Cnad plecam insa undeva parca uita complet si face totul in pampers. Nu am deranjeaza deocamdata pentru ca ma scuteste de stresul cu oala in portbagaj si toate cele. Insa chiar cred ca atunci cand o sa simta si o sa vrea ea sa faca asta, o s-o faca, nu vad de ce ar trebui sa ma grabesc sau s-o grabesc. Cu cat copilul e mai mare cu atat e mai cooperant si intelege mai bine ce se intampla. Nu stiu de ce se aprind atatea discutii pe tema olitei. Succes tuturor! (ClaudiaH - membra a comunitatii Desprecopii)
Eu am cumparat olita cand avea Andrei un an. La inceput a fost un simplu obiect de joaca, plimbat prin toata casa si pus pe cap drept palarie, apoi, dupa vreo 7-8 luni am hotarat ca olita sta numai in baie. Pe la un an jumate am inceput sa-i arat la ce foloseste, iar la aproape de 2 ani am inceput sa-l las in chilotel prin casa. Facea pe el, si-i aratam olita. Fara suparare sau nervi, ci cu calm. Eventual ma asezam eu si ma prefaceam ca umplu olita cu pipi (o umpleam cu apa inainte). Iar Andrei a inceput sa se abtina si cand ii venea, ma lua repede de mana: "hai sa facem pipi la olita, mamy". Pe la 2 ani si 3 luni stapanea aceasta "arta".
Cu kk a fost mai greu, nu vroia deloc la olita, si daca nu-i puneam scutecel, nu facea, sau scapa pe el... si mai si icnea cand il schimbam de scutecel si il spalam. Ca-i tare scarbos. Dar acum cateva luni "s-au terminat scutecele si nu ne-a mai dat doamna de la magazin voie sa cumparam". Asa ca, la 3 ani jumate, copilul meu, deja constipat de 2 zile (ce moment am ales si eu) cand in sfarsit a venit kk, a fugit iute la olita, ca sa nu faca pe el.
Si de-atunci s-a imprietenit tare mult cu olita, ca a costatat ca nici nu se mai murdareste (oricum il spal dupa ce-si face nevoile - ceea ce e o mare placere pentru el) si nici nu mai miroase asa ca-n scutecel.
Cu ocazia asta am impuscat doi iepuri ca am scapat definitiv de scutece, nici noaptea nu i-am mai pus. Mai scapa pipi in somn, daca nu-l trezesc eu sa-l pun la olita), dar avem masina de spalat, nu-i mare bai...
Pe-olita am incalecat / Si povestea v-am gatat! (Andruskandu - membra a comunitatii Desprecopii )
Cel mai neplãcut era când trebuia sã folosim olita în afara casei. Si eu mã simteam nelalocul meu în mijlocul unui magazin sau mi-era jenã de trecãtorii de pe stradã, asa cã i-am cerut sã nu facã pipi când nu suntem acasã. Are acum 7 ani si refuzã sã facã pipi în altã parte decât acasã. Are probleme mai ales în orele când este la scoalã. Regret cã nu am procedat normal atunci. Irina, mama lui Adrian - 7 ani
Când Mara a fãcut prima datã caca în olitã, a exclamat: «Seamãnã cu o broscutã.» Acum a devenit o joacã obisnuitã pentru ea sã gãseascã tot felul de asemãnãri si cam neplãcutã pentru mine când suntem în public si exclamã: «Vreau sã fac un purcelus!» Dar cel putin asa foloseste curent olita! Alexa, mama Marei - 2 ani
Mi-am dat seama cã, în fine, Adi a înteles câte ceva, când i-a cerut cu glas alarmat unei prietene venite în vizitã: «Tanti, nu sta pe fotolu nou, posi sã fasi pipi pe el!» . Jana, mama lui Adrian - 2 ani
Corina a învãtat repede sã foloseascã olita pentru pipi, dar când trebuia sã schimbe registrul era în stare sã stea toatã ziua pe oalã. Mai mult, se supãra si-mi cerea sã-i dau voie sã facã în scutec. M-a îngrijorat atunci refuzul ei si nici nu prea stiam cum o sã ne descurcãm. Totul a fost doar o fazã si a trecut mult mai repede decât credeam. (Beatrice, mama Corinei - 5 ani)
Nopti fãrã scutece
Sã începi sã te gândesti la dormitul fãrã pampers doar când copilul se scoalã dimineata cel mai adesea cu scutecul uscat, iar în timpul zilei poate sta pânã la 4 ore fãrã sã simtã nevoia sã facã pipi.
Încurajeazã-l sã facã pipi înainte de a se duce la culcare; pune o olitã lângã pãtut si lasã o luminã de veghe. Nu utiliza pentru culcare un costum dintr-o bucatã, ci unul care sã permitã scoaterea rapidã a pantalonasilor de pijama si, la nevoie, a hãinutei udate.Pune sub cearsaf o folie protectoare acoperitã cu un prosop, pentru protejarea saltelei.
Nu-l certa dimineata pentru accidentele din timpul noptii si, cu atât mai mult, nu-l certa noaptea. Vorbeste-i cu blândete dacã vrei sã nu dureze la nesfârsit.
Cat de devreme poate incepe copilul antrenamentul pentru olita: semnale si sfaturi
Cat de devreme pot scapa copilasii de scutece si trece la olita? Conform bunicelor (si soacrelor in special) ... de la varste aproape imposibile: 6-9 luni. :)) Ei mamico, nu te lua dupa presiunile pe care le fac cei din jur, mai ales bunicii.
Ceea ce se facea pe vremuri tine mai mult de dresajul animalelor decat de acceptarea voluntara. Iata sfatul de la Desprecopii:
Experientele cu si despre olita ale mamicilor de la Desprecopii
Mersul la olita prea timpuriu nu e recomandat
Operatiunea Olita si Fluieratul
OLITA, DIN PUNCT DE VEDERE PSIHOLOGIC
Invatatul la Olita
Are 2 ani si nu se cere la Olita
Metode distractive pentru renuntarea la scutece
Olita este cuvantul magic care da batai de cap celor mai multi dintre parinti, incepand din momentul in care acestia considera ca bebelusul lor este gata sa renunte la scutece.
Cazurile miraculoase in care renuntarea la scutec se produce in cateva zile sunt, desigur, incurajatoare. Insa pentru majoritatea parintilor, acest proces firesc in dezvoltarea copilului este, de cele mai multe ori, o corvoada.
Citeste ca merita: Metode distractive pentru renuntarea la scutece
Despre educatia copilului la aceasta varsta mai cititi: Educatia copilului intre 1-4 ani
Tot despre olite, mai cititi:
Prima oara la olita: ce crede copilul si cum procedam
Cum devin pampersii o amintire: despre rabdare si psihologie
Olita: cand e timpul potrivit pentru a scapa de scutece
Cat de devreme poate incepe copilul antrenamentul pentru olita: semnale si sfaturi
Cand scapam de scutecul de noapte: despre rabdare, calm si eventual Enurezis
iPotty, olita cu tableta incorporata
Folosirea olitei de catre fete si baieti – diferente si asemanari
Forum dedicat psihologiei copilului
Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 25:
Eu mi-am pus fetita la olita la 7 luni si s-a obisnuit foarte repede. Trebuie un pic de rabdare, atentie mai ales cand se trezesc si pentru treaba mare vedeti cam pe la ce ora fac. Parerea mea este sa pui copilul la olita imediat dupa ce vezi ca sta bine in fundulet. Cu cat este mai mare si obisnuit cu pampers, cu atat este mai greu sa-l obisnuiesi la olita. Am vazut si copii de 5 ani cu pamersi! Cred ca este o strategie de marketing a celor care vand chiloteii, ca sa nu pui copilul la olita mai devreme.
Fetița mea de la 11 luni face la olita mi-a mai trebuit o lună două so învăț si noaptea că era mai greu so trezesc așa că îi mai puneam pampers
De ce acest articol se adresează doar mamelor? Tații nu se pot implica? Încurajați un stereotip.
Buna ziua,am un baiat de 3 ani si am,inceput cu olita,problema e ca ii e teama sa faca treaba mare,se strange de fund si nu ii da drumul,am mai citit pe net cum ca trebuie sa lucrez pe desensibilizarea la toaleta dar nu stiu in ce consta asta.va multumesc
Buna ziua ma numesc verginia....am un copil de doar 2 ani și luna numai stiu cum sa învăț copilul la oliță îl respinge îl dau de toate feluri de jucării desene animate vorbesc cu el cum ne chinuim si nici un rezultat
Salut Am si eu o intrebare ... cum as putea sa il fac pe baetelul (are 2 si 7 luni )meu sa faca treaba mare la olita ...pipi facem de o perioada buna de timp insa cand vine vorba sa facem treaba mare nu face in schimb cum ii un pampers face imediat ....Ce sa facsau cum ????
fata mae are 2ani si 2luni si dupa ce i am aratat filmulete cu copii la olitza a inceput sa i imita si sa faca la olita
da,asa este ,povesti frumoase cu si despre olita . Alex al Meu are 2si 9 luni . am avut pina acum vreo 3 incercari... la ultima l-am lasat doar in chilotei si pantaloni. il supraveghe-am la cateva minute, si cu multe povestioare ,cum k e mare de pampersi...reuse-am sa ajungem la baie, dar nici vorba sa-si puna poponetul pe olita. in minutul 2, facea pe El. am avut rabdare 2 zile , si pipi si caca in chiloti. era doar speriat, si mergea foarte greu, il deranja, clar. in doua 3 zile o luam de la capat. am vrut sa avem sarbatori linistite. si ma gindesc sa nu mai renunt.... e deja mare , merge indata la GRADI:)mi se pare k e o operatiune destul de grea.... si se gasesc unii, care sa-ti zik ca e prea mare de pampersi.si poate nici nu au copii? sa vada k de fapt ,ai si Tu putin interes sa scapi de pampersi:)
baietelul meu face caca la oala de la 7 luni nu spune cuvintul caca doar ami . arata baia ,,si inteleg ca vrea sa faca,.desi are un an si 5 luni inca nu este pregatit sa scot definitiv pemparsii dar simt ca sunt pe drumul cel bun.
Sfaturile sunt interesante dar titlul fara legatura cu articolului...rabdarea nu merge mana in mana cu cronometratul ...si inca nu a scris nici care din mame ca au reusit in 7 zile...
baietelul meu are deja 2anisori si 9 luni.Face pipi la olita,(mai scapa pe el citeodata),dar ma supara cu treaba mare, nu vrea deloc sa spuna.l-am luat cu frumosul,i-am explicat pe cit se poate, l-am si certat,si tot degeaba.rar il nimeresc eu cind face si il pun mai mult fortat pe olita,intelege ca a facut bine,si ii place lu mami,dar.. Il intreba cineva de ce nu spune ca face caca,si spune ca nu vrea el.ce credeti ca as putea sa mai fac,in afara de a astepta sa mai treaca putin timp//????
Exact si fetita mea de 3ani împliniți îmi face.nustiu ce sa mai fac cum sa mai vorbesc a inceput grădinița acciedente nu au fost ca este jumatate de zi la inceput dar clar ca pe viitor va fi o problema!!!Am impresia ca se teme ca nu intelege ce face ...Cu pipi e bravo se pune spune doar cu treaba mare ma baga in pămînt de rusine ma simt neputincioasă ...
Ce poveste frumoasa, dar asa cum ne spune si doamna fiecare copil este unic,eu cred ca tine mult de cat de mult iti cunosti copilul, restul vine de la sine,nu exista o varsta de la care trebuie sa incepi asezatul pe olita, dar daca esti consecventa, copilul va invata imediat cum va sta in sezut ,,, restul teorie si comoditate pentru unele persoane
Copilasul meu are doi anisori si nu reusesc nici cum sa al fac sa stea pe olita .Soacra Mea al punea pe olita dupa o jumatate de ora dupa ce manca si cateodata mai facea dar acum nu mai vrea sta pe ea dar nu face nimic .Va rog sa ami dati un sfat daca stiti cum sa ai scot si suzeta
Cel mic poate fi pacalit sa faca la olita, in loc de scutecul de unica folosinta obisnuit se poate folosi un alt tip de scutec,
buna!noi avem o problema fetita mea de 2ani si o luna nu mai vrea deloc la olita chiar daca inainte facea la olita si se cerea singura acum continua sa faca pe ea si sa refuze olita si nu inteleg de ce???
Mi se pare deplasat sa astepti doi ani ca sa inveti copilul la olita.Fetita mea care acum are 13 ani la un an si jumatate nu numai ca facea nevoile la olita dar daca eram afara reusea sa-si controleze vezica pana ne intorceam acasa.Am inceput sa o pun pe olita de pe la 7 luni.E normal ca la doi ani obisnuit in pampers sa nu vrea sa stea pe olita.Acum am o alta fetita de 5 luni si voi proceda la fel..succes mamicilor!!!
la primul copil niciodata nu stii ce e corect.eu am trei copii.la cel mare care acum are 16 ani ,nu se gaseau ,sau se gaseau foarte rar scutece de unica folosinta,asa ca foloseam scutece de panza.am fost nevoita sa-l pun la olita foarte repede.dupa 6-7 luni deja era obisnuit.cu mujlociul acum in varsta de 9 ani a fost mai simplu.la 7 luni deja se cerea singur.acum am fetita de 9 luni si e o placere pentru ea cand o asez pe olita,ar vrea sa nu se mai ridice.deja dimineata nu face pe ea pana nu o asez.de multe ori arunc scutecelul uscat sau umed foarte putin.speram ca pana la un anisor sa scapam definitiv de scutecele.va pupic si sa auzim numai de bine.
cu fetita mea in varsta de 1an si 3luni am tot incercat prin diferite metode sa o invat sa faca la olita dar fara rezultat.Cum vede olita incepe sa planga.Dati-mi voi,mamicilor un sfat
e bine sa va mai citeasca cineva site-ul din cand in cand,ne ajutati mult prin sfaturile clare si sanatoasa pe care le dati.E
pai am comentat la celalalt articol si cam asta era si concluzia mea: rabdare pina cind pot si vor sa faca singuri.S/a intimplat in vreo 3-4 zile cu piciul meu cel mare, dar la 3 ani si 5 luni!
Am un baietel de 2 ani si 6 zile. L-am pus pe olita de la 11 luni. Stiam ca aproape in fiecare dimineata face "purcelusi" (cum spunea o mamica). Sta linistit pe "tronul" lui, iar cand isi termina treaba intinde manutele sa-l ridic de acolo. Am avut si accidente, nu pot sa zic, dar eu sunt foarte multumita de el in aceasta privinta. Le-am dat tema de casa si bunicilor sa-i cumpere olita de acelasi tip si aceeasi culoare, iar cand micutul meu ramane la ei o foloseste mereu. Intr-o noapte chiar m-am trezit cu scutecelul curat cand l-am pus dimineata pe olita. As vrea sa stiu totusi cate minute -maxim- sa-l tin pe olita? Va multumesc si mamelor nu disperati. Mai incercati. Succes!
Krisztina are doi ani fara o luna. Am pus-o pe olita pe la 10 luni in joaca la inceput. Pe la 15 luni am crezut ca scapam de pampersi, statea frumos. Dar asta a fost......Acum sta doar dimineata, nu are rabdare, pur si simplu isi cere pampersul inapoi. imi spune de multe ori ca tocmai a facut ceva. Cand imi dau seama ca ar urma ceva si o punpe olita se ridica imediat cu un elan extraordinar!!!!!Nu prea mai stiu ce pot face. Imi face placere deosebita sa citesc cine cum face.
Eu nu cred ca este asa de greu sa-l obisnuiesti pe copil la olita,daca o faci cu mult calm si dragoste.Parerea mea este ca pampersul a dus la obisnuirea copilului cu comoditatea de a face mai simplu,mai usor.Am doi copii,si va rog sa ma credeti ca nu mi s-a parut greu ca la 1 an sa faca la olita.Va multumesc!!
Pentru mine orice sfat legat de acest subiect este foarte folositor.Am un baietel de 1 an si o luna caruia i-am cumparat olita abia acum cateva zile.Imi imaginam ca daca pricepe cam tot,o sa-mi fie usor sa-l invat si cu olita ,dar m-am inselat.Sfaturile voastre insa m-au linistit si am sa incerc sa folosesc cateva sugestii.Oricand va citesc cu placere.
stefan are 1 an si 7 luni si nu vrea sa auda de olita. imi pare rau ca nu l-am pus mai devreme. eu am facut de la 7-8 luni. si ce dace era dresaj! parca numai asta e dresaj in viata unui copil?! "buna ziua" nu zice la inceput tot dresat? toate mamele care au intarziat acest moment dupa 1 an jumatate au acum probleme. si ajung si pana la 2-3 ani cu pampersul. in schimb, cele ce au inceput inainte de 1 an au rezultate.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII