Bebelușii prematuri - 7 lucruri pe care să le știi

Bebelușii prematuri - 7 lucruri pe care să le știi
Te poți simți adeseori ca atare, dar nu ești singură ca mamă de bebeluș prematur. În România, în fiecare an se nasc aproximativ 20.000 de bebeluși prematuri, reprezentând cam 10% din totalul de nașteri. Altfel spus, una din 10 mame trece prin aceleași emoții ca tine și are la fel de multe întrebări. Uite care sunt principalele lucruri pe care este bine să le știi când bebelușul tău vine pe lume mai devreme de 37 de săptămâni de sarcină.
1. Va avea greutate mică și ar putea arăta ciudat
Organizația Mondială a Sănătății a definit 3 categorii de bebeluși prematuri, în funcție de data la care aceștia au venit pe lume:
Extrem de prematuri (născut mai devreme de 28 de săptămâni de sarcină)
Foarte prematuri (născuți între 28-32 săptămâni de sarcină)
Moderat prematuri (născuți între 32 și 37 de săptămâni de sarcină)
În funcție de data la care vin pe lume și de particularitățile medicale specifice, problemele de sănătate ale prematurilor și recuperarea lor pot pune mai multe provocări. Toți prematurii au în comun, însă, o greutate mică la naștere.
Un bebeluș prematur este mai mic decât unul născut la termen și are trăsături sau părți ale corpului în disproporție. Acesta este un lucru normal pentru prematuri; pe măsură ce bebelușul crește, va recupera întârzierile în greutate și va arăta normal - te liniștește Dr. Amelia Dan, medic primar pediatru.
2. Va sta la terapie intensivă
Nu este chiar lucrul pe care ți-l dorești la început de viață pentru bebelușul tău, dar este obligatoriu pentru ca un prematur să aibă parte de cea mai bună îngrijire. Tu ai grijă de starea ta emoțională și bazează-te și pe partenerul tău. Studiile arată că părinții de prematuri sunt greu încercați emoțional și că riscul de depresie postnatală severă sau de sindrom de stres posttraumatic este mai ridicat în rândul mamelor de bebeluși născuți prematur. Este greu să vezi un pui de om înconjurat de atâtea echipamente, hrănit prin tuburi și cu branulă, dar este o etapă care va trece - ai încredere în tine și în bebelușul tău și ai grijă de tine, pentru a-l putea ajuta să se recupereze mai repede.
3. Bebelușii prematuri sunt mai vulnerabili
Orice mamă începătoare este stresată de virusuri, bacterii și germeni care pot afecta sănătatea bebelușului, dar aceste riscuri sunt mai mari în cazul prematurilor, din cauza sistemului lor imunitar subdezvoltat. Odată ajunși acasă, strictele reguli de igienă pe care trebuie să le respecți într-o unitate de terapie intensivă vor deveni ceva mai relaxate, dar spălarea riguroasă pe mâini cât mai des și limitarea contactelor cu persoane din afara familiei vor rămâne reguli de bază ale familiei pentru multă vreme.
Fumatul este, de asemenea, interzis într-o casă cu un prematur: crește riscul de sindrom de moarte subită! - avertizează Dr. Amelia Dan.
4. Vei merge des la medic
Și după externare, va fi nevoie de o atentă monitorizare a sănătății bebelușului prematur - controalele regulate (și dese) la pediatru vor fi parte a programului vostru de familie, iar în paralel, veți efectua diverse investigații de specialitate, pentru a vă asigura că evoluția stării de sănătate a bebelușului este una pozitivă. Programul de imunizări în cazul unui prematur este același ca în cazul copiilor născuți la termen, dar unele vaccinuri ar putea fi decalate în cazul lor - pediatrul va fi cel care va evalua oportunitatea administrării vaccinului conform schemei clasice.
5. Va fi dificil la masă
Un bebeluș prematur va avea, de cele mai multe ori, probleme în a se alimenta. Funcțiile digestive și plămânii au nevoie de timp pentru a se dezvolta, iar în cazul unui prematur, alăptarea poate fi suprasolicitantă. Te poți mulge și poți administra laptele matern cu seringa, într-o primă etapă. Pe măsură ce bebelușul va crește și va căpăta putere, poți alăpta. Medicul ar putea decide administrarea unei formule de lapte special concepută pentru prematuri, care acoperă necesarul nutriţional ridicat al acestora, mai mare, raportat la greutatea pe kilogram corp, decât în cazul bebelușilor născuți la termen. Intervalul dintre mesele unui prematur este mai mic - el crește în raport cu greutatea copilului, nu cu vârsta lui.
Părinții trebuie să se înarmeze cu răbdare: este posibil ca în cazul unui prematur cu probleme de alimentație acestea să se mențină până la vârsta de 7 ani! Acești prematuri vor continua să mânânce puțin și vor accepta alimentele noi cu reticență - explică Dr. Amelia Dan.
6. Va dormi mult. Dar nu peste noapte
Un prematur doarme mai mult, dar mai prost decât un bebeluș născut la termen. Pentru că stomacul lui este mai mic și are nevoie de hrăniri mai dese, somnul unui prematur va fi intermitent, iar al tău la fel. Abia la 8-9 luni te poți aștepta la o noapte cu adevărat bună, în care bebelușul să nu se trezească peste noapte.
7. Da, va recupera întârzierile!
Pare greu de crezut atunci când la toate capitolele (înălțime, greutate, alimentație, abilități) bebelușul tău este în urmă. Dar el va recupera aceste diferențe - te liniștește Dr. Amelia Dan.
O bună îngrijire, multă răbdare din partea părinților și multă iubire sunt ingredientele pentru o recuperare mai rapidă a întârzierilor. Oricum, în privința prematurilor, toate abilitățile se raportează la vârsta corectată. De exemplu, în cazul unui bebeluș născut la 32 de săptămâni (cu 8 mai devreme decât normal) și care are acum 6 luni (24 de săptămâni), vârsta corectată va fi de 24-8 = 16 săptămâni (4 luni). Cei mai mulți dintre cei născuți moderat prematuri recuperează întârzierile până la prima aniversare, iar în cazul bebelușilor extrem de prematuri poate dura cam 2-3 ani până să își ajungă colegii de generație din urmă.
Îngrijirea unui bebeluș prematur poate fi o provocare emoțională și fizică. Te încurajăm să nu îţi pierzi speranța și să ai încredere în tine și în micuțul tău. Nu sunteți singuri în această călătorie. Echipa noastră de experți Aptanutricia este aici pentru a-ţi oferi sprijinul necesar. Poți găsi ajutor, sfaturi și ghidaj accesând secțiunea "Întreabă Experții", in www.aptanutricia.ro.
autor: Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2025
Cere sfatul experților
Dr. Pediatru Amelia Dan, Dr. Octavia Puiu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie și expertul AptaNutricia Olivia Forgiarini răspund întrebărilor tale despre nutriție și susținerea imunității copilului.
Fă cunoștință cu echipa de experți!
Vezi ce întreabă alte mămici
Întrebări diversificarea alimentației
Formule de lapte