Diversificarea alimentației la bebeluși - ce recomandă pediatrul

Diversificarea alimentatiei la bebelusi - ce recomanda pediatrul

Diversificarea alimentației la bebeluși - ce recomandă pediatrul

Diversificarea alimentației la bebelușul este pragul care le sperie de multe ori pe mame. Cu ce încep? Când să îi dau primele alimente solide? Cum știu că mănâncă suficient? Iată câteva recomandări despre diversificarea alimentației la bebeluși, de care să ții cont când vă pregătiți pentru primele mese solide.

În primele luni de viață alimentația bebelușului nu ți-a pus probleme. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelușul tău, iar dacă ai alăptat exclusiv, la cerere, în primele 6 luni de viață, așa cum o stipulează recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, lucrurile au fost simple pentru tine și bebeluș.

Totuși, nu poți amâna prea mult diversificarea alimentației. Pe măsură ce bebelușul tău crește, nevoile lui nutriționale nu mai pot fi acoperite în întregime de laptele matern, chiar dacă acesta rămâne o parte importantă din meniu.

În jurul vârstei de 4-6 luni (dar nu mai devreme de 4 luni jumătate), cei mai mulți dintre bebeluși sunt pregătiți pentru diversificarea alimentației. Cum știi că cel mic poate face cunoștință cu primele alimente solide? Dr. Amelia Dan, medic primar pediatru, te sfătuiești să urmărești aceste indicii:

 Bebelușul tău își poate susține deja capul.
 Cu puțin sprijin, poate sta în funduleț.
 Reflexul de extruziune, de a împinge cu limba și care este caracteristic sugarilor, protejându-i de riscul de a se îneca dacă fluxul de lapte este prea mare, a dispărut. Poți testa acest lucru dându-i să bea lapte dintr-o linguriță. Dacă înghite și nu împinge laptele cu limba acesta este un semn că este pregătit pentru începerea diversificării.
 Bebelușul tău este curios să atingă ce mâncați voi și molfăie obiectele care îi cad în mână.
 Și-a dublat greutatea de la naștere (lucru care ar trebui să se întâmple în preajma vârstei de 4 luni).

Cu ce începi diversificarea alimentației la bebeluși

Cu...răbdare! Diversificarea alimentației nu reprezintă o trecere bruscă, de la o zi la alta, către un meniu variat. Nu-ți imagina că într-o zi vei alăpta, iar a doua zi bebelușul tău va mânca tot ce aveți voi în meniu. Alimentele solide trebuie introduse rând pe rând, lăsând timpul necesar în primul rând sistemului digestiv, de a se adapta la un nou tip de hrană, și bebelușului, pentru a face cunoștință cu gusturi și texturi noi. Când introduci rând pe rând alimentele solide în meniul bebelușului tău ai și ocazia de a observa eventuale reacții alergice.

Vestea bună este că dacă tu ai avut o alimentație variată în timp ce ai alăptat, șansele ca bebelușul tău să accepte mai ușor alimentele solide în meniu sunt mai mari. Laptele matern împrumută gusturile și aromele alimentelor pe care le mănânci, reprezentând un prim antrenament pentru dezvoltarea papilelor gustative ale bebelușului.

Diversificarea alimentației la bebeluși - reguli de care să ții cont

Începe simplu - cu un singur nou ingredient, care să nu conțină sare sau zahăr adăugat. Rinichii imaturi ai copiilor nu pot procesa sarea. Recomandările pentru primul an de viață sunt de cel mult 0,4 g de sodiu în alimentație, iar între 1-3 ani, de cel mult 0,8 g de sodiu zilnic. Dar, atenție, alimentele conțin în mod natural sodiu! - explică Dr. Amelia Dan.

Nu exagera! - Ține cont că în această fază de diversificare a alimentației, bebelușul tău va mânca 1-2 lingurițe de hrană solidă într-o zi, cantitatea crescând treptat. Laptele matern (sau formula, în cazul în care nu poți alăpta) asigură încă cea mai mare parte a necesarului nutrițional. La vârsta de 6 luni un bebeluș ar trebui să consume, conform recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie, 230 de ml de lapte la fiecare 4-5 ore.

Lasă pauze - 3-4 zile între alimentele nou introduse sunt necesare pentru a da timp bebelușului să asimileze noile gusturi și pentru a observa eventuale reacții alergice.

Ouăle, peștele, nucile, alunile, soia, dar și căpșunile, kiwi și bananele sunt alimente alergenice, de care părinții se feresc, de obicei, când începe diversificarea alimentației la bebeluși. Noi recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății prevăd că aceste alimente pot fi introduse în meniu cu începere de la vârsta de 6 luni, indiferent dacă există sau nu un istoric de alergii în familie.

Studiile arată că inclusiv introducerea alunelor sau ouălor (considerate alimente puternic alergenice) în meniul bebelușilor cu istoric de alergii în familie până la vârsta de 12 luni reduce semnificativ riscul de episoade alergice mai târziu - explică Dr. Amelia Dan.

Vorbește cu medicul tău dacă în familia voastră există un istoric de alergii, pentru a primi îndrumări legate de cel mai potrivit plan de diversificare pentru bebelușul tău.

Ai grijă la fier! - Rezervele de fier ale bebelușului scad în mod natural după vârsta de 4 luni, în timp ce necesarul pentru acest mineral crește. Vorbește cu medicul tău, pentru a te asigura că cel mic are suficient fier în meniu. O recomandare făcută de Academia Americană de Pediatrie este ca mamele să inverseze ordinea tradițională în care alimentele sunt introduse în meniu când începe diversificarea alimentației la bebeluși, și anume, să introducă mai întâi carnea roșie și legumele bogate în fier și abia apoi, fructele și cerealele.

Cei mai mulți pediatri recomandă, însă, mai întâi legumele, apoi fructele, carnea, brânza, ouăle, peștele, cerealele cu gluten, introduse în funcție de toleranța digestivă și apetitul bebelușului - precizează Dr. Amelia Dan.

Necesarul de fier pentru copiii între 6 și 12 luni este de 11 mg/zi.

Acordă atenție vitaminei D - Doza zilnic recomandată de vitamina D în primii 2 ani este de 400 de UI. Un nivel inadecvat de vitamina D duce la eliberarea hormonului paratiroidian (PTH) care cauzează decalcifierea oaselor și crește riscul de rahitism.

În lipsa unui aport suficient de vitamina D crește riscul de boli, infecții și diabet de tip 2 - explică Dr. Amelia Dan.

Începe o etapă importantă în dezvoltarea micuţului tău, iar Experţii Aptanutricia sunt alături de tine în această calatorie, şi orice nelămurire legată de diversificare, primeşte un răspuns personalizat validat de un medic pediatru. În secţiunea Întreabă Experţii, poţi obţine sfaturi şi suport pentru a te ghida în diversificarea bebeluşului tău.

autor: Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2025

Cere sfatul experților

Dr. Pediatru Amelia Dan, Dr. Octavia Puiu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie și expertul AptaNutricia Olivia Forgiarini răspund întrebărilor tale despre nutriție și susținerea imunității copilului.

Fă cunoștință cu echipa de experți!
Vezi ce întreabă alte mămici
Întrebări diversificarea alimentației
Formule de lapte

www.aptanutricia.ro