Sistemul imunitar la bebeluși - ce îl ajută, ce îl slăbește

Sistemul imunitar la bebeluși - ce îl ajută, ce îl slăbește
Bebeluşii se nasc cu un sistem imunitar imatur şi astfel, ei sunt mai puţin capabili de a lupta împotriva infecţiilor decât copiii mai mari şi adulţii. Însă și sistemul imunitar al bebeluşilor se antrenează. Iată ce ajută sistemul imunitar al bebelușului și ce îl poate slăbi.
Placenta transportă nu numai hrana către bebeluș, ci și anticorpii pe care acesta îi primește de la mamă în ultimele 3 luni de sarcină și care îi vor oferi o protecție în momentul în care va veni pe lume. Tipul și cantitatea de anticorpi primiți de la mamă depind de sistemul ei imunitar.
În timpul nașterii vaginale bacteriile care colonizează vaginul se trasmit la bebeluș, ceea ce contribuie la colonizarea cu bacterii bune a sistemului lui digestiv și la sănătatea florei intestinale.
Cei mai mulți anticorpi trec de la mamă la bebeluș prin laptele matern. Colostrul, primul lapte matern, supranumit aurul lichid, este extrem de concentrat în nutrienți, anticorpi și factori de apărare imunitară.
Această imunitate pasivă dobândită de bebeluș la naștere nu durează însă foarte multă vreme și descrește la câteva săptămâni după venirea pe lume - explică Dr. Amelia Dan, medic primar pediatru.
Bebelușii vor începe să producă anticorpi proprii de fiecare dată când vor fi expuși la germeni sau bacterii, dar sistemul imunitar se va maturiza în timp.
Laptele matern: cum contribuie la un sistem imunitar sănătos
Primul scut de apărare al bebeluşilor, împotriva infecţiilor şi a virusurilor, este laptele matern.
Laptele matern conține 1000 de proteine, care susțin creșterea și dezvoltarea și activează sistemul imunitar al nou-născutului, și peste 200 de oligozaharide, structuri complexe care acționează ca prebiotice, hrănind bacteriile bune de la nivelul tractului intestinal, prevenind infecțiile și susținând imunitatea. În laptele matern se găsesc mulți anticorpi de tip IgA, care s-au format ca urmare a expunerii mamei la boli, și leucocite (celule macrofage și neutrofile) care atacă agenții patogeni. Limfocitele, inclusiv celulele T și celulele natural ucigașe, reprezintă până la 10% din leucocitele din laptele matern, fiind absorbite în sistemul gastrointestinal al bebelușului și influențând răspunsul imun. În plus, laptele matern conține și alți factori cu efect antimicrobian: lizozom, lactoferină și nucleotide, care întăresc funcția imună a nou-născutului.
Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și continuarea ei în paralel cu diversificarea alimentației, până la vârsta de 2 ani.
Ce slăbește imunitatea la bebeluși?
• Unii bebeluși se nasc cu un sistem imunitar slab - deficit imun primar.
• Bebeluşul poate avea o boală care îi slăbeşte sistemul imunitar, caz în care medicii vorbesc despre imunodeficienţă dobândită.
• Când bebelușul are un sistem imunitar prea activ, acest lucru se poate manifesta sub forma unei reacţii alergice.
• Bebeluşul poate avea un sistem imunitar care se întoarce împotriva sa, iar acest lucru se maniestă ca boală autoimună.
Alte situaţii în care sistemul imunitar este compromis
• Carențele de vitamine și, în general, malnutriția reprezintă factori de risc pentru un sistem imunitar slăbit.
Deficitul de vitamina D, în special poate influența rezistența la infecții și boli. Bebelușii alăptați exclusiv trebuie să primească un supliment de 400 de UI de vitamina D zilnic, din primele zile de viață și până împlinesc 12 luni – recomandă Academia Americană de Pediatrie. Ulterior, suplimentarea cu vitamina D se impune în cure anuale până la maturitate, vitamina D având un rol important și în susținerea sistemului imunitar. În cazul unui bebeluș hrănit cu formulă necesarul de vitamina D se calculează luându-se în considerare și conținutul de vitamina D din formula de lapte. Poţi continua susţinerea sistemului imunitar şi după vârsta de 1 an, cu Aptamil® Nutri-biotik™ Junior 1 an +*, cu 2 cănuţe pe zi asigurând necesarul zilnic de imuno-nutrienţi (Vitaminele C si D contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar).
*Produsul se foloseste numai la recomandarea medicului si numai dupa intruirea mamei privind utilizarea acestuia.
Daca ai nevoie de mai multe informaţii sau ghidaj în întărirea sistemului imunitar al bebeluşului tău, experţii noştri Aptanutricia sunt alături de tine cu raspunsuri personalizate la întrebările tale. Suntem aici pentru tine și pentru micuțul tău, gata să oferim sprijinul necesar în această călătorie importantă.
autor: Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2025
Cere sfatul experților
Dr. Pediatru Amelia Dan, Dr. Octavia Puiu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie și expertul AptaNutricia Olivia Forgiarini răspund întrebărilor tale despre nutriție și susținerea imunității copilului.
Fă cunoștință cu echipa de experți!
Vezi ce întreabă alte mămici
Întrebări diversificarea alimentației
Formule de lapte