Diversificarea alimentației la bebeluș - cum faci trecerea de la sân la cănuţă si hrănire mixtă?

Diversificarea alimentației la bebeluș - cum faci trecerea de la sân la cănuţă si hrănire mixtă?
Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelușul tău, iar alăptarea exclusivă este recomandată în primele 6 luni de viață. Trecerea de la alăptare la diversificarea alimentației la bebeluș poate fi complicată. Uite cum poți să-l ajuți pe cel mic să facă trecerea de la sân la cănuță mai lină, iar diversificarea alimentației la bebeluș să fie lipsită de peripeții.
În jurul vârstei de 6 luni, cei mai mulți dintre bebeluși sunt pregătiți pentru începerea diversificării. Deși laptele matern rămâne alimentul de bază pentru o vreme, interesul celor mici pentru sân se diminuează în mod natural, pe măsură ce noi stimuli îi atrag atenția și noi gusturi apar în meniu.
Dacă nu mai poți alăpta și vrei să continui să îi dai celui mic lapte matern, acum este momentul să sari peste biberon și să i-l oferi direct la cănuță, pentru a evita o altă tranziție de la biberon la cănuță câteva luni mai târziu.
Diversificarea alimentației la bebeluși - cum alegi cănuța
Într-o primă fază, poți alege o cănuță cu sistem anti-curgere, pentru a evita astfel riscul de înec, dacă fluxul de lapte este prea mare. O cănuță prevăzută cu două mânere va fi mai ușor de manevrat pentru bebeluș. După ce el va stăpâni bine tehnica, în jurul vârstei de 1 an ai putea să-i dai o cănuță prevăzută cu capac sau chiar una obișnuită.
Diversificarea alimentației la bebeluși - ce îi dai să bea
După 6 luni, dacă nu mai alăptezi, folosește o formulă specială de lapte de continuare, pe care o poți administra direct din cănuță. Laptele de vacă este contraindicat ca masă principală pentru bebelușii sub vârsta de un an.
Acesta are o concentrație prea mare de proteine și minerale, care nu pot fi procesate de rinichii imaturi ai bebelușului și este sărac în fier, crescând riscul de anemie feriprivă pentru bebeluși - explică Dr. Amelia Dan.
În afară de lapte, îi mai poți da bebelușului apă fiartă și răcită. Evită să oferi copilului sucuri, chiar naturale. Acestea au un conținut caloric ridicat, sunt lipsite de fibre și pot obișnui copilul cu gustul de dulce.
Dar, mai important decât atât, ele sunt destul de iritante pentru tractul digestiv al unui bebeluș - explică Dr. Amelia Dan.
Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca până la vârsta de 1 an să nu oferim deloc copiilor sucuri din fructe, cu excepția cazurilor când sunt recomandate ca remediu împotriva constipației. Între 1-3 ani, copiii nu ar trebui să bea mai mult de 120 de ml de suc natural din fructe pe zi, la 4-6 ani copiii pot bea doar 120-180 ml de suc natural într-o zi, fără zahăr adăugat – recomandă AAP.
Începând cu vârsta de 1 an poţi folosi Aptamil® PROfutura DUOBIOTIK™ 1 an+, în hrănirea mixtă - combinație între alăptare și utilizarea formulelor de lapte praf. Produsul este potrivit copiilor, cu vârsta peste 1 an, care nu pot fi alăptaţi sau care primesc formula de lapte în completare. Această metodă poate fi deosebit de utilă în situațiile în care mama nu poate alăpta exclusiv din diverse motive, cum ar fi întoarcerea la muncă sau problemele de sănătate. Formula conţine combinația noastră unică de oligozaharide identice ca structură cu oligozaharidele din laptele matern și lipide din lapte, de înalta calitate, care îi conferă un gust lăptos, precum şi imuno-nutrienţi (vitaminele C si D care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar), Omega-3 (ALA & DHA), care contribuie la dezvoltarea creierului și a țesutului nervos, şi Calciu, care contribuie la dezvoltarea normală a oaselor.
Când pregătești formula de lapte pentru bebeluși respectă întocmai modul de preparare recomandat de producător și instrucțiunile privind măsurile pentru vârsta respectivă.
Dacă ai întrebări sau nelămuriri legate de diversificare si hranire mixta, te invităm cu drag să vizitezi site-ul nostru, www.aptanutricia.ro, secțiunea Întreabă Experții.
Acolo vei găsi răspunsuri detaliate și sfaturi utile de la specialiștii noștri, care te vor ajuta să faci tranziția alimentației bebelușului tău cât mai lină și fără peripeții. Suntem aici pentru tine și pentru micuțul tău, gata să oferim sprijinul necesar în această etapă importantă.
autor: Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2025
Cere sfatul experților
Dr. Pediatru Amelia Dan, Dr. Octavia Puiu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie și expertul AptaNutricia Olivia Forgiarini răspund întrebărilor tale despre nutriție și susținerea imunității copilului.
Fă cunoștință cu echipa de experți!
Vezi ce întreabă alte mămici
Întrebări diversificarea alimentației
Formule de lapte