Ghidul mămicilor: Alimentația bebelușului în sezonul cald

Ghidul mămicilor: Alimentația bebelușului în sezonul cald
De când vine pe lume, copilul tău este un om în miniatură: cu preferințe și personalitate, la fel ca orice adult. Cât mănâncă un bebeluș depinde de mulți factori. Nevoia lui de a se hrăni mai des sau mai mult poate fi influențată de ritmul de creștere, starea sănătății lui, atmosfera din familia în care crește și, nu în ultimul rând, anotimp. Uite cât mănâncă un bebeluș vara.
Mănâncă suficient?
Este întrebarea care le frământă pe mame din prima zi de viață a copilului lor și, de altfel, mult după ce a trecut de vârsta adolescenței.
Ce nu știu mămicile începătoare este că stomacul unui nou-născut nu depășește mărimea unei cireșe. Cei câțiva mililitri de colostru, primul lapte matern, atât de bogat în nutrienți, anticorpi și substanțe imunomodulatoare, sunt mai mult decât suficienți pentru a-i potoli foamea și setea.
Dacă alăptezi exclusiv până la 6 luni, așa cum prevăd și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, bebelușul tău își va regla singur programul de masă și cantitatea de lapte la fiecare masă, cu condiția să îl atașezi corect la sân și să alternezi pozițiile la sân astfel încât să fie golit înainte de a-l trece la celălalt sân.
Cât mănâncă un bebeluș într-o zi?
Cei mai mulți nou-născuți vor da semne de foame la fiecare 2-3 ore. În 24 de ore vei alăpta de 8-12 ori, inclusiv noaptea, când nivelul de prolactină, hormonul principal implicat în producția de lapte, este la cote maxime. În perioadele de pusee de creștere se poate să vrea la sân chiar de 16-18 ori în 24 h. O astfel de perioadă poate merge de la 24 h la 3-4 zile.
În primele zile de viață, nou-născuții nu vor mânca mai mult de 30-60 de ml de lapte la fiecare masă, cantitate care crește până la 90 de ml/masă atunci când împlinesc 2 săptămâni de viață - explică Dr. Amelia Dan, medic primar pediatru.
După prima lună de viață, când stomacul lor ajunge de mărimea unui ou, cei mai mulți dintre bebeluși beau aproximativ 750 de ml de lapte pe zi.
În luna a 2-a de viață, un bebeluș poate mânca 120 -150 de ml de lapte la o masă, la fiecare 3-4 ore, iar la 4 luni, între 120 și 180 de ml de lapte pe masă sunt suficienți pentru a-i potoli bebelușului foamea și setea.
În jurul vârstei de 6 luni, un bebeluș bea, în medie, 230 de ml de lapte la fiecare 4-5 ore.
Atunci când sunt alăptați exclusiv, bebelușii nu au nevoie de alt aport de lichide, nici pe timpul verii. Laptele matern își adaptează permanent compoziția pentru a satisface nevoile de moment ale sugarului. De altfel, laptele din prima fază este mai bogat în apă și lactoză, pentru a potoli setea bebelușului, în timp ce laptele din a doua parte a mesei este cel care îl hrănește propriu-zis pe bebeluș.
Cum știi că mănâncă suficient
În prima săptămână de viață un nou-născut care se hrănește bine trebuie să nu piardă mai mult de 7% din greutatea de la naștere în primele zile, până să crească iar în greutate.
Are 1-2 scaune pe zi, la început negricioase, apoi, din ziua a 3-a, a 4-a, galben verzui. Din ziua a 7-a de la naștere, ar trebui să aibă cam 3-4 scaune pe zi.
Udă mai mult de 6 scutece pe zi, iar urina este deschisă la culoare și nu este urât mirositoare.
Este mulțumit după masă, liniștit și adoarme.
Se hrănește de cel puțin 8-12 ori în 24 de ore.
După vârsta de 6 luni, când începe diversificarea alimentației la bebeluși (4 ½ luni este pragul minim de începere a diversificării), programul de masă se schimbă puțin. Dacă alăptezi în continuare, laptele matern va rămâne hrana pentru 2-3 mese pe zi, pentru o perioadă. Dacă nu ai putut alăpta și ai hrănit bebelușul cu formulă de lapte, aceasta va fi în continuare hrana principală. Un bebeluș care mănâncă și alimente solide va bea în continuare și 500-600-800 de ml de lapte (matern sau formulă) pe zi.
Câtă apă bea un bebeluș
În primele 6 luni, în cazul bebelușilor alăptați exclusiv, nu este nevoie de niciun aport suplimentar de lichide, nici măcar în zilele caniculare - vei observa că va dori mai des la sân.
Bebelușii hrăniți cu formulă pot avea nevoie și în primele 6 luni de un aport suplimentar de apă plată, fiartă și răcită, mai ales în zilele caniculare, dar medicul pediatru care are sub supraveghere copilul este cel mai în măsură să îți facă recomandarea, ținând cont de tipul de alimentație și de cât lapte bea - explică Dr. Amelia Dan.
După introducerea alimentelor solide, poți oferi apă într-o cănuță anti-curgere sau într-o cănuță obișnuită. Copilul își va lua necesarul de apă și din legumele și fructele pe care i le oferi peste zi.
Sfatul pediatrilor este să nu oferi copilului sucuri, nici chiar naturale. Nediluate, acestea au un conținut caloric ridicat, sunt lipsite de fibre și pot obișnui copilul cu gustul de dulce. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca până la vârsta de 1 an să nu oferim deloc copiilor sucuri din fructe, cu excepția cazurilor când sunt recomadate ca remediu împotriva constipației.
Conform AAP, între 1-3 ani, copiii nu ar trebui să bea mai mult de 120 de ml de suc natural din fructe pe zi, la 4-6 ani pot bea 120-180 ml suc natural în fiecare zi, iar după 6 ani, 230 de ml de suc natural (fără adaos de zahăr!).
Dacă ai întrebări sau nelămuriri legate de alimentația bebelușului tău pe timpul verii, te invităm să vizitezi secțiunea Întreabă Experții de pe site-ul nostru, www.aptanutricia.ro. Acolo vei găsi răspunsuri de la specialiști și sfaturi utile pentru a-ți asigura că micuțul tău primește cea mai bună îngrijire.
autor: Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2025
Cere sfatul experților
Dr. Pediatru Amelia Dan, Dr. Octavia Puiu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie și expertul AptaNutricia Olivia Forgiarini răspund întrebărilor tale despre nutriție și susținerea imunității copilului.
Fă cunoștință cu echipa de experți!
Vezi ce întreabă alte mămici
Întrebări diversificarea alimentației
Formule de lapte